Ik ken wel die RC motorfietsen, die sturen niet door het stuur te draaien maar door het zwaartepunt te verplaatsen. Maar deze fietser schijnt echt aan zijn stuur te draaien. Dat betekent dat-ie, voor een bocht naar links, eerst naar rechts moet sturen om zijn gewicht aan de binnenkant van de linkerbocht te krijgen... heavy hoor.
Nou... een enkel RC motorfietsje in de categorie speelgoed stuurt door gewichtsverplaatsing, maar dat werkt alleen bij relatief lage snelheden. Alle serieuze rc motorfietsen (en dat zijn er echt meer dan je denkt) sturen door niet zozeer het stuur te verdraaien, alswel door er een doseerbare
kracht op te zetten, net zoals je in het echt doet (dan doe je ook niet meer dan tegen de weerstand in een kracht op het stuur te zetten zonder de voorvork daadwerkelijk te verdraaien).
Die kracht is inderdaad "rechtsom" voor een bocht naar links, maar het wiel stuurt niet daadwerkelijk.
Het is de gyroscopische precessie die de motorfiets op zijn kant dwingt, net als in werkelijkheid overigens. Bewijs #1 voor precessie ligt in het feit dat de snelheid waarmee de motorfiets uit de verticaal kantelt controleerbaar is, en niet zoals bij verplaatsing van het zwaartepunt, afhankelijk van de zwaartekracht (dan zou de motor altijd met een vaste kantelsnelheid de bocht in vallen).
Tweede bewijs is dat een driftende motorfiets (ook een RC fiets valt te driften, en zelfs beter dan ik verwachtte) de wrijving met de grond deels verbreekt: bij sturen volgens de zwaartepuntstheorie zou de fiets dan per definitie oncontroleerbaar worden, omdat het achterwiel naar buiten stapt en het zwaartepunt dus aan de binnenkant van het steunpunt komt te liggen; de fiets zou onherroepelijk naar binnen vallen. In werkelijkheid volgt hij met de juiste dosering van het gas min of meer zijn lijn, en hij valt ook (min of meer) "gewoon" te sturen. Vergt wel wat oefening....
derde bewijs: het is ook niet zo dat het steunpunt (het contactpunt tussen band en weg) tijdelijk onder het zwaartepunt vandaan loopt: kijk maar eens goed naar opnamen van de MotoGP, recht van voren. De motorfiets roteert met als rotatiepunt dat contactpunt met de weg. zou het sturen door verplaatsing van het zwaartepunt, danwel het (tijdelijk)verplaatsen van het contactpunt gebeuren, dan zou de rotatie-as hoger liggen en zou je eerst de banden naar links onder de motor vandaan moeten zien gaan voordat een bocht naar rechts ingezet word. Dat is niet zo, en dat is bijvoorbeeld op een circuit heel duidelijk te zien (veel motoren remmen dan zo hard voor een bocht, dat ze strepen op het asfalt achter laten; die remsporen vertonen geen van allen die "knik" de verkeerde kant uit....)
Groet, Bert