Keuze Futaba zender

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Jelleeee, 4 aug 2020.

Tags:
 1. Jelleeee

  Jelleeee

  Lid geworden:
  27 jan 2011
  Berichten:
  2.332
  Dag iedereen

  Ik ben van plan om een nieuwe zender aan te schaffen van futaba, voordien had ik een oude spektrum DX6I maar deze is aan vervanging toe. Ik heb een 67 inch laser van pilot-rc en een kleiner 52 inch zelfgebouwd balsa toestel maar mijn interesse gaat uit naar 3D vliegtuigen, later wil ik eventueel nog naar grote schaal overstappen. Nu zag ik dat futaba momenteel 3 zenders aanbiedt binnen mijn budget: de 10J, de T12K en de 14SG. Deze laatste is echter wel nog een stuk duurder maar heeft als voordeel dat deze ook kan uitzenden via het FASST/FASSTest transmissie type terwijl de goedkopere zenders met FHSS werken. Ik veronderstel dat ook FHSS betrouwbaar zou moeten werken dus nu is mijn vraag, wanneer wordt het de moeite om voor het duurder model te gaan met FASST?

  Met vriendelijke groeten
  Jelle
   
 2. blaauwen

  blaauwen

  Lid geworden:
  15 aug 2004
  Berichten:
  1.377
  Locatie:
  Valkenburg zh
  Hallo Jelle,

  Keuze zender, is hier al heel vaak gevraagd/besproken.

  Eerst wat betreft de protocollen.
  FHSS is gewoon een betrouwbaar protocol. Wordt gebruikt oa door Futaba, Graupner, FRsky, volgens mij ook Jeti(als ik goed ben voorgelicht) en een aantal andere. Wordt dus veel gebruikt. Voorheen had je ook een DSSS protocol dat werd gebruikt oa door Corona, en we weten dat daar niet veel moois is uitgekomen. :) Het Fasst en Fasstest protocol is een hybride protocol wat gebruik maakt uit meerdere protocollen. Ook een betrouwbaar systeem wat goed werkt. Verschil tussen Fasst en Fasstest is dat de laatste ook telemetry mogelijkheden heeft. De Futaba T x j series wordt ook door Futaba als de budgetlijn bestempeld. Niets mis aan betrouwbaarheid gewoon wel degelijk maar alles net iets lichter.

  Wel verbaas ik mij over de overstap van een Spektrum DX6i naar een Futaba. Die Spektrum is heel makkelijk te programmeren, Futaba is behoorlijk lastiger. Ik ben zelf nog steeds in bezit van een FutabaT14 SG. Dat wil zeggen hij kampeert bij mij. Gebruikt wordt hij niet. Ik vind de programmeer interface een drama. Het is een prachtzender om te zien. Fraai opgelost met het capitatieve draaiwiel, knuppels zijn in orde etc.. Na meerdere avonden geklooid te hebben, lukt het er niet mee. Iets instellen zonder boek lukt niet! Ik vlieg nu met iets wat ik in 10 minuten bij elkaar klik als er een nieuw model in moet. Het zendprotocol van Futaba is prachtig het programmeren vind ik heel lastig. Verder vind ik de betere Futaba modellen gewoon duur. De servo's van Futaba zijn wel gewoon goed en redelijk geprijsd dus die gebruik ik wel.

  Nu begrijp ik dat een zender een persoonlijk ding is, dus ga niet over een nacht ijs, ik heb dat wel gedaan met de aankoop van de FutabaT14SG. Verkopen doe ik hem niet tweedehands krijg je er te weinig voor.

  Succes met de keuze

  Aad dB
   
  Laatst bewerkt: 5 aug 2020
  Jelleeee vindt dit leuk.
 3. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  12.459
  Locatie:
  Maasland
  Van de drie genoemde zenders zou ik zondermeer de T14SG kiezen. Deze kent als protocollen FHSS-S, FASST 7, FASST multi en FASSTest. Het enige Futaba protocol dat ontbreekt is FHSS-T (FHSS met telemetrie). Voor je goedkopere modellen gebruik je dan de (veel goedkopere) FHSS-S ontvangers en voor de duurdere FASST of FASSTest ontvangers.

  Het FHSS-protocol is zeer betrouwbaar maar het FASST protocol is nog beter. Dit is namelijk een hoppend DSSS systeem en heeft daardoor de voordelen van zowel FHSS als DSSS. Op Wikipedia kun je lezen hoe beide systemen werken en wat de voordelen zijn van elk.

  Voor wat betreft het programmeren van de zenders doe ik geen uitspraken, behalve dan dat de meningen nogal verschillen. De één kan absoluut niet overweg met Futaba, de ander zweert erbij. Volgens mij kun je hierbij het beste afgaan op wat er in je vereniging of vlieggroep gangbaar is.
   
  Jelleeee vindt dit leuk.
 4. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.832
  Locatie:
  Nootdorp
  Niet één zender zal je meteen mee vertrouwd raken. Een vliegtuig is doorgaans goed te behappen. Helikopters en vliegtuigen met allerlei roersels wordt het al lastiger, maar doorgaans niet onmogelijk. Je ontkomt er niet aan door een paar avondjes door te brengen met de zender op tafel. Beter dat dan dat je op het veld staat en niet kunt vliegen omdat je niet weet hoe de zender werkt.
   
  Jelleeee vindt dit leuk.
 5. Cnn

  Cnn

  Lid geworden:
  9 dec 2014
  Berichten:
  1.109
  Locatie:
  Emmen
  Spektrum en futaba is compleet anders. Heb zelf een futaba 18 sz en een Spektrum dx18. De Spektrum heeft in mijn ogen veel eenvoudigere menu's. De futaba heb ik letterlijk avonden YouTube voor moeten kijken. Je kan zo veel dingen instellen vanuit verschillende menu's. Spektrum amper ooit een gebruiksaanwijzing voor gelezen. De futaba was een hele studie. Vind de futaba erg prettig werken. Alleen soms onnodig ingewikkeld. Gebruikers interface van de Spektrum vind ik veel eenvoudiger. Maar als je het eenmaal door hebt is het een fijne zender
   
 6. Jelleeee

  Jelleeee

  Lid geworden:
  27 jan 2011
  Berichten:
  2.332
  Uiteindelijk ben ik voor een 2e hands futaba 10cg gegaan. Zo kan ik op een goedkope manier ondervinden of ik bij futaba wil blijven om later dan een nieuwer type aan te schaffen.

  Ik vind persoonlijk de interface wel handig, al is het inderdaad in het begin wel wat uitzoeken. Bedankt iedereen voor de adviezen.
   

Deel Deze Pagina