Renovatie van een Draak.

Discussie in 'Zeilschepen' gestart door Bert V, 7 aug 2019.

 1. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  Ziet er gelikt uit Bert. voegt inderdaad wel net dat beetje extra toe.
  waar heb je trouwens dat werkbankje vandaan. ziet er uit als een mini workmate.
  groet
  Hay
   
 2. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Wie weet Klaas :rolleyes:.
  Als ik tijd heb om te komen, kan ik haar in elk geval wel meebrengen en zien we wel of de wind uit de goede richting komt (een aflandige wind zie ik voor nu en mijn beperkte ervaring met deze boot, op de Binnenmaas nog even niet zo zitten) ;).
  Groet, Bert
   
 3. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Dank je Hay :).
  En inderdaad dat beetje extra was precies wat ik na het spuiten van het onderwaterschip miste en wat dan - tot het wel naar mijn zin is -
  in mijn hoofd blijft zitten.​
  Goed (of redelijk) zeilen is belangrijk, maar het oog wilt toch ook wat en als het dan beide kan, is het voor mij helemaal :banana:.

  Het werkbankje heb ik jaren geleden eens een keer in de koopjeshoek bij een bouwmarkt gevonden.
  De prijs weet ik niet precies meer, maar ik dacht ergens iets tussen de 10 en 15 €.
  Eén heb ik toen meegenomen en de dag erna gelijk voor wat geïnteresseerde modelbouwvrienden de overige uit de koopjeshoek opgehaald.
  Daarna ben ik ze geloof ik nooit meer tegengekomen o_O.
  Maar misschien kan je ze via Google nog vinden?

  Groet, Bert
   
 4. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  Ik ga zoeken, want dat lijkt me een heel handig ding!
   
 5. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Goedendag,
  Bij deze een paar vraagjes over zeilvoering en met name over het reven daarvan.
  Mijn zeilervaring in open boten beperkt zich tot het vroeger zo nu en dan eens in de jeugdboten van de kinderen gevaren te hebben en daar zeilde je het bootje gewoon zoals het was, niet meer en niet minder.

  Op onze grote boot hadden wij, zoals velen, een soort zeilgarderobe en paste je de zeilvoering aan de weersomstandigheden aan, wat betekende dat je bij harde toenemende wind in het grootzeil een rif stak en een kleinere fok of genua hees.
  Het reven van het grootzeil ging - zoals bij de meeste - met behulp van een "bindrif" en je zocht daarmee als het ware een hernieuwde balans tussen, boot, wind en zeilvoering.​

  Het "plat" varen van een boot is voor sommige misschien wel eens stoer of spectaculair, maar vaak verre van efficiënt :hammer:.

  Nu ben ik onlangs begonnen om met behulp van het programma "Sailcut" voor mijn Draak een nieuw en verbeterd setje zeilen te ontwerpen / te maken.
  Het werken met dit programma is best leuk om te doen en warempel, er komen na enige oefening - welleswaar nog op het scherm - ook al best leuke resultaten uit naar voren.

  Mijn vraag is nu:
  Hoe doen ze dat reven of aanpassen van zeilvoering bij open 1:1 boten zoals bijvoorbeeld de Draak?
  Op foto's heb ik het nog niet kunnen ontdekken, maar werken ze daar bij harde of stormachtige wind ook met het reven van een grootzeil of hoe doen ze dat daar?
  Het lijkt mij, dat ook voor deze boten een bepaald en uitgekiende balans van wind en zeilvoering belangrijk is?
  Een fok en afwisselend gebruik van één of meerdere genua's kom ik op foto's en regelementen wel tegen, maar over het wel of niet reven van een grootzeil kan ik - tenzij ik er overheen kijk - nog weinig vinden.

  Nu ik - zoals gezegd - voor mijn Draak met nieuwe zeiltjes bezig ben, is dit even iets waar ik - alles proberende mee te nemen - tegenaan loop en achter mijn oren zit te krabben.
  Een bindrifje lijkt me bij harde wind - er vanuit gaande dat het redelijk te maken en toe te passen is - wel leuk en "classic look" te staan, maar als het in het echt anders is of gaat, dan moet het denk ik hier ook anders ;).

  Groet, Bert
   
 6. pentip

  pentip

  Lid geworden:
  17 apr 2006
  Berichten:
  501
  Locatie:
  Gennep
  ..
   
  Laatst bewerkt: 23 sep 2019
 7. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  Beste Bert,
  In de draak wordt niet gereefd. het grootzeil niet, en ook de genua niet. Toch varen we wedstrijden tot windkracht 7. Hoe doen we dat bij harde wind.
  Het is een spel waarbij alle trimmogelijkheden gebruikt worden. Kort gezegd komt het er op neer dat je de 'power' uit de zeilen probeert te krijgen. Dit door de zeilen ten eerste zo vlak mogelijk te maken, en ten tweede door ze te laten 'lozen'. De bakstagen worden zo hard mogelijk doorgezet. dat geeft een strak voorstag, waardoor er minder bolling in de genua zit en deze dus vlakker wordt. Ook geeft dit compressie in de mast, waardoor deze gaat buigen. de buiging is concaaf naar achteren, waardoor doek van het grootzeil naar voren wordt getrokken. dat verminderd de bolling van het grootzeil, dat dus ook vlakker wordt. Om dezelfde reden wordt het onderlijk zo strak mogelijk aangetrokken. verder kun je de overloop van het grootzeil naar lij laten gaan, waardoor de afbuiging van de wind door het zeil minder wordt, en dus ook minder druk wordt opgebouwd en het zeil beter loost. dit kan ook met de genua. door het schootoog iets naar buiten te brengen krijg je het zelfde effect. ook wordt de spleetwerking dan minder. door het schootoog ook nog iets omhoog te laten gaan, laat je het achterlijk 'twisten', waardoor dit beter loost en de druk verminderd. Ook het grootzeil kun je twisten, door bijvoorbeeld de achterstag wat aan te trekken en/of de diamantverstaging wat losser te zetten (die kunnen we tijdens het zeilen verstellen). tot slot kun je net een fractie hoger sturen dan optimaal, waardoor de druk ook minder wordt.
  Het is een heel verhaal, maar dat is hoe we een draak tussen 5 en 27 knopen ware wind met hetzelfde tuig kunnen zeilen.
  groet
  Hay
   
 8. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  En je hebt helemaal gelijk; 'plat' varen is geen optie en zelfs gevaarlijk. Wel varen klassieke schepen mede door hun slanke rompvorm met een behoorlijke helling (20 graden), omdat dan het kielgewicht pas begint te werken. dat is wel heel anders dan een dinghy, maar 'plat' is zeker niet de bedoeling.
   
 9. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Beste Hay,
  Bedankt voor de uitleg en ja, voor sommige misschien een heel verhaal, maar anderzijds geloof ik, na het lezen ervan, ook niet dat deze vraag met drie korte simpele zinnen uit te leggen was.
  Ik ben in elk geval heel blij met deze zeer duidelijke uitleg en hiermee zijn er voor mij nu een aantal dingen weer stukken duidelijk.

  Het "classic look bindrif" gaat dus bij deze op mijn Draak niet door :p.

  Rest me toch nog een klein vraagje;
  Je zegt dat er met de genua niet gereefd wordt, maar toch zie ik bij o.a. de klassenregels naast de afmetingen voor de genua ook nog de afmetingen voor een fok.
  Niet om het laatste woord te hebben, maar gewoon om alles zo goed mogelijk te snappen; dit is - welleswaar op of via het voorzeil - toch ook een vorm van reven / zeilvermindering?

  Dat bepaalde klassieke schepen met hun slanke rompvormen vaak met een behoorlijke helling (20 graden) varen en de reden daarvan was me bekend, maar ik doelde meer op de zeilers die je soms wel eens onder zo'n zware helling ziet varen, dat je op een afstand kan zien dat ze met minder zeil veel comfortabeler en waarschijnlijk stukken sneller zouden kunnen zeilen.

  Groet, Bert
   
 10. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  hoi Bert,
  klopt als een bus. een fok is toegestaan bij de draak (reven in het grootzeil niet), maar ik ben er nog nooit een tegen gekomen in 31 jaar wedstrijden over de hele wereld. We zeilen gewoon altijd met de genua. Daar zie je overigens wel dat twee doeksterktes gebruikt worden omdat het lichte doek mooi vol valt bij licht weer, maar helemaal uit model zou waaien bij veel wind.
  Groeten maar weer
  Hay
   
 11. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Hay,
  Bedankt en ook dit is me weer helemaal duidelijk :thumbsup:.
  Ik kan voorlopig weer even vooruit ;).

  Als straks de nieuwe zeiltjes klaar zijn kan ik in elk geval gewoon kijken en proberen met welk van de (voor)zeiltjes zij het lekkerst en rustigst op haar roer ligt :)

  Groet, Bert
   
  Laatst bewerkt: 23 sep 2019
 12. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  753
  Locatie:
  Voorschoten
  Ben benieuwd naar je vervolg Bert !
   
 13. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Vervolg renovatie.

  Vandaag met aanvulling van de gisteren opgedane wijsheden weer vrolijk verder gegaan met de overpeinzingen die bij het maken van nieuwe zeiltjes komen kijken.
  Eerder had ik - om het zeilontwerpprogramma "Sailcut" een beetje te leren kennen - hier en daar wat natte vinger maten ingevoerd.
  Nu wilde ik het eens wat serieuzer gaan doen en heb ik - omdat de maatvoering van romp en mast ook vrij goed kloppen met de werkelijkheid - er de klassen reglementen bij gepakt.
  Dat was soms nog even wat puzzelen en heen en weer zoeken, maar vrijwel alles wat ik nodig had kon ik vinden en invoeren, op EEN of TWEE dingen na en dat zijn (in de reglementen) de lengte van de loef en onderlijkzijde van het grootzeil.
  Ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen dat in een internationaal reglement als deze met zijn uitgebreide beschrijvingen, dit vergeten is of zelfs niet ter zaken zou kunnen doen.
  Misschien een drukfout of een verloren gegane pagina? Ook dat kan ik me niet voorstellen.
  Na nog enige tijd via Google gezocht te hebben gooi ik de handdoek maar in de ring.
  Eén van de mogelijkheden; Ik heb te lang achter mijn scherm gezeten en kijk er domweg keer op keer overheen, maar ook na even een break, zie ik het nog steeds niet.
  Is er dan misschien een andere reden? Ik weet het niet en kan deze zo nog niet bedenken.
  Of gaat het misschien om de oppervlakte van 16m2 en mag je zelf zien hoe je daar aan komt?
  Is het belangrijk? Ja en nee, maar als je iets zoals dit en met een speciaal ontwerpprogramma maakt, wil je het ook wel zo correct mogelijk doen en waarschijnlijk blijft er straks toch nog wel iets over waar ik mee zal moeten dealen en wat water bij de wijn zal moet doen.

  Ik hoop dat Hay of iemand anders mij op mijn over het hoofd geziene fout(en) kan wijzen.

  Hieronder enkele schermafdrukjes over o.a. de huidige stand van zaken.

  [​IMG]
  De "Luff length" van 900 heb ik voorlopig maar even met een natte vinger ingevuld, maar geen idee dus of hij correct is.
  Dat geldt overigens ook voor de "Foot length", die ik eveneens niet in het regelement kan vinden.
  Wat ik wel kan vinden is bijv. de gieklengte maar dat hoeft volgens mij niet dezelfde maat te zijn.
  Ook elders in de reglementen tekst heb ik nog niets kunnen vinden wat naar mijn vraag of antwoord leidt.

  [​IMG]

  Voor de fok en genua zijn, zoals hieronder te zien is, weer wel alle benodigde maten te vinden.

  [​IMG]


  [​IMG]

  Groet, Bert
   
 14. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  Hallo Bert,
  Dat is een beetje een instinker voor een niet wedstrijdzeiler. de lengte van voor- en onderlijk zijn vrij, maar ze moeten binnen de zwarte banden op de mast en de giek passen. Die maten staan dus bij de mast en de giek vermeld.
  in praktijk is daardoor de maximale voorlijklengte van het grootzeil 920 cm en de maximale onderlijklengte 345 cm.
  Ik hoop je hier mee weer geholpen te hebben. Succes met het maken van de zeiltjes
  groet
  Hay
   
 15. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Dat is zeker een instinkertje en het moest wel zoiets zijn, maar zonder jouw uitleg had ik dat - met een overvloed aan maatvoeringen bij de andere punten - denk ik nog "tig" keer moeten bestuderen en berdeneren voordat dat kwartje hier zou vallen :oops:.

  Je hebt me hier zeker mee geholpen en ik kan weer even vooruit.

  Bedankt en groet, Bert
   
 16. SusanDatcz

  SusanDatcz

  Lid geworden:
  6 dec 2020
  Berichten:
  2
  Locatie:
  Amsterdam
  Wow, dit is echt geweldig!
   
 17. SusanDatcz

  SusanDatcz

  Lid geworden:
  6 dec 2020
  Berichten:
  2
  Locatie:
  Amsterdam
  Prachtige boot zeg, die heb je erg mooi gerenoveerd. Zelf renoveer ik in mijn vrije tijd ook graag het een en ander, ik blijf graag bezig. Pas geleden wilde ik aan de gevels beginnen maar ik durfde het toch niet helemaal aan. De gevels waren al behoorlijk oud en echt wel aan vervanging toe maar ik word ook een dagje ouder dus het leek me toch beter om hiervoor een specialist in te huren . Na gevelrenovatie prijzen vergelijken ben ik bij een hele goede aannemer uitgekomen. Mijn gevels zien er nu prachtig uit, net als jouw gerenoveerde scheepje!
   
 18. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  Bert, al weer een tijdje niets gehoord. ben wel benieuwd hoe ver je inmiddels bent.
  groet en ook ng de beste wensen
  Hay
   
 19. Bert V

  Bert V verslagschrijvers

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  1.084
  Locatie:
  Steenbergen
  Hay,
  Ook jij de beste wensen en dat 2021 maar weer een gewoon en normaal jaar mag worden.
  Tja, de Draak en het nog te gebeuren werk eraan ........, als ik eerlijk moet bekennen, staat dat al weer een poosje min of meer op een laag pitje.
  Zoals je weet heb ik afgelopen voorjaar een Inga IV gerenoveerd, het was een mooi thuisblijfproject en nadat die klaar was heb ik daar ook al best veel en vooral heerlijk mee gevaren.
  Als het zo uitkwam nam ik dan de Draak ook mee en behalve er lekker baantjes mee raggen, lette ik bij dat laatste ook een beetje op de verbeterpunten die nog altijd moesten gebeuren.
  Zo heb ik ondertussen de zeilwinch-omlopen nog wat veranderd en eindelijk een paar lei-ogen voor de fok geplaatst.
  De omloop werkt nu soepeler en met de lei-ogen staat de fok al een stuk beter dan voorheen en dat merk je goed tijdens het zeilen.
  Ik dacht dat ik daar foto's van had, maar kan ze nu even niet zo snel vinden, hopelijk zitten ze nog op de camera, want op het telefoontje waar ik een poosje geleden min of meer naar overgeschakeld ben, staan ze niet.
  Van een set verbeterde zeilen maken is echter nog niets gekomen, maar zit als het goed is nog wel een keer in het vat.
  Het bouwen of renoveren en vervolgens het ermee varen, heeft me toch weer wat meer terug naar de (RC) zeilboten gebracht en ben ondertussen ook met de nieuwbouw van een Gaffelschoener gestart.
  De Gaffelschoener is eveneens een prachtig en leuk project om mee bezig te zijn, het gaat niet snel, maar er zit wel beweging in.
  Niet dat de andere scheepjes in de vloot opgelegd gaan worden, maar als we straks weer in een acceptabel normaal kunnen of mogen leven, wil ik toch wat vaker met mijn zeilscheepjes erop uit gaan trekken (e.e.a. natuurlijk onder voorbehoud van het weer en de locatie).

  Groet, Bert
   
  k-k vindt dit leuk.
 20. Hay

  Hay Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  11 dec 2010
  Berichten:
  533
  Locatie:
  Muiden
  ah, mooi.
  zou leuk zijn als je toch een paar foto's kon posten
  groet
  Hay
   

Deel Deze Pagina