(om) Bouwverslag Supermarine Float Spitfire MK1
Goed, dan barst ik hier los.
Berto, vliegend lukt me dat niet, zeker niet met mezelf aan de knuppels. Hezik had toch wel een doorslaggevend argument om eerst met een trainer te leren vliegen. Namelijk de levensverwachting van slechts enkele minuten. Hij zegt terecht dat het zonde voor de spitfire zou zijn. Buitendat heb ik geen auto om het vliegtuig te vervoeren.
De geschiedenis:
Ik heb in mijn jeugd veel 1:72 en 1:48 bouwpaketten gemaakt en dat ging me goed af. Ik begon bij de grote schaal al vanaf foto's details te maken die niet in het paket aanwezig waren. Toen rees de droom al om eens een groot model te maken. Zo groot dat hij eventueel op radio besturing kon vliegen. Intussen is het 20 jaar later. Het toeval wilde dat deze week een forumlid die nog geen 2km van mij af woonde enkele opknappers te koop had voor weinig geld. Daar zat een Spitfire bij. Die heb ik gister gekocht.
Dus ik op zoek naar Spitfire foto's. Ik ben een echte koppige dwarsligger dus ik wil anders dan anderen. Er vliegen al zoveel Engelse Spitfires rond. Dus ging ik op zoek naar een Nederlandse Spitfire. Die vond ik, maar.... allemaal met een spits kielvlak en niet een rond kielvlak wat inhoud dat het veel nieuwere types zijn dan de mijne. Ik vond Nederlandse KLU Spitfires vanaf de MK-IX. Vroegere Nederlandse Spitfires waren er wel, zelfs wel de MK-I en MK-II, maar die vlogen in de tweede wereldoorlog onder Engelse kentekens.
Tijdens deze zoektocht stuitte ik toevallig op foto's van een Spitfire met een hoog Tranbant gehalte, zo mooi omdat hij zo lelijk is. Het was een Spitfire die ik alleen maar heb leren kennen onder de naam Float Spitfire. Een Supermarine Spitfire met drijvers er onder. Geen gezicht, maar toch heeft het iets. Er is op internet ook zo goed als niets over te vinden en in mijn vele oorlogsboeken heb ik hem nog nooit gezien. Maar helaas, ook dit waren MK-IX en Mk-X exemplaren. Ze werden experimenteel bij Malta gebruikt in een zeer klein aantal.
Uit nieuwsgierigheid bleef ik zoeken naar een eventuele geschiedenis van dit typische en daardoor voor mij aantrekkelijke vliegtuig. En ik vond:
Een foto van een bouwdoos.
Een vroege Float Spitfire, waarschijnlijk een MK-I
Als puzzelend kwam ik er achter dat eerder in de oorlog al Float Spitfires waren gebruikt in een campagne in Noorwegen. Dit waren omgebouwde MK-I en MK-II toestellen. Mogelijk dus die van bovenstaande foto. Het verschil was dat de drijvers met een frame zaten gemonteerd zoals bij tegenwoordige watervliegtuigen. Het latere model had dichte "broekspijpen". Ik vond slechts één thumbnail waarin deze vroege floater in zij aanzicht te zien was. Veel had ik er niet aan behalve dat zichtbaar was dat deze geen broekspijpen had.
Na een groot gedeelte van de middag en avond zoeken ontdekte ik dat er heel erg weinig over deze variant te vinden was. Geen tekeningen en slechts summiere omschrijvingen. Ik zal het moeten doen met alle in deze post getoonde foto's en gokwerk. Ik moet gokken hoe dat frame er uit heeft gezien. Hetzelfde geld ook voor de exacte vorm en afmeting van de drijvers.
Foto's van echte exemplaren:
Foto's van bouwdozen.