Kamper kogge

Ik heb een idee dat je planken wat erg breed zijn in vergelijking met de tekening. Misschien hebben ze de juiste maat maar smaller werkt misschien iets beter met vormen.
Ook de dikte van de planken is misschien iets teveel.
 
Als je kijkt naar de planken in deze foto dan schat ik ze zeker op 50 cm. Dat is op schaal 1:50 dus 1 cm. De stevenlengte is 12 cm voor 13 gangen. Mijn planken zijn 1 cm breed dus zouden 0,1 cm overlap hebben.
Dan lijken ze me niet te breed. Iets dunner zou wel kunnen, nu zijn ze 1,5 mm. Maar dit hout, als het nat is is het heel flexibel.
i.php
 
Laatst bewerkt:
Mocht je even willen spieken bij de echte Kamper Kogge, dan moet je morgen in Urk zijn. Ik lees net op Facebook dat ze vandaag naar Urk gevaren zijn en daar gaat hij morgen op de helling.
 
denk niet dat er echt zoveel verschil zit op karveel en klinker als je plank netjes aanpast laat je ze gewoon een beetje over de andere plank gaan en je hebt een andere bouw wijze. je moet alleen je plankjes wat breder nemen.

denk ik he
 
Weet je ook hoe laat de Kogge uit het water komt?
Lijkt mij ook wel leuk om te zien.
Groet Cees
PS ik heb geen faceboek
 
Stanley,
Bedankt voor de foto van de kogge en de andere tekeningen. Heel nuttig. Daar kan ik iets mee. Mijn schoonzoon heeft autocad dus dat lukt ook wel.
Wat is de bron van de lijnentekening? Is dit van de Kamper kogge?
Hij wijkt namelijk behoorlijk af van wat ik nu gebruik, nl. de Bremer kogge.
 
Laatst bewerkt:
Nee, dit is van de IJsselkogge, die bij Kampen is gelicht en in Lelystad te drogen ligt. Zie scheepshistorie 26, waaruit je zelf een plaatje liet zien.
 
Oh nee, Ik twijfel niet aan jou. Ben alleen nieuwsgierig of daar meer info is te vinden. In eerste instantie dacht ik dat het het plan van de Kamper kogge was. Dat zou ik het liefste hebben. Ik heb de Kamper werf benaderd om info maar nog niets van ze gehoord.
Als jou plan van de Kamper kogge was dan is er best een groot verschil tussen dit plan en dat van de Bremer kogge. De ijssel kogge is namelijk een flinkstuk hoger dan de bremerkogge. Dat is ook iin het artikel van Scheepshistorie 26 aangegeven. Daarom zal dit plan ook niet zo goed de Kamper kogge weergeven omdat die een stuk kleiner is. IJsselkogge is 26m lang en 8,5 m breed en de Kamper kogge is 20m en 7,5 m breed.
Daarom kan ik, denk ik, het lijnenplan van de IJsselkogge niet gebruiken voor de Kamper kogge.
Ik wacht dus nog maar even reactie van de Kamperwerf af.
 
Update 9
Ondertussen heb ik het lijnenplan van de Kamperkogge ontvangen. Dus nu kan ik opnieuw beginnen maar nu met de juiste tekeningen.

full

Foto: Lijnenplan van de Kamperkogge.

Ik heb deze een aantal malen op de juiste grootte uitgeprint (schaal 1:50) en elk spant uitgeknipt en op een eiken parketplankje geplakt.

full

Foto: Spanten klaar voor zagen.

Ook heb ik de valse kielplaat uitgetekend en gezaagd en daarin op de plaats van de spanten een gleuf om de spant in te laten zakken.
Ook de spanten uitgezaagd met een gleuf om in de kielplaat te zakken.
Op die manier heb ik weer een mal gecreëerd om de beplanking tegenaan te werken.

full

Foto: Kielplank met spanten. De zwarte lijn langs alle spanten geeft de hoogte van de spant aan, moet nog iets worden bijgesteld.

Op de bovenkant van het spant staat een verticale streep die het midden aangeeft. Ook deze moet nog wat worden uitgelijnd.
Ik heb wel figuurzagen, één werkt op elektra en de ander op ellebogenvet. Die computer lasergestuurde apparatuur staat niet in mijn schuur.

Maar met wat meer moeite komt het wel goed.

full

Foto: De verticale uitlijning verdient nog enige aandacht.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top