Nieuwe lader ontlaadt NiMh tot 0.8V/cel !?

Hallo ,

Daar ik wel op de hoogte wil zijn van de conditie van de 4,8 Volt ontvangerbatterij in mijn heli heb ik mij een degelijke lader aangeschaft.
Tot voor kort heb ik steeds de batterij over enkele weerstanden ontladen en hield de spanning in de gaten. Een heli waar wel wat digitale servo's inzitten verbruikt best wel wat , dus ik zorgde voor een onlaadstroom van ci. 300 mA en onderbrak de ontlading bij +/- 4 Volt.
Bij hogere ontlaadstromen zelfs op 4,4 Volt ( 1.1V/cel )
Nu heb ik dus een Robbe Power Peak Ultimate aangeschaft en deze ontlaad op MINIMAAL 500mA en dit volgens de handleiding tot 0.8V/cel.

Is dit niet een beetje laag , en zeker op 500mA ontlading ? :roll:
Ik dacht begrepen te hebben dat ontlading voor NiMh tot 0.9V/cel echt wel het uiterste was. De kleine toelichting die bij het bat.pakket geleverd was spreekt zelfs van absoluut niet lager te gaan dan 1V/cel.
Het betreft een 4.8V 2000mAh NiMh batterijpakketje.

Thx , Luc
 
Luc,

Je draait de dingen om. Hoe HOGER de stroom is waarmee je ontlaad hoe LAGER de spanning mag zijn waarbij je stopt met het ontladen. Voor NiCad en NiMH geldt normaal gesproken een minimale spanning van 1V per cel.
Ga je ontladen met bijvoorbeeld 0,1C dan moet je inderdaad niet lager gaan dan 1V per cel. Mocht dat per ongeluk wel gebeuren dan kan je het beste de accu direct weer laden. Dat beperkt de mogelijke "schade". Als je met 2C gaat ontladen dan moet je stoppen met ontladen als de spanning tot ongeveer 0,8V per cel is gedaald. Je zult zien dat de spanning vrij snel weer zal oplopen tot ergens tussen de 1,1V en 1,2V per cel. Hoe sneller dit gaat des te beter is de conditie van de cel (accu).

Maar nu even iets heel anders, waarom ontlaad je de accu met de lader? Dat is zonde van de energie en verkort de levensduur! Een accu kan maar een beperkt aantal keren geladen en ontladen worden. Als je dat gaat "verspillen" door met de lader te ontladen is dat zonde. Je kunt veel beter de accu gewoon gebruiken. Is de accu leeg of bijna leeg dan gewoon weer laden.
Lees bij de
icon_mini_articles.gif
Modelbouw-FAQ de stukjes over de NiCad en NiMH cellen eens door. Je vindt daar heel veel info terug.
Het stuk over NiCad vindt je HIER.
Het stuk over NiMH vindt je HIER.
Succes.
 
Hey Ernst ,

Misschien heb ik mij een beetje verkeerd uitgedrukt , het feit dat ik bij
hogere laadstromen vroeger onderbrak is omdat de kans dat het fout gaat
groter is natuurlijk.
Als je zelf met weerstanden ontlaadt dan moet je er natuurlijk wel bij blijven , als je dan even nog wat anders gaat doen en je denkt er even niet meer aan kan het al gebeurt zijn hé.
Ik heb al heel wat gelezen over de NiMh batterijen en geef je groot gelijk dat (bij)ontladen niet meer nodig is.
Maar het gaf mij vroeger een beetje een indicatie over de toestand van het pakketje.
Als je niet meer dan 2 vluchtjes per dag doet , is het wel eens nuttig om te weten of je er volgende keer 4 zou kunnen doen zonder bijladen.
Ik had gewoon de indruk dat 0.8V/cel gewoon aan de lage kant was.

Alvast bedankt voor je reactie Ernst :wink:

Luc
 
Luc,
Als je wilt weten in welke conditie je accu is moet je hem inderdaat eerst helemaal laden en daarna ontladen. Voor die toepassing heb ik zelf een ontlader ontworpen die op een display aangeeft hoeveel mAh uit de accu is getrokken.
Erg vaak gebruik ik hem echter niet. Mijn accu's test ik meestal eens in het jaar of als ik de accu niet meer vertrouw natuurlijk.
Zoals je al schrijft is het ontladen met weerstanden een beetje link. Je vergeet het inderdaat snel. Toch kan het wel en zijn ook hiervoor redelijk simpele schakelingentjes te bedenken. Er zijn er volgens mij zelfs al een aantal van op dit forum ter sprake geweest. Misschien zijn die met de zoekfunctie wel te vinden.
 
Ernst Grundmann zei:
waarom ontlaad je de accu met de lader? Dat is zonde van de energie en verkort de levensduur! Een accu kan maar een beperkt aantal keren geladen en ontladen worden. Als je dat gaat "verspillen" door met de lader te ontladen is dat zonde.
Als ik dit lees begin ik ineens aan iets te twijfelen.
Maakt het uit als je een half volle accu eerst ontlaad en daarna vollaad, of gewoon meteen weer vollaad. kwa levensduur dan.

Dus kortom, slijt een een accu door het laden of door het ontladen?
 
Een accu "slijt" van elke cyclus, dus van zowel het laden als het ontladen. Als je een accu slechts voor de helft leeg trekt en hem dan weer oplaad kan je de accu in theorie twee keer zo vaak laden.
In theorie dus twee keer zo vaak maar in de praktijk zal het minder zijn. Hoeveel minder is niet te voorspellen maar het is wel 100% zeker dat een accu langer mee gaat als je hem niet helemaal leeg trekt.

Dit geldt nog sterker voor loodaccu's. Als je een loodaccu echt helemaal leeg trekt is dat slecht voor de accu.
Een loodaccu in een auto wordt (als het goed is) nooit helemaal leeg getrokken. Zo'n accu gaat gemakkelijk een jaar of 5 mee en als je een goede hebt wel 7 jaar. Als je zo'n accu echter iedere keer na het laden helemaal leeg trekt is hij binnen een jaar op of versleten of hoe je het ook wilt noemen.
Daarom is het dus goed om de accu in je startkist ook elke keer te laden voordat je hem gebruikt. Een volle accu "slijt" veel minder dan een gedeeltelijk volle accu.
 
Hallo, mijn naam is Jan en ik heb een vraag voor Ernst Grundmann.

Ook ik was er van overtuigd dat je een accu eerst moet ontladen voor je hem weer gaat laden, want deze accu's hebben toch een geheugen? dat wil zeggen als je ze meestal voor de helft leegtrekt en dan weer laad, de accu op een gegeven moment nog maar de halve capaciteit heeft. Of is dat niet meer zo, en is er verschil tussen NiCd en NiMH.
Ik ben benieuwd, Groeten Jan.
 
Volgens mij wel hoor:
Ernst Grundman zei:
Het geheugeneffect.
Bestaat dat befaamde geheugeneffect nu wel of niet? Dat is de grote vraag voor vele. Het antwoord is simpel: Ja het bestaat! De vraag is alleen of wij er ooit iets van merken. Het echte geheugen effect is vele jaren geleden ontdekt door de NASA. Een aantal NiCad cellen werd voor een bepaalde toepassing gebruikt waarbij ze gedurende een vaste tijd met een vaste stroom belast werden. Met andere woorden de accu werd steeds voor een deel ontladen. Tot hoever weet ik niet maar laten we als voorbeeld 60% nemen. Daarna werden ze weer gedurende een vaste tijd met een vaste stroom opgeladen. Na verloop van een lange tijd was er een keer meer energie nodig dus wilde men de accu langer belasten. Toen bleek dat de capaciteid van de accu veel lager was dan de fabrikant opgegeven had. De capaciteid was slechts 60% van wat het zou moeten zijn. Dit kwam overeen met de hoeveelheid energie die er in de voorgaande tijd uit gebruikt was. Het leek alsof de accu’s onthouden hadden dat ze slechts voor 60% gebruikt werden. Hier is dus de naam geheugen effect vandaan gekomen. Gelukkig bleek dat de volledige capaciteid hersteld kon worden door de accu’s enkele keren helemaal te ontladen en daarna weer op te laden.
Ik heb de fabrikanten gevraagd wat nu de chemische of electrische oorzaak van dit geheugeneffect was. Helaas heb ik daar dus geen antwoord op gekregen. Uit allerhande stukken die ik heb kunnen vinden heb ik nergens echt duidelijk kunnen achterhalen wat nu die oorzaak is. Het enige wat wel heb kunnen vinden zijn stukken waarin staat dat bij moderne NiCad cellen door verbeterde fabrikage en materialen het geheugeneffect zo goed als niet meer bestaat.
Einde discussie zou je denken, toch niet helemaal. Er zijn een aantal effecten die tegenwoordig het geheugeneffect worden genoemd. Dit is het echter niet omdat het meerdere oorzaken zijn die ook nog eens niet (helemaal) terug te draaien zijn.
Zoals al omschreven zal langdurig langzaam laden en overladen tot gevolg hebben dat er vrij grote cadmiumkristallen ontstaan. Die grote kristallen “lossen” moeilijk op tijdens het ontladen waardoor de inwendige weerstand hoger wordt en de accu minder stroom kan leveren. Als je nu een flinke stroom uit de accu gaat trekken zal door die hogere inwendige weerstand de spanning van die accu sneller in elkaar zakken. De snelheidsregelaar in je boot, vliegtuig of auto zal vrij snel afslaan omdat de accuspanning te laag wordt. Het is dan vrij logies dat je denkt dat de capaciteid van je accu lager is geworden maar dat is dus niet zo, de inwendige weerstand is hoger geworden! Als je dan (veel) stroom uit die accu gaat trekken zal een deel van de accuspanning verloren gaan over die inwendige weerstand. Je zult merken dat als je de accu gaat testen met een lage stroom de capaciteid behoorlijk goed overeenkomt met wat de fabrikant opgegeven heeft.
Tijdens (landurig) overladen vindt er een chemisch proces plaats aan de positive plaat. Het effect hiervan is dat de celspanning 0,04V tot 0,05V lager wordt. Ook dit wordt wel toegeschreven aan het geheugeneffect.
Dan de al eerder genoemde dendrides. Deze zorgen voor een hogere zelfontlading waardoor je dus minder bruikbare capaciteid overhoudt. Dit is zeker geen geheugeneffect! Dendrides kunnen gedeeltelijk verwijderd worden maar helaas vrijwel niet helemaal. Als je de cellen “zapt” ben je ze dus gedeeltelijk kwijt en heb je alle capaciteid weer terug. Helaas zullen de dendrides weer terug groeien op de resten die er nog echter gebleven zijn. Meestal betekend dit dat je beter nieuwe cellen kunt kopen.
Als laatste is er natuurlijk ook nog de “gewone” slijtage van de cellen. Door het gebruik zullen de cellen langzaam maar zeker achteruit gaan. Goed behandelde cellen die onder de ideale omstandigheden gebruikt worden kunnen tot wel 1000 keer geladen en ontladen worden. Dat zullen wij nooit halen maar 500 keer moet zeker haalbaar zijn. Toch zullen er vele onder ons zijn die zelfs daar lang nog niet aan komen. Er zijn mensen die hun accu niet meer dan 50 tot 100 keer kunnen laden en ontladen. Deze cellen worden dan heel erg ”mishandeld”. Door de cellen heel erg snel te laden en met hele grote stromen te ontladen zullen de cellen veel te lijden hebben. Deze cellen worden geladen met stromen van wel 5C of soms zelfs meer. Ontladen met stromen van 100A en meer komen ook voor. Deze combinatie is voor alle cellen zeer zwaar en ze zullen dan ook niet lang “leven”. De mensen die hun Nicad accu’s op deze manier gebruiken weten dit en nemen deze nadelen voor lief. De voordelen die deze behandeling (zou) hebben wegen voor hen op tegen het nadeel dat de accu veel sneller kapot is.
 
Bedankt Corrien, dat ik het niet heb gelezen komt om dat ik alleen dat deel las wat over NiMH gaat want die heb ik namelijk net gekocht, en daar word geen melding gemaakt over het geheugen effect. gelukkig maar.
En dan nog wat, dat de heer van Gent gestopt is met roken is prima maar de hobby moet natuurlijk doorgaan
Groeten Jan
 
Back
Top