Regelgeving commerciële vluchten RPAS (luchtfotografie en -video) ???

Discussie in 'Multicopters FPV foto en video' gestart door Floor_S, 10 mei 2013.

 1. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  @tamiyadave Wellicht een idee om het hele bericht ff te lezen voordat je een citaat post...
   
 2. tamiyadave

  tamiyadave

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  112
  Je bericht had ik doorgelezen. mn punt was om aanvullende info mee te delen, wellicht ook voor anderen. Toch raar hoe een forum telkens weer rare draai neemt. Ik denk als je gewoon face-to-face ideetjes uitwisselt het toch prettiger werkt... afijn.
   
 3. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Maar alles wat je aangeeft stond al in de Post. Er was al aangegeven dat de Medische Keuring Europees geldig is en dat Diabetes onder voorwaarden ook in Nederland geaccepteerd wordt... etc.

  Maar goed.
  Ik ben het met je eens... Face2Face werkt beter maar ja... dat is wat lastig op een forum.
   
 4. EdAkker

  EdAkker

  Lid geworden:
  18 aug 2012
  Berichten:
  776
  Als grapje bedoeld niet serieus op in gaan.
   
 5. Pr0t0t0ype

  Pr0t0t0ype

  Lid geworden:
  31 okt 2010
  Berichten:
  89
  Locatie:
  Groningen
  Ik ben blij dat ik uiteindelijk niet die opleiding heb gedaan.
  Ik wilde me er destijds voor aanmelden, maar toen ik las dat je voor het papiertje en de keuring alweer 6,000 euro verder bent. terwijl ik al een investering had gedaan van 20,000 euro maanden voor de wetgeving.

  Ik vlieg lekker met mijn 'DIY quad' mijn Hexa staat maar stof te happen.
  Ik verdien hier wel mijn geld mee zonder een papiertje.

  Als men een beetje logisch denkt, snap je ook wel dat het geen zin heeft om een opleiding te volgen. De markt is toch al kapot gemaakt door de achterlijke regeltjes & bureaucratie. Dit ga je moeilijk terug verdienen met al die concurrerende Phantom's in de lucht.
   
 6. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Phantom vliegers zijn geen concurrent.
  Ten eerste zijn ze te allen tijde illegaal omdat ze niet door de keuring komen en ten tweede laat de kwaliteit tov een serieus systeem absoluut te wensen over...
   
 7. Gerard_nl

  Gerard_nl Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 sep 2002
  Berichten:
  15.664
  Locatie:
  eindhoven, El diablo.
  en toch tikken die alle leuke snelle klusjes zonder moeilijk papierwerk effe snel in de pocket.


  dus ik zou ze toch maar wel als concurrentie zien.
  tuurlijk kunnen die geen mega klus of fraai filmwerk aan echter als je op zon mega klus moet wachten vlieg je maar weinig :D
   
 8. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.404
  En weet je wat het mooie is? Hoe meer er even snel tussendoor verdiend wordt met die "leuke snelle klusjes", hoe eerder er tegen opgetreden zal gaan worden. Want ja, waarom zou je je extra inkomsten gaan opgeven bij de belangstingdienst? (sterker nog, dat kun je beter niet doen, aangezien je illegaal bezig bent)

  Zodra de fiscus het idee krijgt dat ze teveel geld misloopt, kun je er donder op zeggen dat er strenger gecontroleerd gaat worden. En dan zou het zomaar kunnen dat het dezelfde kant opgaat als destijds met radardetectors: apparatuur inleveren en evt. nog even een boete eroverheen. Dan is het ineens niet zo aantrekkelijk meer om "effe voor een paar tientjes wat fototjes te schieten".
   
  Laatst bewerkt: 20 jan 2015
 9. Pr0t0t0ype

  Pr0t0t0ype

  Lid geworden:
  31 okt 2010
  Berichten:
  89
  Locatie:
  Groningen
  Tot die tijd zo ver is zien we wel weer verder. Mijn s800 staat maar stof te happen. Ik red me wel met mijn diy brusshless gimbal en drone. Las onlangs nog dat de kans groot is dat er een gehele verbod komt voor particulieren. Tor die tijd zie ik wel verder.
   
 10. EdAkker

  EdAkker

  Lid geworden:
  18 aug 2012
  Berichten:
  776
  Ik heb er ook een beetje spijt van en de jongen waar ik mijn spullen haal is met twee man geweest bij de nlr ook hij vind het sneu van de kosten en het geld.
  Misschien dat ze straks voor de recreatieve vlieger een papiertje verwachten. Dan kan hij van pas komen.
   
 11. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Ik begrijp al het 'gejammer' niet zo. Wij kwamen ruim 1 jaar geleden geheel onbekend in deze branche. Hadden 0 ervaring met Aviation noch ervaring met 'modelbouw'...

  Waarom hebben wij dan geen of anders gezegd minder last ban dit alles dan dat jullie hebben?

  Wij hebben exact dezelfde punten moeten trotseren als dat jullie moeten toch? Nog sterker, wij moesten er zelfs nog een markt en netwerk bij vinden?

  Is dit nu een voorbeeld van het volgen van je passie? Zit daar het verschil?
   
 12. EdAkker

  EdAkker

  Lid geworden:
  18 aug 2012
  Berichten:
  776
  Er zijn twee opties. Je doet het goed en je hebt de markt rond jou werkgebied mee. Of je zit tot je ellebogen er in bij de instantie waar je van afhankelijk bent.
  Het kan ook een combinatie van die twee zijn.
   
 13. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Onze markt betreft de Media branche (TV, Film en Reclame) en de Offshore branche. Zoals aangegeven zijn wij compleet nieuw in de segment gestart. Geen netwerk, geen kruiwagens... alleen een visie, missie en strategie. Focus is hierbinnen het kernwoord.

  enne...
  Ik geloof niet in dit soort suggesties Ed. Zo werkt het voor ons niet. Natuurlijk is een onderdeel van de strategie zoveel als mogelijk aan draagvlak te genereren maar de zogeheten 'ellebogen' politiek is niet echt ons ding. Wij geloven (ook hier) in onze eigen kracht.

  Onze strategie is de focus te leggen in de markt en daar je energie in steken. Wat wij dus per definitie NIET doen is ons focussen op de negatieve beleving van de wet- & regelgeving. Wij benaderen eea vanuit het spotten van de kansen ipv te blijven hangen in wat er evt niet kan.
  Negatieve energie kost en vraagt veel te veel van je en verzwakt je Ed... richt je op de kansen, ga doen wat wel kan... ga mooie projecten maken... daar KRIJG je energie van en daar heb je VEEL meer aan!
   
 14. EdAkker

  EdAkker

  Lid geworden:
  18 aug 2012
  Berichten:
  776
  Dat zijn nuttige tips. Je hebt gelijk.
  Je hebt ook eerder gelijk gehad ik reageer met emotie. Het gaat er bij mij niet in om de onzinnige regels voor zoete koek te nemen en als een mak schaap achter de kudde aan te lopen. Ik geloof veel meer in zelf nadenken dan domweg regeltjes volgen.
  Ik wil best regels volgen maar dan moet er enige logica in zitten. En zeker ben ik actief in de strijd voor logische nuttige en werkbare regels. Tot nu toe zijn ze eigenwijzer dan ik ben en ook arrogant. Het heeft geen nut gehad. Maar als zelfs de branche vereniging darpas geen inbreng heeft wie ben ik om te denken wat te kunnen bereiken.
  Dan blijven er twee keuzes over. Jezelf verloochenen, een boel geld uitgeven en werken volgens onlogische en slecht werkbare regels. Of je vliegt gewoon met je gezond verstand en als je de energie hebt vecht je tegen de huidige regels.
   
 15. Richard Branderhorst

  Richard Branderhorst

  Lid geworden:
  2 sep 2002
  Berichten:
  2.981
  Locatie:
  Ederveen
  Deze tak van luchtvaart is nog nieuw. Over 5 en zeker over 10 jaar zal dit er totaal anders uit zien.
  Overheden, organisaties zoeken naar een weg voor de toekomst.
  Soms is die min of meer correct, soms een dwaalspoor.
  Soms moet je er tegenin gaan, soms kun je je er beter bij neerleggen omdat het weinig meer op brengt als een beetje minder ergernis.
  De dingen die ik vroeger heb moeten leren in mijn beroepsopleiding, daarvan heb ik daadwerkelijk minder dan de helft ooit van gebruikt. Denk ik zo.

  Op dat moment erger je je er blauw aan, later ben je dat alles alweer vergeten en vraag je je af waar je je druk om gemaakt hebt. Tenslotte heb je je einddoel toch bereikt, ook met die irritaties.
  Vraag rond in een willekeurige andere beroepsgroep en je zult vrijwel dezelfde verhalen horen.
   
 16. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Ook wij (drones4experts/blikvanboven) lopen niet als een mak schaap achter de kudde aan. Wellicht lijkt dat zo maar geloof mij... dat is zeker niet het geval.
  Zoals aangegeven is het genereren van een zo breed mogelijk draagvlak een onderdeel van de strategie. Voor ons vertaald dat zich door in gesprek te blijven met alle instanties welke betrokken zijn bij het maken en uitvoeren van het beleid.
  Wij 'tonen' met regelmaat de praktijk aan bijv ILT en overleggen veel met EuroUSC. Door met hen in gesprek te blijven worden zaken bespreekbaar. Een mooi voorbeeld hierin is het gesprek mbt de Medische LAPL keuring. Zwart-Wit gezien vallen mensen met een chronische aandoening zoals bijv Diabetes (wat ikzelf heb) buiten de goedkeuring. Deze regel staat letterlijk in het door de EU opgestelde keuringsdocument.
  Nu, na goed overleg met de arts en ILT is er besloten hier een uitzondering op te maken...

  Een ander voorbeeld is de huidige 'onduidelijkheid' over het wel- of niet aan de keuringseisen voldoen van de systemen zoals wij deze nu kennen... Ook hier liggen ruime mogelijkheden.

  Het enige vervelende is dat door onze werkwijze, wij met regelmaat weggezet worden in de hoek van 'ellebogen' en 'vriendjes'politiek.

  Ach,
  weet je Ed. Iedereen werkt zo op zijn eigen manier. Als ik voor onszelf spreek doen we dat niet zonder succes...

  Gr Norbert
   
 17. Rogier

  Rogier

  Lid geworden:
  10 mei 2012
  Berichten:
  852
  Locatie:
  Drenthe
  "Als je achter de kudde aanloopt, loop je altijd in de stront"
   
 18. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  1 Juli 2015 - Nieuwe wetgeving

  Nog iets meer dan 4 maanden te gaan en dan is het 1 Juli 2015. De nieuwe wet- & regelgeving gaat dan in dus tijd voor een update.

  Ik zal beginnen met het slechte nieuws.
  Iedereen die nu nog in de fase zit dat zijn/haar Ops Manual de 1e review nog moet krijgen zal (helaas) niet meer voor 1 juli in het bezit kunnen zijn van de noodzakelijke bedrijfsontheffing. Het gevolg hiervan is dat men in de nieuwe Wet- & Regelgeving zal vallen en dat er een aantal extra's noodzakelijk zijn mbt het kunnen starten met commercieel vliegen.

  Als basis blijft de wet- & regelgeving vrijwel vergelijkbaar met hoe deze nu is. De belangrijkste verschillen tov de huidig geldende wet- & regelgeving zijn:
  1. per 1 Juli 2015 komt de projectontheffing te vervallen. Men dient eerst door alle faceetten heen te zijn (t/m bedrijfsontheffing) voordat er commercieel gevlogen mag worden!
  2. men dient naast de theorie ook een praktijkopleiding te volgen
  3. de Piloot dient LAPL Medisch goedgekeurd te zijn

  Op dit moment zijn er nog geen door ILT erkende vliegscholen waardoor het (nog) niet mogelijk is om de praktijkopleiding te kunnen doorlopen. Vanuit drones4experts zijn wij op dit moment in gesprek om zowel de Groundschool (Theorie) als de Praktijkopleiding te verzorgen.
  De praktijkopleiding is niet te vergelijken met wat er op dit moment zoals bestaat. De bekende KNVvL opleiding(en) voldoen helaas niet omdat deze zich 'slechts' beperken tot vliegvaardigheid terwijl binnen de commerciële wet- & regelgeving het juist draait om het totaal. Met totaal doel ik op naast de vliegvaardigheden tevens het gehele procedure traject.

  De komende periode zal ik jullie met name informeren over de stappen die wij zelf gaan maken en uiteraard ben ik bereid om eventuele vragen te beantwoorden.

  Tot zover.
  Groet Norbert
   
 19. EdAkker

  EdAkker

  Lid geworden:
  18 aug 2012
  Berichten:
  776
  Kan je uitleggen waarom 4 maanden onvoldoende is om het traject te doorlopen?
  Kan je de plussen en de minnen opsommen van legaal vliegen t.o.v. illegaal vliegen?
   
 20. BlikvanBoven

  BlikvanBoven

  Lid geworden:
  21 mrt 2013
  Berichten:
  1.995
  Locatie:
  Rotterdam
  Uiteraard...

  Waarom 4 maanden niet realistisch is:
  Stel dat je de Groundschool al gedaan hebt en je dient je manual vandaag in ter review dan gaat de volgende (geschatte) tijdlijn lopen:

  --- Review Ops Manual 1e fase | geschatte doorlooptijd ca 3 weken
  --- 2e week Maart ontvangst Ops Manual opmerkingen
  --- Verwerking alle opmerkingen ca 1 week
  --- Opnieuw indienen Ops Manual 2e revisie | geschatte doorlooptijd 3 weken
  --- Begin April Ops Manual retour (als alles goed is is deze nu accoord conform wet- & regelgeving... Let wel, je moet dan wel ervaring hebben met het schrijven van een Ops Manual)
  --- 1e week April aanvraag IDCA
  --- 2e week April IDCA
  --- 3e week April aanvraag/planning Flight Exam
  --- 4e week April Flight Exam
  --- Begin Mei 1e (van minimaal 5) projectontheffingsaanvragen | Gemiddelde doorlooptijd is 10 werkdagen (2 weken).
  --- 3e week Mei (als ILT meewerkt) 1e revisie Projectontheffingsaanvraag.
  --- 4e week Mei Officiele (1e) Projecvtontheffingsaanvraag.

  Vanaf hier moet je er nog 4 succesvol doen. We zitten nu al eind Mei en geloof mij... deze planning is heel erg strak. Daarnaast moet alles in 1x goed verlopen anders loop je al uit qua planning.

  Na de reeks succesvolle projectontheffingen zal ILT de bedrijfsontheffingsprocedure starten. Hieruit volgt tevens een ugrade van je Ops Manual. de doorlooptijd hiervan bedraagt ca 6 weken. Hiermee kom je al ruim in Juli/Aug terecht...

  Vwb de plussen en minnen mbt Legaal of Illegaal.
  Daar doe ik niet aan mee Ed. Ik ga je ook niet adviseren met gestolen kentekenplaaten te gaan tanken met je auto omdat de pakkans erg klein is.
  We hebben wet- & regelgeving in Nederland (en binnenkort in Europa). Daar richt ik mij met mijn bedrijf op.... niet op illegale bezigheden.
   

Deel Deze Pagina