Robotstofzuiger - 18650 - 5200mAh - 14.4v

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Rednas_N, 12 sep 2020.

  1. Rednas_N

    Rednas_N

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    286
    Locatie:
    Dordrecht
    Hoi! Ik hoop dat dit toegestaan is hier maar ik heb een vraag m.b.t. een robotstofzuiger accu. Sinds ruim een jaar hebben we een robotstofzuiger rondrijden (BlitzWolf BW-VC1), echter is de accu kapot. Ik heb de accu eruit gehaald en het blijkt dat er een aantal cellen stuk zijn. Ik vermoed dat de cellen van slechte kwaliteit zijn.

    Als ik een beetje rond browse op het internet zie ik vergelijkbare problemen met de gebruikte accu in deze stofzuiger. Aangezien er helaas geen vervangende accu's (meer) geleverd worden voor dit model heb ik het idee om zelf een accu te bouwen. De accu die er nu in zit wil ik nabouwen en het printplaatje losmaken en op de nieuwe accu monteren.

    De huidige accu heeft de volgende specificaties;
    - 5200mAh, 14.4v

    Voor de nieuwe accu wil ik de volgende bestelling plaatsen:
    - Samsung INR18650-20R 2000mAh - 22A of de LG ICR18650-HB3 1500mAh - 22A
    -
    1 meter nikkel batterijsoldeerstrip - 6mm*0.15mm

    De webwinkel die de cellen verkoopt kan er al soldeerlippen opzetten (U of Z), dit lijkt me wel handig aangezien ik geen apparatuur heb om te puntlassen maar wel om te solderen (100W > ).

    Nu heb ik een aantal vragen:
    - Kan het een probleem zijn dat de capaciteit van de nieuwe accu groter is?
    - Zijn er nog onderdelen waar ik extra op moet letten?
    - Kan dit in theorie werken?
    - Volgens mij moet ik "U" soldeerlippen hebben maar dat weet ik niet zeker, iemand die daar iets over kan zeggen?

    Ik heb een foto bijgevoegd van de huidige accu.

    Tips zijn altijd welkom natuurlijk :)
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.642
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Je cellen staan in 4S2P configuratie, dus 4 in serie en die weer parallel aan elkaar.
    De cellen zijn dan 2600 mAh per stuk, samen kom je op 5200 mAh.
    De cellen die je noemt hebben een lagere capaciteit, ik zou juist hoger gaan.
    Zelf zou ik deze nemen,
    https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/samsung-inr-18650-30q-3000mah.html

    Of deze ,
    https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/samsung-inr18650-35e.html

    Je hebt dan meer capaciteit dus hoef te maaier minder vaak te laden.

    Je hoeft niet te puntlassen, je kan ook solderen.
    Kijk maar eens op mijn draadje over 21700 cellen.
    Die zijn wel ietsje groter maar het principe is hetzelfde.

    https://www.modelbouwforum.nl/threads/li-ion-cellen-voor-modellen-tot-35a-continu.272335/page-2

    En een youtube filmje hoe ik ze soldeer.
    Je kan gewoon dat strip nemen dat NKON verkoopt ipv koperdraad dat ik gebruik.



    GJ
     
  3. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.252
    Locatie:
    Rotterdam
    Als je geduld hebt kun je onderstaande cellen bestellen, hier zitten reeds lippen aan.
    Ik heb deze (goede) cellen in mijn defecte Bosch accu (boormachine) gedaan en bevallen goed.

    € 1,76 63% Off | Liitokala Nieuwe HG2 18650 3000 Mah Batterij 18650HG2 3.6V Ontlading 20A, Dedicated Voor Hg2 Batterijen Diy Nikkel
    https://a.aliexpress.com/_B07JHc
     
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.642
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Klopt de capaciteit wel van die Aliexpress cellen want er wordt nogal gerotzooid met cellen uit China.
    Soms zijn ze lichter van gewicht omdat er minder materiaal in zit terwijl ze wel het merk en typenummer dragen.

    GJ
     
  5. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.252
    Locatie:
    Rotterdam
    Ik heb deze cellen van dit merk Liitokala ook in zaklampen in gebruik en er gaat bij volladen iets meer mA in dan waarvoor ze verkocht worden.
    Ik heb goede ervaringen met dit merk qua vermogen.
     
  6. Rednas_N

    Rednas_N

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    286
    Locatie:
    Dordrecht
    Bedankt voor je uitgebreide reactie, hier kan ik wel wat mee! :). Ga de bestelling van de week plaatsen dan laat ik je weten wat het gaat worden. Op zich was de batterijprestatie wel goed totdat hij niet meer oplaadde.

    De reviews voor dat product zijn wisselend en ik vind het lange wachten op dit moment niet de moeite waard. De lippen kan ik bij nkon voor 55 cent erop laten zetten. Iets duurder dan China maar ik ga er vanuit dat de kwaliteit dan ook wat beter is. In ieder geval bedankt voor je input en tip! :)
     
  7. Renaud

    Renaud

    Lid geworden:
    31 mei 2019
    Berichten:
    47
    Locatie:
    Brunssum
    ik heb de zelfde soort cellen maar dan 2600mAh voor mijn laptop die dood zijn... kan ik daar wel zwaardere voor pakken ?
     

    Bijgevoegde bestanden:

  8. Michel63

    Michel63

    Lid geworden:
    8 sep 2009
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Assen
    Even een aanvullend advies, had ong. hetzelde met een Dyson stofzuiger accu (ook 1860's) + print erop.

    Maar heb na demontage elke cell apart opgeladen (2 waren 'dood').
    Na het laden waren ze allemaal weer goed, dus was de print op de accu's defect, !!!
    Geluukig zijn daar wel complte accu's + print voor te krijgen.

    En NKon voor accu's kan ik je zeer aanbevelen, goede kwaliteit en service.
     
  9. Rednas_N

    Rednas_N

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    286
    Locatie:
    Dordrecht
    Ah dat zou ook nog kunnen, ik zie wel dat NKon ook een 4S BMS verkoopt maar ik weet niet of deze geschikt is voor mijn stofzuiger. Uit mijn batterij komen namelijk drie kabels; zwart rood en geel. Zwart en rood lijken me duidelijk maar geel kan ik niet terugvinden op de BMS van nkon. Vermoed dat geel wordt gebruikt om door te geven hoe vol de accu is (?) staat ook een T op het printplaatje.
     
  10. Evert C.

    Evert C.

    Lid geworden:
    21 nov 2013
    Berichten:
    1.252
    Locatie:
    Rotterdam
    Dat is mogelijk voor een temperatuur sensor. Sommige batterij pack’s hebben een sensor op de batterijen zitten. Mijn (vervangen) Bosch batterij pack heeft deze ook.
     
  11. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.393
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    T van temperatuursensor?
    [edit: Antwoord gelijktijdig met @Evert C. :)]
     
  12. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.642
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    De gele zou normaal gesproken de middenaftakking zijn, er zit een meting tussen de 2 cellen.
    Daar zou dan de halve spanning op moeten staan, meet maar eens.
    En de vraag over de laptop, ook hier, capaciteit maakt niets uit, al is het het dubbele, je kan de cellen gewoon gebruiken.

    GJ
     
  13. Rednas_N

    Rednas_N

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    286
    Locatie:
    Dordrecht
    Bedankt voor jullie reacties, als ik een van de cellen pak in combinatie met het gele draad kan ik inderdaad het een en ander meten.

    Nu heb ik nog een aantal (nieuwe vragen):
    1. Wat voor BMS heb ik nodig mocht deze stuk zijn of wat voor termen kan ik zoeken om er een te vinden die geschikt is om deze te vervangen? Online vind ik er genoeg maar kan er zo snel niet een vinden met een "T" aansluiting.
    2. Kan ik meten of deze BMS stuk is of niet?
     
  14. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.642
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Als de cellen gewoon geladen worden kan je er vanuit gaan dat de BMS OK is.
    Want anders zouden ze niet laden.
    Ik ken eigenlijk geen BMS met een temperatuur aansluiting terwijl ik er dagelijks mee werkte.
    Een middenaftakking hebben ze allemaal om te zien of er onbalans is tussen de cellen.
    Hier kan je goedkoop een BMS in NL kopen.
    https://www.tinytronics.nl/shop/index.php?route=product/search&search=bms

    GJ
     
  15. Rednas_N

    Rednas_N

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    286
    Locatie:
    Dordrecht
    Hoi! Bedankt voor je reactie, vergelijkbare BMS’en worden ook verkocht door NKon. Ik begrijp alleen niet helemaal waar ik dan het gele kabeltje moet solderen op de BMS die ik vind op Tinytronics. De stofzuiger verwacht namelijk drie kabels; zwart, rood en geel. Op de tekeningen zie ik enkel de plus en min naar het apparaat gaan.
     

Deel Deze Pagina