Hoi Dennis.
Wij vliegen de Fox 466cm van Rosenthal met abachi vleugels van Müller.
Het voordeel van lichte vleugels is dat je sneller een rol kunt inzetten en stoppen, vol GFK zou dus in het voordeel zijn, mits ze erg stabiel zijn. Ik weet niet precies de snelheden, maar ik schat dat in een duikvlucht met een acrobak, de 250km/u makkelijk gehaald wordt. Dat vereist een stevig vliegtuig met een hoge resistentie tegen flutter.
Inmiddels ben je er ook achter dat de prijzen van die bakken er niet om liegen.
Ga je boven de 4 meter uit, dan loopt de prijs enorm snel op, Jaap zijn nieuwste wedstrijdbak is daar een mooi voorbeeld van, de prijs durf ik hier niet eens te noemen.
2 weken geleden heb ik hem gesleept op zijn eerste vlucht, als je optelt wat er aan sleper en zwever dan door de lucht vliegt....
Veel ex-motorvliegers moeten wennen aan deze prijzen, omdat ze in eerste instantie denken dat zweven goedkoop (en makkelijk) is. Daar heeft zich menigeen danig in vergist, zowel in het eerste als in het tweede.
Bij dit soort modellen is zelfbouw niet echt een optie, met ribbenbouw kun je nooit de sterkte halen van een abachi of vol GFK vleugel. En zelf via mallen een eigen kist bouwen is niet alleen een enorme tijdrovende klus, maar ook duurder als gekocht (bij één exemplaar...) en ook nog eens hardstikke ongezond door het vele werken in de epoxydampen.
Dit kun je beter overlaten aan de (vaak kleinere) bedrijven die daar een zeer grote ervaring in hebben.
Mijn advies is dus idd: begin met modellen van rond de 4 meter, dat is nog te behappen en je gaat weten of je het leuk vindt of niet en het zijn niet gelijk van die kleine kistjes.
Niet dat je met een 2 meter model geen plezier kunt hebben, maar vooral in de zweverij geldt dat BIG better is.
Niemand begint zweven met een 6m bak, het is allemaal en kwestie van langzaam erin groeien.
Verder (ik ken je ervaring niet) moet je goed leren slepen (gesleept worden). Er zijn in Nederland (nog) maar weinig geschikte slepers, die (met name) acrobakken veilig op hoogte kunnen brengen met een geschikte sleepkist. Maar in ieder geval zit je dan in Ede goed.
Ik ben idd bezig om in de Benelux een acro wedstrijd op te zetten, maar het valt niet mee een "host" club te vinden voor de Acro Competition. Ga in ieder geval daar een keer naar toe, daar zie je al je vragen beantwoordt.
Bij de KNVvL bestaat idd een acro klasse, maar volgens mij is die nog nooit echt gevlogen, het zou leuk zijn dat op te zetten, evt in samenwerking met de VML (Belgische KNVvL), want er zijn nog maar weinig geïnteresseerden. Ik voorzie echter dat deze tak fors gaat groeien, de wedstrijden in Dld hebben al een stop geplaatst na het bereiken van 60 deelnemers!!!!