Romp bouwen

Thijm, Vele wegen leiden naar Rome en ook naar een waterdichte romp. Ideaal is een romp van kunststof, zoals epoxy en polyester. Waarschijnlijk wil je ermee varen. Al enig idee welk type schip, hoe groot en ook het budget wat ter beschikking is. Dus jouw ene vraag roept gelijk meerdere vragen op. Graag wat meer info, voor een beter advies. Je bent nog jong zie ik en dan is mijn advies: Begin met een bouwdoos van een simpel model. Gr. Klaas.
 
Als het geen bouwdoos wordt, dan heb je op z'n minst een tekening nodig. En dan een keuze maken voor het bouwmateriaal. In principe is elke romp waterdicht te maken, maar de manier waarop hangt af van de bouwwijze. En zolang je nog niet weet wat en hoe je gaat bouwen is het moeilijk om gericht advies te geven. Maar om jezelf een idee te geven wat er bij komt kijken hier (zie link) wat huiswerk voor je. Aandachtig doorlezen en dan kijken wat je verder wilt. Succes ermee! Gr. Klaas.
https://www.modelbouwforum.nl/threads/algemene-tips.172425/
 
Ik had in gedachten een PILOT boat om klein te beginnen. Grootte ongeveer max 50 centimeter
Hallo Thijm,

Dit type loodsboten zijn rond de 15 meter lang:
Pilot boat..jpg

Schaal 1:10 wordt een fors model, onhandig te vervoeren en relatief duur, als het een varend (en bestuurbaar) model moet worden.
Ik zou voor schaal 1:20 (75 cm, mooi maatje), of 1:25 (60 cm) gaan.
Veel kleiner zou ik voor een eerste model niet gaan, want het gewicht loopt sneller op bij een eerste bouwsel dan je denkt...

"Probleem" is een tekening van deze moderne boten, de meeste werven zijn niet zo scheutig met plaatjes aan de hand waarvan je een model zou kunnen bouwen.

Klaas zei het al; beginnen met bouwen begint met keuzes maken.

Toen ik je woonplaats las moest ik hier aan denken:
Je zou een romp kunnen maken uit isolatie schuim; aan de hand van mallen een romp snijden/zagen/schuren en dan bekleden met papier, gedrenkt in watervaste houtlijm en dat na droging verven.
Uit het schuim snijdt je de ruimte die je nodig hebt voor wat er in moet; motor, schroefaskoker, regelaar, ontvanger en batterij. Laat je voldoende schuim staan, is je boot gelijk onzinkbaar.

Is je papier maché buitenwand dik/stevig genoeg, dan kun je ook 80% van het schuim er uit halen voor meer binnenruimte.

Als je hulp hebt om van tekening te kunnen bouwen, dan staat het internet vol met ontwerpen/tekeningen aan de hand waarvan je een prachtig model kunt bouwen, voorbeeld:
https://www.shipmodell.com/imgplan/tplan_policeboat_W26.jpg

Ik weet nog precies welke (woeste) plannen voor boten bouwen ik op jouw leeftijd had, zonder hulp is daar pas jaren later iets bruikbaars uit voort gekomen.
Als er een modelbouwclub bij je in de buurt is, ga daar eens kijken, hulp ter plekke werkt altijd beter dan via een forum.

Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Thijm,

Natuurlijk kun je die gebruiken, maar dan heb je enkel een zijaanzicht, een bovenaanzicht en een hek aanzicht.
Een ervaren bootjebouwer zou aan de hand van die gegevens een boot kunnen bouwen, maar dan moet je wel weten hoe je die gegevens omzet naar een bruikbare romp/boot.

Heb je al eens een modelbootje gebouwd?
Als je nog nooit iets gebouwd hebt, dan is dit een mooi instapmodel:
http://vladykamodels.cz/index.php?id_product=2&controller=product&id_lang=1
Bijna alles wat er nodig is om de boot varend te krijgen, zit er bij!

Staat ergens ook een bouwverslag van een soortgelijk model op het forum.

Groeten, Jan.
 
Wat Jan voorstelt is een goede "instapper". Daarmee krijg je enig gevoel wat er voor een RC scheepje nodig is en ervaring kunt opdoen v.w.b. het varen ermee. Niets mooiers dan dat je het eigen bouwsel kunt laten varen. En dan van lieverlee naar een iets complexer model. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
We moeten de lat natuurlijk niet te hoog liggen en rekening houden met Thijm zijn leeftijd. Alles op zijn tijd en gewoon beginnen met een relatief simpel en compleet model. Het kan natuurlijk geen kwaad om alvast verder rond te kijken naar iets dat later binnen bereik komt. In mijn jonge jaren legde ik de lat te hoog wat resulteerde in een mislukking met als eindstation de vuilnisbak. Maar ook dat was een leerproces, waarvan altijd iets is op te steken. Te vaak heb ik gezien dat men te hoog greep en met een zender begon en uiteindelijk tot de conclusie kwam dat bouwen veel simpeler leek dan het was.
Als modelbouwer zit je het eerst verlegen om geduld. Dat heb je nodig om inzicht te krijgen. Niet alleen van wat er is, maar ook wat je zelf kan (overzien). Bepaalde technieken moet je leren. Zoals figuurzagen. Niet met een machine, maar uit de hand. En zo te leren hoe het voelt en hoe je kunt sturen. En hoe je triplex wel of niet kunt buigen. Een hoop dingen zijn kant en klaar te koop, maar je zult een beetje gevoel moeten ontwikkelen om te zien of het in je model past. En daar is tijd en inzicht voor nodig. Zoveel te vroeger je dat inzicht ontwikkelt zoveel te beter. Misschien allemaal dooddoeners, maar deze simplist heeft het op die manier moeten leren. Niet dat ik alles weet, maar weet redelijk in te schatten wat me wel of niet gaat lukken. En dan het liefst zonder speciaal gereedschap. Dan duurt het maar iets langer. Maak in ieder geval een bouwverslag. Daarmee creëer je voor jezelf overzicht en je houdt alle info en adviezen bij elkaar. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Het doel is natuurlijk niet om Thijm op te zadelen met ontwerpen, die te hoog gegrepen zijn, maar zijn meer gedacht als een 'Denkanstoss' om z'n modelbouw horizon te verbreden, zodat 'ie ziet dat drie aanzichten niet hetzelfde is als een bouwtekening, gratis of niet...
Zelfs bij zo'n relatief eenvoudig model als de loodsboot uit de Vladyka link is enige hulp wenselijk, want je kunt ook een eenvoudig model als beginner moeiteloos verknoeien.

Groeten, Jan.
 
Hoi Thijm, ik heb hier nog wel een (kunstof/abs) romp liggen met een houten bovenbouw van de robbe buchhorn douane bootje.
Mag je zo hebben, kun je een beetje ervaring opdoen en heb je nog genoeg te hobbyen zonder je hoofd te hoeven breken over het zelf maken van een romp. Groet Dyon.
 
Hoi Thijm, ik heb hier nog wel een (kunstof/abs) romp liggen met een houten bovenbouw van de robbe buchhorn douane bootje.
Mag je zo hebben, kun je een beetje ervaring opdoen en heb je nog genoeg te hobbyen zonder je hoofd te hoeven breken over het zelf maken van een romp. Groet Dyon.

Is het mogelijk om hier privé verder over te praten?
 
Bepaalde technieken moet je leren. Zoals figuurzagen. Niet met een machine, maar uit de hand. En zo te leren hoe het voelt en hoe je kunt sturen. En hoe je triplex wel of niet kunt buigen. Een hoop dingen zijn kant en klaar te koop, maar je zult een beetje gevoel moeten ontwikkelen om te zien of het in je model past. En daar is tijd en inzicht voor nodig.

Dat is het... tegenwoordig is het al snel dat alles bijna ready to run moet zijn (en ook is) en deze vaardigheden niet meer nodig zijn. Maakt het voor de jongere generatie een stuk lastiger als ze wel van scratch moeten beginnen. Beetje dezelfde discussie als in het algemeen; de tijd is gewoon veranderd. Plus; vroegah ging je naar een ambachtsschool/LTS, dat is totaal veranderd tegenwoordig en ligt een echt handvaardige opleiding niet meer klaar voor de jeugd.

Ik ben benieuwd wat Thijm gaat doen :)
 
Back
Top