Robbe Futaba FC-16 topic! (alu f350 zender) 05-12-2009:_ SHIFT GATES!!

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Psygho (Emil), 16 nov 2009.

  1. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Mischien wel bekend, ik heb een tamiya f350, behoorlijk onder handen genomen. Hierbij had ik een 4 kanaals zender, echter met behoorlijke plannen voor mijn alu monster, heb ik hieraan dus nooit genoeg.

    Het moest een minimaal 6 kanaals zender zijn, met schuiftrims, dit voor de bediening van de mfc-02 unit, welke mijn truck voorziet van geluid, en kerstlampjes.

    Na lang zoeken heb ik een geschikte zender gevonden, de MC-15 van de firma Graupner. In nieuwstaat, EN op de 40mhz. Wat wil je nog meer ????

    Nou best nog wel veel eingelijk...
    Bijvoorbeeld een Robbe futaba fc-16!:D

    Het leek me wel leuk om er een apart verslagje aan te wagen...
    Want ik heb wilde plannen met deze zender!


    Update 16-11-2009, Ombouw naar de 2.4ghz Assan.

    Gezien goede ervaringen met de overstap naar Assan, met mijn t3pk besloot en mc15, word dus ook de fc 16 omgebouwd naar ASSAN.
    Hiervoor een Hackmodule besteld, en maar eens begonnen...

    De FC-16 komt niet met een verwijderbare hf "module", welke met een stekker systeem vast zit, helaas, maar deze heeft wel een trainer poort waar de ppm pulstrein uitkomt, en s dus prima bruikbaar!

    Ik heb de Fc-16 helemaal kaal gekocht, geen accu, en of ontvanger, of xtallen,
    heb ik toch allemaal niet nodig, en maakt het aleen maar onnodig duur.

    Stap 1 solderen van accu aansluiting, want ik gebruik natuurlijk een lipo:
    [​IMG]

    Dit is de trainer port...
    [​IMG]

    Na meten met de multimeter leerde al snel dat de info welke ik van Corrien heb gekregne klopte (niet dat ik daar aan twijfel, hij is immers DE man, een wandelende encyclopedie, wat betreft kennis van alles en nog wat!).
    Van achter gezien: de aansluitingen: Min, plus, puls.



    Maar toch evne benieuwd hoe deze pulstrein op de scope eruit zag. Dus eerst even de plus geisoleerd, ik ken mezelf, een foutje is gauw gemaakt.
    [​IMG]

    Hier even mijn electronica meetset: Fluke 87 V, en de scope de Fluke 123.
    [​IMG]

    De PPM pulstrein op de scope:
    [​IMG]

    En in close up:
    [​IMG]

    De draden aan de trainer poort gesoldeerd, en voorzien van krimpkous ter isolatie:
    (bewust gesoldeerd, hou niet zo van fragile stekkerverbindingen.)
    [​IMG]

    Antene doorvoer gemaakt. Best mooi zon RVS ! antennevoet, maar lastig te bewerken. Maar het is gelukt.
    Pielen en frutten, en ik had ruimte genoeg.....
    [​IMG]

    Hier zie je de bevestigings gaatjes (4 stuks)voor de 2 schuifjes, deze heb ik niet,maar gebruiken we wel! (de montage gaatjes)
    [​IMG]

    Plaatje, even snel uit de hand gemaakt, niemand die het ziet, en het werkt prima:
    [​IMG]

    Hierop lijmen we weer even een plexi plaatje, en daar weer even klittenband op, daar vervolgens de module weer op:
    [​IMG]

    Close up, past allemaal prima, beetje gefrummel, maar goed....
    [​IMG]

    Even passen en meten, met wat klittenband, voor de lipo (mooi spul dat zelfklevende spul!):
    [​IMG]

    De test, hebben we een verbinding, ja hoor, piep piep.. klaar de ontvanger doet het en ziet de zender, of andersom, wat u wilt....
    [​IMG]

    Ach mooi man, klaar voor verdere inbouw....
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2009
  2. timstah

    timstah

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    148
    Mooi hoor , maar kan je dus eigenlijk elke zender ombouwen naar 2.4Hgz??
     
  3. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Zoalng je beschikking hebt over een ppm pulstrein, wel...
    (trainer poort, of aansluiting, hf module, of module deel)

    Kortweg 97% kun je wel ombouwen....
     
  4. wiebe

    wiebe

    Lid geworden:
    5 feb 2003
    Berichten:
    3.385
    Locatie:
    drenthe
    wel een beetje jammer ,dit zien we allemaal .
    hihi
    mooie ombouw emil [nu geen mooiere zender voor minder tegen komen ]
    Groeten Wiebe.
     
  5. motorsports

    motorsports Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 mrt 2006
    Berichten:
    5.546
    Locatie:
    rondom Utrecht
    Laatst bewerkt: 22 nov 2009
  6. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Ach ja, kan, maar hij hoort bij mijn highlift, en ik heb wilde plannen, dus laat ik hem eerstmaar staan.

    UPDATE 19-11-2009: Winch switch

    Omdat mijn Highlift een scale winch heeft (een lier), moest deze natuurlijk via de zender geschakeld worden.

    Men neme een schakelaar, welek een midden positie heeft, en naar onderen, en naar boven een maak contact heeft (aan) uit (aan) Dus zolang je de schakelaar inhoud maakt hij contact. Het was even zoeken naar de juiste schakelaar, want ik wou wel brede platte as, en niet zon klien iel rond asje...

    In mijn zender moesten er weerstandjes komen op de uitbreidings kanalen,(thanks Corrien voor de info) dus ook op mijn schakelaar. In ditgeval van de fc-16 een 85K . Deze komt op de midden positie. Hup de soldeerbout aan:
    [​IMG]

    Krimpkous eromheen, ter afwerking en isolatie...
    [​IMG]

    En aansluiten maar op een extra (vrij) kanaal, in mijn geval kanaal 6:
    [​IMG]
     
  7. mark

    mark Guest

    Werkt deze 2,4 ombouw op de FC-16 ook met behoud van 2 multiswitchen?
    Maar volgens mij kan je daar (nog) geen antwoord op geven.
     
  8. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Ik kan je daar geen antwoord op geven..

    Wat wel schijnt te werken, is de multiswitch van conrad. (7 kanaals onafhankelijk + 1 Reset )Dat maakt gebruik van een complete stick (2 kanalen, 8 posities), maar er is een schema dat je de stick kan laten vervangend voor 8 schakelaars.
    Het enige schijnt dat je tussen de 2 kanalen 1 kanaal moet verspringen ivm timing enzo..

    Zie hier ook mijn topic:
    ervaring-conrad-7-kanaals-multiswitch-tast-memory-functie-en-ik-kan-geen-duits

    Deze word dus ook ingebouwd in mijn zender, ben daar nu mee bezig....
    Emil
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  9. Discus2ct

    Discus2ct

    Lid geworden:
    11 aug 2009
    Berichten:
    1.616
    Locatie:
    Rijswijk
  10. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Is wel een offtopic post, en kan beter in het draadje van Assan, in modelelectronica.

    Om toch even antword te geven, werkt prima, zal waarschijnlijk op dezelfde manier gaan als de fc16, maar goed dat weet ik niet zeker... Vraag deze vraag even in het speciale ASSAN draadje....
     
  11. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Update 30-11-2009:

    Schakelaar, schakelaar, schakelaar!
    Ofwel 8x een dubbelpolige terugverende wisselschakelaar.

    Dit monteren we in het uitbreidings-raamje van mijn fc-16:
    [​IMG]


    Wat wil je hier nu mee?, bling bing je zender ???
    Wha, deels, maar alles heeft natuurlijk wel een functie.

    Ik heb een multiswitch van conrad gekocht. Deze kan doormiddel van een kruisknuppel,(2 kanalen) 8 uitgangen schakelen. Nou ja , niet helemaal 1 functie is een algehele reset, dus er blijven 7 schakelende uitgangen over, en 1 reset.

    Het was de vraag of deze switch wel tegen de ASSAN ombouw kon, omdat ten tijde, van uitbrengen dit nog niet bestond.
    Vooraf even gekeken, en geinformeerd, en ROEL, DE bootjes ;) man, gebruikte deze set ook met een 2.4ghz zender, dus ik gokte erop dat mijn Assan, dit ook wel kon. Roel gebruikte deze unit wel, met een kruisknuppel, ik wou deze converteren naar een schakelaar opzet.

    Nu wil ik per kanaal een schakelaar. En dit kan prima, omdat deze module werkt met uiterste uitslagen. Ik hoef enkel de veel gebruikte wissel schakelaar op te delen in 2x een enkel schakelende schakelaar, maar wel dubbelpolig in dit geval. Geen probleem , mooie switches gevonden voor nog geen euro per stuk nieuw!

    Na flink geklooi met het schema, (zie ook draadje, ervaring conrad multiswitch)
    ervaring-conrad-7-kanaals-multiswitch-tast-memory-functie-en-ik-kan-geen-duits ,ben ik eruit, en was het tijd om te solderen.

    Deze fotos, tonen dus het 3e kunstwerk:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Nu de boel gesoldeerd is, is het tijd om deze an te sluiten op de zender.
    [​IMG]


    Houd er rekening mee, dat er een (vrij) kanaal tussen moet zitten. Anders stoort de boel op de stuur commando's van mijn highlift.
    Het was bekent dat er wat storing kon optreden, vermoedelijk komt dat dus omdat er geen kanaal tussen zit. Vraag me niet hoe dat dan met een tussen kanaal opgelost kan zijn, maar het is iig zo. Bij een echte kruisknuppel, zit er ook een kanaal tussen. In mijn geval heb ik kanaal 5 en gebruikt. Op 6 zit mijn lier. Op 8 (nog) niets.

    Overzichtje van de gemonteerde switches, ne aangeslote bekabeling:
    [​IMG]

    Tssk, zaten daar nog originele non-rvs zwarte schroefjes ??? Dat kan natuurlijk niet!
    [​IMG]

    Frontplaatje uitgeboord, ruimte voor de ringetjes van de switches.
    Hier ook meteen de lelijke zwarte dinkjes vervangen oor m2 rcs inbus boutjes:
    [​IMG]

    Even vanuit een andere hoek gezien. Best mooi, een batterij aan functionele switches!
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  12. Zjeraar

    Zjeraar

    Lid geworden:
    20 jan 2007
    Berichten:
    1.126
    Locatie:
    Gent
    Mooi hoor :) Maar staat elke switch op een apart kanaal (dus heb je 8 vrije kanalen nodig) of krijg je 8 extra functies met maar 1 of 2 vrije kanalen te gebruiken?
     
  13. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Je krijgt door opoffering van 2 kanalen: (al dan niet met kruisknuppel /schakelaar oplossing)

    7 onafhankelijke schakelbare uitgangen.
    1 algemene reset (om alles (wat op dat momnet aan staat) tegeljijk uit te doen)
     
  14. van klinken

    van klinken

    Lid geworden:
    2 dec 2009
    Berichten:
    4
    2,4 zender module

    Hallo Emil ik ben nieuw op deze forum.ik heb je beelden gezien ik heb belangstelling voor deze 2,4 ombouw maar zou graag wat meer info ontvangen wat mogelijk is.woon ook in Drenthe .
     
  15. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Je kan me bereiken via pb, geef ik je dan mijn msn of zo wel.... Heb je al een pb gestuurd)
    Langskomen kan ook altijd, koffie staat klaar...
     
  16. TITA

    TITA In Memoriam

    Lid geworden:
    20 aug 2002
    Berichten:
    892
    Locatie:
    Leeuwarden
    Ik las dit artikel nu ik er ook aan toe ben om het om te bouwen naar 2,4 Ghz.
    Het geheel is mij duidelijk, maar wat ik mis is het uitschakelen van de 5 Volt naar het HF gedeelte.
    Vanzelf sprekend gaat de kristal er uit maar de Hf staat nog steeds aan, dit is toch onnodig stroom verlies?

    Hans.
     
    Laatst bewerkt: 4 dec 2009
  17. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Heb met Corrien contact (service center / reparatie dienst) gehad, en met het verwijderen van het Xtal, is het zendgedeelte uit. Dus er zal een minime stroom lopen, maar das verwaarloosbaar.
     
  18. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Update 05-12-2009:

    Leuk een zender, met lipo, maar het alarm gaat pas af bij 8,5 volt, en das voor mijn 3s lipo, een beetje aan de lage kant!

    Beter zou zijn bij een volt of 10.

    Oplossing: Een verklikker welke gaat piepen, en flikkeren bij 10 volt.
    [​IMG]

    Even op zoek naar de schakelaar, want we willen dat de verklikker pas aan gaat, als de zender ook aangaat. Dus we zetten het geheel NA de scakelaar. Even de print los maken, om er beter bij te kunnen.
    [​IMG]

    De draadjes voor-vertinnen, op maat maken,en voorzien van krimpkous ter extra bescherming. We hebben geen zin in sluiting, of spontaan aan gaande , of aan blijvende zenders.
    [​IMG]

    Even op de goede soldeerpads aansluiten, zodat het geheel aangaat bij inschakelen van de zender.
    [​IMG]

    Het printje voorzien van een stukje zelfklevend klittenband. Zo is het geheel heel makkelijk demonteerbaar. Blijft mooi spul!
    [​IMG]

    Printje terug monteren in de zender, en het lipo verklikkertje een plekje geven naast de accu.
    [​IMG]

    En de test, ja hij doet het!
    [​IMG]

    Zeer handig, nu ben ik ruimschoots op tijd, als de pieper gaat!
    Geen defecte lipo door een te lage spanning.
     
    Laatst bewerkt: 4 dec 2009
  19. TITA

    TITA In Memoriam

    Lid geworden:
    20 aug 2002
    Berichten:
    892
    Locatie:
    Leeuwarden
    Emil bedankt,
    Heb je drie cellen lipo rechtstrees op je zender aangesloten zonder problemen?
    Of moet je nog een begrenzer plaatsen.

    Hans.
     
    Laatst bewerkt: 5 dec 2009
  20. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.656
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Als je zender met een 8 cellenpakket werkt, kan dit 99,9% zonder problemen rechtstreeks...
     

Deel Deze Pagina