LED calculators en veel LED-info, -uitleg en -voorbeelden

ron van sommeren

Forum veteraan
  1. Verderop in de discussie meer NL sites :)
  2. Webshops
    www.leds-buy.nl
    www.blauertacho4u.de
  3. Alles over LED's
  4. LED voorschakelweerstand calculator
  5. LED center
    -> LED series resistance calculator
    Selecteer vervolgens voedingsspanning, LED-spanning en -stroom, aantal, serie/parallel.
    Ook met LED-info (spanningen!) in de links boven aan de pagina en met LED-forum.
  6. The Script Asylum
    -> klik plaatje "electronics"
    electronics.jpg

    -> "General"
    -> "Led hookup"
  7. Elektor LED special magazine's, deel 1 en deel 2.
  8. Elektuur LED boek
    Fun met LED’s - ELEKTOR
    Experimenteerkit Fun met LED's - ELEKTOR
  9. Goede uitleg, weer, door Ernst ...
... Eerst een heel hardnekkig misverstand uit de wereld helpen. Led's hebben GEEN brandspanning en je mag ze NOOIT rechtstreeks op een batterij of accu aansluiten. Een led is een diode die je zou kunnen vergelijken met een ventiel in een band. Een ventiel laat de lucht één kant op door. Een diode laat de stroom één kant op door.

Diodes worden voor vele toepassingen gebruikt zoals bijvoorbeeld gelijkrichters, om van wisselstroom gelijkstroom te maken. Dit is allemaal niet van belang voor de werking van een Led. Een Led wordt alleen gebruikt om licht te geven om iets aan te duiden. Dit kan omdat met ontdekte dat een bepaald soort diodes licht gaan geven als er stroom doorheen loopt. Dat is doorontwikkeld tot de Led's die we nu kennen.

Er is echter nog een punt waarop de diode en een ventiel veel op elkaar lijken. Je zal eerst een bepaalde minimale druk op dat ventiel moeten zetten voordat het open gaat en de lucht doorlaat. Bij een Led zal je eerst een bepaalde minimale spanning over de Led moeten zetten voordat de diode open gaat en er stroom kan gaan lopen.
Bij een ventiel kan de lucht vrij doorstromen wanneer het eenmaal open is gegaan. Als je wilt voorkomen dat de snelheid van de lucht door het ventiel te hoog wordt zal je op de ene of andere manier voor een rem moeten zorgen. Dit geldt ook voor een Led. De stroom die daar doorheen mag lopen is beperkt. Wordt de stroom te hoog dan brandt de diode door.

Er bestaan ondertussen een hele reeks verschillende Led's, verschillende kleuren verschillende lichtsterktes en zo voorts. Voor veruit de meeste "gewone" led's geldt een stroom van 20mA (0,02A) als normaal, hier gaan we dus maar van uit. Maar pas op er bestaan een heleboel Led's waar meer of minder stroom doorheen mag!!

Als je een Led op een accu wilt aansluiten moet de spanning die de accu afgeeft hoger zijn dan de spanning waarbij de diode open gaat. Voor de meeste "normale" Led's is dat ongeveer 2V. Voor de Witte of de blauwe Led's is dat ongeveer 3,6V. Let op, ook hier zijn verschillen mogelijk!!

Het is dus onmogelijk om een Led op één enkele NiMH cel aan te sluiten. De spanning daarvan is te laag dus de diode zal niet open gaan en er loopt geen stroom. (Om mensen voor te zijn die beweren dat het wel kan: Ja het kan wel maar dan heb je een extra elektronische schakeling nodig die de spanning kunstmatig hoger maakt.)
Op één enkele LiPo zou je wel een Led kunnen aansluiten. Een volle LiPo is 4,2V en dat is ruim voldoende om de diode open te laten gaan en stroom door de Led te laten lopen. Maar dan is er geen limiet en zal de stroom heel snel te hoog worden en de Led doorbranden. Dat duurt meestal nog geen seconde!
Er zijn elektronica onderdelen die speciaal voor dit soort werk gemaakt zijn, de weerstanden! Een weerstand is een onderdeel dat de stroom er doorheen remt. Je kan de stroom er dus mee beperken tot een voor de Led veilige waarde. De waarde van die weerstand kan je berekenen door de spanning die over de weerstand moet blijven staan te delen door de stroom die erdoor loopt.

Stel je hebt één LiPo cel waarop je een rode, een groene en een witte Led wilt aansluiten. De stroom door de rode en groene Led mag 20mA zijn door de witte Led 10mA.
De berekening gaat dan als volgt:

De spanning van een volle LiPo is 4,2V.
De spanning die nodig is om de diode van de rode en de groene Led open te krijgen is 2V.
De stroom die door de led is 20mA.
Over de weerstand moet dan 4,2 - 2 = 2,2V blijven staan.
Die 2,2V deel je door 20mA => 2,2 / 0,02 = 110 Ohm.

De spanning van een volle LiPo is 4,2V.
De spanning die nodig is om de diode van de witte Led open te krijgen is 3,6V.
De stroom die door de led is 10mA.
Over de weerstand moet dan 4,2 - 3,6 = 0,6V blijven staan.
Die 0,6V deel je door 10mA => 0,6 / 0,01 = 60 Ohm.

Voor de witte Led zou je 60 Ohm nodig hebben. In de meest gangbare weerstand reeksen bestaat deze waarde niet maar wel 56 Ohm. Die kan je zonder gevaar hiervoor gebruiken.

Nog een voorbeeld:
Alles is hetzelfde als het eerste voorbeeld alleen heb je nu een accu van 3 LiPo cellen.
De berekening gaat dan als volgt:

De spanning van een volle LiPo is 12,6V.
De spanning die nodig is om de diode van de rode en de groene Led open te krijgen is 2V.
De stroom die door de led is 20mA.
Over de weerstand moet dan 12,6 - 2 = 10,6V blijven staan.
Die 10,6V deel je door 20mA => 10,6 / 0,02 = 530 Ohm.

De spanning van een volle LiPo is 12,6V.
De spanning die nodig is om de diode van de witte Led open te krijgen is 3,6V.
De stroom die door de led is 10mA.
Over de weerstand moet dan 12,6 - 3,6 = 9V blijven staan.
Die 9V deel je door 10mA => 9 / 0,01 = 900 Ohm.

Voor de rode en de groene Led heb je dus een weerstand van 530 Ohm nodig. In de meest gangbare weerstand reeksen bestaat deze waarde niet maar wel 510 Ohm. Die kan je zonder gevaar hiervoor gebruiken.
Voor de witte Led zou je 900 Ohm nodig hebben. In de meest gangbare weerstand reeksen bestaat deze waarde niet maar wel 910 Ohm. Die kan je zonder gevaar hiervoor gebruiken.

De hierboven gegeven richtlijnen zijn behoorlijk globaal maar goed bruikbaar. Wil je het preciezer kunnen uitrekenen dan moet je de meer precize spanningen weten en nauwkeurigere weerstanden gaan gebruiken. Dat is in de normale modelbouw praktijk echter totaal overbodig.

344b9575943c5e6.jpg

ledled
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zie dat je de Engelstalige link ook al eens geplaatst hebt.

De Engelse calculator genereert, indien nodig, automatisch parallele takken met LED's.
 
Laatst bewerkt:
leuk leesvoer voor die knul die beweerd zonder weerstand te werken met zijn autolamp leds ;)
 
Voor de iphone bezitters er is ook een LED calculator programma, zoek in app store voor LED en hij komt vanzelf, ook is er een handig weerstandjes programma ff zoeken op resistor!
 
  • Like
Reactions: ajs
Mooie duidelijk beschreven topic over weerstanden en LED's. Zeker voor mij die van elektronica zeer weinig verstand van heeft, maar wel geïnteresseerd. Moet maar es een Weller gaan aanschaffen :D
 
sorry dat ik het zeg maar elektuur *elektor* is zonde van je geld.
ze lopen te ver achter de feiten aan. Ze zijn al jaren achterhaald door internet,
 
Ik lees hem vaak in de bieb ,er staat toch de laatste tijd een hoop info in over modelbouw.
Ook over xbee trancievers leds arduinio ed .
En lezen in een tijdschrift staat veel intelligenter.
 
Back
Top