probleem met servo of met ontvanger

  • Topicstarter Topicstarter Ed
  • Startdatum Startdatum
E

Ed

Guest
Beste mensen,

ik heb een probleem met of mijn ontvanger, of mijn servo, want deze 'flipt' een beetje. Soms als ik de knuppel omlaag heb geduwt, schommelt de servo een beetje na. Ook reageert hij soms wat traag met 'motor-instructies'. Het kan misschien komen doordat ik een keer de accu heb aangesloten op de ontvanger zonder regelaar ertussen.

Weet iemand waar dit aan kan liggen, en hoe je dat kan verhelpen? :cry:

alvast bedankt,
 
Een accu mag rechtstreeks op de ontvanger mits de accu niet meer dan 4 of 5 cellen heeft. Het je 6 of meer cellig pakket op de ontvanger aangesloten zonder regelaar dan is er een grote kans dat de ontvanger beschadigd is.

Een ontavanger mag niet meer dan 6 volt ingangsspanning hebben!!

Ook zijn er minder kwaliteit servo's die dit uit zichzelf doen. Ooit een keer gehad met Hitec servo's (lang, lang geleden was er eens.....). Misschien weten anderen nog een paar merken cq type die de neiging hebben tot schommelen.

Maar oke. even wat vragen:

Wat voor een accu (aantal cellen)?
Wat voor een servo?
Wat voor een zender?

Heb je al eens een andere servo geprobeerd?
Doet deze servo dat op alle kanalen van de ontvanger?
Is je, evt rechtstreeks aangesloten 4 cellen pakket wel vol?

Succes

Mark
 
hallo.

Het zou mischien ook zo kunnen zijn, het is mij ook regelmatig overkomen.
er zou een stekkertje een beetje los kunnen zitten, zodat ie soms flipt.
Maar eer kan ook storing komen als je stalen stuurkabels hebt.
Maar wat mark zegt is natuurlijk ook een optie, maar dit is ook een tip.
Nog veel succes ermee.

Groetjes matthijs
 
ik had het ook. had je 4 penlites dingetje in je ontvanger gestoken? zo ja, bij mij werkte het toen ik mijn originele (bijgekochte) accu erinstak. en als het kan stop de antenne in de zender
 
Merk/type servo? Ontvangeraccu of batterijhouder met losse cellen?

Als een servo zwabber-zwabber-stop doet en traag van start gaat zijn er twee veelvuldig voorkomende oorzaken:
- een ondeugdelijke voedingsspanning (bijvoorbeeld batterijen in een batterijhouder en/of geoxideerde stekkers).
- servomotor is stuk. Servo wel eens met een of ander vochtverdrijvend middeltje ingespoten??

Een en ander is uit te testen door de servo door een zelfde type te vervangen. Doet de tweede servo het zelfde, dan zal de voeding het probleem zijn en anders is het dus de servo.
 
Mark Oostveen zei:
Een accu mag rechtstreeks op de ontvanger mits de accu niet meer dan 4 of 5 cellen heeft. Het je 6 of meer cellig pakket op de ontvanger aangesloten zonder regelaar dan is er een grote kans dat de ontvanger beschadigd is.

Een ontavanger mag niet meer dan 6 volt ingangsspanning hebben!!
Mark

Ik heb 10 cellen op mijn ontvanger staan........
Ontvangers worden tegenwoordig allemaal uit de motoraccu gevoed.
De meeste motoraccu's zijn zowiezo al 7,2 Volt.
In de ontvanger zit een regelneef die ongeveer 1 Amp bij 5 Volt afgeeft voor de servo's / regelaars als de ontvanger zelf.

CU, Rob
 
:offtopic: @Rob,
Dit mag je in z'n algemeenheid niet zo stellen!!!! Alleen ontvangers, waarop BEC vermeld staat, mogen rechtstreeks op een 7,2 of 8,4V accu aangesloten worden. Bij elektrorijden hebben vrijwel alle elektronische regelaars een BEC aan boord en is er eveneens geen ontvangeraccu meer nodig. Er zijn echter genoeg ontvangers, die geen BEC hebben. Als je daarop een te hoge accuspanning aansluit, gaan in ieder geval de servo's stuk!
Voor diegenen, die niet weten wat BEC inhoudt: Battery Eliminator Circuitry. Oftewel een circuitje, dat er voor zorgt dat je geen ontvangeraccu meer nodig hebt


Bij brandstofauto's (en daar hebben wij het hier volgens mij over) is er als regel een 4 of 5-cellig ontvangeraccupakket. Hierbij kan het geen kwaad als de accu eens rechtstreeks wordt aangesloten.
 
Voor diegenen, die niet weten wat BEC inhoudt: Battery Eliminator Circuitry. Oftewel een circuitje, dat er voor zorgt dat je geen ontvangeraccu meer nodig hebt

Elimination betekend, uitsschakelen en dat is wat dit schakelingetje dan ook doet.
Het schakelt de servo's / verbruikers uit als de accuspanning te laag wordt om de ontvanger nog goed te laten werken.
In ontvagers staat de BEC ongeveer op 4,5 Volt, komt de acu-spanning onder dit Voltage dan schakelen de verbruikers (servo's, speedregelaars, switches enz) af.
BEC in speedregelaars zijn afhankelijk van de spanning van de verbruiker en het aantal cellen.www.capable.on.ca/rcstuff/escbec.htm


CU, Rob
 
Rob, volgens mij was je nog niet helemaal wakker toen je bovenstaand berichts schreef ;)

"Eliminate" in de betekenis van "overbodig" maken. Het maakt de ontvangeraccu overbodig door de spanning uit de motor-accu geschikt te maken (d.m.v. spanningsverlaging) voor ontvanger en servo's. Indien de motor-accu spanning te laag dreigt te worden, schakelt het BEC circuit de motor uit zodat ontvanger en servo's nog steeds hun nuttige werk kunnen doen.
 
Leuk dat de BEC afschakeld bij 4.5V maar ik hoop dat ze de inkomende spanning ook naar max 6 volt brengt voordat de rest van de ontvanger gevoed wordt anders is het :blowup:

Deze 6 volt max is tevens de voeding voor je servo's en die mogen ook niet meer hebben. Dit is gewoon een standaard.

Ik vlieg met brandstof kisten. Hierin vindt je absoluut geen ontvanges met bec. Dus ik zou ook nooit een 10 cellen pakket aan mogen sluiten op mijn ontvanger tenzij ik er vanaf wil :lol:

Grz

Mark
 
ron van sommeren zei:
schakelt het BEC circuit de motor uit zodat ontvanger en servo's nog steeds hun nuttige werk kunnen doen.
Kleine correctie hierop: de motor wordt bij te lage spanning afgeschakeld, maar het is niet het BEC-circuit, dat daar voor zorgt. Een regelaar heeft hiervoor een apart meet-circuitje.
 
Probeer eens voor de aardigheid eens op die link te klikken die ik in mijn bericht vermelde.
Dat meetcircuitje heet BEC en zit niet alleen in een regelaar, maar ook in een ontvanger.
In de ontvanger is dat ~4,5 Volt, in een regelaar afhankelijk van het aantal cellen.

CU, Rob
 
Het eliminate geen accu, maar verbruikers....pffff.
Ik snap wel dat modelbouwers niet direkt electronicaspecialisten zijn, maar een beschrijving moet toch wel te lezen / begrijpen zijn ?
Bij diepontladen gaan de accu's naar de bliksem en dat voorkomt de BEC.
Servo's zijn nu niet direkt grote verbruikers, dus die zullen nog wel even blijven werken, maar helaas zullen grote verbruikers niet meer werken.
 
Hoe is het Ed probleem verholpen?
Want het ging toch om jouw storing?
Of is de bec kapot?
 
Rob / Kabel-inter.net zei:
Ik snap wel dat modelbouwers niet direkt electronicaspecialisten zijn, maar een beschrijving moet toch wel te lezen / begrijpen zijn ?
Ik ben bang, dat je/u toch eerst zelf eens die beschrijving moet lezen: de LM2940 is het BEC, de rest is een snelheidsregelaar!

Het probleem van Ed is inderdaad inmiddels compleet uit beeld geraakt, ik ben ook benieuwd of dit al opgelost is en wat er aan de hand was.
 
De lm2940/5 is een zgn lowdrop spanningsregelaar voor een stabiele 5 Volt waarbij een minimaal spanningsverlies (0,5 Volt) over de spanningsregelaar (lm2940/5) zal zijn.
http://www.national.com/pf/LM/LM2940.html
Zo als ik al aangaf, de ontvanger heeft 4,5 Volt nodig.
Zolang de spanning van de accu's boven de 5 Volt afgeven (4x 1,45 Volt=5,8 Volt - 0,5 Volt=5,3 Volt), zal de ontvanger naar behoren werken en doen waar hij voor gemaakt is.
De BEC zit tussen de accu en de verbruiker.
De BEC bestaat meestal uit een zenerdiode, een weerstand en transistor.(eventueel een IC -OPAMP- voor de fijn afregeling van de afschakelspanning)
Wanneer de spanning onder het Voltage van de zenerdiode komt zal deze gaan sperren en zal er geen spanning meer aanwezig zijn om de *eindtrap* open te sturen.
 
Back
Top