Laser pointer - Welke legaal/illegaal?

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Byte, 16 feb 2009.

 1. Byte

  Byte

  Lid geworden:
  20 dec 2007
  Berichten:
  1.376
  Locatie:
  Venlo, Nederland
  Hi,

  Ik wil me een laser pointer kopen. Eigenlijk wil ik een 200mW kopen. Maar deze zijn volgens mij illegaal. (kan je plastic mee smelten etc.) Maar dit weet ik dus niet zeker, op internet kan ik ook niks vinden. Kan iemand mij zeggen tot hoeveel mW ze legaal zijn?
  En mijn volgende vraag: ALS ik een 200mW laser zou kopen, en als die illegaal is, hoeveel kans heb ik dat ik problemen krijg? :p En welke problemen? Kijkt de douane eigenlijk ook ALLES na, of alleen sommige dingen?

  Alvast bedankt,

  Patrick
   
 2. hezik

  hezik Guest

 3. jakkobink

  jakkobink

  Lid geworden:
  25 okt 2007
  Berichten:
  917
  Locatie:
  Wijchen
  In een dvd brander van ongeveer 18 euro zit een laser van ruim 200mW. Als je hem op een CR123 3v baterijtje aansluit heb je hetzelfde effect..kijk maar eens op DIY burning laser op Youtube. Natuurlijk is het grootste gedeelte van de lichtopbrengst van een dergelijke laser infra rood en dus niet zichtbaar. Een beschadiging aan je netvlies is ban ook bijna gegarandeerd en 100% af te raden om met zoiets te gaan knutselen..
  Jakko
   
 4. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  29.438
  Locatie:
  halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Wat wil je in Godsheilige naam met dat ding doen Patrick? Het is niet voor niets dat het illegaal is.
  Wij voerden vroeger onze Kreidlers op en namen een groot mes mee naar school ;)
   
  Laatst bewerkt: 17 feb 2009
 5. PH-TVS

  PH-TVS verslagschrijvers

  Lid geworden:
  20 dec 2008
  Berichten:
  1.113
  Locatie:
  Lemmer
  Denk zo dat het de bedoeling is om een laser snijder te maken? In dat geval heb je niets aan een 200 Mw laser.

  @Ron... dat van die Kreidler herken ik wel maar groot mes mee naar school????
   
 6. jakkobink

  jakkobink

  Lid geworden:
  25 okt 2007
  Berichten:
  917
  Locatie:
  Wijchen
  Nee met een 200mW is het mij nooit gelukt om te snijden in depron of hout. Zwart isolatie tape snijd je er snel mee door tot op ongeveer 2m afstand(dat ligt aan mij want ik heb moeite om hem te focussen, verder zou volgens mij prima kunnen) een moderne dvd brander laser kun je makkelijk pushen tot 500mW zwart depron zou prima te snijden moeten zijn. Een waterjet is dan eenvoudiger te maken lijkt mij...Veiliger in ieder geval wel. Ik raad iedereen af om met lasers te experimenteren! (een mes mee naar school overigens ook :) )
  Jakko
   
 7. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  29.438
  Locatie:
  halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Geen zorgen, dat 'wij' moet je ruim zien. En ik hoefde soieso niet voor iets anders te compenseren ;)
   
 8. Jahre Viking

  Jahre Viking Guest

  Een laserpointer van 5mw mag je hebben.

  Wat er gebreurd al ze je betrappen met een illegale laser? Dat hangt sterk af waarvoor je hem gebruikt. Voor het snijden van zeer kleine onderdeeltjes ten behoeve van de modelbouw zullen ze er waarschijnlijk niet zwaar aan tillen. Gebruik je hem als "fun wapen" op een rc apperaat dan gooien ze het onder het wwm en dan ben je flink zuur.

  Daar zijn wat jocies achter gekomen in het tijdperk dat de super soakers in de mode waren, ze vulden die dingen met bleekmiddel om ermee op mensen te schieten, leuk al die witte vlekken in je kleding. Maar het liep uit de hand, sommige slachtoffers kwamen met ernstige oogproblemen in het ziekenhuis waardoor justitie besloot het als wapen aan te merken. Niet het super waterpistool op zich, maar het exemplaar dat geladen met bleekmiddel en dergelijke vloeistoffen wordt aangetroffen.

  Het hangt dus af van de vraag wat je ermee wil gaan doen.

  Als je metaal wil snijden dan ga je snel richting de kilowatt aan vermogen.
   
 9. Byte

  Byte

  Lid geworden:
  20 dec 2007
  Berichten:
  1.376
  Locatie:
  Venlo, Nederland

  Hmmm, maar 5mW... Dus dat wordt waarschijnlijk een 5mW laser kopen en die dan "pot modden", zoals ze dat noemen :p Dan zal ik de 200mW niet halen, maar wel een stuk meer dan 5mW.

  Ik snap, dat als ik ermee betrap wordt dat het niet veel goeds is. Maar ik bedoelde eigenlijk dit: Ik koop bijv. een 200mW laser pointer uit Hong kong, deze wordt dan hier naar Nederland verzonden. Kan het zijn dat de douane deze dan meteen in beslag neemt? Lijkt me van wel, toch? En ALS dit gebeurt, dan zal ik waarschijnlijk ook problemen krijgen? Maar ik heb dat ding dan nooit gebruikt, en eigenlijk nooit in bezit gehad. Zijn de problemen dan nogsteeds zo groot?
  Laatste vraag: Controleren de douane ALLE pakketjes uit het buitenland, met een scan ofzo? (Anders gezegt: Hoe groot is de kans dat ze zien dat er een 200mW laser in dat doosje zit)

  Alvast bedankt,

  Patrick
   
 10. Jahre Viking

  Jahre Viking Guest

  Gezien de stroom aan pakketjes uit Hong Kong en de vrij kleine afmeting denk ik dat het wel meevalt. Het zal ook wel niet een prijs hebben waarvan men denkt dat daar flink wat belastingen mee worden ontdoken.

  Ik denk dat hier geen zinnig woord over is te zeggen.

  Maar wat ik niet snap is het volgende: Als het jou puur gaat om te weten hoe men zou handelen, waarom stel je de vraag dan niet aan de douane? Die weten het.

  Kennelijk wil je dus toch een laser kopen die hier niet mag, Vandaar mijn vraag wat je ermee wil gaan doen.
   
 11. Cheeta

  Cheeta Forum veteraan

  Lid geworden:
  8 jul 2003
  Berichten:
  9.506
  Locatie:
  Nieuwegein
  als het een losse laser is dus niet in penvorm etc... dan zal er niet zwaar aan getild worden.
   
 12. hezik

  hezik Guest

  Waar staat eigenlijk dat die vermogens illegaal zijn? Ik kan alleen vinden dat er eisen gesteld worden aan de wijze waarop je er mee omgaat, maar niet dat bezit en/of gebruik ervan illegaal zou zijn.
   
 13. Jahre Viking

  Jahre Viking Guest

  Laser op straat zoals de laserpointers mogen niet meer dan 5mw zijn. Dit is vastgelegd naar aanleiding van oogschade veroorzaakt door pubers van 25 die ermee in automobilisten hun ogen gingen schijnen.

  Misschien is dat ook alweer veranderd, de wet hier is soms net een jojo.

  Mail even naar justitie.nl dan krijg je vanzelf een antwoord.

  Industrieƫle lasers is een ander verhaal, maar die kan topicstarter toch niet betalen.
   
 14. hezik

  hezik Guest

  Het enige wat ik er over kan vinden, is deze:
  MinVWS | Staatssecretaris verbiedt aantal laserpointers

  Dat betekent dat alleen Klasse I en Klasse II laserpointers legaal zijn, oftewel een maximum vermogen van 1mW.
   
 15. Cheeta

  Cheeta Forum veteraan

  Lid geworden:
  8 jul 2003
  Berichten:
  9.506
  Locatie:
  Nieuwegein
  volgens mij gaat dit alleen om portable lasers. niet om vaste lasers.
   
 16. hezik

  hezik Guest

  Klopt, laserpointers dus.. van die penachtige dingen die oorspronkelijk bedoeld zijn om dingen mee aan te wijzen, bijvoorbeeld bij presentaties.

  Daarom is de vraag wat het gewenste toepassingsgebied is, erg relevant. Als jij bv. iets wil doen met een lichtshow op je kamer ofzo, mag je dus best meer vermogen in huis hebben, tenminste, dat is mijn conclusie. Let daarbij wel op de veiligheidsvoorschriften zoals deze vermeld staan op de pagina die ik eerder linkte.
   
 17. sandermt2

  sandermt2 Guest

  Ik denk dat Byte wel degelijk op zoek is naar zo'n penachtig ding om dingen mee aan te wijzen. Hij heeft het per slot van rekening over een laster POINTER.
  Ik leid uit zijn posts af dat hij wel degelijk weet dat het een zaakje is, waar een reukje aan zit... (Tenzij hij natuurlijk braafjes een laser van 1mW wens te kopen, maar die kun je hier ook gewoon kopen, dat hoeft niet buitenlands te gebeuren... ;))

  Ik vind het dus ook wat vreemd dat dit topic nog niet gesloten is. Want per slot van rekening wordt er hier informatie gegeven over iets volstrekt illegaal (er van uitgaande dat het om een 1+mW draagbare laser gaat).
  In het verleden werden er al topics voor minder gesloten.

  (Let wel; als de Byte het natuurlijk slechts heeft over een onschuldig lasertje dat binnen de wettelijke regelingen valt, heb ik niets gezegd. :))
   
 18. hezik

  hezik Guest

  Een hoop aannames, sandermt2, en dat is ook de reden (wat mij betreft) voor het ontbreken van een slotje. Ik zie primair een vraag over welk vermogen legaal is. Secundair daaraan is de vraag naar de mogelijke consequenties van illegaal bezit.
   
 19. Cheeta

  Cheeta Forum veteraan

  Lid geworden:
  8 jul 2003
  Berichten:
  9.506
  Locatie:
  Nieuwegein
  @sandermt2.

  ik neem aan dat je met een nitro auto rijd
  dat je dit binnen de bebouwde kom doet?
  op de openbare weg.

  allemaal aannames en ook niet wettelijk toegestaan.

  we zijn hier geen politie agenten he...
   
 20. HMMWV

  HMMWV Guest

  Als je die laser gebruikt in een afgeschermde omgeving is er niets aan de hand. Je zal toch niet zomaar iets kapot maken:confused:

  En trouwens, ik heb ook 2 lasers. Een rode en een groene, allebei voor 'tactische' doeleinden. Voor onder een wapen dus. Volledig legaal.:rolleyes:

  Maakt het nog uit of de laserstraal zichtbaar is? De groene kan ik tot een meter of 15 zien, de rode alleen een stip. Maar dan wel tot zeker 50 meter :-D:-D
   

Deel Deze Pagina