low-buget quadcopter bouwen

Discussie in 'Multicopters' gestart door chriskooijman, 12 mrt 2017.

 1. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
  Hoi ik ben helemaal nieuw in de modelbouw wereld. Ik ben van plan een quadcopter (drone) te gaan bouwen. Het moet een low-duget quadcopter worden met een lange vliegtijd. Ik heb zelf al wat producten opgezocht op hobbyking:

  Frame: https://hobbyking.com/nl_nl/rotorbits-quadcopter-kit-with-modular-assembly-system-kit.html

  Motoren: 4x https://hobbyking.com/nl_nl/dys-be1806-2300kv-brushless-multirotor-motor-2s-3s.html

  Esc: 4x https://hobbyking.com/nl_nl/mini-blheli-multi-12a-opto.html

  Lipo 4S : https://hobbyking.com/nl_nl/multistar-high-capacity-4s-8000mah-multi-rotor-lipo-pack.html

  Zender/ontvanger: https://hobbyking.com/nl_nl/hobby-king-2-4ghz-6ch-tx-rx-v2-mode-1.html

  Power distributie bord: https://hobbyking.com/nl_nl/hobby-king-quadcopter-power-distribution-board.html


  Mijn vraag: kan ik hiervan een goede quadcopter bouwen en welke onderdelen mis ik nog.
   
 2. flyfly

  flyfly

  Lid geworden:
  28 aug 2012
  Berichten:
  11
  De onderdelen die je bij elkaar hebt gezocht gaan niet samen werken. Ik zou eerst wat meer onderzoek doen. Dan vindt je al snel wat meer informatie.

  Verder missen er in je lijst belangrijke onderdelen zoals de flightcontroller, props en acculader.

  Wat verder belangrijk is dat je weet wat je er mee wilt doen. Je geeft aan low-budget en lange vliegtijd. Maar wil je bijvoorbeeld ook gopro o.i.d. meenemen in de toekomst? Daarnaast is de flight controller een belangrijk onderdeel van je quadcopter. Als je er 'gewoon' mee wil vliegen heb je genoeg aan bijvoorbeeld een naze of spracingf3 of iet dergelijks met cleanflight er op. Moet hij ook op positie kunnen blijven hangen zoals bij DJI phantoms ziet, dan heb je fc met gps nodig (bijvoorbeeld Naza M Lite).

  Aangaande van wat ik begrepen heb is dit een goedkoop frame om mee te beginnen:

  https://nl.aliexpress.com/item/DJI-...lgo_pvid=d84c6c14-c8ef-401b-9693-11dd224d013c
   
 3. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
  Hij is vooral bedoeld om in de toekomst mee te gaan filmen met gopro. En welke onderdelen passen dan niet bij elkaar? De esc passen bij de motor en de motor is bestemt voor 4s lipo's.
   
 4. flyfly

  flyfly

  Lid geworden:
  28 aug 2012
  Berichten:
  11
  Die 4s lipo is zo groot dat je met deze setup niet van de grond komt. De motoren zijn bedoeld voor op een racequad met kleine 5 inch props. Daar haal je geen lange vluchttijden mee.

  Qua motoren zou ik op zoek gaan naar 1000- to 1200kv. Dan kan je props van 10 inch draaien. Een geschikte lipo zou dan een ongeveer 5000mah 3s of 4000 4s zijn. Daar haal je goede vluchttijden mee.
   
 5. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
  Oké, bedankt. Ga ik nu even zoeken naar nieuwe motoren, nieuwe lipo en een flight controller.
  Weet iemand nog een goede lipo lader?
   
 6. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
 7. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.555
  Locatie:
  Soest
  zoals flyfly al zei.. die onderdelen gaan niet samen werken.
  motoren zijn voor een mini quad en werken op maximaal 3S (12,5v) en de lipo die je wilt is 4S (14,8V).. en voor een grote multi.

  top tip van vandaag: ga je nog wat meer inlezen hier en op rcgroups. en vliegen lijkt makkelijk, maar is toch iets moeilijker dan veel mensen denken. koop een kleine goedkope speelgoed multicopter. deze zijn ideaal om mee te leren vliegen en je kan er veel mee crashen voordat hij echt stuk gaat.

  enkele handige dingen om te weten:
  lipo's hebben een aantal zaken vermeld als eerste natuurlijk mAH.. dit is het aantal milliamperes wat er in de lipo kan en er in dit een uur lang zou kunnen leveren.(erg simpele uitleg..) ook is er een S bij lipos vermeld. de S staat voor het aantal cellen wat de lipo heeft.. ja stom he? cell schrijf je met een C en niet S.. maar goed..1 cel heeft een nominale spanning van 3.7 volt (de nominale spanning is niet vol en niet leeg) een lipo van 2S heeft dus 2 cellen van 3,7V en heeft dus 7,4V als totaal. een 3S is dus 3X3,7V een 4S 4X3,7V etc etc..
  ook staat er altijd een C rating bij bijvoorbeeld 30C, dit staat voor de maximale stroom die een lipo in 1X continue kan leveren zonder dat hij stuk gaat.stel je hebt een lipo van 1000mAH met een discharge rate van 10C dan is dat 10X1000mAH=10.000mAH. zolang jouw multicopter niet meer dan 10A nodig heeft om te vliegen blijft de lipo gezond.

  motoren..
  deze dingen hebben ook al zoveel verschillende cijfertjes erbij staan..
  als voorbeeld degene die je hebt geselekteerd bij HK: 1806 - 2300kv 2s-3s.
  1806 staat voor de maatvoering van het inwendige deel van de motor. het stuk waar de magneten en polen zitten (soort van cilinderinhoud) 18 mm breed en 6mm hoog is het inwendige deel van de motor. van buiten is de motor dus groter, maar net als bij een auto gaat het om de cilinderinhoud en niet om hoeveel metaal er om de cilinders heen zitten voor het vermogen..
  2300KV betekend dat de motor 2300 toeren maakt per volt (onbelast) dus op 3S draait een motor 3x3,7x2300=25.530 toeren per minuut.
  handige vuist regel om te weten welke motor KV waarde je zou moeten hebben voor een bepaald soort multicopter: hoe hoger de KV hoe sneller de multi is en hoe meer koppel hij heeft, hoe lager de KV hoe langzamer hij is maar hoe meer koppel hij heeft. een hoog KV motor is een sportauto motor... hij kan heel snel... maar kan geen caravan trekken, een laag KV motor is een vrachtwagen motor.... gaat niet zo snel maar kan een trailer met caravans trekken. ;)

  voor een lange vliegtijd met een grote multi met camera heb je dus een laag KV motor nodig. ( <1100KV) want deze motoren kunnen grote props aan en draaien rustig met laag verbruik.
  voor een fpv racer heb je hoog KV motoren nodig. kleine props met veel toeren en een paar minuten vliegtijd.

  wat jij wilt is een 500 klasse of groter frame (500 mm van motor tot motor diagonaal) zoals fly fly al linkte. niet perse die hoor.. maar het geeft je een goede richting.
  met grote motoren (liefst disc type (platte brede motoren... de diesels van de brushless motoren) met een lage KV waarde 750KV-980KV) en een grote lipo op het gebied van mAH ( >5.000) C waarde (minimaal 30C) en S (4S is prima)

  wbt de Flight Controllers (FC) is er genoeg keuze en welke je wilt ligt ook een beetje aan wat precies wilt dat je multi moet kunnen.

  zow.. eerste start van jouw leerproces is afgesloten.. nu lekker verder lezen, kijken en leren. :)
   
 8. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.555
  Locatie:
  Soest
  was weer eens te lang aan het typen.. als antwoord op jouw vragen.

  lipo lader: ImaXB6AC hele goede en goedkope lipo lader. kan alles wat je wilt, wat moet en zelfs meer.

  de NAZA Mlite is een goede controller.oud voor huidige standaard want 8bit terwijl verder alles 32bit is, maar nog steeds zo een beetje de beste voor rustig vliegende camera multi's met perfecte position hold (gps hold) maar dan moet je wel de gps erbij bestellen, de DJI phantoms (je weet wel die dure witte dingen die overal te pas en te onpas vliegen) hebben ook deze fc aan boord, de nieuwere hebben de naza V2 die een stuk duurder is, maar ook wel weer wat beter...stiekem is de NAZA M lite en de V2 van binnen qua hardware exact hetzelfde... 3X zo duur maar toch hetzelfde..... de firmware die erop zit is anders en deze betere firmware kan je op je M lite hacken.. google maar eens op naza lite hack. ik heb het ook gedaan, en mijn naza is echt veel beter en betrouwbaarder geworden.
  haal de gps trouwens niet bij HK want onnodig duur maar zoek op aliexpress voor een goedkopere (NAZA) gps.. DJI is net Apple.. de naam voert de prijs op maar er is genoeg te vinden wat niet de officeele naam heeft en dus goedkoper is.

  volgende vraag: heb je nog een PDB (power distribution board) nodig? jep, die heb je nodig (sommige frames hebben deze al ingebouwd trouwens) want je moet 4 esc's van stroom voorzien en misschien wel meer. je soldeert de esc's aan de pdb zo blijft alles netjes, veilig en overzichtelijk.
   
 9. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
 10. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
 11. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.555
  Locatie:
  Soest
 12. flyfly

  flyfly

  Lid geworden:
  28 aug 2012
  Berichten:
  11
  Hobbyking heeft een handige tool op hun homepage aan de rechterkant. Product finder --> Lipo --> invullen.

  De voorgestelde motoren doen het prima op 3s en 10 inch props, heb ze ook gehad. Echter vond ik dat het krap werd qua vermogen met een gopro op de quad. Het ging nog wel. Maar als je een gimbal toevoegt vrees dat het te krap wordt. Wellicht kan je beter een maatje groter gaan. Zoiets misschien? ESC's die je gekozen hebt passen hier ook bij.

  https://hobbyking.com/en_us/turnigy-d3530-14-1100kv-brushless-outrunner-motor.html

  Hou er ook rekening mee dat een 3s accu van 4000 mAh dezelfde energie inhoud heeft als een 4s 3000. Een 4s 4000 heeft 33% grotere energie inhoud maar is dat ook ongeveer 33% zwaarder als een 3s 4000. Ga je voor 3s kies dan een lipo met een hogere mAh aanduiding dan als je voor een 4s zou gaan.
   
 13. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
 14. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
 15. flyfly

  flyfly

  Lid geworden:
  28 aug 2012
  Berichten:
  11
  De motoren uit je laatste bericht zijn niet toereikend. Te weinig vermogen. Die uit je eerdere bericht zijn dan een betere keuze. Tegen de tijd dat je het vliegen onder de knie hebt en een gimbal aan je gopro wilt toevoegen is het wellicht ook tijd om te kijken naar wat sterkere motoren.

  Qua lipo zou ik het simpel houden. Je kan voor een grotere lipo gaan. Echter voeg je dan meer gewicht toe. En als je gopro er nog bij komt kan het zo zijn dat je quad zwaarder wordt dan je lief is. De onderstaande lipo is niet zwaar. Heeft echter een lage c-rating. Maar lijkt me voor wat je gaat doen prima. En voor het geld van 1 grote lipo koop je al bijna twee iets kleinere. Dat is hoop extra vliegtijd per euro.

  https://hobbyking.com/en_us/multistar-high-capacity-3s-5200mah-multi-rotor-lipo-pack.html
   
 16. flyfly

  flyfly

  Lid geworden:
  28 aug 2012
  Berichten:
  11
 17. misterx

  misterx

  Lid geworden:
  10 mrt 2011
  Berichten:
  124
  Locatie:
  Hoorn
  Het lastige van je eerst quadcopter bouwen is dat je ineens zoveel informatie krijgt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zodra je denkt dat je alles uitgevonden hebt ga je alles bestellen en begint het opnieuw omdat je moet gaan bouwen en dan krijg je de vraag hoe je alles moet aansluiten en instellen zodat het goed vliegt. Als het eenmaal vliegt dan komt het probleem dat je de quadcopter nog moet afstellen, en dat tegelijk met leren vliegen!

  Wat ik probeer te zeggen is: als je er nog helemaal geen verstand van hebt is het misschien handiger om eerst wen RTF (ready to fly) quad te kopen waarmee je kan leren vliegen. En tegelijk ga je je helemaal inlezen hier op het forum. Lees alles wat je kan over de verschillende componenten en hoe ze zich verhouden tot elkaar en reageren op elkaar! Tegen de tijd dat je al redelijk kan vliegen heb je waarschijnlijk ook genoeg info vergaard om zelf een quadcopter te bouwen! En meteen een goeie!

  Ik ben vanuit de vliegtuigjes overgestapt naar de quadcopters, en mijn eerste was achteraf zoveel mis mee qua setup dat het eigenlijk een wonder is dat ik niks opgeblazen heb!

  De optie van flyfly is helemaal niet gek! En een hoop onderdelen zoals de afstandbediening kan je meenemen naar de volgendr quad!
   
 18. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
  Bedankt misterx en flyfly voor jullie reactie. Ik was ook al van plan om eerst een RTF te kopen om te leren vliegen. Maar dan tegelijkertijd wel te beginnen met bouwen van de grote zelfbouw quad.

  Volgens mij heb ik nu alle onderdelen wel bij elkaar gezocht hieronder een overzichtje.

  Motoren: 4x https://hobbyking.com/en_us/d2830-11-1000kv-brushless-motor.html/?___store=en_us

  Props: https://hobbyking.com/en_us/multirotor-propeller-dji-style-10x4-5-green-cw-4pcs.html en https://hobbyking.com/en_us/multiro...-fitting-dji-style-10x4-5-black-ccw-4pcs.html

  ESC's: 4x https://hobbyking.com/en_us/hobby-king-30a-esc-3a-ubec.html

  Lipo: https://hobbyking.com/nl_nl/zippy-compact-5000mah-3s-25c-lipo-pack.html
  Deze lipo heeft wel de verkeerde aansluiting. Kan ik dan een van deze erop zetten?
  https://hobbyking.com/nl_nl/xt60u-xt60-upgrade-female-5-pieces.html

  Lipo-lader: https://nl.aliexpress.com/item/2015-New-iMAX-B6-AC-80W-B6AC-Lipo-NiMH-3S-4S-5S-RC-Battery-Balance-Charger/32543437760.html?source={ifdyn:dyn}{ifpla:pla}{ifdbm:DBM&albch=DID}&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=664365073&albag=32654332454&slnk=&trgt=68416666751&plac=&crea=nl32543437760&netw=g&device=t&mtctp=&gclid=COyhhNSc0dICFQ4TGwodB2QNZw

  PDB: https://hobbyking.com/nl_nl/hobby-king-quadcopter-power-distribution-board.html

  Zender/ontvanger: https://hobbyking.com/nl_nl/hobby-king-2-4ghz-6ch-tx-rx-v2-mode-1.html

  Frame: https://hobbyking.com/nl_nl/rotorbits-quadcopter-kit-with-modular-assembly-system-kit.html

  FC: https://hobbyking.com/en_us/dji-naza-m-lite-multi-rotor-flight-controller-gps-combo.html
  Ik ben nog opzoek naar een goedkopere DJI Naza M Lite met gps, als iemand een website weet, dan graag even een linkje.

  Zou ik hiervan mijn quadcopter kunnen bouwen of mis ik nog wat?
   
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2017
 19. misterx

  misterx

  Lid geworden:
  10 mrt 2011
  Berichten:
  124
  Locatie:
  Hoorn
  Ziet er zo op het eerste gezicht prima uit. Exacte motoren, esc's en prop combi heb ik niet naar gekeken (te weinig tijd voor).
  Ik zou echter wel voor een computerzender gaan. Die hebben een schermpje en zijn via knopjes veel breder in te stellen. Dingen die voor een quadcopter essentieel zijn zoals middelpunten en eindpunten van de kanalen. Ook dingen zoals dual rates en expo. (Google maar eens) En kanalen aan andere knopjes matchen! De goedkope optie is de turnigy 9X. Zelf ben ik helemaal weg van Frsky, de taranis is echter 200 euro dus dat gaat het budget idee een beetje voorbij, echter Deze groeit echter wel met je mee. In een computerzender kan je ook meerdere modellen instellen, als je later dus meer quad's hebt hoef je alleen maar via het menu een andere te selecteren en al je instellingen staan goed!

  Ik zou hier even goed induiken als ik jou was!
   
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2017
 20. chriskooijman

  chriskooijman

  Lid geworden:
  12 mrt 2017
  Berichten:
  24
  Locatie:
  Terschelling
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2017

Deel Deze Pagina