push pull of pull pull?

Ik ga voor het eerst beginnen met een ARF in elkaar te steken en ik heb daarbij de keuze om de rudder in push pull of pull pull uit te voeren. Maar op basis van wat bepaal je nu eigenlijk je keuze hierin?:confused:

Is dit op basis van het CG zwaartepunt?
Is dit op basis van wat je ermee wilt doen (F3A, 3D, pylonrace,...)
Estetische keuze?
of gewoon lekker wat je zelf verkiest op basis van je ervaringen in het verleden?

Of is het voor een totaal andere reden dat je voor het één en niet voor het ander kiest?

Benieuwd wat de experten hierover te vertellen hebben.
:newbie:
 
Push-Pull is veel makkelijker. Je kunt er weinig mee fout doen. Het is eenvoudiger om je roeruitslag mechanisch bij te stellen zonder dat er problemen ontstaan in het mechaniet van de aansturing. Ben je een beginner, dan Push-Pull.

Pull-Pull is IMHO beter ivm speling. Alle ruimte tussen kwiklinks of ballinks en de servo en of roeren trek je door de voorspanning in de kabels eruit. Kortom, de enige speling is de speling in je servo.. Probleem, het is lastiger in het ontwerp. Doe je het fout dan kun je slappe en of overspannen kabels krijgen tijdens het sturen. Dit kan leiden tot flutter of knappende kabels in de lucht, niet handig dus. Snap je de spelregels van Pull-Pull, en kun je het kwijt in de romp dan zou ik altijd voor Pull-Pull gaan.

Succes

Mark
 
IK zou het baseren op basis van wat je er mee wilt doen voor simpel wat ronvliegen zou ik zeggen push pull , simpel en doeltreffend,
voor stuntwerk zou ik kiezen voor pull pull , sterker en minder speling .
 
hee dat is iets interesants
in mijn Fokker D6 zit het hoogteroer met pul pul
maar als ik stuur gaan de kabols slap hangen
ik heb meerdere modellen met pul pul en dan nog niet eerder gehad
hoe zou dit kunnen
 
hee dat is iets interesants in mijn Fokker D6 zit het hoogteroer met pul pul maar als ik stuur gaan de kabols slap hangen ik heb meerdere modellen met pul pul en dan nog niet eerder gehad, hoe zou dit kunnen ?

Dat hoort zo. De hevels aan je roeren staan in een V-vorm naar voren.
Haaks op de as gemeten heb je de grootste verplaatsing. Er is vast wel een tekening te vinden hier op het forum die dat verduidelijkt ;).
 
IK zou het baseren op basis van wat je er mee wilt doen voor simpel wat ronvliegen zou ik zeggen push pull , simpel en doeltreffend,
voor stuntwerk zou ik kiezen voor pull pull , sterker en minder speling .
Helemaal mee eens daarom is het richting en hoogte roer van mijn depron indoor Extra met pull pull uitgevoerd.
Toen ik echter even op een koude rustige winter dag even buiten ging vliegen hingen de draden allemaal slap door de lage temperatuur van +4 gaden.
Thuis gekomen bij de kachel was alles weer ok.
Gebruikte draad was een soort teflon visdraad met heel weinig rek.;)
 
Hoe bedoel je dat hoort zo? Dat de kabels slap gaan hangen lijkt me geensinds de bedoeling

Toch wel. In de neutraalstand staan beide draden strak maar zodra de servo draait gaat de draad waar niet aan getrokken wordt steeds iets losser staan. Het eerste stukje merk je niet veel maar bij maximale uitslag hang hij zelfs iets door. Je hebt pas een probleem als de draden strakker gaan staan als je roeruitslag geeft want dan gaat de boel wringen.

Zie ook dit draadje:
pull-pull-bekabeling-voor-rudder
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nou, ik ben het er echt niet mee eens dat het hoort dat kabels los gaan hangen, ook al is het het niet trekkende part... Dat betekend namelijk dat het roer speling krijgt en dat kan niet de bedoeling zijn. Een uitspraak dat die speling toch weggedrukt wordt door de roerdruk heb ik vaker gehoord maar vind ik persoonlijk gevaarlijk. Wat als de roerdruk door een speciale manoeuvre wegvalt en of omkeert?? Waar is dan je controle? Denk aan bijvoorbeeld momenten in een overtrokken situatie tijdens stallturn of het inzetten van een spin.

Zoals Ron zegt en het gelinkte draadje aangeeft. Er is maar één manier:
-Roerhevels even lang EN de kabels moeten "loodrecht" naar de hevel. Waarbij loodrecht gemeten wordt tussen kabel en de denkbeeldige lijn tussen het draaipunt van de servo\roer en het punt waar de kabel aan de hevel zit.

Kortom, als ik Jeroens kist zou hebben paste ik het systeem aan.. Of het nu op tekening staat of niet.. Ik zou me niet lekker voelen als er kabels slap gaan hangen.

grz

Mark
 
Dat betekend namelijk dat het roer speling krijgt en dat kan niet de bedoeling zijn.
Toch wel....daardoor kan het roer nooit vast gaan staan of de aansturing onder spanning zetten. Als in speciale manoeuvres het roer naar de andere kant wordt gedrukt...nou dan gaat het een paar millimeter naar de andere kant. Dat merk je niet en het is al helemaal niet gevaarlijk. In neutraalstand staan de kabels allebei strak en kan de boel niet gaan flutteren.

Ik lees dit heel vaak en altijd is dat omdat mensen "dat gevoel hebben" en "er bang voor zijn". Het is echter nergens op gebaseerd.
Tijdens een overtrek, spin of stall-turn zul je NOOIT flutter krijgen. Flutter treedt op bij hoge snelheden.
Probeer eens een verhaal te vinden van iemand die met pull-pull op rudder flutter heeft gekregen? Ik heb het nooit gevonden (wel als de kabels in neutraalstand slap staan maar dat is natuurlijk een heel makkelijk te voorkomen constructiefout).
Daar staan talloze technische beschrijvingen en praktijkervaringen tegenover die beschrijven waarom pull-pull juist prima werkt, zowel in de modelbouw als de 1:1 luchtvaart.

Pull-pull geeft een lichtere staart en is in sommige situaties makkelijk in te bouwen.
Push-pull kan ook prima maar moet wel heel zorgvuldig worden ingebouwd. anders krijg je juist in de neutraalstaand wél speling of beweging, bijvoorbeeld door buigende kabels. Ik durf wel te stellen dat je met pull-pull MINDER kans hebt op flutter dan met push-pull.

Het één is niet beter dan het ander. Mits zorgvuldig ingebouwd zijn het allebei prima methodes.
 
Ik ben het grotendeels eens met Mark en daarom zorg ik er voor dat alleen de spanning eraf gaat wanneer het roer in de hoek staat doorhangen gaat me te ver. De vraag was of het kwaad kan en dat valt, denk ik, reuze mee.
 
Mee eens, doorhangen is overdreven. Het enige waar je echt op moet letten is dat de boel niet vast loopt. Door de hevel iets in een V te zetten gebeurt dat, de spanning gaat dan van de vierende kabel..
Doe je het verkeerd dan zal de boel juist strakker gaan staan als je uitslag geeft en dat wil je niet.
Als je daar op let werkt pull-pull heel erg goed, makkelijk en licht.
 
Laatst bewerkt:
Spanning verminderen is idd beter dan spanning opbouwen. Mee eens. Als de spanning opbouwt zal het roer naar de neutraalstand terug willen. Blokkeren zie ik even niet. Hoe bedoelen jullie die? dat de servo de kracht niet meer heeft het roer verder uit te laten slaan?

Flutter is idd bij hogere snelheden. Maar dat wil niet zeggen dat er op hoge snelheid met het roer gestuurd wordt. Of ik dan een mogelijke speling zou willen introduceren vraag ik me af.

Ik zweer overigens ook bij pull-pull.

Grz

Mark
 
Helemaal mee eens daarom is het richting en hoogte roer van mijn depron indoor Extra met pull pull uitgevoerd.
Toen ik echter even op een koude rustige winter dag even buiten ging vliegen hingen de draden allemaal slap door de lage temperatuur van +4 gaden.
Thuis gekomen bij de kachel was alles weer ok.
Gebruikte draad was een soort teflon visdraad met heel weinig rek.;)

Dat komt omdat depron relatief veel uitzet/krimpt bij temp wisselingen.
Buiten was het koud, depron krimpt, kabels slap, alles weer op temperatuur, kabels strak.

Daarom mag je bij F3P wedstrijden ook een trimrondje vliegen voor elke wedstijdvlucht, om de eventuele verschillen in temp , dus trimverschil, weg te kunnen trimmen
 
Daarom mag je bij F3P wedstrijden ook een trimrondje vliegen voor elke wedstijdvlucht, om de eventuele verschillen in temp , dus trimverschil, weg te kunnen trimmen

Maar dat geeft geen zin bij pull/pull aansturingen (aangezien beide stuurlijnen krimpen of rekken in functie van de temperatuur), wel bij push/pull aansturingen.

Bij pull/pull wordt met een stelschroefje gewerkt op de servohevel waardoor de spanning op de stuurlijnen kan aangepast worden. Stelschroefje aandraaien om voldoende spanning op de stuurlijnen te krijgen voor het vliegen.

Om even terug te komen op de initiële vraag: bij voorkeur pull/pull om volledig spelingsvrije aansturing te krijgen. Alle onderdelen zijn trouwens ook aanwezig bij een Sebart Wind S50 om het richtingsroer pull/pull uit te voeren (behalve een grote servohevel, type Secraft bijv.) ;-)
 
Ik ben in iedergeval e stuk wijzer geworden

in de neutraalstand staan mijn kabols strak
dus dat is goed
aleen biju volle uitslag heb ik dat de kabold wat losser worden
geen problem dus
ik laat het zoals het zit
hoop de D6 komend jaar te vliegen
 
Back
Top