Problemen verbinden zender aan ontvanger van Ofna F1 nitro

Discussie in 'Model elektronica' gestart door OldskoolV8, 2 apr 2020.

  1. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Beste allemaal,
    Sindskort ben ik in het bezit van een Ofna/Colt F1 nitro auto. Nu heb ik het motortje weer aan de praat, alleen wil de zender op geen enkele manier verbinden met de ontvanger. De zender is een Robbe T2ER, met een am 40mhz kristallen. Alles lijkt goed te zitten, met een andere am ontvanger doet hij ook niks. Heeft een van jullie misschien een idee waar het probleem kan zitten, ik dacht zelf misschien in de kristallen?
    Enkele foto's:
    upload_2020-4-2_11-57-30.png
    upload_2020-4-2_11-57-55.png
    upload_2020-4-2_11-58-12.png
    (De orginele ontvanger)
    upload_2020-4-2_11-58-37.png
    (De andere ontvanger die ik had geprobeerd)
    upload_2020-4-2_12-0-26.png De zender.

    Alvast bedankt,
    Evert
     
  2. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.382
    Locatie:
    Maasland
    Wat staat er op de kristallen? De kristalhouder van de zender geeft 40.685 (kanaal 52) aan. Wat staat er op het kristal zelf en wat staat er op het ontvangerkristal?
     
  3. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Op het kristal zelf en op het ontvangerskristal staat allebei ook 40.685.
     
  4. Ecstacy

    Ecstacy The First Aviators

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    495
    Locatie:
    Groningen
    Zijn de accu’s van zender en ontvanger wel nog goed?
     
    Laatst bewerkt: 2 apr 2020
  5. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Ze zijn allebei in orde, ik heb ze allebei nagemeten. Zou het kunnen dat de kristallen zelf kapot zijn?
     
  6. summit

    summit

    Lid geworden:
    13 dec 2009
    Berichten:
    254
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Zitten de servostekkers er goed in?
    Dan bedoel ik dat de stekkers verkeerd om zitten.
     
  7. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    IMG_20200402_222143.jpg
    Zover ik weet is dit wel de juiste manier.
     
  8. Ecstacy

    Ecstacy The First Aviators

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    495
    Locatie:
    Groningen
    De stekkers zitten correct, maar is dit wel de juiste ontvangerkristal (zender en ontvanger kristallen hebben verschillende frequenties!)?

    Een kristal kan defect zijn als deze inwendig is gescheurd of gebroken, maar dat is niet zeer waarschijnlijk.
     
  9. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.382
    Locatie:
    Maasland
    De stekkers zitten er op de goede manier in.

    Dit zijn de juiste kristallen. Uiteraard kan een kristal stuk zijn, meestal het ontvangerkristal. Als dit door een harde klap is stuk geraakt rammelt het hoorbaar.

    Bij de zender kun je aan het branden van de groene led zien of er voldoende spanning is. Bij de ontvangeraccu moet je een voltmeter gebruiken en deze dan onder belasting meten. Hiervoor is het voldoende om de ontvanger en servo aangesloten te laten.
     
  10. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Kristallen rammelen niet, ze zijn echter wel van dezelfde frequentie, ik heb hier alleen totaal geen verstand van, deze 2 zaten erbij toen ik hem kocht:
    IMG_20200402_210501.jpg
    De zender geeft keurig een groene led, en de ontvanger geeft 5 volt als ik deze meet.
     
  11. Ecstacy

    Ecstacy The First Aviators

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    495
    Locatie:
    Groningen
    Heeft deze zender/ ontvanger combinatie eerder wel eens gewerkt?

    De linke kristal is de juiste voor de ontvanger en de rechte is voor de zender.
     
    Laatst bewerkt: 2 apr 2020
  12. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Niet dat ik weet, uiteraard zei de verkoper dat ze het recentelijk nog hadden gedaan...
     
  13. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.137
    Locatie:
    Sassenheim
    Zoals met veel RC auto's op marktplaats: Amper gebruikt, in een prima staat, van een oud vrouwtje geweest etc etc....
    Misschien moet je eerst kijken of de motor wel start en wilt lopen, je kunt met de hand aan de servo draaien om gas te geven en dicht te houden.
    Overigens is dat al een verouderd model en zal je voor onderdelen goed moeten gaan zoeken.

    Op het kristal met de label staat ook RX?
    Als er TX op staat heb je 2 zendkristallen, dat gaat nooit werken.

    Maar voordat je verder gaat investeren en weet dat de motor het goed doet is dit misschien een betere optie:
    https://www.conrad.nl/p/reely-gt2-e...kanalen-2-incl-ontvanger-1302221?t=1&vat=true
     
  14. OldskoolV8

    OldskoolV8

    Lid geworden:
    1 apr 2020
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Neder-Betuwe
    Dag,
    Het motortje heb ik al opgeknapt, deze loopt super. De kristallen zijn echt een setje, 1 zend en 1 ontvang. Ik denk dat ik gewoon een nieuwe ontvanger en zender setje koop, dat lijkt me momenteel de snelste en goedkoopste optie.
    Allen bedankt voor het meedenken!
    Mvg,
    Evert
     
  15. tim Gerth

    tim Gerth

    Lid geworden:
    17 sep 2020
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Soest
    Ik zit hier dan met een CEN NT-16 2speed motertje subaru kap straat vreter is het!
    die ik heel wat jaar geleden gekocht ooit heb van een vent !
    Die kerel had me zwaar bedondert! Met een gescheurde aandrijving voor!
    Carb die kapot gedraait was etc etc!

    Had gevideobelt toen met hem en hij deed de plug er in en de starter er op! 4 keer trekken en hij stond aan!

    dus ik blij en afgesproken dat ding op gehaald in een net kistje met donders veel rotzooi er bij!

    vandaag de dag pas begonnen er aan helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar!

    alleen nu zit ik dus dat als ik mijn zender aanzet en dan de auto hij stottert en sputtert op de servos!
    Maar als ik naar links naar rechts etc doe gaat dat wel maar zo dra los gaat ie stotteren en stoten uit zichzelf!??
    Wat kan die zijn?
     
  16. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.123
    Locatie:
    Woerden
    Kijk eerst eens naar de ontvanger accu. Een slechte accu kan dit soort effecten veroorzaken.
    Dan kunnen de potmeters in de servo's ook nog vuil of versleten zijn. In dat geval zal je nieuwe servo's moeten kopen.
    Probeer de potmeters niet met contactspray of zo schoon te maken. Dat lijkt zeker te werken maar binnen heel korte tijd komen de problemen dubbel terug. Alleen door de potmeter uit elkaar te halen en zo grondig schoon te maken zou je de zaak weer goed kunnen krijgen. Het probleem is alleen dat je heel veel potmeters niet kan open maken zonder de zaak te slopen. Bovendien een versleten potmeter kan je niet repareren.
    Een nieuwe potmeter er in? Natuurlijk kan dat maar probeer maar eens een passende potmeter te krijgen. De kans dat je dat lukt is zeer klein. Misschien uit een defecte servo die waarvan de potmeter nog heel is.
    Vrijwel altijd komt het er op neer dat een nieuwe servo het goedkoopst en zeker het snelste is.
     
  17. tim Gerth

    tim Gerth

    Lid geworden:
    17 sep 2020
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Soest

    Oke bedankt
    Ik ga hier is mee aan de gang en zoeken!

    maar nou heb ik nog een vraag?
    kan het ook zijn dat de antenne van de auto geen goede ontvangst had omdat deze nog op de auto zelf lag? Ipv de lucht in gestoken met een pijpje?
     
  18. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.123
    Locatie:
    Woerden
    Dat kan ook invloed hebben maar als de zender dichtbij is, binnen zo'n 10 meter, zal je daar geen problemen mee hebben. Wat wel grote invloed kan hebben, ook dichtbij, is als je de ontvanger antenne oprolt. Een opgerolde antenne kan de ontvangst totaal vernachelen. Heb je dus een (te) lange antenne dan moet je hem nooit oprollen!
     
  19. tim Gerth

    tim Gerth

    Lid geworden:
    17 sep 2020
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Soest
    Oke ik zal het vanavond nog is een keer testen!
    Ik heb hem net weer helemaal in mekaar!
    bij de carb er wat afgebroken!
    Dit was precies bij dat stukje wat in je motortje gaat waar die schroef zit die hem aandrukt zeg maar!
    Dus moest een nieuwe carb hebben!
    Nou eindelijk was de carb binnen en heb ik het motortje helemaal goed schoon gemaakt en weer voorzien van smering!

    ik zal straks nog eens de zender testen of hij nog schokt!

    want hij reageerde wel gewoon naar links en naar rechts! En gasgeven en remmen reageerde die ook gewoon alleen als ik alles los liet ging hij ze eigen gang...
     
  20. tim Gerth

    tim Gerth

    Lid geworden:
    17 sep 2020
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Soest
    Nou ik heb mijn probleem gevonden uit eindelijk!
    Alles gecheckt met een maatje van me en we zijn er achter gekomen dat het alleen maar om de on/off schakelaar van de receiver gaat!

    Deze gedemonteerd en met grondigge inspectie zat hier allemaal corrosie en aanslag op waardoor hij geen goede verbinding maakt!

    Maar nu mijn volgende vraag..

    Hoe kan ik zorgen dat mijn auto sneller gaat sturen? Want ik vind dit best traag gaan.. of moet ik gewoon alles even in vetten kwa bewegende delen?
     

Deel Deze Pagina