Als de instelhoek van een vleugelprofiel te groot wordt, stalled dat profiel.
Als de snelheid van een vliegtuig te laag wordt, valt het uit de lucht.
Mijn vraag is; met welke wordt er rekening gehouden bij het ontwerp van een vliegtuig?
Eerst ga ik weer even zeuren over het juiste gebruik van termen (sorry....). Een vleugel overtrekt bij het overschrijden van een zeker
invalshoek (hoek ten opzichte van de vrije luchtstroming). De
instelhoek is een vaste hoek tussen de vleugelkoorde en de langsas van het vliegtuig, deze hoek zegt hoe de vleugel op de romp ligt en is een vast gegeven voor het vliegtuig.
Arjans verhaal is verder correct. De lift die wordt geleverd door de vleugel is afhankelijk van de invalshoek en de luchtsnelheid (in het kwadraat). Tijdens een normale stationaire rechtlijnige vlucht moet de lift altijd even groot zijn als het gewicht van het vliegtuig. Ga je sneller vliegen, dan wil de lift groter worden. Dat compenseer je door de invalshoek te verkleinen tot de lift weer gelijk is aan het gewicht. Omgekeerd moet je de invalshoek vergroten als je langzamer gaat vliegen. Aan de invalshoek zit een grens (de invalshoek nog meer vergroten doet de stroming loslaten = overtrek), dus daarmee is ook een minimale vliegsnelheid bepaald.
Dan nog een belangrijk gegeven: je kan een vliegtuig bij
elke snelheid overtrekken! Als je de invalshoek genoeg vergroot laat de stroming los en overtrekt de vleugel. Echter bij een snelheid boven de minimale vliegsnelheid heb je net voor de overtrek meer lift dan het gewicht van het vliegtuig. Dat betekent dat je geen rechtlijnige vlucht maakt, je bent aan het manouvreren (bocht of optrekken van de neus), je "trekt g's". De snelheid bepaalt hoeveel g je kan trekken voordat de vleugel overtrekt: hoe sneller je vliegt, hoe meer g je trekt voordat de vleugel overtrekt. Bij de minimale vliegsnelheid overtrekt de vleugel al bij 1g. Als je anderhalf keer zo snel vliegt overtrekt de vleugel bij 2,25g (1,5x1,5 = 2,25). Als je 2x de minimale vliegsnelheid vliegt overtrekt de vleugel bij 4g (2x2 = 4) enzovoorts.