Lijnbesturing, vrijvlucht, wat is het?

Deze 2 topics door gelezen maar wat is lijnbesturing en wat is vrijvlucht?



Ik volg niet wat het verschil is met een gewoon bestuurbaar vliegtuig.....
Lijnbesturing, met een draad eraan?

Weet niet hoe dom deze vraag is maarre iemand?
 
Bij lijnbesturing komen twee lijnen draad verbonden met het hoogte roer en aan de andere kant heb je een handvat en als je met je pols een opwaardse beweging maak gaat hij omhoog strek je je hand recht dan blijft hij vliegen op die hoogte en je vliegt cirkels om je heen, lijn is zo'n 15 meter dus je krijgt cirkels van 30 meter.

In Nederland zijn speciale kennismakings dagen in Almere en kun je zien wat er zoal mogelijk is en je mag het zelf onder begeleiding proberen :-)

Vrije vlucht is je toestel laten vliegen, zonder dat er ingegrepen kan worden.

Door het hoogte en richting roer af te tellen, kan je zijn vlucht beinvloeden, maar het blijft altijd in samenspel met de natuursomstandigheden.

Allebei leuke kanten van modelvliegen...

En er is veel animo voor beide disciplines

Er is ook veel informatie hierover te vinden op Internet...

Groeten Martin
 
Vorige week was er iemand op de club aan het vliegen. Ik moet zeggen dat het voor een toeschouwer heel indrukwekkend is, ook voor mensen die het al vaker gezien hebben. Als je staat te kijken en op ooghoogte komt zo'n kistje aanscheuren dan kan de hoeksnelheid enorm oplopen (zo'n ding komt dan ogenschijnlijk recht op je af 8O). Ik had het snel gefilmd met mijn fototoestelletje dus de kwaliteit is niet super. :? ;)

lETTv9nbB4I[/media]In beter kwaliteit[/url]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wel een goeie en vooral enthousiaste beschrijving van Martin.

Ik beoefen beide disciplines. Ik zal er nog iets meer over vertellen.

Vrije vlucht betekent dus dat het model tijdens de vlucht niet bestuurd wordt. Je lanceert het dus en hoopt dat het heel weer landt en dat je het weer terugvindt. Je kunt wel proberen het vluchtpatroon zoveel mogelijk te beinvloeden, bijvoorbeeld door verdraaiing van de vleugels, het wijzigen van instelhoek tussen vleugel en stabilo, het instellen van roertjes en trimtabjes en als er een motor op het model zit, de domping of zijwaartsstelling van de motor. Er zijn ook mechanische stuurmiddelen mogelijk. Het bekendst is de timer, een uurwerkje dat na een instelbare tijd een thermiekrem (meestal een opklappend stabilo) in werking stelt om te voorkomen dat hij te ver weg vliegt, maar er zijn ook vrije vluchtmodellen die door een richtingsroer worden gestuurd dat door een magneet in dezelfde stand wordt gehouden, of door gewichtjes (pendulum). Een thermiekrem komt veel voor, maar de laatste twee soorten kom je in Nederland vrijwel niet tegen. Door de wispelturigheid van weer en wind is het toch altijd afwachten hoe lang de vlucht duurt. Dat kan veel te kort naar je zin zijn, maar ook veel te lang!

Vrije vluchtmodellen kunnen zonder aandrijving zijn, dan zijn het zwevers. Deze worden hetzij met de hand weggegooid (zogenaamde chucks) of met een elastiek weggeschoten, of (in ieder geval wedstrijdmodellen) met een 50m lange hoogtestartlijn als een vlieger opgetrokken, waarna naar thermiek wordt 'gehengeld' alvorens ze te lossen van de lijn.
Verder worden vrijevlucht modellen aangedreven door rubbermotoren (opgewonden elastiek), terwijl ook electromodellen in ontwikkeling zijn. Dit zijn wedstrijdmodellen die alleen met lijn (zwevers) of motor op hoogte komen en het dan van de thermiek moeten hebben om het maximale aantal zweefseconden te halen (meestal 180 seconden). Daarna mag de timer zijn werk doen.

Buiten wordt ook wel met schaalmodellen gevlogen of modellen die alleen voor de lol en niet voor een wedstrijd worden gevlogen ('sportmodellen') die worden ook wel met een klein dieselmotortje aangedreven. Ook aandrijving met motoren die op samengeperste lucht of CO2 draaien is mogelijk.

Ook binnen, in sporthallen, wordt vrije vlucht gevlogen. Ook wel eens met catapult- of werpzwevertjes of electroaandrijving, maar toch vooral met rubber aandrijving. Je hebt dan niet met wind en bomen te maken, maar wel met muren en plafonds, dus het is een heel andere tak van sport.

Lijnbesturing kan varieren van zelfgebouwde of kant-en-klare modelletjes met een 0,8cc Cox motortje die aan vliegertouw van 6 meter vliegen, tot Stuntmodellen met een 10cc motor aan 21 meter lijnen die een voorgeschreven programma van figuren vliegen en tot speedmodellen die 300 km/uur halen. Interessante wedstrijdklassen zijn ook teamrace, waarbij het tankje te klein is om de hele wedstrijd uit te vliegen zodat er een pitman is die razendsnel moet bijtanken en herstarten, en combat, waarbij twee modellen crepepapier staarten hebben, ze bij de ander daar stukjes van af moeten vliegen zonder zelf een stuk van hun staart kwijt te raken.
Je hoeft overigens niet mee te doen aan wedstrijden om plezier aan lijnbesturing te beleven.

Hoewel vrije vlucht en lijnbesturing fanatiek worden beoefend is het aantal beoefenaars in vergelijking met radiovliegen wel beperkt. Ik denk dat er niet meer dan 100 vrije vluchtvliegers in Nederland zijn en zeker niet meer lijnbestuurders. Je moet ons denk ik niet vragen waarom vrije vlucht of lijnbesturing ons meer aanspreekt dan radiovliegen, dat is niet uit te leggen, net zo min als waarom basketbal of voetbal leuker zou zijn dan handbal of hockey. Bij lijnbesturing geven mensen wel aan het gaaf te vinden dat ze het toestel echt letterlijk in de hand hebben, terwijl radiobesturing afstandelijk is en door hen meer als een computerspelletje wordt ervaren. Ikzelf vind het onder meer spannend dat je nooit verder van de grond en dus een crash af bent dan de lengte van de lijnen. Vrije vlucht kan heerlijk relaxend zijn in de natuur of een stille hal, de modellen kunnen lichter en goedkoper zijn (geldt ook voor LB) en het is vooral de eenvoud die mij aantrekt.
 
Ik volg niet wat het verschil is met een gewoon bestuurbaar vliegtuig.....
Het is wel interessant dat hier gerefereerd wordt aan 'gewoon bestuurbaar'....
Ik kan je verzekeren dat mijn F2B modellen heel gewoon bestuurbaar zijn. Je moet het wel kunnen, natuurlijk.....:D
Hier mijn introductieartikel: Wat is liinbesturing? Foto's zijn klikbaar.

Weet niet hoe dom deze vraag is maarre iemand?
Niet dom, maar het toont wel aan hoe triest het is dat 2 van de 3 takken van de modelvliegsport zo ver buiten het gezichtsveld van de gemiddelde modelvlieger zijn geraakt.
Voornamelijk te wijten aan het verdringen uit hun natuurlijke leefomgeving (VV: heide en LB: stadsparken) Vroeger kon je op een zondag op de hei altijd modelvliegers aantreffen, nu lopen daar alleen nog grote grazers rond.
In een stadspark kun je je beter niet meer vertonen met een LB model, want assertieve medeburgers en hangjongeren maken dat tegenwoordig tot een te riskante onderneming.

Ook is de sfeer binnen vele vliegclubs (Almere en zo te zien de club van Robert-Jan ook, zijn gunstige uitzonderingen, anderen kunnen zich hier melden) nu niet echt collegiaal te noemen naar modelvliegers die wat anders dan RC vliegen.
Je moet dus als VV of LB vlieger nogal wat doorzettingsvermogen hebben om je sport desondanks te kunnen beoefenen.

In Almere zijn we gezegend met een 50x50m gras vierkant, groot genoeg voor de langste lijnen (21m50), maar de steeds verder opschietende bomen aan de NO kant maakt dat we bij wind uit richtingen tussen N en O moeten uitwijken naar het (vrijliggende)100x 100 m RC veld. Niet ideaal dus, maar desondanks heel werkbaar.
 
Laatst bewerkt:
Allemaal hartstikke bedankt voor de duidelijke info.


Vrije vlucht heb ik dan al eens beoefend zonder dat ik het wist...:p

Ik heb vroeger veel gevliegerd met stunt vliegers.
Toen ik weer eens wat koolstof stokken moest halen heb ik toen ook een vliegtuigje meegenomen waarvan je het propje rond op moest winden.
Zat een dikke elastiek in.


Is uiteindelijk aan de kant gezet toen na tig x de elastiek was gebroken tijdens het opwinden.


Lijnbesturing lijkt me leuk om te zien maar heb liever die 2 sticks in de hand denk ik maar wie weet.

Maar de bocht bij lijn besturing wordt dus gemaakt omdat het vliegtuig aan 2 kabels vastzit.
Wordt je dan niet duizelig als je zelf heel de tijd mee moet draaien?
 
Laatst bewerkt:
Maar de bocht bij lijn besturing wordt dus gemaakt omdat het vliegtuig aan 2 kabels vastzit.
Wordt je dan niet duizelig als je zelf heel de tijd mee moet draaien?
Iedere keer als ik een figuur sta te sturen, draai ik niet. Duizelig wordt je alleen de eerste tien vluchten, soms (zoals bij mij het geval was)zelfs helemaal niet.
Kom het in ieder geval op de tweede landelijke LB-dag ( za 13 sept.- MVA terrein) even bij ons proberen....
Pas dan kun je een echt oordeel vellen...:D
 
Bruno,
Ik ben opgegroeid in Amerongen en halverwege de jaren tachtig was daar (volgens mij meerdere keren) een groot evenement: LB Combat, ik meen zelfs WK. Kan dat? Het werd gehouden op de sportvelden bij zwembad de Blauwe Schuur.

Er waren ook demonstraties kunstvlucht. Ik ben er voor mijn gevoel heel vaak dagenlang geweest. Het was zó indrukwekkend om te zien hoe hard en fanatiek er gevlogen werd. Echt geweldig. Ik kan iedereen aanraden eens zo'n wedstrijd te bezoeken.
 
Er zijn op De Haaskamp naast de combatwedstrijden tegelijkertijd ook enkele malen kunstvluchtwedstrijden gevlogen. Ik dacht vanaf '81 tot de laatste keer dat de DCI Dutch Combat International (was het Open Nederlands Kampioenschap) daar gevlogen werd. Ik heb aan alle meegedaan.

Ook heb ik al in '79 demo gevlogen en toen tijdens een proefvlucht op het achterste veld mijn toenmalige model geheel geplet door breuk van de up-lijn connector aan het handvat. :bad-words:

Sindsdien gebruik ik andere connectors.
 
Laatst bewerkt:
Als ik er achteraf over nadenk was het best link. Er was altijd veel publiek wat best dicht bij de cirkels kon komen. In het heetst van de strijd braken er nogal eens lijnen en vlogen de modellen met een rotgang omhoog óf de grond in als je geluk had, maar soms ook een stukje het veld over om dan met een vreselijke klap ergens een laatste rustplaats te zoeken.
Het geluid en de geur zal ik nooit vergeten.....
 
Mijn kist hing nog aan de down-lijn. Het gebeurde bij het inzetten van de driehoekige loops. De gevolgen laten zich raden... vanaf 1m70 haaks met 90 kmh voorover.

Stunters (F2B modellen) vliegen niet van de lijnen, als er (heel zeldzaam) al wat fout gaat breekt er maar 1. De droefenis is er niet minder om. Dag 400 uur werk....:bye:
 
Back
Top