Probleem met de Hobbywing Quicrun 1060 Brushed ESC

Ik heb onlangs een Hobbywing Quicrun 1060 Brushed ESC aangeschaft, met een eenvoudig “plug and play” systeem…alleen hij plug wel, maar hij play niet echt, in samenwerking met mijn Futaba Megatech 3PM FM 40Mhz zender/ontvangers! Op 1 of andere manier herkent hij de neutraal stand niet, waardoor verdere werking niet meer mogelijk is!!! De regelaar is verder in goede staat, want hij doet wel z’n ding in samenwerking met een oude Tamiya (Futaba) 27Mhz zender/ontvanger!!!

Wat kan hiervan de oorzaak zijn, alle andere esc’s die ik bezit, werken allemaal wel prima samen met de Futaba 3PM 40Mhz (en nog steeds), met uitzondering van de geheel automatisch instelbare bovengenoemde esc (plug and play systeem).

PS: Alle zender instelling zijn juist ingesteld!!!
 
Die regelaar heeft 3 modes waarin je hem kan zetten, Forward/Reverse/Brake, Forward/Brake en Forward/Reverse.
Waarschijnlijk staat hij in de Forward/Brake mode en heeft hij dus geen achteruit. Als je de knuppel dan in de middenstand zet zal de regelaar dat niet als nulpunt kunnen herkennen dus niet kunnen werken.

Een andere mogelijkheid is dat de puls in van die zender in de middenstand niet de vereiste tijdsduur heeft. In dat geval zou je met de trim een punt moeten kunnen vinden waar het wel werkt. Proberen dus!
 
Inregelen dient te geschieden met de jumper in de mode dit gewenst is, eenmaal ingeregeld in een bep mode, dan kan je de jumper verwijderen of verplaatsen wat je wilt, maar hij blijft in dezelfde mode staan, dit had ik al geprobeerd, schakel je de esc uit en daarna weer aan, dan neemt hij de nieuw uitgekozen mode weer over!!

Het trimpunt verplaatsen had ook al geprobeerd (+30/-30) zoiets stond ook al in de manual, ook dit had geen positief resultaat!!

De stuurservo is ook nooit stil te krijgen (bewegen doet hij vooralsnog niet), nieuwere en betere uitvoering geven meer herrie dan voorgaande oudere/goedkopere modellen,….waarschijnlijk zijn de nieuwere/betere versies selectiever in hun na controle van de servo stand. althans dit was mijn gedachte destijds!!! Nu vermoed ik in samenhang met het probleem van de esc, dat er mogelijk een probleem is met de puls,.. is het mogelijk dat deze niet stabiel is???, misschien niet zuiver van vorm???, interferentie hierop??? waardoor de esc de puls niet goed kan herkennen, en daardoor ook niet de neutraal stand, met als gevolg dat hij geen referentiepunt kan toekennen???

Alle functies van de esc doen het op de juiste wijze met de oude Tamiya zender, ook is daar de stuur servo een stuk “stiller”, dus ik denk niet dat het probleem in de esc zit!!!
 
De servo is niet stil te krijgen en met oude zender werkt alles goed?
Dan denk ik dat ik weet wat er aan de hand is. Deze zender kan in de HRS mode worden gezet. Als hij in die mode staat stuurt de zender de pulsen met een (veel) hogere snelheid uit. Daar kunnen analoge servo's heel slecht tegen. Ze gaan staan brommen en kunnen zelfs bloedheet worden. Daardoor kan een servo in korte tijd de geest geven.
Ook de regelaar kan niet met die snelle pulsen overweg en werkt dus helemaal niet.

Zorg er dus voor dat de zender in de PPM mode staat dan zal alles over moeten zijn.
Hoe je moet omschakelen staat in de gebruiksaanwijzing van de zender. Die kan je HIER vinden. Kijk op pagina 53.
Succes.
 
Nope…Helaas is ook dit niet de oplossing, de zender stond al in PPM mode, in de stand HRS, doet de stuur servo het zelfs helemaal niet eens!!

Hmmm, het blijft een apart verhaal, eens kijken of ik van de week een zender van iemand kan lenen, om te checken of de esc het daar wel op doet, anders….”back to basic”…dan moet ik as zondag met een speelgoed 27Mhz zender, de rallycupwedstrijd in Eindhoven gaan rijden… :hammer:
 
Even in een “vergeten kast” gedoken op zoek naar mijn pre-hostorische oscilloscoop, en meer dan 25jaar stof ervan af geblazen, en kijk hij doet het nog, wel even voorgloeien..:rolleyes: , maar dan heb je ook wat... :D ...maar hoe werkte dat ook al weer…pffff... :confused:

Effe een kijk en vergelijk gedaan met beide zender/ontvangers, zo te zien is de pulshoogte verschillend, die mogelijk het verschil maakt tussen wel of niet herkennen van de neutraal positie. Overigens was mijn eerdere vermoeden toch wel juist denk ik, de esc leest de pulslengte en zet deze om in een referentiepunt, oftewel ongeacht waar de neutraal positie zich bevindt, hij kent deze toe als referentie!!

Nu is de vraag van vandaag, is de esc ongevoelig???...of is de pulshoogte te zwak….zeg ik dit goed???

Ik hoop de specialisten hier wat aan hebben, om een goede diagnose te stellen!!

Foto 1 is van mijn Futaba 3FM zender/ontvanger, daaronder van de oude 27Mhz Tamiya zender/ontvanger!!

DSC00984.jpg


DSC00979.jpg
 
Daar heb je hoogstwaarschijnlijk de oorzaak te pakken. De uitgangspulsen van de "oude" ontvangers waren even hoog als de voedingsspanning. Meestal was dat nominaal 4,8V (4x NiCad) maar als je de accu net van de lader had was het wel 5,5V.
De meeste moderne 2,4GHz ontvangers werken intern met 3,3V als voeding. De uitgangspulsen zijn daarom meestal ook maximaal 3,3V hoog. Soms zelfs niet meer dan 3V! Het is heel waarschijnlijk dat die oude regelaar die pulshoogte niet voldoende vindt en er dus niet op reageert.
Je zal er misschien een buffer tussen moeten zetten om de pulshoogte op een hoger niveau (5V) te brengen.
 
Als de stuurservo niet stil te krijgen is zou ik eerst maar eens kijken wat er bij de ontvanger gebeurt. Dit heeft verder niets te maken met het al dan niet werken van de regelaar, alleen met het bec-systeem daarvan.

Aan mogelijkheden zijn er zes: systeem staat op hrs, bec-spanning is niet stabiel, pulshoogte ontvanger is kleiner dan 3 Volt toptop, er is storing, servo is defect, ontvanger of zender heeft een defect.

Allereerst, weet je wel zeker dat de set op ppm staat ingesteld? De R203HF, die bij de T3PM werd geleverd, is namelijk een HRS-ontvanger.

Vervolgens, hoe ziet de bec-spanning er uit? Geeft deze wel een stabiele 5 Volt? Dit lijkt mij het meest voor de hand liggende oorzaak van het probleem.

Als je met een scoop kijkt:
- de spanning op de ontvanger moet 5 Volt zijn. Als de servo staat te dansen ziet deze spanning er nogal rafelig uit, maar grotere dips dan 0,5 Volt zijn foute boel. Meet trouwens eerst eens onbelast.
- op ppm is de framerate circa 20 ms, op hrs is dit circa 5 ms. Nu zal de tijdbasis van de scoop gegarandeerd niet meer zuiver zijn, maar bij benadering zie je wel welke mode er ingesteld staat.
- bij storingen zie je (bij een ppm ontvanger) op elke ontvangeruitgang verschillende lengtes aan pulsen, in een onregelmatig patroon. De hoogte van de pulsen kunnen daarbij ook variëren, maar dit komt dan doordat de servo staat te dansen.
- als de uitgangspulsen van de ontvanger niet zuiver rechthoekig zijn kan het decoder-ic defect zijn. Hier is dit niet het geval. Het kromme lijntje aan de rechterkant ligt aan de scoop of de probe. Met de calibratie mogelijkheden van de scoop kun je de probe bijregelen. De scoop zelf calibreren zal wel niet gaan.
- als je de servo omruilt voor een andere zie je gauw genoeg of deze een probleem heeft.

Dat de pulshoogte een probleem zou zijn is minder waarschijnlijk. In dat geval zou de servo namelijk nog steeds gewoon moeten werken. Als je een R113F ontvanger hebt bestaat die mogelijkheid overigens wél. Zowel de R113iP als de R113F zijn namelijk intern gestabiliseerd op 2,5 Volt en leveren daardoor uitgangspulsen van 2,5 Volt toptop. Hierop werkt niet alle vreemd-fabrikaat apparatuur. Ik weet niet hoe je Volts/divisie staat ingesteld en/of deze enigszins correct is, maar dat kun je uiteraard zelf controleren.
 
Even iets simpels, heb je al geprobeerd de throttle op REVerse te zetten, of als deze als in reverse staat, om op NORmal te zetten? Heb het vaker gezien dat kalibreren niet goed ging.
 
Uiteraard heb ik alle standen eerst geprobeerd wbt Throttle Rev, zonder resultaat overigens!!

Ik ben in bezit van de 3PM zender, wat precies het verschil is met de T3PM, heb ik effe niet zo snel kunnen vinden, de manual is sowieso afwijkend!!

Mijn receivers geven allen hetzelfde probleem, ik ben in bezit van de standaard kit receiver R133F, en 2x de R153F wat een upgrade schijnt te wezen van de R133F, dus mogelijk ook intern gestabiliseerd op 2,5V, met de daarbij behorende lage pulshoogte!!! Is dit trouwens een nieuwe standaard, mocht ik ooit in de richting van bv een 2,4Ghz zender gaan denken!!!
 
Een T3PM is uiteraard een 3PM. Deze is er in verschillende uitvoeringsvarianten.

Waarom je nou blindstaren op die pulshoogte? Zo kom je niet verder. Je servo werkt al niet stabiel en daarvoor moet een oorzaak zijn, die niets te maken heeft met de puls, die de regelaar aangeleverd krijgt. Daar kijkt de servo namelijk niet naar. De oorzaak van de instabiliteit van de servo moet eerst worden gezocht, pas daarna ga je naar de regelaar kijken. Je begint als eerste bij de bec-spanning.

Uitsluitend de R113 ontvangers werken intern op 2,5 Volt, de R203HF op 3 Volt en alle overige auto ontvangers op 3,2 Volt. Vanaf circa 1990 leveren praktisch alle Futaba ontvangers uitgangspulsen van 3,2 Volt toptop. Dit geldt voor zowel de MHz- als de 2,4 GHz ontvangers, dus ook de R133 en R153. Dit kun je trouwens met je scoop meten.

Overigens zijn uitgangspulsen van 3,2 Vtt de standaard bij 2,4 GHz ontvangers (alle merken).
 
Alle ontvangers waren OK, er zat klaarblijkelijk een probleem in de zender waardoor het signaal uit de ontvangers verstoord raakte, met alle gevolge van dien, toen een andere esc keer op keer in de thermische beveiliging ging, en oa mijn motoren heet werden…topsnelheid terug viel bij een brushless esc/motor combi, enz…"TOEN"...toen vond ik het wel “welletjes” geweest…. en heb een goedkope “instap” Spectrum zender/ontvanger aangeschaft! Alle problemen zijn nu opgelost, moest nog wel even mijn brushless esc opnieuw resetten, daarna ging alles als de brandweer, en super strak over het rechte stuk…inmiddels heb ik de oude Futaba ontvangers gedoneerd aan een collega rijder, voor een tweede (maar nu probleemloos) leven…!!!
 
Back
Top