Eerst dit:
Li-Ion cellen is een verzamelnaam voor een groep oplaadbare cellen waaronder de LiPo en de LiFePh cellen ook vallen. Denk aan auto's, een Ferrari is een auto maar niet alle auto's zijn Ferrari's. Dus een LiFePh cel is een Li-Ion cel maar niet alle Li-Ion cellen zijn LiFePh cellen. LiFePh wordt overigens vaak afgekort tot LiFe cellen maar dat ter zijde.
Simpel gesteld kan je een Li-Ion cel laden met het LiFe programma maar dan is de vraag welke Li-Ion cel? Bedoel je een LiPo dan kan dat ook maar dan krijg je die LiPo nooit helemaal geladen. Een LiFe cel is vol bij 3,6V, dan stopt de lader maar dan is een LiPo misschien nog maar net voor 30% geladen. Het zal duidelijk zijn dat je omgekeerd niet moet doen. Een LiFe cel laden met het LiPo programma want dan zal je die LiFe cel zwaar overladen omdat een LiPo cel tot 4,2V wordt geladen.
Er zijn echter ook Li-Ion cellen op de markt die ook als Li-Ion cellen worden verkocht. Het "probleem" is echter dat je een beetje van de fabrikant afhankelijk bent welke Li-Ion cel het is. Ze kunnen namelijk met verschillende materialen worden gemaakt en die hebben ook verschillende spanningen. Die verschillen zijn maar heel klein, tussen de 3,6V en 3,8V en worden vaak gewoon "vergeten". Je kan ze allemaal laden tot de zelfde spanning, de ene zal ietsje pietsje te weinig geladen worden de andere te veel. Onder normale omstandigheden zal dit geen problemen opleveren.
Ook de LiFe cellen vallen in de genoemde reeks dus kan je "een Li-Ion" cel met dat programma laden. Of het verstandig is dat te doen durf ik niet keihard te stellen, persoonlijk zou ik het niet (altijd) doen, alleen in een noodgeval.