ontvanger aansluiting antenne

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Martin7876AA, 14 jan 2021.

  1. Martin7876AA

    Martin7876AA

    Lid geworden:
    31 jan 2020
    Berichten:
    140
    Locatie:
    Capelle a/d IJssel
    op mijn zender module zit een aansluiting voor antenne kabel en deze gaat naar de via een schroef aansluiting naar de antenne zelf.
    dit is ook de maat van de gebruikte ontvanger connector.
    Deze mhf aansluiting zijn diverse maten van welke maat wordt hier voor gebruikt?
    Ik ben de antenne aan het veranderen van de aanwezige pcb systeem naar de frsky 5db externe.
    deze geeft veel betere zend en ontvangst bereik.
    niet omdat het moet maar omdat het kan.
    Een grote 1/3 schaal ww1 lig op de plank en gezien de kosten wil ik op zeker gaan .
    gr Martin
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Het is me niet helemaal duidelijk wat je met die schroefaansluiting bedoeld. Vermoedelijk is het een SMA aansluiting wat min of meer de standaard is voor deze toepassingen. Bij Wifi apparatuur wordt het ook overal gebruikt en voor zo ver ik weet wordt er maar één maat gebruikt. Er zijn grotere maten maar die worden voor de lagere frequenties gebruikt en zijn niet bedoeld voor de 2,4GHz.
    Overigens stel je niet te veel voor van die zogenaamde 5dB antennes. Een externe antenne zal vaak wel betere eigenschappen hebben dan een interne print antenne. Het hoeft niet zo te zijn maar het is vaak wel zo.
    Het is een misverstand dat een bepaalde antenne veel meer signaal uitzendt dan een andere antenne. De antenne zendt uit wat de zender, de elektronica, er in stopt. Als die antenne goed is "aangepast" aan de zender dan zal zo veel mogelijk van het vermogen wat er in wordt gestopt ook echt worden uitgezonden.
    Schroef je er een andere antenne op dan zou het kunnen zijn dat die antenne elektronisch gezien niet goed past op de zender. Omdat de aanpassing, zoals dat heet, niet klopt zal een deel van het vermogen niet uitgezonden kunnen worden en teruggestuurd worden naar de zender. De zender wordt hierdoor extra warm en het door de antenne uitgezonden vermogen is een stuk minder. Wanneer je een antenne koopt is de kans dat die aanpassing niet klopt vrij klein maar als je zelf iets fabriceert is de kans dat het niet klopt juist vrij groot.
    Heb je een goede antenne dan zal (zo goed als) al het vermogen wat er in wordt gestopt ook uitgezonden worden. Geen enkele antenne kan meer uitzenden, wat er ook beweert wordt.
    Als een verkoper beweert dat zijn antenne 5dB "winst" oplevert is er iets aan de hand. Ook die antenne kan niets meer uitzenden dan er in wordt gestopt dus 5dB winst is onmogelijk. De zogenaamde 5dB winst wordt behaald door van de antenne een feitelijke richtantenne te maken. In bepaalde richtingen wordt minder of geen signaal uitgezonden zodat er meer in de andere richtingen kan worden uitgezonden. Wat dit soort antennes meestal doen is naar beneden toe veel minder uitzenden. Zo kan er meer naar boven worden gericht. Dit betekend dus ook dat je de antenne juist moet plaatsen. Zet je zo'n antenne op z'n kop dan heb je juist (veel) minder bereik naar boven. ;) Dit soort antennes moet je dus netjes rechtop zetten!
    Voor vliegen is dat een voordeel(tje) waar je waarschijnlijk weinig of niets van zal merken maar het is een voordeeltje. Voor boten of auto's is dat lang niet altijd een voordeel, het kan zelfs een nadeel zijn. Denk daar goed aan!

    Daar vergeet ik bijna nog iets belangrijks. De kans is vrij groot dat je zonder een aanpassing in de zender die externe antenne niet eens kunt gebruiken. De uitgang van de zender is nu gekoppeld met de print antenne. Dit gebeurt door middel van één of twee SMD condensatortjes en soms ook nog een spoeltje voor de aanpassing van die antenne.
    De SMA connector zit wel op de print maar is niet verbonden met de uitgang van de zender. Een antenne daar op aansluiten is dan ook niet erg zinvol!
    Je zal de koppeling naar de print antenne moeten verwijderen en de SMA connector moeten verbinden. De juiste waardes van de condensatortjes en de eventuele spoel weet je niet. Dat is helemaal afhankelijk van de antenne en de zender. Je komt daar alleen achter door proberen en meten.
    Het vervelende is dat je hoogfrequent meetapparatuur nodig hebt om te kunnen meten of de aanpassing klopt en dat alle vermogen ook netjes door de antenne wordt uitgezonden.
     
    Laatst bewerkt: 15 jan 2021
  3. Martin7876AA

    Martin7876AA

    Lid geworden:
    31 jan 2020
    Berichten:
    140
    Locatie:
    Capelle a/d IJssel
    Dank je Ernst het gaat vooral om de FRsky zenders. deze maken gebruik van een aanpassing door een stukje elektronica
    weerstandje of wat anders op de uitgang van de zender echter is dit niet altijd het geval.
    als ik begrijp moet de lengte van de 2.4 sets tussen de 13 en 15 cm meter zijn.
    het antennetje wat er nu opzit id die kleine van 8cm, dus kom je te kort van 7cm.
    sloop je deze korte antenne zit het draadje opgerold al een spoeltje lekker goed koop.
    Zender sets economisch gezien moeten zo min mogelijk gebouwd worden, om zoveel mogelijk winst te maken.
    Dus zullen ze naar heel goedkopen oplossingen aandragen.

    B.V. pas geleden de lagertjes van de knuppels vervangen, er zat in twee lagertjes een zwaar punt.
    ik zeg kingkong honkong taiwan china kwaliteit ala 3ct p/st .
    Ben naar SKF bearing gegaan kosten deze toch wel effe 68 euro.

    Als je de originele FRsky antenne 5DB er op schroef dan zijn de resultaten op zend en ontvangst stukken beter,
    enige nadeel is dat deze wel de volle lengte heb dus totaal een 18cm.
    Dit is wat er op joetjoep getest is en bewezen.

    Maar de vraag is dat op de zend module een klein messing connector zit ongeveer 4mm soort druk knopje
    hier vaak zit wat lijm op als beveiliging.
    Om deze aansluiting gaat het. wel eens de antenne kabeltjes van een ontvanger vervangen en hier zaten ze ook op.
    Wil ik deze bestellen dan blijkt er wel wat verschillende te zijn.

    gr Martin
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    De lengte van de antenne voor de 2,4GHz is vrijwel exact 32mm! Er kunnen kleine verschillen zijn tussen de diverse merken maar het is nooit minder dan 30mm en nooit meer dan 33mm. De lengte van de kabel mag eigenlijk zo lang zijn als jij wilt. Heb je 13cm nodig dan kan dat, heb je 18cm nodig dan kan dat ook, geen probleem! Het enige nadeel is dat een langere kabel meer verliezen oplevert. Hoe langer de kabel des te meer verliezen. Gezien vanuit dat oogpunt heeft een kortere kabel dus de voorkeur.
    Dat opgerolde draadje vormt inderdaad een spoel en is noodzakelijk voor de aanpassing van de antenne. Op die manier voldoet de antenne aan een aantal voorwaarden waardoor de antenne op een standaard zender kan worden gemonteerd zonder dat aanpassingen aan de zender nodig zijn. Het heeft helemaal niets te maken met goedkoop of niet. Feitelijk is zo'n antenne maken zelfs duurder dan een simpele draad.

    SKF lagers zijn zeer goede lagers maar of dat de soms absurd hoge prijs rechtvaardigt valt te betwijfelen. In China worden ook heel goede lagers gemaakt maar daar betaal je ook duidelijk meer voor. Wees eerlijk, wat kan je verwachten voor lagertjes van 3ct per stuk? Als je dergelijke prijzen ziet is er altijd wel iets aan de hand. Zelf koop ik zo iets nooit!

    Dat je met de originele 5dB antenne een beter bereik hebt zou heel goed kunnen. Maar pas wel op dat dit niet in alle richtingen zal zijn! Als je de antenne goed plaatst zal je merkbare winst kunnen hebben maar er zullen zeker richtingen zijn waar je juist minder bereik zal hebben. Als dat "naar beneden" is zal je daar geen last van hebben tenzij je op een berg staat en het vliegtuig door het dal onder je langs vliegt . ;)
    Wat je op YT ziet moet je vrijwel altijd met een korrel zout nemen. Bij lange na niet alle reacties zijn onbevooroordeeld. Ondanks dat er beweerd wordt dat ze niet betaalt worden is dat heel vaak wel zo. Hun positieve reactie levert hen altijd wel op de ene of andere manier iets op.
    De enkele echt objectieve mensen zullen zonder enig probleem ook negatieve zaken melden over het product wat ze getest of geprobeerd hebben. Als je de tests van dit soort antennes door die mensen bekijkt zijn ze er minder positief over dan de "betaalde" reacties. Die antennes zijn goed, daar gaat het niet om. Het grotere bereik wat geclaimd wordt valt in de echte praktijk meestal wel mee. Je kan misschien enkele honderden meters verder weg gaan en in omgevingen met vrij veel storingen kan het zijn dat je daar minder last van hebt. Meer verbeteringen zal je maar zelden hebben.

    De kleine vergulde (geen messing) connector is inderdaad vaak een antenne aansluiting. Ook voor deze aansluitingen geldt dat de antenne lengte 32mm is bij 2,4GHz. De kabel mag echter langer zijn zoals ik al schreef. Ook deze connectoren zijn "standaard" en worden zeer veel gebruikt voor Wifi en Bluetooth.
    Pas dus op ze kunnen ook voor andere aansluitingen gebruikt worden zoals Bluetooth. Het is dus niet helemaal onmogelijk dat dit een aansluiting is voor een Bluetooth antenne. Voor de fabrikanten is het goedkoper om maar één soort print te (laten) maken. Door bepaalde onderdelen wel of juist niet te plaatsen maken ze diverse types zenders. Soms is zelfs alleen de software maar verschillend!
    Voor ik het vergeet, er bestaat ook nog 5,8GHz Wifi. Dat maakt ook gebruik van de zelfde soort aansluitingen. Er is echter één duidelijk verschil en dat is dat de antenne duidelijk korter is. Die antennes zijn namelijk maar 13mm lang, heel soms gebruikt men 26mm lange antennes maar dat zie je niet vaak.
    Het is dus ook niet onmogelijk dat die aansluiting bedoeld is voor een 5,8GHz Wifi antenne.
     
  5. Martin7876AA

    Martin7876AA

    Lid geworden:
    31 jan 2020
    Berichten:
    140
    Locatie:
    Capelle a/d IJssel
    Ik zie mijn fout ik heb ontvanger antenne aansluiting ipv zender TX vermeld !!!
    het gaat om de TX zender mod
    gr Martin
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Voor zendantennes geldt exact hetzelfde! Voor een antenne maakt het weinig of niets uit of hij moet uitzenden of ontvangen. Sommige merken (fabrikanten) maken voor de zendantenne gebruik van een halve dipool ipv een enkele spriet. Zo'n halve dipool heeft een wat gunstigere uitstraling voor een modelbouwzender. In theorie zal je daar een iets groter bereik mee hebben. De vraag is of je dat bij "normaal" gebruik zal merken maar het kan helpen.
    Pas op dat zo'n halve dipool op verschillende manieren gemaakt kan worden. In sommige gevallen is een printspoor daar deel van, die antenne loskoppelen of verwijderen moet je dus echt niet doen. Ik heb verhalen van mensen gelezen die hun ontvanger (daar geldt dus hetzelfde voor!) open hadden gemaakt en zagen dat één van de twee antennes nergens mee was verbonden, hij zat gewoon aan de min (-). "Wat een nep" werd er dan geroepen. Dat is het niet, die ontvanger heeft geen diversity, twee ontvangst antennes, maar een halve dipool antenne. Twee antennes hoeft dus niet per definitie te betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van diversity.

    Als je een zogenaamd 5dB antenne gebruikt zal dat hoogstwaarschijnlijk geen halve dipool zijn want daar haal je echt geen 5dB "winst" mee. Als je geluk hebt haal je misschien 1,5dB en dat is al optimistisch.
    Er is zo vreselijk veel te doen over antennes. Voor een deel is het exacte wetenschap maar voor een ander deel toch weer niet. Als je een antenne helemaal uitrekent (wat ik niet kan!) blijkt in de praktijk dat het toch net even iets anders is. Er spelen zo vreselijk veel factoren mee dat het haast onmogelijk is om daar allemaal rekening mee te houden. Daar zijn factoren bij die wij totaal niet in de hand hebben zoals het weer. Het klinkt misschien gek maar het weer heeft echt invloed. Meestal is dat maar heel gering maar onder bepaalde omstandigheden kunnen die wel degelijk merkbaar zijn.
    Daar komt bij dat met de komst van de 2,4GHz dit soort zaken duidelijk belangrijker zijn geworden. Bij een 35MHz ontvanger maakte het weinig of niets uit als je antenne een stukje korter werd doordat de prop er iets af kapte. Het bereik werd misschien iets minder maar dat merkte je niet eens. Bij de moderne zenders en ontvangers is dat een heel ander verhaal. Bij de 2,4GHz is de lengte van de antenne (32mm) behoorlijk belangrijk. Als je daar een centimeter af knipt of langer maakt kan de apparatuur geheel onbruikbaar worden. Zelfs een millimeter verschil kan al invloed hebben. Houdt je bij die apparatuur echt aan de lengte van de fabrikant!
     
  7. Martin7876AA

    Martin7876AA

    Lid geworden:
    31 jan 2020
    Berichten:
    140
    Locatie:
    Capelle a/d IJssel
    verandering bij de ombouw.
    Eergisteren de Frsky 5DB antenne ontvangen.
    eerst was de SWR waarde 16 a18 met de hand vasthouden van de antenne liep dit op naar een waarde met 10+.
    SMA met dikke coax kabel gemonteerd was alleen een aanpassing van het gat voor nodig.
    De langere Frsky antenne erop gezet.
    SWR waarde nu 0 soms heel even 1 zelfs met het vast houden van de antenne geen verschil.
    Tijdens vliegen die vervelende melding van RSSI lost enz geheel verdwenen niet meer gehoord.
    Dus er is wel degelijk iets veranderd maar wat weet ik niet geen verstand van.
    Ik heb alleen dat gedaan wat op joetjoep staat. oa Josua Baldwel en Rc modelreview.
    Het zal misschien niet de reikwijdte vergroten maar signaal wel stevig verbeteren.
    Nogmaals ik ben geen elektronica nurd . Dus ERNST bedankt voor je bijdrage heb er veel van geleerd hoe een en ander werkt.
    Maar op een zendertje wat ik op marktplaats voor een grijpstuiver kocht kan je wat proberen en/of uittesten.
    gr Martin
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Een SWR van 0 kan eigenlijk niet. De SWR waarde is een aanduiding voor het vermogen wat door de antenne wordt uitgezonden. Als de SWR 1 is zal al het vermogen wat de zender naar de antenne stuurt ook echt uitgezonden worden. Bij een SWR van 2 zal 1/2 uitgezonden worden en de andere helft gaat terug naar de zender. Een SWR van 3 is 1/3 wat uitgezonden wordt en 2/3 wat terug gaat.
    Als je dus een SWR van 16 tot 18 hebt is er zeer zeker iets aan de hand! Slechts 1/16de tot 1/18de wordt maar uitgezonden. De zender zal behoorlijk warm worden en het "bereik" is om te huilen. In dit soort gevallen kan de zender zelfs zo warm worden dat hij kapot gaat.
    Gelukkig hebben de moderne zendchips bijna allemaal een ingebouwde SWR beveiliging. Als er te veel vermogen terug komt van de antenne (hoge SWR) wordt het zendvermogen terug geregeld. Daar wordt het bereik nog kleiner van maar je blaast de zender tenminste niet op.

    Die hele dunne antenne kabels zijn behoorlijk lastig om te maken. Het komt nog al eens voor dat de binnen ader van die kabel niet goed is verbonden met de pen van de connector, soms maken ze zelfs sluiting. Hierdoor heb je dus geen goede verbinding waardoor er weinig of niets wordt uitgezonden. Wanneer je de antenne tussen de midden ader en de mantel meet kan je "kortsluiting" meten. Dat is juist voor gelijkspanning van je multimeter. Voor de hoogfrequente 2,4GHz signalen kan het echter heel anders zijn. Er kan een kleine spoel tussen zitten en zo'n spoel is voor de 2,4GHz het zelfde als een heel erg hoge weerstand. Dus als je kortsluiting tussen de mantel en de midden ader meet zal dat niet per se fout zijn, het kan heel goed kloppen!!

    Op m'n werk maken we speciale Bluetooth modules, daar zit ook zo'n antenne op. Die dingen komen kant en klaar uit China, 100 in een zakje. Soms is tot wel 5% onbruikbaar! Dat is best wel veel.
    Het is dus niet onmogelijk dat de 5dB antenne een probleem met de aansluitkabel / connector heeft. Het is ook mogelijk dat de antenne gewoon niet "past" bij de zender. De impedantie van de antenne is hier belangrijk bij. Heel veel 2,4GHz zenders hebben een uitgangsimpedantie van 75 Ohm, maar er zijn ook 50 Ohm types! Als jij een 50 Ohm type hebt en je zet er een 75 Ohm antenne op zal dat niet echt goed werken. Hetzelfde geldt voor een 50 Ohm antenne op een 75 Ohm zender.

    Maar goed je problemen zijn opgelost dus prima en heel veel plezier!
     
    Cnn vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina