Pibros van Marcel Guwang.

pompebled

Forum veteraan
Voor mij 'nieuw' en voor sommigen een blast from the past, de Pibros:
https://rc-soar.com/pibros/
Ik kwam de website tegen op zoek naar eenvoudig te bouwen (helling) zwevers en dit leek me een leuk experiment in groen Gamma schuim:
Pibros 01.JPG

Omdat het schuim geen Depron is heb ik de onder en bovenzijde gelamineerd, teneinde de houdbaarheid te verhogen.
De elevons bestaan uit hetzelfde schuim en de hechting hierop van tape is niet zo goed als op Depron, of op het schuim van de Kwantum, dus heb ik de gewapende tape als scharnier ingezet, over de volle lengte van de elevon, ingeklemd/gelijmd tussen de beide lagen in:
Elevon scharnier.JPG


Ik hoop dat dit stevig genoeg zal zijn voor de harde landingen, die ongetwijfeld zullen volgen...
De elevons zijn niet gelamineerd (vanwege het risico op kromtrekken van het best wel slappe 3 mm schuim), maar voorzien van een paar laagjes watergedragen lak, zodat het oppervlak wat harder is.
bovenaanzicht.JPG

Vanwege de grotere stevigheid heb ik de fin van 5 mm dik Kwantumschuim gemaakt, ook voorzien van een paar laagjes lak.

Zoals te zien is, heb ik de elektronica nog niet ingebouwd, alles moet zo licht mogelijk, dus twee miniservootjes, een kleine 4 kanaals ontvanger een UBEC en een 700mAh 2S lipo.
Eens kijken waar ik uitkom, als ik alles zo positioneer dat het zwaartepunt gehaald wordt.

Er komt nog een handgreep/starthaak in de bodem, zodat ik ook met een startelastiek kan werken.

Wat ik aan oude filmpjes heb kunnen vinden, laat, naast een abominabele beeldkwaliteit, een fenomenale roll rate zien, dus ik begin bescheiden en met véél expo.

Groeten, Jan.
 
Ik heb filmpjes gezien van aangedreven versies, dat gaat serieus hard, maar dat is mijn insteek voorlopig (nog) niet.

Groeten, Jan.
 
We hebben járen met enkele houten Pibrossen gevlogen, die gingen beter dan de Depron variant. Veel plezier van gehad, maar op een gegeven moment was het klaar.
 
We hebben járen met enkele houten Pibrossen gevlogen, die gingen beter dan de Depron variant. Veel plezier van gehad, maar op een gegeven moment was het klaar.
Leuk!
In welk opzicht gingen de houten versies beter dan de Depron variant?
Waren dat zwevers, of gemotoriseerde Pibros'.

Groeten, Jan.
 
Het wachten was op de servo hoorns, die vandaag binnenkwamen vanuit Beugen.
Alles zit er op en er aan en een 50/50 mix met een boel expo maakt 'm hopelijk vliegbaar:
Testklaar.JPG

Zoals te zien, zit alles, behalve de servo's, nog met tape op z'n plek inclusief de 25 gram lood tussen de lipo en de UBEC.
Eerst eens proefgooien en zien wat er gebeurt.
Dat wordt waarschijnlijk morgen, want het waait hier inmiddels stevig, harder dan voorspeld.

Groeten, Jan.
(Note to self: vaker met OpenTX werken, want zelfs de basisdingen zakken snel weg...)
 
Net weer thuis van de grazige weiden en het testen van de Pibros.

Handmatig gooien ging goed, ik heb het zwaartepunt op de goede plaats en hoefde maar minimaal na te trimmen aan de ailerons.

Toen de stoute schoenen aangetrokken en 20 meter latex slang afgerold, hondepen in de grond gedraaid (die grond is momenteel bikkelhard door het gebrek aan regen...) en het eind van de latex er aan vastgezet.
Omdat het veld waar ik test aan twee kanten een weg heeft, wou ik niet gelijk met een startlijn van honderd meter beginnen, dus die er afgehaald en een korter lijntje van een meter of tien eraan geknoopt.

Nog nooit eerder een zwever met rubber afgeschoten dus de eerste keer weinig spanning op de lijn en des te meer bij mij.
Als een vlieger ging de Pibros omhoog en ontkoppelde keurig toen het gewicht van de slang de lijn lostrok.

Qua hoogte stelt dit natuurlijk niks voor, maar zo kon ik wel mooi een hele serie starts achter elkaar maken en vertrouwd raken met het vlieggedrag van de Pibros.
Zoals verwacht waren de roeruitslagen te groot en heb ik ter plekke de stangen een gaatje dichter bij de servo gezet, want zulke snelle rolls bij volle uitslag wil ik nu nog even niet, daarvoor moet ik meer vlieguren maken en meer hoogte hebben.

De 3Bft was geen enkel probleem toen ik de batterij een fractie verder naar voren had geschoven, bij geen enkele landing ben ik achter het startpunt uitgekomen. Behalve de laatste landing waar de Pibros achter m'n auto een fractie uit het zicht was en keurig over de rand van de sloot schoof.
De spullen liggen te drogen, straks eens kijken of alles nog werkt.

Met een grijns van oor tot oor kan ik wel zeggen: "Wat is dit leuk om te doen!"

Naar mate ik de Pibros beter onder controle krijg en dichterbij het punt kan landen waar de lijn is gevallen, blijft het loopwerk door het hoge gras ook enigszins binnen de perken, want dat sloopt me behoorlijk. Aan de andere kant raak ik misschien wat overtollig gewicht kwijt...

Als morgen de wind gunstig staat, eens met een langere lijn proberen voor vluchten langer dan 10-15 seconden.

Groeten, Jan.
 
Gefeliciteerd met het succes!
Dit klinkt als een prima kandidaat voor hellingzweven.
 
Gefeliciteerd met het succes!
Dit klinkt als een prima kandidaat voor hellingzweven.
Dankjewel.
Wat mij betreft is het inderdaad een succes (afgezien van het natte eind; ontvanger defect en twee natte servo's waarvan er ééntje niet werkt, die ligt in de rijst).
Nu nog een helling, want daarvoor is 'ie in eerste instantie ontworpen.

Groeten, Jan.
 
Ontvanger defect? Mij hebben ze ooit gezegd, wassen in gedestilleerd water en dan laten drogen. Maar nooit nodig gehad... diverse ontvangers in de plomp gehad maar die deden het nog. Behalve één die ergens op de bodem van een watertje bij de Gooische moet liggen...
 
De ontvanger werd nat met de stroom er nog op, die heeft het loodje gelegd, bleek vanochtend bij een test.
De servo's werken na droging weer als tevoren.

Nadeel van het gebruikte schuim is de open structuur; ondanks het gelamineerde oppervlak heb ik overal vocht onder de tape naden; ik ben al met een naald in de weer geweest, hopelijk verdampt het vocht er onder uit.

Ik ben de Pibros weer aan het opbouwen en hoop later vandaag weer wat te kunnen 'elastieken'

Groeten, Jan.
 
Na een heleboel 10-15 seconden vluchtjes weer thuis voor een bakje thee.
Niet meer gecrashed en flink wat afstel/trim werk kunnen doen, want de uitslagen zijn nog steeds fors, dus de expo hoger gezet.
Wat hinderlijk is, is dat de nieuwe ontvanger wat gevoelig is voor de nabijheid van de zender, wat zich uit in zenuwachtig bewegende servo's, die soms out of the blue niet in de nulpositie terug komen.

Als ik dat niet corrigeer door met de zender zo ver mogelijk (aan de strap) en het vliegtuig boven m'n hoofd even met de sticks te bewegen, waardoor de servo's weer neutraal staan, dan is de start al naar de gallemiezen, omdat ik direct moet corrigeren voor de dan niet neutraal staande servo's...
Gelukkig is het gras mooi hoog.

In tegenstelling tot gisteren had ik nu de lange lijn aan het elastiek, in de veronderstelling dat ik meer hoogte zou kunnen halen; dat viel tegen, het lijkt erop dat 20 meter latex te kort is om met zo'n lichtgewicht flink hoogte te winnen.

Ik zit te denken aan een katrol in de lijn, waardoor de latex de dubbele lengte lijn binnen haalt.
In het hoge gras lijkt me dat geen optimale situatie, omdat het katrol natuurlijk vast zal lopen in het gras...

Iets anders is de positie van de sleephaak; die zit nu 23 mm voor het zwaartepunt, vrij conservatief omdat ik hiermee geen ervaring heb. Die zou ik verder richting zwaartepunt kunnen verplaatsen, volgens mij wel de helft.
Suggesties?

Ik probeer het gewoon, de sleephaak zit op een plankje, dat met dubbelzijdige tape en gewapend plakband onder aan de vleugel is geplakt.

Groeten, Jan.
 
Vanmiddag een poosje getest aan een kortere lijn van 50 meter, veel meer hoogte haal ik toch niet met deze lichte delta.
De sleephaak zit nu op 12,5 cm vóór het zwaartepunt en de stijghoek is iets steiler, waarbij de delta geen neiging tot uitbreken heeft, dus wellicht kan ik nóg verder richting zwaartepunt?
Neusplooitje.JPG

Bij strijklicht, zie je dat het Gammaschuim niet écht bestand is tegen ruwe landingen...
En dan heb ik nog niet eens een bakje gemaakt voor de elektronica, die nog met tape vast zit:
Betere zichtbaarheid..JPG

De last minute toevoeging van een fluor oranje vlak op de staart is een schot in de roos, dat valt goed op als ik eens wat ver bij me vandaan geland ben.

Groeten, Jan.
 
Vraagje: reageert een delta anders bij het afkoppelen dan een reguliere zwever?

Wat ik bij de Pibros zie, is dat ik down moet geven om te voorkomen dat er gelijk een looping gevlogen wordt op het moment dat de lijn los komt.
Gaat dat te heftig, dan verlies ik gelijk flink wat hoogte en ben ik in 10-12 seconden weer beneden, gaat het goed, dan haal ik iets van 25 seconden.

Ik sta momenteel in m'n eentje wat te klooien betreffende zwaartepunt, plaats van de sleephaak en algemene afstelling (de plaatselijke club staat geen ongemotoriseerde zwevers toe i.v.m. het smalle veld pal aan een weg met een boerderij aan beide korte zijden).

Waar kan ik wat ter zake doende leesvoer/ video vinden?

Groeten, Jan.
 
De pibrossen die ik heb zien vliegen werden in het algemeen met een flitsstart weg geschoten. Of indoor met een goede gooi.
 
De pibrossen die ik heb zien vliegen werden in het algemeen met een flitsstart weg geschoten. Of indoor met een goede gooi.
Dan heb je het over gemotoriseerde Pibrae (Pibrossen?), dan is een flitsstart sowieso een veilige lanceermethode.
De mijne is motorloos.

Groeten, Jan.
 
Even een korte impressie van de Pibros aan een extreem kort lijntje op de camping.
Er stond flink wat wind, dus eenmaal boven de turbulentie van de bomen uit, moest ik oppassen om niet ergens naartoe geblazen te worden, waar er ladders e.d. aan te pas zouden moeten komen.
Gelukkig is de Pibros behoorlijk wendbaar.

Jezelf zien op video is behoorlijk confronterend, moet ik zeggen, Covid zorgde voor véél te weinig beweging, en dat zie je...

Groeten, Jan.
 
Back
Top