Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Dat is een 27MHz FM zender met standaard 4 kanalen al dan niet uitgebreid tot 6 kanalen.
Waar wil je deze set voor gaan gebruiken? Wanneer je er mee wilt gaan vliegen kan ik je dat alleen maar af raden. De 27MHz is al tientallen jaren voor een hele boel ander dingen in gebruik en eigen ongeschikt voor vliegende modellen. De kans op storingen is heel erg groot!
Voor een boot of een auto is het een ander verhaal. Die blijven dicht bij de grond en dicht bij de zender waardoor de kans op storingen aanmerkelijk kleiner is. Voor die toepassingen kan je deze set nog goed gebruiken.
Er is wel een probleempje. De aansluitingen op de ontvanger waar je de stuurmotoren (servo's) op aan moet sluiten zijn sterk verouderd. Servo's met stekkers die daar op passen zal je niet meer in de winkel kunnen kopen. Misschien dat er nog enkele "oude" modelbouwers zijn die zo iets nog in een vergeten laatje hebben liggen anders zal het moeilijk zijn om daar aan te komen. Ooit heb ik wel eens enkele van dat soort ontvangers van andere aansluitingen voorzien zodat je de moderne servo's er op aan kunt sluiten. Dat kan dus wel maar het is wel een beetje "rommelen".
Doe voeding van deze ontvanger is normaal gesproken 4,8V. Dat zijn 4 Nikkel-Cadmium cellen. Je kan zonder gevaar tot 5,5V gaan als dat nodig is. Het absolute maximum is 6V maar dat raad ik sterk af. De kans dat er dan iets defect gaat is gewoon te groot.
De aansluit snoertjes hebben drie draden. Een zwarte, dat is de min. Een rode, dat is de plus. En als laatste een witte draad, dat is de puls draad. De puls die via de witte draad naar de servo of de motor regelaar gaat zorgt voor de besturing. Die pulsen worden door de zender gemaakt en gecodeerd uitgezonden. De ontvanger ontvangt de signalen van de zender, decodeert de pulsen en stuurt de juiste puls naar elke servo.
Hopelijk kan je hier iets mee, succes.
Een ontvanger kan je testen door er een servo op aan te sluiten. Die moet de positie van een stuurstick volgen. Er zitten geen lampjes op de ontvanger waarmee je de werking kan controleren.
De ontvanger moet worden gevoed door 4 in serie geschakelde Ni-Cd of Ni-Mh cellen. De nominale voedingsspanning is dan 4,8 volt. Let op dat je het goed aansluit. Verwissel je de plus en de min aansluitingen dan is de boel meteen defect.
Denk ook aan de in- uitschakel volgorde. Die is belangrijk omdat bij een onjuiste volgorde se servo's wild kunnen bewegen en dat kan schade aan bij voorbeeld de tandwielen veroorzaken omdat de servo tegen de mechanische wegbegrenzing aan slaat.
Inschakelen: Eerst zender aan, dan de ontvanger.
Uitschakelen: Eerst de ontvanger uit, dan de zender.
Een extra probleem is dat de stekkers voor de connectoren op Luna ontvanger niet meer worden gemaakt. Servo's met deze connectoren bestaan (nieuw) ook al heel lang niet meer. De set zal minstens 35 tot 40 jaar oud zijn.
Een oplossing kan zijn om bij de servicedienst van Futaba in Nederland het aansluitblok op de ontvanger te laten vervangen door een "modern" standaardblok. De servicedienst is actief op het forum onder de gebruikersnaam "Corrien".
www.scriptasylum.com/rc_speed → Other Tools → How RC radios work
www.rcmodelreviews.com → How it works
![]()
![]()
![]()
Ik verwacht niet dat de contacten nu opeens, na al die tijd, niet meer goed zijn.
Kan nog van alles zijn. Je zou een kristaloortelefoontje tussen min en puls van ontvanger kunnen aansluiten, dan moet je een ratelgeluidje, de pulsjes, horen.
Hoe jong/oud zijn de accu's?
Kun je accuspanning, onder belasting!, meten?
Wat voor type accu? Capaciteit?
Goed geladen?
Trafo??? wat is dat voor raar geëxperimenteer? Hopelijk geen trafo met wisselspanning...
Ontvangers en zenders behoren te werken op goede Ni-Cd of Ni-MH accu's.