Schema 8 kanaal multiplexer gezocht

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door JosBr, 22 nov 2021.

  1. JosBr

    JosBr

    Lid geworden:
    22 nov 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Eindhoven
    Hallo,
    Lang heel lang geleden en dan praat ik over ergens in de jaren '90 stond in een van de Modelbouw maandbladen een complete beschrijving voor de bouw van een 8 kanaal multiplexer die 1 zenderkanaal gebruikte om 8 schakelfuncties te maken, 1 deel achter de ontvanger en 1 deel inbouw in de zender met 8 schakelaars/druktoetsen.
    Ik zou die dolgraag weer een keer willen bouwen maar natuurlijk kan ik nergens meer die bouwbeschrijving vinden.

    Wie o wie weet wat ik bedoel en heeft in zijn archief die betreffende beschrijving nog zitten, ik zou er dolblij mee zijn.
    Ik ben een Smit Rotterdam aan het restaureren en wil nogal wat verlichting/lier/anker e.d. schakelen.

    132203.jpg
     
  2. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.763
    Hou er rekening mee dat multiplexers vaak niet werken met 2,4 GHz apparatuur.
     
  3. JosBr

    JosBr

    Lid geworden:
    22 nov 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Eindhoven
    GGGGRRRRR dat zou jammer zijn, daar had ik nog niet aan gedacht.
     
  4. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    9.052
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Aan welke apparatuur had je dit precies willen koppelen?
    Want dan kan er meegedacht worden.
     
  5. JosBr

    JosBr

    Lid geworden:
    22 nov 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Eindhoven
    Ik heb als zender/ontvanger de 10 kanaals versie van de Flysky FS-I6X
    Naamloos.jpg
     
  6. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    9.052
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Heb je al binnenin de zender gekeken?
    En stel dat het mogelijk zou zijn, waar wilde je die mutiplexer dan tussen schakelen?
     
    Laatst bewerkt: 22 nov 2021
  7. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    711
    Je hebt 10 kanalen, naast de sticks 4 schakelaars voor een digitale input en 2 potmeters om een variabele input te genereren.

    https://www.pololu.com/product/2801 kun je aan de schakelaars voor kanaal 5-6-7-8 hangen. Aan elke potmeter kun je twee van deze electronische schakelaars hangen, een op 25% en een op 75%, de middenstand is dan UIT. De potmeter is dan OF de lage kant OF de hoge kant. Bijvoorbeeld toeteren OF de waterspuit maar niet tegelijk.

    Op die manier kun je 8 functies bedienen.
     
  8. JosBr

    JosBr

    Lid geworden:
    22 nov 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Eindhoven
    Ja hoor ik heb al binnen gekeken en daar is volgens mij best wel plaats voor "wat extra's" maar de link van F2B over de switches van Polulu zijn ook interessant.

    Inderdaad heb ik naast de 4 sticks ook nog 4 schakelaars en 2 pot's.
    Op de rechtersticks heb ik met een mixer de beide Buhler motoren zitten, vooruit en achteruit op beide motoren en zodra ik links rechts gebruik kan ik vooruit/achteruit mixen op de motoren, dus de rechter sticks zijn in gebruik.
    Op de linker stick heb ik links/rechts het roer zitten, op vooruit/achteruit een 4 kanaals module van www.modellbau-regler.de waarmee ik al wat verlichting kan schakelen.
    Op de 3-weg schakelaar heb ik een servo zitten om de boegschroef te schakelen, Ik heb geen idee waarmee ik de andere aansluitingen van de extra schakelaars en de 2 pot's mee mag belasten op de ontvanger.
    Ik heb het idee dat ik daar geen belasting zoals verlichting rechtstreeks op mag aansluiten Mijn BEC via de vaartregelaars kan1A als max aan maar ik schat dat de ontvanger niet die 1A door zal laten. Dus dacht ik dat er sowieso iets extra's tussen moest om met b.v. relais te schakelen vandaar mijn ouderwetse idee om nog een keer zo'n multiplexer te bouwen zoals ik die vroeger heb gebruikt bij mijn Smit Lloyd 109.

    Op mijn 65e leer ik gewoon nog dagelijks dingen bij :)
     
  9. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    711
    Die 4 kanaals module kun je ook gebruiken op kanaal 9 en 10. Potmeter kort naar links en dan weer naar het midden is hetzelfde als stick even naar onderen. Met twee potmeters kun je dan 8 functies in en uitschakelen. Eventueel kun je een verende tuimelschakelaar met een paar weerstandjes toepassen in plaats van de potmeter als die bestaan.

    1A mag door de ontvanger maar beter is de voeding voor lampjes e.d. buiten de ontvanger om te schakelen. Van de ontvanger heb je dan alleen de witte en zwarte draad nodig, de rode moet je dan weglaten.

    Voor het via de ontvanger schakelen van grootverbruikers zijn er ook relais boardjes te verkrijgen. Bijvoorbeeld: https://www.vanallesenmeer.nl/RC-Switch-with-Relay-(Assembled)-Pololu-2804
     
  10. JosBr

    JosBr

    Lid geworden:
    22 nov 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Eindhoven
    Grinik die website had ik net ook gevonden, beter dan uit USA bestellen.
    Dank je voor de uitgebreide info, aan die potmeters gebruiken als "stick" had ik nog niet gedacht, ga ik zeker proberen.
    Mijn bedoeling is ook om alle verlichting apart te voeden, plaats genoeg en beter een extra accu plaatsen dan door gewicht als ballast.
     

Deel Deze Pagina