NiMH 9 volts batterij voor ontvanger in zwever?

  • Topicstarter Topicstarter moerman
  • Startdatum Startdatum
M

moerman

Guest
Mijn ontvanger is geleverd met een batterijhouder voor 4 AA batterijen (penlight). Het gewicht hiervan is ongeveer 100 gram en het past niet in de neus van de zwever (Graupner Pitty, 117 cm spanwijdte). Is het mogelijk om een 9 volt NiMH batterij te gebruiken? Ik heb op de GP-site een gevonden van 7.2 V, 170 mAh en 30 gram.
De apparatuur is een Sanwa AM ontvanger en twee standaard servo's.

Ik heb gedacht over 4 AAA batterijen, maar daar kan ik geen houder voor vinden. Daarnaast is de 9 volt oplossing nog wat lichter ook.

Zijn er nadelen te bedenken voor het gebruik van de 7,2 volt ("9 volt") batterij?

Alvast bedankt,

Wout Moerman
 
Hallo Wout, welkom :) Ontvanger en servo's mogen met niet meer dan 4.8 volt gevoed worden, 4 NiCd/NiMh cellen. Bij een aantal merken mag tot 6 volt gegaan worden, 5 cellen. De accuhouder mag (eigenlijk: moet) in de prullenbak, de verende contacten zijn mogelijke storingsbronnen (corrosie e.d.) Zend- en ontvangaccu moeten aan elkaar gesoldeerd worden.
 
Zelf gebruik ik in kleinere zwevers een pakketje van 4X350 Nimh. Gewoon even solderen. Lekker klein en licht ook.
Een goed alternatief denk ik.
 
Bedankt voor de snelle reacties!

Theo,
Dat is inderdaad een optie, maar ik heb wel een lader voor penlight en 9 volt batterijen, maar niet voor andere spanningen. Een andere lader drijft mij weer op kosten, en ik zoek dus naar een goedkoop alternatief.

Ron,
Ik waardeer jouw veiligheidsdenken, maar bij de goedkope apparatuur die ik heb is dit, denk ik, lastig te realiseren. Bij het gebruik van een 9 volt batterij wordt het aantal contacten al sterk gereduceerd. Een paar contacten blijven uiteraard over, denk maar aan de stekker waarmee de batterij aan de ontvanger wordt aangesloten.
In de zender gaan sowieso losse penlights, en ik zie mij niet de zender ombouwen om gesoldeerde pakketten te gebruiken.
Volgens de specificaties mag de ontvanger zelfs tot 8,4 volt belast worden. Het gaat hierbij om oude techniek die blijkbaar wel een stootje kan hebben. Specificaties van servo's gaan meestal uit van een voedingsspanning van 6 volt, en ik ging er van uit dat dit dus een acceptabele spanning is.

Wout
 
is dit niet wat je zoekt?

4 baby cellenhouder bij de conrad

615676 - 89
 
Ja, als babycellen gelijk is aan AAA, dan zou dat wat kunnen zijn. De "9" volt oplossing blijft wel lichter. En met minder contactpunten, dus bedrijfszekerder.

Wout
 
Kan je niet gewoon een 9V accu pakken, en met wat diodes de spanning naar 4,8V verlagen? Ik zit gewoon even hard op te denken.

Ik denk dat een van de electronica specialisten precies kunnen berekenen wat voor diodes je nodig hebt.

Groeten,

Jan
 
Jan,

Dat is een mogelijkheid waar ik al aan gedacht had. Met een 7,2 volt accu en twee diodes zit ik op 5,8 volt. Dit is voldoende laag, lijkt mij.

Waar ik nog niet uit ben is of de capaciteit van 170 mAh voldoende is voor deze toepassing. Ik heb geen idee wat een werkende ontvanger met servo's aan stroom trekt. Moet ik misschien maar eens meten.

Wout
 
voor een zwever is het toch handig als je wat langer in de lucht kunt blijven? dan heb je denk ik niet genoeg aan 170 mah ook omdat je constant aan het sturen bent en dus constant stroom verbruikt.
 
Als dat zo is moet ik toch maar aan de baby cellen met een geschikte houder. Eerst maar eens meten wat het stroomverbruik is.

Ik zie mijzelf met een 1 meter zwever van 400 gram nog geen uren in de lucht blijven, maar moeten stoppen omdat de batterij leeg is lijkt mij ook niet leuk.

Wout
 
Jan Kortbeek zei:
Kan je niet gewoon een 9V accu pakken, en met wat diodes de spanning naar 4,8V verlagen? Ik zit gewoon even hard op te denken.....

Ja dat met een spaningsregelaartje..dit is een ICtje dat samen met wat passieve componentjes (condensatortjes en weerstandjes etc..) de spaning terug brengt naar 5V, Robbe heeft dit ooit los verkocht als BEC (=batery elemination circuit), ja de zelfde die op regelaartjes zit voor electro motoren, maar dan 'los'....zelf bouwen is natuulijk ook mogelijk..schemaatje zwerft wel ergens op het internet...

Alleen een eenvoudig stekkerladertje en een goed gesoldeerd 4/5 cellen paketje lijkt me toch een simpeler en betrouwbaardere oplossing....
 
Moerman,
De ontvanger en zeker de servo's kunnen echt niet op 9 volt werken. Dus niet proberen, je blaast de boel op.
Als je wel met zo'n accu wilt werken dan zijn de oplossingen van Erik of Dirk de enige mogelijkheid. De oplossing van Erik is nog de beste omdat bij Dirks' oplossing via de spanningsregelaar een deel van de energie verloren gaat en als warmte verdwijnt.
 
Ik meen me uit het grijze verleden te herinneren, dat er ook spanningsregelaar IC's verkrijgbaar zijn.
In de vorm van een TO220 behuizing.
Voor deze toepassing zou die misschien wel goed voldoen en dan praat ik over de 78(L)05 (=5Volt)

Allee electronica-experts: schiet hier eens op? :lol:

Groetjes van Frank

die ook weet dat de overgebleven spanning omgezet wordt in warmte..
 
Hoi Wout,

"Ik zie mijzelf met een 1 meter zwever van 400 gram nog geen uren in de lucht blijven, maar moeten stoppen omdat de batterij leeg is lijkt mij ook niet leuk. "
Je zwever hoeft dan ook nog niet te stoppen met vliegen hoor... want exact bepalen wanneer je akku leeg is kun je waarschijnlijk ook niet, en dan is het na een misschien erg harde landing lang zoeken!

Een ding kan ik je uit ervaring vertellen, ga niet vliegen met die 4xAA houder met veertjes! Dat is net russisch roulette!

Trouwens even een vraagje hoor, maar die lader van jou kan dan misschien 9V blokken aan, kan die ook NiMh laden? Deze akku's zijn bij het afschakelen na vollading gevoeliger dan NiCad! Meestal zijn de 9V blokken NiCad's! Dit zou betekenen dat je die 9V 170mAh akku helemaal niet kan laden (tenzij je je akku snel kapot wilt maken).

Mocht hij dit wel kunnen dan raad ik je ook een 7805/7905 aan dit is een IC waar meestal nog twee condensatoren aan moeten worden toegevoegd (geschatte totale waarde <2euro). Natuurlijk verbranden die wat energie, maar je spanning van 5V is correct. Bij Conrad heb je veel van deze IC's te koop (de verschillen zitten hem in de maximaal leverbare stroom van het IC).

Verder hoeft een geschikte lader voor kleine akku's volgens mij niet zo heel duur te zijn. Ik denk dat je na goed zoeken wel een kleine ladertje vindt (voor 4 cellige akku's) van 20euro ofzo... Misschien zijn er hier zelfs nog wel mensen die zo'n ding in de kast hebben en hem voor een leuk tweedehands prijsje willen verkopen. ;)

Groet Bob
 
Even een paar dingen op een rijtje:
de batterij welke ik op het oog heb is een NiMH met een spanning van 7,2 volt, 170 mAh en weegt 30 gram.
De spanning is verder te verlagen met enkele diodes, of met een driebenige spanningsregelaar.

Het voordeel van deze opzet is:
- ik kan een lader gebruiken die ik al heb
- het gewicht is lager dan 4 AAA batterijen (65 gram), en veel lager dan 4 penlights (100 gram)
- door het kleine formaat laat dit zich eenvoudig inbouwen
- weinig contactpunten en dus betrouwbaarder

De vragen die blijven bestaan:
- is de capaciteit voldoende om tijdje te vliegen, uiteraard na volledig opladen van de batterij? Hoeveel mAh heb je nodig bij een ontvanger en twee grote servo's?
- kan de batterij voldoende stroom leveren om de servo's aan te sturen?

Het alternatief is het samenstellen of kopen van een geschikt batterypack, het idee van een houder met losse penlights is van de baan in verband met de vermeende storingsgevoeligheid.

Wout
 
4 x AAA wegen natuurlijk geen 65gram maar ca 50 gram, je hebt ook nog 2/3 AAA cellen b.v. de 350Mah NiMh van GP wegen 7 gram per stuk dus een 4 packje is minder dan 30 gram :!: kunnen met gemak een paar A's hebben...de "9V" NiMh kunnen lang niet allemaal echt stroom leveren...GP´s zijn Oké kunnen ca 1A zonder problemen leveren) genoeg voor 2 servo´s, maar er zijn er die met 0,5A al volledig instorten......
 
OK, dat lijkt mij ook wel wat. Waarschijnlijk heeft dit ook een grotere capaciteit. Ik zal eens zoeken waar ik deze cellen kan kopen, waarschijnlijk gewoon bij mijn modelbouwzaak. Ik zit ook niet echt aan GP vast, maar die 7,2 volt batterij vond ik een interressant ding. Moet ik alleen toch aan een andere lader, want dit zal toch in een pack verwerkt moeten worden en dat past niet in mijn lader.

Wout
 
Back
Top