Oude Multiplex zender gebruiken

Discussie in 'Model elektronica' gestart door peytr, 20 feb 2021.

  1. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Ik heb even getwijfeld om in het 'zender nostalgie' topic te posten maar omdat ik enkele vragen van technische aard heb toch maar hier.

    Ik gebruik graag de oude, simpele Multiplex zenders. Het heeft te maken met het feit dat ik ooit met een MPX Europa sprint begon en dat ik voor 40MHz niet anders heb. Ik heb er meerdere, dus geen museumwaardig spul, maar dat ter zijde.

    Mijn vragen gaan over het centreren van de servo's en de verschillen tussen 1,5 en 1,6ms center.

    1. Ik heb gelezen (en ook getest) dat je de afwijking van center gewoon kunt compenseren door het heveltje af te nemen en een beetje te verdraaien. De vraag die ik heb is of dit altijd goed gaat: loop je niet het risico dat je bij sommige servo's 'off range' zou kunnen gaan en er onvoorspelbare effecten optreden?
    2. Ik heb er geen ervaring mee maar kan door de bank genomen bij elke servo afgesteld worden waar de center positie is en daarmee niet oude MPX servo's bij de gebruikte 1,6 ms laten centreren?
    3. Ik heb het idee dat de pulstrein in de zender wordt opgewekt en in de ontvanger wordt gedemoduleerd en voor aansturing van de servo's gebruikt wordt. Klopt dat?
    4. Wanneer mijn gedachte bij 3 klopt dat zit er ergens in de zenders een schakelingetje waarmee die 1,6 ms center wordt gemaakt. Is dat schakelingetje aan te passen c.q. anderszins te overtuigen dat ze beter 1,5ms als centerpositie kunnen gebruiken?
    Als toelichting bij die laatste: De zenders zijn een en al beperking wanneer je het vergelijkt met mijn Royal Pro en Taranis maar ik gebruik ze graag en vind het ook wel lekker puur. Wat ik met die 1,6 ms echter sowieso niet kan is een extern V-mixertje gebruiken. Daardoor kan ik geen V-staartje gebruiken of met een Delta mix vliegen. bij 1,5 ms kan ik gewoon een mixertje van enkele Euro's aan de ontvangerkant hangen.

    Grt en bedankt voor het lezen, wanneer je tot hier gekomen bent :worship:.

    Peter
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Dat kan zonder problemen. Het "bereik" van de servo is ruimschoots groot genoeg om dat op te vangen. Misschien dat er speciale servo's bestaan waarbij het wel een probleem zou kunnen zijn maar die ben ik nog niet tegen gekomen.
    Dat klopt helemaal, hoewel. Die pulstrein wordt door de demodulator uit het ontvangen (zender) signaal gehaald en daarna door een decoder uitgesplitst. Zo krijgt elke servo de juiste puls.
    Bij een analoge zender klopt dat maar lang niet altijd is dat af te stellen. Vaak moet je daarvoor een onderdeel of onderdelen vervangen. Bij een computer zender wordt dat signaal meestal door de computer opgewekt. Zonder software veranderingen is daar niets aan af te stellen.
    Waarom zou je geen (externe) mixers kunnen gebruiken wanneer 1,6ms de middenstand is? Dat kan echt wel en zonder problemen. Als de middenstand van je servo dan niet helemaal klopt kan je het servo armpje iets verplaatsen zoals je al heb gedaan. Er zijn (waren?) ook mixers met een kleine potmeter waarmee je die middenstand kunt afstellen. Daarmee is het dus helemaal geen probleem.

    Al met al zal je in de praktijk zo goed als niets merken van het verschil in middenstand behalve dat je het servo armpje één of twee tandjes moet verdraaien. Dat is dus geen probleem en je kan je apparatuur gewoon gebruiken.
     
  3. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Ja dat is een goeie; Ik weet het niet meer precies maar volgens mij komt het omdat de ingangen off center staan. Bij de ene sturing levert dat een tegengestelde sturing op en bij de andere een gelijk gerichte sturing. Eigenlijk zou ik het nog eens moeten proberen maar ik heb geen mixertje bij de hand. We kwamen er destijds in ieder geval niet uit.
     
  4. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Hmm soms begin je pas na te denken wanneer je een vraag gesteld hebt. Ik denk dat je prima 1.5 center zou kunnen bereiken met een instelweerstandje op 1 poot van de gimbalpot. Het is dan wel belangrijk dat dat weerstandje aan de zelfde kant blijft wanneer je de draairichting van de servo omdraait (met stekkertjessss :offtopic:) anders gaat ie ergens naar 1.7 oid.
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Dat zal niet goed gaan want dan wordt de servo weg a lineair. Maar het is ook echt niet nodig. Je zal echt geen problemen ondervinden. Ik heb servo's van heel veel merken door elkaar gebruikt en in al die jaren (>40) nooit een probleem gehad met verschillende middenstanden. Echt maak je daar geen zorgen over.
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.651
    Meen dat sommige Multiplex zenders een schakelaartje op de print hadden om te kiezen tussen 1,5 of de 1,6 ms middenstand.
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Die waren er inderdaad maar niet alle types!
     
  8. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.728
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Als ik het zo lees kun je het jezelf heel makkelijk maken door een Arduino encoder in elkaar te solderen (nou ja... alle stickpots aan de encoder verbinden en die op zijn beurt weer aan de HF module) en dan kun je mixen wat je wilt of andere geintjes uithalen.
    Binnen TFA begint zich al een heel kennisnetwerk over deze techniek te ontwikkelen.
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.268
    Locatie:
    Woerden
    Dan kan ook Bruno maar waarom zou je???? Er is geen probleem!! Het maakt echt helemaal niets uit of de middenstand nu 1,5ms of 1,7ms is. Er wordt een "probleem" gezien / bedacht / vermoedt dat er gewoon niet is! Waarom dan van alles en nog wat op je hals halen?
     
  10. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Dank voor de suggestie. Ik heb daarover wat draadjes gezien maar me daar nog niet in verdiept. Ik ben wat dat betreft dus een gevalletje klok horen luiden maar de klepel nog niet weten te hangen:). Ik zal de draadjes dienaangaande eens door lezen.

    @ Ernst: Je werpt in vertwijfeling de vraag op waarom??? Ik doe dit voor de lol. Ik heb het gevoel dat dat niet helemaal duidelijk is.
     
    Laatst bewerkt: 21 feb 2021
  11. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    8.236
    Locatie:
    Oostvoorne
    Zo kun je elkaar ook bezig houden. Het enige "probleem" dat ik met mijn MPX3010 tegenkwam was het aansturen van een multiswitch. Gelukkig was in de 3010 de neutrale stand te verschuiven. Bij de MPX Cockpit MM kun je qua neutraalstand kiezen tussen MPX en Uni. Verder gebruik ik het door elkaar en bij servo's is dat geen probleem. Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 21 feb 2021
  12. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    Zoals Ernst al opmerkte zal een nulstand van 1,6 ms geen enkel probleem opleveren voor servo's en mixers. Het enige, waarbij dat wél problemen levert zijn zogenaamde zelflerende snelheidsregelaars. Deze gaan meestal uit van een nulstand van 1,5 ms en passen alleen de volgasposities aan.

    Als je toch een nulstand van 1,5 ms wil realiseren met deze zenders is het aanpassen van één component of het verdraaien van één instelpotmeter voldoende. Ik weet de componentenwaarden niet uit het hoofd, maar dat kan ik morgen wel even nakijken. Deze zender is opgebouwd rond het NE5044 IC, dat door Philips speciaal voor deze toepassing werd ontwikkeld. Dit zelfde IC werd ook gebruikt door o.a. (Robbe-)Futaba en (Graupner-)JR, die respectievelijk een nulstand van 1,3 ms en 1,5 ms hanteerden. Op internet kun je de data-sheet van dit IC nog steeds vinden, ook al is het IC al vele jaren uit productie. Zo uit het hoofd vind je op pin 13 van het IC de middenstand bepalende weerstand (of instelpotmeter).
     
  13. ingoo

    ingoo

    Lid geworden:
    18 mei 2006
    Berichten:
    159
    Locatie:
    langezwaag
    Jaaaren geleden heb ik een MPX Europa Sprint gehad. Hier wou ik ook een v mixer bij gaan gebruiken.
    Wat ik me er nog van herinner is dat het uiteindelijk wel is gelukt om de servo's dezelfde uitslag te geven
    De trims van hoogte en rolroer moesten in een bepaalde stand staan om dat voor elkaar te krijgen.
    De trims waren toen dus niet bruikbaar meer voor trimmen. Het werkte, maar was dus verre van ideaal.
     
  14. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    Tja, dat probleem had/heb je nu eenmaal met elke zender, die met kruisknuppels was/is uitgerust. Je trimt daarbij door de potmeters mechanisch te verdraaien. Vandaar, dat bijna alle huidige zenders open stuurknuppels hebben met elektronische trims.
     
  15. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Dank voor het opfrissen van mijn geheugen! Dat was inderdaad het probleem en kregen we echt niet lekker aan het werken. Mede in het licht van de informatie in dit draadje ga ik het zeker nog eens proberen. Ik moet daarvoor nog wel even zo'n mixertje bestellen, maar die kosten niet veel.

    Corrien: Dank voor de informatie. Ik zal aansluitend ook kijken of ik de data sheet kan vinden.
     
  16. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    Bij de NE5044 wordt de nulstand o.a. bepaald door de weerstand op pin 13 van het IC. Bij de Europa Sprint heeft deze weerstand een waarde van 27,4 k en je vindt deze aan de onderzijde van de print. Er zitten daar een aantal C'tjes naast elkaar en er tussenin vind je deze weerstand. Wat je het beste kunt doen is deze weerstand in waarde verlagen tot zo'n 22k en er een instelpotmeter van zo'n 20k mee in serie opnemen. Je stelt de nulstand dan met de instelpotmeter in op 1,5 ms. Je gebruikt hiervoor een servo op kanaal 1 van de ontvanger. Van deze servo heb je de nulstand vastgesteld op een zender met een nulstand van 1,5 ms.
     
  17. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Dank je zeer! Leuk om te proberen. Ik zit nu even in mijn werkkamer en heb het data-sheet niet bij de hand; ik had het idee dat pin 12 was maar zal naar aanleiding van je bericht oppakken en zien of ik het snap.

    Kwam op mijn zoektochten ook nog schema's tegen van de Combi 80, waarvan ik er ook één heb. Die zit weer heel anders in elkaar; in ieder geval niet op basis van een NE5044. Eerst de Europa sprint maar eens proberen (de combi gebruik ik al een tijdje niet maar is ook wel weer leuk omdat daar 2x dual rate in zit, een combi switch en een schakelkanaal).
     
  18. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Weerstandje gevonden. Ik heb de print uit de zender gehaald en kwam er achter dat onder inderdaad onder is :hammer:. Nu nog even de junkbox in voor een instelbaar weerstandje of anders China een seintje geven.
     
  19. peytr

    peytr The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    171
    Ik ben eigenwijs geweest en wilde nog even zonder (de)solderen kijken of ik het goed zou kunnen krijgen.

    Door een 500k potmeter met een paar experimenteerkabeltjes en klemmetjes parallel te zetten had ik 50% kans dat het de goede kant op zou gaan. Bleek dat bij de volle 500k al het geval te zijn. Sterker nog; iets groter zou nog mogen maar het gaat in ieder geval perfect en ik moet ergens nog wel zo'n dingetje van 1 Mohm hebben, maar waar? V-mixertje is besteld. Die dingen kosten niet veel en het credo is ter leering ende vermaeck (in willekeurige volgorde) :offtopic:.
     
  20. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    Bij een Combi 80 zit er op de (impulsdeel)print een instelpotmeter van 2k2. Deze bepaalt de nulstand. De potmeter bevindt zich tussen de NE532 en de CD4022.
     

Deel Deze Pagina