Ik ben het met Hans (Zoef de Haas) eens maar hij vergeet één belangrijk punt. De accu's moeten ook even ver leeg zijn. Als dat niet zo is dan zal de accu die het minst leeg is het eerst vol zijn. Omdat de andere accu nog niet vol is zal de lader gewoon doorgaan met laden en de reeds volle accu overladen!
Loodaccu's kunnen wel wat hebben maar goed is het niet. Zeker niet als het regelmatig gebeurt. Het elektroliet (accuzuur) zal ontbinden en er ontstaat gas in de accu. Bij een "natte" accu zal dat gas makkelijk kunnen ontsnappen waardoor het niveau steeds lager wordt. Van tijd tot tijd zal je dus gedestileerd water moeten bijvullen.
Ik neem aan dat jij "droge" accu's in je boot hebt. Dat zijn accu's waarbij het elektroliet in gell vorm in de accu zit. Deze accu's kan je ook op z'n kant gebruiken. Het nadeel is dat deze accu's MINDER snel geladen mogen worden dan hun "natte" broertjes. Het gas dat tijdens het laden ontstaat moet namelijk langs chemische weg IN de accu worden opgeslagen.
Dat proces gaat niet zo heel erg snel en bij een te hoge laadstroom ontstaat er meer gas dan er in die zelfde tijd opgeslagen kan worden. Het te veel aan gas kan wel via een veiligheidsventiel weg maar weg is weg! Je kan het niet aanvullen dus bij elke keer zo laden loopt de capaciteit achteruit. Dat is dus de reden waarom dit soort accu's niet zo snel als b.v. de loodaccu in je auto geladen mag worden.
Bij het in serie laden bestaat dus de kans dat je de accu die het eerst vol is gaat overladen. Het gas dat tijdens dat overladen ontstaat is zo veel meer dan tijdens het normale laden dat het niet allemaal opgeslagen kan worden. Daar komt bij dat de accu al vol is en alle opslagcapaciteit al bijna gebruikt is. Het gas zal dus door het veiligheidsventiel ontsnappen met alle gevolgen van dien.
Het verstandigste is om de accu's te laden op de manier zoals de fabrikanten (niet de winkeliers!!) het opgeven. Men neme een gestabiliseerde voeding die een uitgansspanning heeft van 2,275V per cel heeft. In jouw geval dus 3x2,275=6,825V. De maximale stroom die deze voeding moet kunnen leveren moet ergens tussen de 0,3C en 0,5C zijn. In jouw geval dus 0,3x7=2,1A tot 0,5x7=3,5A.
Om de accu te laden sluit je hem aan op de lader waarna er een stroom gaat lopen die afhankelijk is van hoe vol de accu nog is. Als de accu behoorijk leeg is dan zal de maximale stroom gaan lopen. Naarmate de accu voller wordt zal er minder stroom gaan lopen en als hij vol is loopt er vrijwel helemaal geen stroom meer.
De laadtijd van een lege accu zal bij een laadstroom van 0,3C ongeveer 5 tot 7 uur zijn. Na zo'n 4 uur is de accu al voor 80% tot 85% vol dus zou je hem al kunnen gaan gebruiken. Bij een laadstroom van 0,5C zal dat ongeveer 3 tot 5 uur zijn en is hij na zo'n 2,5 uur voor 80% tot 85% vol.
Je kan de accu ongelimiteerd met de lader verbonden laten. Dat is zelfs goed voor de levensduur van de accu! Het voordeel is ook dat je accu altijd bedrijfsklaar (100% vol) is.
Denk er aan dat je een loodaccu NOOIT helemaal leeg trekt, dat is echt slecht voor de accu. Mocht het toch gebeuren laad de accu dan zo spoedig mogelijk weer op. Hoe langer je daar mee wacht des te groter de schade! Na één dag leeg ergens gestaan te hebben KAN de accu al naar de knoppen zijn! Zorg er dus voor dat de accuspanning tijdens belasting NOOIT onder de 1,6V per cel, in jouw geval dus 4,8V, komt.
Let op, bovenstaande spanningen gelden bij een omgevings en accu temperatuur van 20°C. Bij een hogere temperatuur moet je er 0,003V per graad Celsius aftrekken. Bij lagere temperaturen moet je er 0,003V per graad Celsius bij optellen. Het is het beste om de accu niet te laden bij temperaturen boven de 30°C en onder de 10°C. Bij temperaturen minder dan 10°C kan je nog wel laden maar dan moet de laadstroom verminderd worden en zal het rendement van de accu flink afnemen. Onder de 0°C is het laden totaal af te raden. Laden bij temperaturen boven de 30°C kan ook wel maar de gasproductie zal flink meer worden. Om te voorkomen dat het uit de accu ontsnapt zal je de laadstroom (flink) moeten verminderen. De laadtijd loopt dus flink op.