Las apparaat als voeding

ron van sommeren

Forum veteraan
Zo'n erg voor de hand liggend idee waar je (ik) zelf dus nooit opgekomen was. Wel een las apparaat nemen zonder toeters, bellen en regelingen (wie heeft nog zo'n ouderwetse met draaiwiel bovenop?). Dus geen MIG, TIG etc. Gewoon een trafo, meer niet. Deze discussie volgen:
Welder as power supply? - RC Groups
 
Helaas lijkt dit mooier dan het in werkelijkheid is. Lastrofo's met zo'n wiel erop hebben een kern met een luchtspleet. Hoe groter die luchtspleet hoe moeilijker het magnetisch veld door de kern kan. Zolang de trafo onbelast is zal het magnetisch veld sterk genoeg zijn om een flinke spanning in de secundaire wikkeling op te wekken. Meestal ergens tussen de 30V en 40V AC.
Die vrij hoge spanning zorgt ervoor dat de vonk makkelijk overspringt en er een vlamboog kan ontstaan. Wanneer de vlamboog ontstaat zal er een hoge stroom gaan lopen. Door die hoge stroom ontstaat er een heel sterk magnetisch veld in de kern maar omdat die kern dat veld slecht geleidt is de koppeling tussen de primaire en de secundaire wikkeling ook slecht. De spanning die in de secundaire wikkeling wordt opgewekt zal instorten en zo wordt ook de stroom die geleverd kan worden minder. Het is dus een heel primitieve maar wel goed werkende stroombegrenzing.
Wanneer je aan "het wiel" draait verklein je de luchtspleet door er extra metaal tussen te schuiven. Zo wordt de koppeling tussen de primaire en secundaire wikkeling sterker. De spanning zal minder inzakken dus zal er ook meer stroom geleverd kunnen worden.

Waarom dit verhaal? Wel om het volgende:
Wanneer je een lastrafo als voeding voor een lader wilt gebruiken zal je de uitgansspanning eerst gelijk moeten richten want je lader zal niet op wisselspanning werken. Je zal dus een stevige gelijkrichter met een hele fikse elco nodig hebben.
De gelijkrichter zal minimaal √3 x de uitgangsstroom moeten kunnen verwerken, dat is dus ongeveer 260A.
Voor de elko moet je ongeveer 1000µF per ampere rekenen. Dat komt dus neer op ongeveer 150.000µF.
Zolang je geen stroom uit de "voeding" trekt zal je een behoorlijk hoge gelijkspanning na je gelijkrichter hebben. Uitgaande van 40V AC zal over de elco zo'n 57V DC staan. Dat is toch een redelijke gevaarlijke spanning en er zit een elco van 150.000µF achter, daar zal ook nog een flinke hoeveelheid energie in zitten. NIET AANKOMEN DUS!
Wanneer je nu flink stroom uit die voeding gaat trekken zal de spanning instorten. De kans is groot dat bij 150A (maximale stroom van de trafo) de spanning tot 15V of minder in elkaar zakt.
De uitgangsspanning is dus sterk afhankelijk van de uitgangsstroom. Die eigenschap is van groot belang bij een lastrafo maar lastig als je hem als voeding wilt gebruiken.
 
Back
Top