Scania T143H (Peter en Wil)

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door peter 55, 5 apr 2016.

 1. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Dat wist ik natuurlijk wel Wil, dat het gebeuren ònder de motorkap van het grootste belang is bij deze cabine, want daar zit heel veel bijzondere techniek.
  We zien nog wel wat meer foto's verschijnen, dacht ik zo.
  Cor
   
  peter 55 en arm1948 vinden dit leuk.
 2. luchard

  luchard

  Lid geworden:
  8 jan 2015
  Berichten:
  649
  Locatie:
  dronten
  Hallo Wil,

  [​IMG]

  Dat ziet er goed uit. :thumbsup: :thumbsup:
  Hij heeft niet eens blanke lak nodig. :worship: :worship:
   
  Catwoman, peter 55 en arm1948 vinden dit leuk.
 3. arm1948

  arm1948

  Lid geworden:
  2 sep 2007
  Berichten:
  1.442
  Locatie:
  Sliedrecht
  Hallo Luchard

  Ja,maar dat is nu juist het moeilijke vind ik. Het strak spuiten dat ging vrij snel,maar dan moet je door blijven spuiten totdat de verf gaat glanzen. Ik was alleen te bang om dat te doen,tot afgelopen woensdag. De wetenschap dat ik de cabine weer snel kon schoonmaken en weer opnieuw kon spuiten maakte dat ik over mijn angst voor zakkers heen kwam.En toen ging het goed,met bovenstaand resultaat.
  Er is nog een reden waarom ik met een airbrush wilde spuiten. Ik wil de truck in een metallic kleur spuiten. De structuur van de verf in spuitbussen vind ik te grof. Uitstekend geschikt voor de grote 1:1 trucks maar niet voor een modeltruck.
  Ik heb even een foto uitvergroot waarop je kunt zien hoe fijn de metallic structuur is. Ook kun je zien dat de hele fijne streepjes op de voorkant van het dak,waar de zonneklep moet komen, nog even scherp te zien zijn. Dat is ook juist de bedoeling van mij. Niet met een dikke laag alle details wegspuiten.
  Belangrijk bij het motorblok:

  [​IMG]

  Mvg.Opa Wil

  P.S.
  Ik heb het afgelopen jaar veel naar filmpjes op YT gekeken hoe anderen met dit onderdeel van het model bouwen omgaan. Let even op hoe weinig verf er gebruikt wordt.Zo weinig dat een cabine niet eens nodig is. Aan het eind zie dat alle details bewaard zijn gebleven:

   
  Laatst bewerkt: 4 sep 2020
  Tug.NL, Rakthi, ozy en 8 anderen vinden dit leuk.
 4. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Je pakt het weer professioneel aan Wil. Mooi dat je je deze techniek nu ook eigen gaat maken. Mijn respect!!!
   
  arm1948 vindt dit leuk.
 5. arm1948

  arm1948

  Lid geworden:
  2 sep 2007
  Berichten:
  1.442
  Locatie:
  Sliedrecht
  Hoi allemaal

  Ja ja, ik ben er nog steeds. Het spuiten met de airbrush heeft mij volledig in zijn greep gelukkig. Waar ik al die jaren tegenop heb gekeken gaat mij nu aardig af.
  Er is echter 1 ding, je moet vooral blijven oefenen. In het laatste filmpje hebben jullie kunnen zien dat je dat spuiten bij wijze van spreken aan de eettafel kunt doen. Maar dat is natuurlijk van de gekke. Buiten spuiten gaat niet meer en in de kelder kan niet omdat mijn buren dan last hebben van de geur.
  Blijft er dus maar 1 plek over, de hobbykamer. Helaas heb ik daar alleen maar 1 groot openslaand raam waardoor ik binnen de minuut in de kou zit wat het spuiten weer onmogelijk maakt. Omdat ik in een huurflat woon kan ik ook geen grote veranderingen aanbrengen dus een oplossing voor dit probleem bedacht.
  Allereerst heb ik een brede vensterbank (met daarop een koof) geplaatst:

  [​IMG]

  In de koof heb ik aan de zijkant een gat gemaakt en daar een ventilatie rooster verkeerd om er op geschroefd:

  [​IMG]

  In de koof een lijst gemaakt waar het raam tegenaan komt. Deze lijst aan de binnenkant beplakt met tochtstrip. Aan de bovenkant ook tochtstrip op het raam geplakt:

  [​IMG]

  Aan de onderkant van het raam een lijst met dubbelzijdig tape geplakt en op de onderzijde van de lijst ook tochtband gelijmd:

  [​IMG]

  Aan de achterzijde van de spuitcabine een 90 graden bocht die keurig op het rooster past:

  [​IMG]

  Ik kan nu vanuit mijn bureaustoel lekker doorgaan met spuiten:

  [​IMG]

  Mvg.Opa Wil
   
  ozy, bvdh, Marker en 13 anderen vinden dit leuk.
 6. stoomertje

  stoomertje

  Lid geworden:
  20 jun 2018
  Berichten:
  209
  Locatie:
  Halsteren
  Dat is slim bedacht
   
  arm1948 vindt dit leuk.
 7. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Precies! dat is denken in oplossingen.

  Waar een Wil is, is een weg, toch?
  Cor
   
 8. ArjanN

  ArjanN

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  1.249
  Locatie:
  Maurik
  DIE GRAP IS ZO SLECHT DAT DIE LEUK IS !!!!!
   
  trialrolf en arm1948 vinden dit leuk.
 9. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.224
  Locatie:
  Rotterdam
  creatief opgelost :beer:
   
  arm1948 vindt dit leuk.
 10. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  En nu willen we nog wat spuitresultaten zien Wil. :)
   
  arm1948 vindt dit leuk.
 11. Timmi

  Timmi

  Lid geworden:
  10 aug 2008
  Berichten:
  945
  Locatie:
  Werkendam
  Op zich slim bedacht, maar vraag me wel af of de spuitnevel zich nu niet gaat hechten aan het mooie witte kozijn en de ramen.

  Of zit er nog een filter tussen?
   
  arm1948 vindt dit leuk.
 12. Fixit

  Fixit

  Lid geworden:
  9 nov 2014
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Badhoevedorp
  er zit een filter in de spuitcabine ik heb er ook zo 1 ze zeggen dat je als je er een ventilati slang aan maakt en deze dan in een emmer hangt met een natte handoek er overheen het ook werkt
   
  arm1948 en trialrolf vinden dit leuk.
 13. arm1948

  arm1948

  Lid geworden:
  2 sep 2007
  Berichten:
  1.442
  Locatie:
  Sliedrecht
  @trialrolf
  Hallo Rolf.
  En dan wil je resultaten zien, nou ik ook. MAAR we weten allebei dat daar tijd voor nodig is. Wij zijn allebei een (voor ons) nieuwe weg ingeslagen. Jij met het 3d printen en ik met het spuiten. Toen jouw printer binnenkwam wilde je eigenlijk dezelfde dag resultaat zien. Nu een paar maanden later zie je dat je veel meer uren bezig bent geweest voordat er iets uitkwam dat voldoende kwaliteit had. Bij mij is het precies hetzelfde. Pas na vele weken van oefenen gaat er nu eindelijk iets ontstaan. Het is niet alleen het spuiten maar ook het verdunnen van de verf, met welke naald, en met welke druk je gaat spuiten.
  Bij de eerste keer maak je al veel fouten, dat is niet erg. Wat wel erg is, je weet op dat moment niet welke fout je gemaakt hebt en hoe je het moet oplossen. Daar gaat de meeste tijd in zitten. Ik heb mijzelf tot doel gesteld dat ik zoveel mogelijk detail in mijn model wil behouden. Dat betekent dus zo min mogelijk verf op het model aanbrengen en toch dekkend. Dat vraagt heel veel oefening maar zachtjes aan ben ik op het punt gekomen dat ik tevreden ben over het resultaat.
  Gisterenmorgen ben ik begonnen met een onderdeel van aluminium te spuiten. Eerst in de grondverf en daarna met dezelfde metallic verf op kleur gebracht. Ik heb dezelfde verf genomen om niet teveel prijs te geven over de werkelijke kleuren die ik ga gebruiken. Eerst de primer:

  [​IMG]

  En daarna met de lak:

  [​IMG]

  Je ziet het geheel is goed gedekt met een laag primer en een laag lak. Toch zijn de laagjes zo dun dat je aan de rechterkant nog de freesnerf ziet zitten, en dat is de bedoeling.
  Na het spuiten krijg je dan het vervelendste, je moet de spuit goed schoonmaken. Nu is dat met water gedragen verven al een stuk makkelijker maar toch blijft er in het huis een klein beetje verf achter. Gevolg de naald zit vast. Om dit nu te voorkomen heb ik een ultrasoon reiniger gekocht. 5.minuten de spuit er in en alles is echt schoon.

  [​IMG]

  @Timmi @Fixit

  Jullie denken nog aan het spuiten met veel nevel maar dat is bij airbrushen helemaal niet het geval. Hierbij wordt zo weinig verneveld dat je bij lichte kleuren nog niet eens goed ziet of er wel verf uit de spuit komt. Ik heb afgelopen maanden veel in de cabine gespoten met de bocht achter de cabine en in die bocht zit nog geen verf. Ik heb de afvoer alleen maar gemaakt voor de dampen die eventueel vrij komen. Kijk voor de zekerheid maar eens naar het volgende filmpje. Gewoon aan de werktafel en zonder mondkapje:  Mvg.Opa Wil
   
  Laatst bewerkt: 5 nov 2020
  Rakthi, ozy, Timmi en 8 anderen vinden dit leuk.
 14. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Mooi verhaal Wil! Ben trots op je! Inderdaad nieuw speelgoed is nieuwe uitdagingen! Ik weet er alles van. Net nog een probleem opgelost met een zelf getekende en geprinte adapter. Geeft voldoening! Weet je weer waarom je dat kreng hebt gekocht!!!

  Airbrush is ook nog wel stiekum een droom van mij maar moet nog even wachten, te veel wensen ;)

  Mooi bezig!!!
   
  Helicor en arm1948 vinden dit leuk.
 15. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.224
  Locatie:
  Rotterdam
  goed verhaal Opa Wil, de kunst met airbrush is het aanbrengen van meerdere dunnen lagen verf, zo krijg je meestal de beste resultaten. (is ook op spuitbus en grote spuit van toepassing)
  voor het schoonmaken gebruik ik kleine pijpborsteltje (HBM airbrush afdeling), een oud groot penseel en reinigingsvloeistof (afhankelijk van de gebruikte verfsoort (Acryl of enamel).
  na de spuitbeurt, de overtollige verf leegspuiten in de reiniginspot (HBM), vervolgens reinigingsvloeistof erin, even met het peseel alles goed losmaken onderin de verfcup, dan even de lucht terug de cup in sturen door de vinger even voor de nozzle te houden (bubbels in de cup), vervolgens weer leeg spuiten in de pot, de de spuit even helemaal uit elkaar en goed schoon maken met o.a. de pijpborstels.
  dit is het in grote lijnen voor mij.
  https://www.hbm-machines.com/produc...-toebehoren/hbm-bd-777-airbrush-reinigingspot

  https://www.hbm-machines.com/produc...ren/hbm-bd-430-airbrush-reinigingsset-model-1
   
  trialrolf, Tug.NL, arm1948 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 16. arm1948

  arm1948

  Lid geworden:
  2 sep 2007
  Berichten:
  1.442
  Locatie:
  Sliedrecht
  Hoi weer.

  Alle leuk aanklikkers weer bedankt, ook de reacties worden door mij zeer gewaardeerd.
  @Jan de Boeff
  Jan ik heb hier al meerdere keren geschreven dat mijn vriendin in Gouda woont. Bijna de thuisbasis van Herman. Ik loop dus vrij regelmatig in zijn snoepwinkel rond dus ja, ik heb de door jou beschreven producten reeds in mijn bezit. Desondanks mijn dank voor jouw reactie. Misschien dat een andere beginner hier zijn voordeel mee kan doen.
  Deze week ben ik voorzichtig begonnen met het spuiten van mijn eerste onderdelen van de motor.
  Nu kun je aluminium niet zomaar spuiten dat moet eerst grondig gereinigd worden met een etsend middel. Ik heb hiervoor koper en aluminium reiniger van Südwest gebruikt omdat ik ook de primer van Súdwest gebruik:

  https://www.vistapaint.nl/leveranciers/sudwest-koper-en-aluminium-reiniger/

  Na het reinigen moet je dan binnen twee uur de primer aanbrengen anders gaat het aluminium al weer corroderen. Na het reinigen mag je het aluminium ook niet meer met de blote hand vastpakken, dus handschoenen gebruiken.
  Dan komt het spuiten. Het lastige met deze kleine onderdelen is hoe hou je het vast tijdens het spuiten? Ook hier bracht Peter weer uitkomst:

  [​IMG]

  Kleine kneedbare blokjes die goed vastplakken en die ook weer makkelijk te verwijderen zijn.

  Ik heb nog een hele spindel met beschrijfbare cd's staan die niet meer gebruikt worden dus mooi als basis kunnen dienen. De plakkertjes erop geplakt en daarop de onderdelen gedrukt:

  [​IMG]

  Nu kon ik dus lekker spuiten en het onderdeel toch in mijn hand houden om te draaien:

  [​IMG]

  Let op de plaat staat nu in de primer maar de boutjes zijn nog strak te zien.
  Een kwartier later heb je dan de rest ook gespoten:

  [​IMG]

  Toen ik het blok met frezen klaar had was er iemand die schreef dat hij wel de pakkingen miste, bij deze zijn die er nu ook:

  [​IMG]

  Martin ik hoop dat het zo nu wel goed is.

  Mvg.Opa Wil
   
  Catwoman, ozy, Rakthi en 10 anderen vinden dit leuk.
 17. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.224
  Locatie:
  Rotterdam
  He Opa Wil, fijn he die snoepwinkel (HBM) :banana:
  uw omschrijving omtrend het spuiten van aluminium delen, is mij bekend (werk bij de vliegtuigbouwer van Nederland en heb daar ook 7 jaar in de spuiterij gewerkt (lang geleden)).
  maar voor andere is dit een stukje welkome informatie.
  ik blijf uw vorderingen met zeer veel plezier volgen :beer:
   
  Tug.NL en arm1948 vinden dit leuk.
 18. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.947
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Wil,

  Jammer dat je het motorblok gaat spuiten, hierdoor zie al het mooie draai en freeswerk van jouw veel minder.
  De contouren blijven door het Airbrush spuitwerk wel mooi aanwezig, maar toch ..................

  Natuurlijk als het motorblok is gespoten, ziet het er wel heel natuurgetrouw en realistisch uit.

  Gelukkig hebben we de foto's nog.
   
  Tug.NL en graafie68 vinden dit leuk.
 19. luchard

  luchard

  Lid geworden:
  8 jan 2015
  Berichten:
  649
  Locatie:
  dronten
  Hallo Wil,

  Veel succes met deze nieuwe uitdaging. :thumbsup:
  Jou kennende zal ook deze tak van modelbouw tot een supergaaf resultaat leiden. :yes:
  Ik kijk uit naar de volgende update. :beer:
   
  graafie68, peter 55, Helicor en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. arm1948

  arm1948

  Lid geworden:
  2 sep 2007
  Berichten:
  1.442
  Locatie:
  Sliedrecht
  @Jan de Boeff
  Hallo Jan
  Het is inderdaad leuk om die snoepwinkel in de buurt te hebben maar het is tegelijkertijd heeeeel moeilijk om de winkel voorbij te rijden.

  @luchard
  Hallo Luchard
  Ik kan voorlopig alleen nog maar dromen dat het resultaat van mijn spuitwerkzaamheden hetzelfde wordt als jouw resultaat bij de bouw van jouw Scania.
  Maar ik ga wel mijn best doen en de volgende update is hier.

  Natuurlijk eerst de andere delen van het motorblok in de primer gespoten. De foto's spreken voor zich:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Dan komt nu het stuk waar ik helemaal afwijk van het origineel, de kleur. Ik ga het blok spuiten in de kleur die ik mooi vind. Ik kan dat doen omdat het een showtruck wordt. Als je de vele foto's op het net bekijkt zie je hoeveel verschillende kleuren er zijn gebruikt om van het "saaie" blok iets anders te maken.
  Of het mooi is ligt aan ieders smaak en daar valt niet over te twisten maar dat is bij iedere showtruck zo.
  Mijn keuze is gevallen op de kleur rood omdat ik daar een speciale reden voor heb. De foto's spreken weer voor zich, de speciale reden leg ik later wel uit:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  @modelbouwer

  Martin de pakkingen geven het geheel toch een mooi aanzien.

  Mvg.Opa Wil
   
  Rakthi, Marker, Jan de Boeff en 7 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina