M1 lakemaster reserve accu

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Ltdveeke, 9 jun 2019.

  1. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Goedenavond, ik heb sinds kort een lakemaster M1 voerboot gekocht nu wil ik daar graag een 2de reserve accu bij alleen ik weet niet welke accu ik moet hebben zou iemand mij daar mischien bij kunnen helpen mvg kevin
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.479
    Locatie:
    Woerden
    Helaas werkt mijn kristallen bol niet meer dus dat kan ik je niet vertellen.
    Nee geen gekheid maar dat valt zo van een afstand heel moeilijk te zeggen. Mijn vermoeden is dat het een 12V SLA accu is. Dat is een lood/gel accu. Wat is de capaciteit? Ergens tussen de 6Ah en 12Ah denk ik.
    Eigenlijk is er maar één simpel advies, schroef hem even open en kijk wat voor accu er in staat. Op het internet zal vrijwel zeker een zelfde (soort) accu te vinden zijn en hoogstwaarschijnlijk duidelijk goedkoper dan bij de voerbootwinkel.
     
  3. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Goedenavond Ernst, het gaat om deze accu

    Lead-acid 12V9AH en dan gaat het erom dat ik geen een accu kan vinden met zo een soort aansluiting zie de foto dit is de standaard accu/aansluiting die aan de accu zit.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  4. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    1.961
    Locatie:
    Altijd mooi weer
    Dat verloop kabeltje moet je als je er een 2e bij wilt hebben of bij de boten bouwer kopen of zelf maken.
    Het is geen generiek standaard samengesteld dingetje.
    Als extra accu kun je b.v. deze aanschaffen.
    https://www.nkon.nl/rechargeable/le...ltracell-deep-cycle-gel-12v-9ah-loodaccu.html
    En van de ene accu de kabel over zetten op de andere accu.
     
  5. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Goedenavond hobbyist, weet jij toevallig waar/ op welke site ik zon kabeltje bij iemand kan bestellen ? Of iemand die zoiets kan maken voor mij tegen betaling? Ik zit er namelijk mee dat dat kabeltje op de andere accu vast gesoldeerd zit mvg
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.479
    Locatie:
    Woerden
    Helaas zal je inderdaad dat niet als een standaard kabeltje in een elektronica winkel kunnen kopen. Misschien is er een elektronica onderdelenwinkel bij jouw in de buurt. Als je het die mensen vriendelijk vraagt willen ze best wel een kabeltje voor je maken. Ik denk dat je voor iets van €5 of zo een heel eind zal komen.
    Een andere manier is de bestaande kabel lossolderen van de accu. Dat zal best lastig kunnen zijn en is eerlijk gezegd niet zo goed voor de accu. Dat ze die kabel er aan hebben gesoldeerd was ook al niet zo best voor de accu. Tijdens het solderen bestaat het risico dat de aansluiting los raakt van de platen binnenin. De fosforbronzen lippen die de aansluitingen vormen zijn in de accu aan de loden platen van de accu gesoldeerd. Lood smelt bij een temperatuur die niet ver boven het de smelt temperatuur van soldeer ligt. Dus iets te warm stoken van de soldering kan de zaak binnenin ook doen smelten. Ik heb het zien gebeuren...….
     
  7. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Ah geweldig nou als er iemand is die voor mij zo een kabeltje zou kunnen/willen maken voor een vergoeding zou dat top zijn
     
  8. k-k

    k-k

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    4.610
    Locatie:
    Oostvoorne
    Beetje moeilijk om zonder te zien om welke stekker het gaat zo'n kabeltje te maken. Gewoon advies van Ernst opvolgen en dan ben je klaar. Gr. Klaas.
     
  9. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    1.961
    Locatie:
    Altijd mooi weer
    Ik weet wel om wat voor type stekkers en stekker bus het gaat, alleen ehm van dat zwarte ronde dingetje zijn er behoorlijk wat varianten in afmetingen op de markt
    Dus ff de binnenmaat opmeten van het hulsje en de buitenmaat van de middelste pin met een schuifmaat, het komt best wel nauwkeurig.

    En nu weet ik nu al dat ik dat hier niet heb liggen.
     
  10. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.211
    Locatie:
    Sassenheim
    Dat kabeltje zit gewoon met standaard schuifklemmen op de accu en is dus gewoon los te halen en over te zetten.
     
  11. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Goedemiddag roelof, ik heb gisterenavond van alles geprobeerd maar zover ik kan zien zit het vast op de accu. Groetjes
     
  12. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    2.039
    Locatie:
    Rosmalen
  13. Ltdveeke

    Ltdveeke

    Lid geworden:
    9 jun 2019
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Etten-Leur
    Dat kan ook nog onno10
    Dankjewel top idee!
     
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.479
    Locatie:
    Woerden
    Helaas Roelof maar die schuifstekkertjes zijn op de accu polen vast gesoldeerd. Heel krom van die lui maar het is nu eenmaal gebeurt. Heb het wel vaker gezien bij die voerboot verkopers. In m'n omgeving zijn een aantal fanatieke vissers die de weten waar ik woon. Als ze een probleem met zo'n ding hebben komen ze vaak naar mij toe. :rolleyes:
     
  15. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.211
    Locatie:
    Sassenheim
    Poeh, wat een rotstreek. Maar ja, wat vastgesoldeerd zit kan ook wel weer los.
     
  16. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.479
    Locatie:
    Woerden
    Dat is waar maar je moet goed uitkijken dat je de zaak niet te warm maakt want dan kunnen er problemen ontstaan in de accu. Heb ik ook gezien, die eigenaar mocht blij zijn dat er niets is gebeurt behalve een kapotte accu.
     
  17. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    2.039
    Locatie:
    Rosmalen
    Daarom mijn voorstel om er een stekker tussen te zetten.
     
  18. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.762
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Die accu's zijn gelukkig niet heel erg duur. Dus als het mis gaat, is dat een te overzien verlies.
    "Voorzichtig" los-solderen. De aanhalingstekens, omdat voorzichtig hier betekent: een grote en zware bout, goed heet, beetje tin aan de bout doen voor een betere warmteoverdracht, (flink) trekkracht op de kabel zetten en de bout op de soldering zetten tot hij loskomt. Dat zou binnen 1 a 2 seconden moeten gebeuren. Met iedere seconde dat het langer duurt, word het risico dat je de accu beschadigt groter
    Daarna de stekkertjes van het snoer knippen en vernieuwen (kun je eigenlijk in iedere DHZ zaak vinden), zodat je in het vervolg deze en een eventueel tweede reserve accu gewoon kunt wisselen.

    Algemeen: ik snap niet zo goed wat die "professionele" voerbotenbouwers bezielt, want eigenlijk iedere boot die ik in handen heb gehad (niet zo heel veel, maar toch) hadden allemaal van dit soort volslagen onzinnige, volkomen overbodige en debiele technische oplossingen, en er werd altijd beweerd "ik heb hem zo gekocht, in de sportviswinkel". Alsof ze door een volslagen idioot in elkaar gezet zijn. Sorry dat ik het zo cru zeg.

    Aangezien zo'n accu wat nare stoffen bevat, en intern sluiting kan maken (ik heb ze zien ontploffen), zou ik toch willen aanraden, domweg het snoertje te markeren op plus en min, daarna af te knippen en nieuwe connectors er aan zetten, en de accu als verloren te beschouwen en naar de vuilstort te brengen.
    Dat kost een paar tientjes extra, maar soms moet je afwegen wat belangrijker is en nieuwe ogen heb je niet voor een paar tientjes....
     
  19. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    8.889
    Locatie:
    Uithoorn
    Ik denk dat Kevin nooit een soldeerbout vest heeft gehad anders had hij ook wel een stekkertje aan een kabeltje kunnen solderen.

    Gratis tip waar je het eens kan proberen.
    https://www.jukebox-revival.nl/drupal/content/contact
    Deze winkel zit in Etten-Leur en de man is ook hobbyist, ik heb daar buizen en voeten gekocht voor mijn versterker.
    Het is voor hem een fluitje van een cent om even een kabeltje te solderen.
    Gewoon je accu en het kabeltje meenemen zodat hij kan zien welke stekker erop zit.

    Succes!

    GJ
     
  20. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.211
    Locatie:
    Sassenheim
    En anders even bij de Baanbrekers langs (achter de Skidome), op een goede dag zijn er altijd wel mensen met een soldeerbout.

    Komend weekend is er een clubrace, je kunt altijd wel even contact opnemen met de secretaris.
     

Deel Deze Pagina