laden met orbit pocket lader

  • Topicstarter Topicstarter newspeedy
  • Startdatum Startdatum
Stel je voeding of lader in op een uitgangsspanning van 14,7V. Niet hoger! Lager mag wel maar dan komt de accu iets minder vol.
BEGRENS de stroom die mag gaan lopen op 5,4A of minder. Deze stroom wordt in de specificaties opgegeven als MAX CHARGING CURRENT. Nu kan je de accu aansluiten op de voeding of lader.
Als de accu behoorlijk leeg is zal er in het begin dus maximaal 5,4A gaan lopen. Naarmate de accu voller wordt zal dit steeds minder worden en als de laadstroom tot minder dan 0,1A gedaald is kan je zeggen dat de accu vol is.
Als de accu vol is moet je hem niet langer dan ongeveer 24 uur aangesloten laten op de lader. Wil je dat de volle accu (zonder gevaar) langer dan 24 uur aangesloten kan blijven dan moet je de voeding of lader instellen op een spanning van 13,8V. De maximale laadstroom blijf hetzelfde.

Let ook eens op de capaciteit van deze accu. Bij ontladen in 20 uur (1/20C) is dat 18Ah. Bij ontladen in 5 uur is dat nog maar 14,5Ah en bij ontladen met 1C (18A dus) zakt de capaciteit tot maar 9Ah!!!
 
je bedoelt een Orbit Pocket Charger?
Die heeft een speciaal loodaccu (Pb) laadprogramma, in de handleiding staat hoe je dat moet selecteren.
De spanning zoekt ie zelf uit, je hoeft alleen de stroom in te stellen. 0.1C, dus 1.8A is prima.
 
fbk zei:
je bedoelt een Orbit Pocket Charger?
Die heeft een speciaal loodaccu (Pb) laadprogramma, in de handleiding staat hoe je dat moet selecteren.
De spanning zoekt ie zelf uit, je hoeft alleen de stroom in te stellen. 0.1C, dus 1.8A is prima.
Als deze lader een speciaal loodaccu programma heeft dan zal de processor de juiste spanning in horen te stellen. Dus daar hoef je dan niets aan te doen. Controleren kan natuurlijk geen kwaad. Als de accu vol is moet je de sanning van de accu meten terwijl de lader nog aangesloten is. Die spanning moet dan ergens tussen de 13,8 en 14,7V zijn.

Waarom zo'n lage stroom? Het laden duurt dan onnodig lang en de loodoxide kristallen die tijdens het laden gevormd worden krijgen de kans om vrij groot te worden. Kleine kristallen lossen tijdens het ontladen veel sneller en makkelijker op dan grote. Daarom willen wij het liefst kleine kristallen. Als de kristallen groot zijn is de accu "lui" zoals dat genoemd wordt.
Laden met een hogere stroom zorgt er voor dat het laden korter duurt en dat de kristallen veel kleiner blijven. Deze accu mag geladen worden met maximaal 5,4A. Ik zou dus een zo hoog mogelijke stroom gebruiken zolang je maar niet boven de 5,4A komt.
 
nu we toch bezig zijn, met hoeveel C mag je sonnenschein SLA accu;s laden?

gewoon 0.1C of hoger (het is wel een standby accu, zeer sterk bij ontladen, maar langzaam opladen?) volgens de datasheet zelfs maar 0.05 (1/20) C!!! (dit vind ik wel heel erg langzaam, maar het kan aan mij liggen..
 
deze lader is het



pocket3side_L_480x208.jpg
 
SLA (Sealed Lead Acid) accu's laad je niet met zoveel xC! De fabrikanten van die accu's geven een MAXIMALE laadstroom op voor elk type accu dat ze maken. Die waarde hangt van vele factoren af. Het kan dus voorkomen dat je de ene SLA accu met 0,5C als maximale laadstroom mag laden en een andere maar met 0,2C. Dit ondanks dat de accu's dezelfde spanning en capacteit hebben. Deze verschillen kunnen ontstaan door het gebruik van verschillende inwendige constructies en/of andere materialen. Wij kennen die verschillen niet maar de fabrikant wel. Het is dus het beste om je aan die MAXIMALE laadstroom te houden.

Op veel van deze accu's staat deze waarde ook afgedrukt. Ergens op het label staat dan "Max. Charge Current" of "Initial Charge Current" of "Initial Curent" of iets soortgelijks. Als dit niet op de accu staat kan je het vrijwel altijd terug vinden door via Google of zo even naar het typenummer van de accu te zoeken.

Wanneer je de juiste laadspanning en niet meer dan de maximale laadstroom gebruikt kan je lang plezier hebben van je SLA en zal die accu ook het beste presteren.
Pas ook op met het te ver ontladen, dat vinden loodaccu's (dus ook SLA's) niet fijn. Er zijn loodaccu's die daar beter tegen kunnen dan andere die hebben dan een toevoeging als "Deep Discharge" of zo aan het type nummer. Deze accu's zijn er voor gemaakt om vaker en dieper ontladen te worden dan de "gewone" accu's. Maar ook deze accu's moet je zo snel mogelijk weer laden als ze (ver) ontladen zijn. Dat geldt voor ALLE loodaccu's.
Lees ook DIT stukje eens door dan weet je precies hoe en wat.
Succes.
 
Back
Top