Hoi Jongens,
Wat we aan de bar in Winterswijk bespraken was inderdaad dat het een goede zaak zou zijn als iedereen zoveel mogelijk hetzelfde materiaal had. Een voordeel van de PiPa (zullen we die voortaan zo afkorten ter onderscheiding van mijn persoontje?) was bovendien dat hij (voorzover ik begrepen heb) behoorlijk superieur was aan tijdgenoten, zodat er weinig neiging zou zijn ander modellen te nemen.
Het leukste combat krijg je als beide modellen ongeveer even snel zijn en ongeveer even goed vliegen. Daarom hebben we als motor de Fora Junior gekozen, ook omdat niet iedereen even enthousiast over PAW is (Loet?) en niet iedereen een of meer Olivers heeft. Ik verwacht echter dat een PAW of Oliver enerzijds wel redelijk meekomt, en anderzijds naar verwachting niet sneller is dan een Fora, dus het lijkt me niet dat we bij voorbaat PAW's of Olivers moeten uitsluiten, anders zouden Henk, Fred of anderen alvast niet mee kunnen doen, tenzij ze er apart motoren voor gaan kopen.
Hetzelfde geldt wat mij betreft voor andere motoren, mits het model daarmee vergelijkbare prestaties levert als een model met een FORA. Het PiPa project houdt zich er in eerste instantie mee bezig om PiPa's te bouwen, zodat iedereen er zelf voor zorgt zo vergelijkbaar mogelijk te zijn met de rest. In dat kader is het duidelijk niet de bedoeling dat anderen (dus ook jij Fred) modellen uit 1985 gaat bouwen om mee te doen met het 'niet-F2d-combat', en daarmee roer ik weer een hele andere discussie aan: waar gaat het heen met deze toe te juichen herinteresse in combat, maar dan niet in F2D vorm?
Het punt is natuurlijk dat we nog geen vaste regels en klassen en dergelijke hebben, dus nog geen eisen of verboden naar aanleiding waarvan je wel of niet mee zou mogen doen. We willen uitdrukkelijk dat we met veel lol, maar zo min mogelijk schade lekker kunnen vliegen, zonder dat we over supersnelle reflexen en een goede fysiek moeten beschikken. Ik vind dus niet dat het alleen tot beginners beperkt moet blijven, zodat eerst de beginners onder ons en beetje op peil gebracht moeten worden.
Daar kunnen allerlei experts op gebied van bouwen en vliegen (Henk, Loet, Monique, Fred) ons bij helpen en ondertussen ook zelf lol hebben, terwijl ze daarnaast voor zover ze willen natuurlijk F2D blijven vliegen. Juist bij de dieselklassen in Engeland en de speedlimitklassen in de VS vliegen erg veel 'cracks' uit het verleden samen met relatieve beginners en ze beleven daar allemaal veel plezier aan. Ondertussen kunnen wij ontzettend veel van de cracks leren.
Wat mij zelf belangrijk lijkt is dat we proberen serieus mee te doen, maar dat winnen niet (meer) het allerbelangrijkste is. Zodra iemand toch weer zou proberen om snellere motoren te gebruiken of betere modellen te bouwen OM een overwicht op de wederpartij te krijgen, dan moet hij bij zichzelf bedenken (als het goed is) dat hij eigenlijk niet in dit gebeuren thuishoort.
Voorlopig denk ik dat Henk en Fred alleen met Olivers gaan vliegen, en Sander van der Meij met 2 Rossi's vliegt omdat ze die hebben, ze die graag weer eens willen gebruiken, en ze geen zin hebben om 'voor een lolletje' nieuwe motoren te moeten aanschaffen. Zeker op dit moment, nu er nog weinig of geen regels zijn, wil ik hen echt niet uitsluiten. Om dezelfde reden wil ik nu nog geen mensen uitsluiten die al andere modellen uit dezelfde tijd hebben, al dan niet met andere motoren. Zolang het maar niet zo is dat ze aanmerkelijk sneller of langzamer zijn dan de Pipa's met Fora juniors. Mochten ze wel veel sneller zijn (bijvoorbeeld de rossi's) dan verwacht ik wel dat de eigenaars op eigen initiatief met props en afstelling gaan experimenteren om hun voorsprong weer terug te schroeven.
Toch zullen we het op termijn (misschien vanaf volgend jaar al) wel in een wat officieler jasje willen gaan gieten, met liefst meerdere wedstrijden, maar uiteindelijk ook op het NK. Maar hoe dan? Dieselcombat (in engeland zijn de modellen gelijk aan F2d modellen alleen met blikken tank en de snelle Fora's (dus niet onze juniors) maken het model al een heel eind net zo snel en wendbaar als F2D)?, of Vintage combat (met alleen modellen van vóór een bepaalde datum, mogelijk ook nog eens net als in de UK van een bepaalde lijst om al te goede modellen uit te sluiten, met alleen motoren van een bepaalde lijst (om dezelfde reden), of ClubCombat (net als in Engeland gericht op lage drempels, hier wordt ook met eenvoudige glowmotoren gevlogen), of Speedlimit combat (zoals in de VS: maakt niet uit welk model of motor, als hij maar niet te snel is), of toch een 'één model-één motor' evenement, waar je (bijvoorbeeld) ook alleen met een Pink Panther met een Fora Junior mag deelnemen en je dus langs de kant moet blijven staan met een PiPa met een PAW, of weliswaar met een Fora Junior, maar op een Jaguar of Trident.
In het Nostalgia combat in Canada heeft men trouwens (op dezelfde manier als wij in MTR gehad hebben) een flexibele nylon 8x6 prop verplicht gesteld omdat daardoor (zoals Loet ook al aangaf bij de Tyt in MTR) het voordeel van snelle motoren boven mindere motoren grotendeels mee wegvalt als je geen kleinere props mag gebruiken. Dus dat is ook een idee. We zouden ook voor snelle motoren zo'n prop verplicht mogen stellen, terwijl voor zwakke oude motoren die een 8x6 niet kunnen trekken wel een kleinere prop gebruikt zou mogen worden.
Ik heb een hekel aan alle bedrijfskundige gedoe, maar laat ik toch een eerste opzet voor een 'missie' formuleren, welke natuurlijk in de loop van de tijd kan worden aangepast:
- het tot stand brengen van een laagdrempelige combatklasse in Nederland;
- waar iedereen, van beginner tot expert kan meedoen;
- waar slechts een minimale investering in modellen en motoren voor nodig is;
- waarin schade aan materiaal zoveel mogelijk wordt voorkomen;
- waar zo veel mogelijk reeds aanwezige modellen en motoren voor kunnen worden gebruikt;
- waarin nostalgische herinneringen aan vroeger tijden tot hun recht kunnen komen;
- waarin meedoen voorop staat en winnen zeker NIET voorop staat;
- waar de beginner zijn vaardigheden in kan ontwikkelen.
Ik stel voor dat iedereen die hier in geinteresseerd is, met name naar aanleiding van jullie ervaringen in het komend en misschien daaropvolgend jaar, goed over nadenkt, en dat we dan in de komende winter, of als er nog niet genoeg gebeurd is in de winter daarna, een keer bij elkaar komen om met meerderheid van stemmen te gaan beslissen welke regels we precies gaan stellen.