Is de brom nu uit de cardan?
Zo niet, kan het dan een toerentalprobleem en/of spelling zijn?
Bijkomend een stukje onbalans?
Als de cardan maar een beetje krom is of de koppelstukken uit het lood gaat het al gonzen.
Het type cardan is uit modelauto niet? Met de Raboesch cardan heb je meer scharnierpunten...
Iets anders uit de autowereld...
De cardan-as van een Lancia Aurelia/Flaminia, even als voorbeeld, (motor voorin, bak achterin), draait met het relatief hoge toerental van de motor. Als de as dan ook maar een fractie onbalans heeft, niet goed gericht of gemonteerd is, gaat de hele zaak gedurende de rit onaangenaam resoneren. Tot kaak-klapperens aan toe. Zeer kritisch zaakje. Hoog toerental van de motorloop en de massa van de as zijn de oorzaak. Tussen bak en motor is de zaak flex opgehangen. Gedachtengoed uit de jaren 50 vorige eeuw, destijds een hoogstandje van techniek. Andere tijden.
Een moderne Chevy Corvette heeft ook motor voor en bak achter. Bak en mortor zijn aan elkaar bevestigd met een rigide koker. Ook niet zoiets bij moderne Ferrari's?
Minimale flex tussen motor en bak. Buis vangt koppel en torsiekrachten keurig op. Verder is de cardan-as een holle buis (vast carbon of kevklar) zeer licht... daarmee veel minder massa om te resoneren.
De buis heeft een enorme torsie sterkte, hoger dan van de massieve as... die als een torsieveer kan werken... (gejengel in de aandrijflijn). Maak je de as nog zwaarder, dan nemen de trillingen zelfs toe (meer massa).. te dun... wordt jet een jojo...
Daarom zie je in sommige set-up's de motor direct op de as geschroefd met een houder, zonder kruiskoppeling.
Moraal van het verhaal... Hoe lichter, des te beter...
Humm... neem aan dat de lagers aan weerszijden zijn afgedicht met rubberen manchetten of wel (olie)keerringen?
De lagers zelf houden het water niet tegen, ook niet als de dichtingen van siliconenrubber zijn. Die seals zijn bedoeld als stofkeringen en om het vet vast te houden.