Rc glider valt uit in de lucht

Discussie in 'Zweefvliegen' gestart door Ronaldvo, 18 feb 2020.

  1. Ronaldvo

    Ronaldvo

    Lid geworden:
    28 okt 2019
    Berichten:
    21
    Locatie:
    Lunteren
    Ik heb een rc glider waar soms de motor en de servo's midden in de lucht soms uitvalt. Dan stort hij bijna neer maar dan pakt hij het na een paar seconden weer op. Het is vaak als ik iets verder weg ben maar niet heel ver. Ben vaak veel verder weg geweest. Ik heb een spektrum dx6i transmitter. Weet iemand wat ik daar aan kan doen?
    Mvg Ronald
     
  2. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Dat is zo'n zender met een vak voor losse batterijen, toch?:eek:
    Daarom is het eerste dat een beginnend vlieger wordt aangeraden: een vaste accu inbouwen.
    Je weet nu waarom....
     
  3. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.454
    En voer als de batterijen zijn vervangen een reikwijdte test uit. In de handleiding van de zender staat vast hoe je dat moet doen en elke afstand je moet kunnen overbruggen.
     
  4. Ronaldvo

    Ronaldvo

    Lid geworden:
    28 okt 2019
    Berichten:
    21
    Locatie:
    Lunteren
    Ok bedankt ik ga het allebei even proberen
     
  5. Hans1679

    Hans1679

    Lid geworden:
    20 jan 2020
    Berichten:
    58
    Locatie:
    amsterdam
    Wel een snelle conclusie, ´Je weet nu waarom....´.
    Dus bij een accu gevoede zender kan dit probleem niet meer optreden?
    Gezien het risico van het mogelijk verspelen van een toestel zou ik op voorhand wel méér onderzoek doen, inderdaad een reikwijdte test maar ook mogelijke slechte bedrading of stekkerverbindingen in het toestel maar ook de antenneopstelling e.d.
     
    Laatst bewerkt: 19 feb 2020
  6. Ronaldvo

    Ronaldvo

    Lid geworden:
    28 okt 2019
    Berichten:
    21
    Locatie:
    Lunteren
    Ja ik ga wel zon accu inbouwen maar ik weet niet zo welke dat moet zijn. En als je er een hebt, moet je die dan ook weer opladen?
     
  7. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    DIT probleem niet, nee. Accu's zitten niet onder veerspanning geklemd om contact te maken. Er kan uiteraard nog van alles misgaan, maar DIT niet meer.
    Allemaal waar, maar bij zo'n zender zijn rammelende batterijen de eerste verdachten. Als dat probleem verholpen is ( accu plaatsen met degelijke steker verbinding), DAN ga je verder...
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  8. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    2.005
    Locatie:
    Rosmalen
    Staat je antenne onder een hoek en niet recht naar voren.
    Naar voren geeft problemen.
     
  9. easy

    easy

    Lid geworden:
    15 sep 2011
    Berichten:
    1.349
    Locatie:
    Antwerpen
    Raar dat er hier niemand aan denkt dat het eventueel gewoon de ontvanger ook kan zijn.

    Die batterijen gaan het wellicht niet zijn en ik denk dat er heel veel zijn die geen last hebben met losse batterijen in hun zender.

    Een vast pakket is inderdaad wel beter maar wat logisch nadenken bij dit probleem is ook beter ;)

    Kijk als dat het probleem was, de losse zenderbatterijen had hij logischerwijs met gevolg al lang een echte crash gehad.

    En als het zo een grijze DX6i is dan is algemeen geweten dat die kwalitatief geen goede potentiometers heeft.

    Maar er zijn er veel die daar geen last meer hebben, ik heb dat wel gehad, met 2 van die zenders.

    Het is altijd wat een zoektocht maar zomaar zeggen dat het zeker de losse batterijen zijn.. het kan dat zijn maar ik geloof er niet in. ;)
     
  10. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    2.754
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Na het trimmen van je toestel je ontvanger terug binden, staat in de handleiding, anders heeft je toestel de failsafe van je eerste binding als deze dan vrij veel afwijkt geeft dit bij kort uitvallen een beweging die je als turbulentie interpreteert , je gaat dan reageren . Als het toestel hoog genoeg is hersteld het zelf.
    Als de failsafe goed is ingesteld valt de motor uit en vliegt je toestel gewoon rechtuit.
     
  11. Arnold 85

    Arnold 85

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Lunteren
    Kom maar eens langs. Als je het fijn vind dan kan ik ook even bij jou komen, maar dan kan moet ik het doen met de spullen die je hebt. Ik heb zelf wat materiaal om te testen E.d.
    In je andere draadje dezelfde uitnodiging.....last maar weten wat je wilt....
    We kunnen ook wel een keer samen gaan vliegen
     
    Bruno van Hoek en H.B.Busking vinden dit leuk.
  12. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  13. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    212
    Locatie:
    Purmerend
    Ik zie veel berichten voorbij komen en ik weet niet zeker of mijn suggestie een goede aanvulling is. Ik zal in ieder geval mijn ervaringen omschrijven toen met zelfde probleem te maken kreeg. Ik had de ervaring dat mijn Climaxx zwever (die overigens op dat moment werd ingevlogen door een ander clublid) een een aantal seconden niet reageerde op de zenderuitslagen en daarna weer wel. Ik had een orange receiver van Hobby King ingebouwd en ik had een wel een range test gedaan met mijn Spektrum DX6 zender. Ik heb het volgende op de website van onze modelvliegclub ACK gepubliceerd:

    "Tijdens de eerste vlucht merkte Michel op dat de Climaxx op zo’n 80 meter afstand tot 2 keer toe enkele seconden niet meer op de zender reageerde. Daarna heb ik de Climaxx op een tuinstoel gelegd om hem een stukje boven de grond te hebben. Daarna uitgebreid rondom de range test gedaan. Bij de range test, waarbij het vermogen van de zender wordt verminderd, moet de ontvanger blijven werken tot een afstand van 30 meter. Tijdens het testen bleek dat dat in de lengterichting (zowel voor als achter de Climaxx) de roeren al niet meer reageerden op zo'n 12 meter, terwijl aan de zijkant een grotere afstand werd gehaald. De range test voor het invliegen was vanaf de zijkant gedaan! Bij een later ingebouwde Spektrum ontvanger reageerden de roeren bij de test zelfs nog op een afstand van 50 meter rondom het vliegtuig."

    Controleer in ieder geval met de range test of je bereik rondom goed is.
    Met vriendelijke groet,
    Pieter Peereboom
     
  14. Hans1679

    Hans1679

    Lid geworden:
    20 jan 2020
    Berichten:
    58
    Locatie:
    amsterdam

    ..... maar ook de antenneopstelling.
     
  15. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    212
    Locatie:
    Purmerend
    Klopt Hans zestienhonderdzoveel, de 2 antennes van de Spektrum ontvanger (uitgezonderd de nieuwe ontvangers die geen externe antennes hebben) moeten onder een hoek van 90- graden ten opzicht van elkaar geplaatst worden.
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  16. Ronaldvo

    Ronaldvo

    Lid geworden:
    28 okt 2019
    Berichten:
    21
    Locatie:
    Lunteren
    Lijkt me leuk om een keer langs te komen en eventueel samen vliegen. Is het misschien makkelijk om nummers te wisslen om een keer af te spreken
     
    Bruno van Hoek en Arnold 85 vinden dit leuk.
  17. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    478
    Locatie:
    Doesburg
    Tevens ook de antenne van de zender dwars zetten, en niet recht op laten staan.
    Als hij recht op staat word de antenne een punt die naar het toestel wijst, op de punt is de uitsraling het zwakst.
     
  18. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.005
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik denk dat de enige goede methode is om eens met Arnold op pad te gaan.
    Losse batterijen hebben we vroeger altijd mee gevlogen, zelden problemen.
    Antennes die niet haaks staan, dan moet je toch altijd nog wel een bereik van 2-300 meter halen, dan is het model een stipje.
    Ik denk eerder een probleem in zender of ontvanger, ik weet niet of je het nieuw gekocht hebt of gebruikt maar ik zou eens heel goed de apparatuur testen en daarvoor moet je sowiezo met z'n tweëen zijn.
    Ik heb dat eens met een clublid van de ACK gedaan omdat er ook rare problemen waren met een bepaald merk zender/ontvanger.
    We stonden met 2 sets, de ene haalde ruim 1 km op zo'n 1 meter hoogte van de grond, de andere deed al raar bij een paar honderd meter, kan dus exemplarisch zijn.

    GJ
     
  19. Ronaldvo

    Ronaldvo

    Lid geworden:
    28 okt 2019
    Berichten:
    21
    Locatie:
    Lunteren
    Ok ik heb hem altijd recht maar dan ga ik dat ook proberen
     
  20. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.005
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Het stralingsveld om de antenne moet je zien als een ballon, naar de zijkanten straalt ie meer af dan naar de punt.
    Maar ook dat merk je pas als je echt ver weg vliegt, enkele honderden meters.
    De meeste vliegers zitten niet verder dan een meter of 300 weg, alleen zwevers zitten regelmatig verder.
    Maar als je het jezelf aanleert dat de antenne niet naar het model wijst hoef je je nooit zorgen te maken.

    GJ
     

Deel Deze Pagina