Mc Roissard

Prachtig, duidelijk en leerzaam bouwverslag! Gefeliciteerd met de eerste geslaagde vlucht, op naar vele rest!

Nog wel een vraagje: voordat je de hele vleugel gaat bekleden, heb je de neus(lijst) al bekleed. Krijg je dan geen naad te zien als je de rest van de vleugel bekleed? Of wordt dat door epoxy 'automatisch' opgevuld, tijdens het baggen van de vleugel?
 
Het koolstof van de neuslijst en de huid overlappen elkaar ca 5 mm (boven en onder). Je hebt dus geen naad, maar een richeltje. De dikte daarvan is afhankelijk van de dikte van de huid. Bij mijn vleugels was dat 0,1 mm en heb ik het gewoon schuin gelijk geschuurd. Bij het middendeel was het 0,2 mm, daar heb ik er eerst wat plamuur tegenaan gesmeerd en het toen glad geschuurd.
Spreadtow is overigens niet zo geschikt om met transfertape op de neus te plakken. Gewoon weefsel onder 45 graden gaat beter.
 
Aha, we hebben er bewegend beeld bij!

<iframe width="560" height="315" src="
" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
Neergestort.

Met een verschrikkelijke snelheid tegen de grond en total loss. Geestelijk ben ik die klap ook nog niet te boven. Hij vloog zo mooi. Stuurde als een mak lammetje en een daalsnelheid van 0,38 m/s gemeten op een windstille avond. Was bezig de speed instellingen te trimmen, toen hij niet goed meer op de knuppels leek te reageren, resulterend in een duikvlucht van 45 graden naar beneden. Zie hier de laatste seconden.
laatste log McRoissard-001.JPG

Tja, wat er nu precies is misgegaan, daar ben ik nog niet uit. Na de crash op het veld werkte de roeren niet meer. Thuis zag ik op de logfile dat de bec wel 5,5 volt spanning is blijven geven en toen ik de brokstukken weer in elkaar stak (op het oog ziet het er nog niet eens zo erg uit, maar de vleugeldelen zijn gekraakt) werkte de servo’s weer als of er niets aan de hand was. Misschien was de snelheid op een gegeven moment te hoog waardoor ..?
Heb voor de zekerheid ook mijn zender ter check naar het service centrum gestuurd. Afwachten maar of daar iets uitkomt.
 
Het is natuurljk niet gezegd dat het aan de zender lag. De kans dat mijn eigen vliegkunst de oorzaak was is veel waarschijnlijker (dat het wellicht ook aan het vliegtuig zou kunnen liggen verdring ik nog).
 
Aerodynamisch: geen wijzigingen (daarvoor heeft de eerste te kort gevlogen).
Constructief: veel buig stijver, om die ‘body freedom flutter’ te voorkomen.
 
Ach, ik bouw ook graag (het streven is deze keer wel om bouw- en vliegtijd wat meer euh, in balans te krijgen ;-)

Het schiet met het rompje al flink op. Wederom in de kevlar-balsa-glas sandwich methode. Van nummer 1 heb ik geleerd dat kromming over 2 vlakken echt niet gaat. Dus ik had de keuze uit een 'doos' romp of rond, maar dan in meerdere segmenten. Ja, voor een vliegende vleugel staan de looks op nummer 1, dus het wordt rond (ovaal zelfs).
1-05-WP_20161202_002.JPG

De verbinding tussen romp en vleugel wordt ook anders (straks met verzonken kunststof schroeven en een pylon er tussen)

2-06-IMG_0648.JPG

De voorste 3 spanten op een rail netjes uitgelijnd, zodat ik de balsa-kevlar sheet er overheen kan buigen en vast kan zetten met secondelijm

3-07-IMG_0650.JPG

Kevlar-balsa er om heen gevouwen. Nu kan de bout eruit en het laatste stukje ook dichtgeplakt worden.

4-08-IMG_0651.JPG

5-09-IMG_0652.JPG

Het voorste deel van de romp

6-10-IMG_0654.JPG

Uitlijnen voor deel 2 van de romp.
 
Laatst bewerkt:
Dan als alle delen gerold zijn van buiten 2x 50 grams glas erop. Met epoxy aanbrengen is natuurlijk het beste voor de hoog belaste delen, maar hier gaat het ook prima met glitsa parket lak. Op water basis, stinkt niet, brengt gemakkelijk aan en na een uurtje al licht schuren en de tweede laag er op. Uiteindelijk nog 3x aflakken en een hard en glanzend oppervlak is het resultaat. Gewicht: 51 gram.
1-IMG_1191.JPG

Draaibaar ingespannen tussen twee boutjes en het glas aanbrengen / aflakken wordt een feest.

2-IMG_1194.JPG

Het accu luik, daarachter is nog ruimte voor lood wat ik deze keer dus niet nodig hoop te hebben.
 
Organische vorm? Zodat ie nog meer op een boomtak gaat lijken bedoel je. :thumbsup:

Heb er een tweede gat in gesneden om de ontvanger en servo in te prutsen. Dat had een ietsje groter mogen zijn, maar goed, het past, net.
1-IMG_1196.JPG

Dat zwarte is de rompversteviging annex dekselrand, gesneden uit een 'vel' 200 grams unidirectionaal koolstof
(Heb na een tip van een ervaren F3B vlieger /bouwer vorig jaar een strook koolstof in de epoxy gezet en tussen twee stukken abreisgewebe gevacumeerd. Reuze handig voor allerhande verstevigingen, je kan het knippen/snijden en dan met seconde lijm of epoxy ergens verwerken.)
 
Back
Top