Seabex One

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Watergeus, 18 okt 2018.

  1. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Uhm Frank, ik ben van oorsprong geen automatiseerder.
    Meer scheepsdiesels en andere mechanische constructies, maar nu weet ik dat de boot zichzelf op de plek laten houden iets meer vergt dan alleen een GPS-je plaatsen.

    De heren van Kongsberg hebben daar ook een best zware computer en per richting diverse bewegings- en versnellingssensoren voor nodig.
    Ik weet niet of ik daar aan uit ga kunnen en of daar dan weer de ruimte en beschikbare gewicht aanwezig is.
    Zo'n zware computer verbruikt ook nog eens aardig wat stroom dus je valt van het een in het ander.

    Nu heb ik hier op het forum ooit eens een enthousiasteling gezien die gezegd heeft een poging te zullen gaan doen maar die is of gestrand in zijn poging of hij heeft zijn verslag nooit meer bijgewerkt.
    Ik heb er in ieder geval niets meer van vernomen.

    Ik kan wel extra draden gaan trekken maar heb geen idee hoeveel er dan extra nodig zouden zijn, ik leg wel kabelgoten aan zodat er eenvoudig van voor naar achter kabels bijgelegd kunnen worden om de moonpool heen. Daarbij leg ik aan de ene kant de voedingsdraden en aan de andere zijde de schakeldraden, daarmee loop je niet het risico dat een functie onbedoeld schakelt wanneer je even vermogen van motoren vraagt.

    Heb het in de praktijk meegemaakt dat stuurdraden van brandbestrijdingsunit tegen de kabels van de startmotoren aan gebonden lagen met als gevolg dat bij de eerste opstart van de motoren de motorkamer meteen vol met blusgas stond. En niet 1 keer maar bij 2 zusterschepen achter elkaar, ze waren wel consequent.

    Groet,
    Mathieu
     
  2. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Even wat anders.
    In afwachting totdat ik de achterste RPA console in kan bouwen maar even mijn zinnen op wat anders gezet.

    Het hekportaal.
    Daar staan 4 werkende blusmonitoren op en er hangt een draadschijf onder.
    Tijdens de voorbereiding kwam ik deze al tegen: https://info398977.wixsite.com/shop/product-page/a-frame-für-seabex-one-1-75-funktionsfähig
    Een 3D geprint hekportaal met zowel draaiende blusmonitoren als een werkende winch. Dat idee had ik ook om te gaan maken maar beter kijkend naar wat oude foto's lijkt het mij dat daar geen winch in het portaal zit.
    Eerder zal de winch ergens aan dek staan waarvandaan de draad naar de schijf zal lopen. Conclusie: De schijf werkend maken en later ergens een lier aan dek plaatsen.
    Komen we op het punt van de draaiende monitoren.
    De kleinste servo die ik heb past niet in het portaal dus nog eens goed kijken naar het 3D printje, daar blijkt dat ze de bovenbalk dikker gemaakt hebben om alles in te kunnen huisvesten.
    Dat wordt dus modificeren. De hoekverdraaing hoeft ook niet veel te zijn, op de worp lengte is het hoekverschil toch goed zichtbaar. Kan ook niet groot zijn vanwege de slangen die er aan vast zitten en de toch beperkte ruimte.
    Maar eens wat onderdelen in elkaar gaan zetten om de mechaniekjes te kunnen uitwerken en om te zien hoeveel ruimte er nodig is.

    Groet,
    Mathieu
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.207
    Locatie:
    Betuwe
    Mathieu:
    m.b.t.de achterste schottels onafhankelijk of niet: je kunt er beter nú een extra servo inzetten en die twee middels een V-kabeltje op één kanaal zetten. Stél dat je later toch overweegt om ze apart te bedienen, hoef je alleen maar het V-kabeltje tussen de servo's en de ontvanger uit te halen en beide servo's in een apart kanaal te prikken... klaar. Bovendien is het prettiger voor de servo's: met name als de handel op volle kracht vaart, moet een 'standaard-servo' er best aan trekken die de schottles rond te krijgen. En jij hebt er nog een schijf tussen gezet die, als ik het goed zie, de uitslag van deSchottels nog wat groter maakt. Kost ook extra kracht. Dan zijn 2 servo's sowieso beter.

    De blusmonitoren draaibaar maken is ambitieus. Als ik dat nu zou moeten doen, zou ik het met één mini-servo doen die middels hevels aan alle blusmonitoren ze een beperkte slag geeft. Beperkt, omdat je met een behoorlijke slangenkuil in die balk zit. Het moet allemaal wel passen. Verder geef ik je in overweging om regelaars op je pompen te zetten. Niets is leuker om aan te komen varen met een 'pisstraaltje' en op het moment dat je het publiek hoort zeggen: "Is dat alles???" de pompen op volle kracht te laten werken...
    Destijds, in de jaren '90, heel veel lol mee gehad op de NMM op het oude Luchtvaartmuseum, Soesterberg. Daar hadden we vaarbak die vlakbij een DC-3 stond. Als iemand dan weer een bezig was met bluskanons, deed het publiek vaak een stap achterwaarts om uit de straal te blijven... en stootten hun achterhoofd tegen de vleugel van de DC-3 die daar hinderlijk in de weg stond te staan... En gelachen dat we hebben...

    En in het portaal zit géén winch. Volgens mij zit die op het originele schip in de opbouw. Dus een katrol aan het portaal lijkt me een goeie oplossing. Moet een en ander wel stevig genoeg zijn natuurlijk.
     
  4. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Gennep
    De Düsseldorf gebruikt touwtjes over poelies om de monitoren te draaien, misschien kun je op die manier servo('s) onderdeks houden en het portaal slank?
     
  5. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    @pentip ,
    Ik ben bekend met dat systeem echter de afmetingen van het originele portaal zijn 140x25x10mm.
    De micro servo komt er liggend in en de nieuwe afmetingen worden 140x30x25mm.
    De kleinste poelie van die draaiset past er al niet in.
    Ik zal eens proberen of ik wat foto's kan maken van de onderdelen en de beschikbare ruimte, zoals ik er nu tegenaan kijk wordt het een heel nieuw portaal.
    Mocht het mislukken kan ik altijd de originele er nog op zetten.
    De overbrenging van de beweging door de servo op de monitoren is nog wel een puzzel om het simpel en werkend te krijgen.

    @Roel van Essen , leuke tip van die regelaar op de pompen. Daar heb ik nog een mooie regelaar voor liggen dus is simpel te doen.
    Die 2de servo voor het sturen is inderdaad wel beter om nu te doen, nog los van de eventuele mogelijkheid om ze later los te bedienen blijft het een drama om een servo te wisselen als die het heeft opgegeven.
    En voor de monitoren wordt het dit idee:
    upload_2020-5-3_10-43-2.png
    En misschien ook nog wel zo dat de bovenkant er van af kan als het nodig is.

    Groet,
    Mathieu
     
  6. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Gennep
    dat scheelt in dikte idd maar weinig. Je gaat dus de verticale en de onderkant van het portaal maken waarop de blussers+servo komt. Wellicht slim om dat stuk dusdanig sterk te maken dat je de boot er (deels) mee kunt optillen, lijkt me een verleidelijke plek om per ongeluk even een zetje te geven in plaats van de romp te pakken......

    Ledjes dekverlichting had je natuurlijk al bedacht voor de binnenkant portaal toch? ;)
     
  7. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Hey Mathieu, is het geen idee op de monitoren een tandwiel te zetten, ik denk aan 10 a 16z en deze allemaal te linken met een tandlat, op de servo een even of groter tandwiel en de servo op de uiterste kant verticaal te zetten of zelfs in de body in de "A" frame ?
    Dan heb je genoeg plaats voor je leiding.
    Goede tip ga langs het hospitaal en neem infuus leiding ik zou elke monitor er een geven dan heb je veel "buislengte" om deze goed te doen draaien. het principe zit in de Wrestler ook al heb ik dat gedaan voor de 360° draaiïng. (naderhand heb ik het toch nog anders gedaan...)
     
  8. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    zaandijk
    Let wel op, de infuusleidingen worden door het water stugger.
    Voor mijn Dusseldorf heb ik toen de bijgeleverde siliconen slang gebruikt dit was 5 buiten en 2 binnen en toen kwam het probleem dat de pompdruk te hoog was en de slang zich onder de monitoren opblies.
    Alle slangen verwijderd en sliconenslag gekocht 5 buiten en 1 binnen, geen ballonvorming meer en het spuiten was erg goed.
    Dus zou toch voor siliconen gaan.
    Groet Piet
     
  9. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Hey Piet, infuusslang is siliconen slang, ik heb er hier liggen die bijna 35j is en ze is nog veel soepeler dan mij hoor o_O, misschien zijn er wel verschillende soorten?
    Nu voor mijn blusmonitor zal dat zeker volstaan, het groot probleem met gekochte siliconen slang is dat ze veel dikker qua wand zijn, ik gebruik ze wel als hoofd leiding maar ze is echt niet beter dan de infuusleiding hoor dat is allesinds mijn ervaring.

    Nu blaasvorming kan enkel door drukopbouw en drukopbouw is het gevolg van of een te grote pomp of een te hard gesmoorde monitor uitgang, dit kan je heel makkelijk oplossen door een ESC er tussen te zetten en de spuit zachtjes te laten oplopen tot maximaal debiet (of de verste straal) en dat dan of in programmeren als max ,of de spanning te meten en de pomp hierop te limiteren als je dan de pomp nog harder laat draaien heeft het helemaal geen zin. Het kost enkel amps en er gaat geen cm verder gespoten worden, voor onze toepassing is het water totaal onsamendrukbaar en heeft drukopbouw eerder een negatief effect, onlangs een monitor getest op een simpele ruiten sproeier pomp (chinees en 12v) op 8,2v kwam ik op bijna 7m

    Ik zou het" vooral toepassen omdat er zo weinig plaats is maar ik kijk wel hoe Mathieu dit probleem oplost, ik denk dat hij ideeën genoeg heeft, het is tenslotte maar een buisje he.
     
  10. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Ik zie het alweer, vele wegen leiden wederom naar Rome;).

    Ik gebruik gewoon de siliconen slang die er al bij zat, ik neem aan standaard in de beslagset.

    Nu was ik lekker aan de slag gegaan met de blusmonitoren en het portaal.
    Lekker vlot, erg enthousiast en ........toen ging het een na het ander de mist in.
    Ik zou heveltjes maken om aan de onderkant van de monitoren te bevestigen voor het draaien en die waren best aardig gelukt, totdat bleek dat ik ze uit een plaat gezaagd had dat voor de constructie van het portaal bestemd was.:oops:
    En toen ging ik nog eens kijken naar de bovenplaat waar de monitoren op komen, netjes, ze konden soepel draaien niet te veel weerstand en zo.
    Heb ik niet zitten opletten en kloppen de onderlinge afstanden niet waardoor de buitenste niet ver genoeg naar buiten staan en dus de slang aansluitingen niet meer passen.
    Dus eigenlijk weer terug bij af.:confused:

    Toen ben ik maar met de besturing van de achterste RPA's verder gegaan.
    Het worden 2 servo's met een Y-kabel, eigenlijk heb ik de servo's zelf aan elkaar gesoldeerd met een Futaba kabel er aan. De gebruikte servo's hadden nog de oude Robbe stekkers.
    20200503_175014.jpg
    Twee gelijke servo's, ze komen aan de achterkant tegen de tussen tandwielen aan, ondersteboven. Dit geheel wordt wel demontabel.
    Het ene tandwiel hoefde ik gelukkig niet aan te passen, die kon zo overgezet worden.
    het tweede tandwiel moest dus weer pas gemaakt worden, de asdiameter uitboren zodat de servohevel aansluiting erdoor kan en het tandwiel verder uitdraaien zodat de ronde servo hevel er in past en diep genoeg om het tandwiel niet op het servohuis aan te laten lopen.

    20200503_220453.jpg
    Het eerste tandwiel was beter gelukt, die klemt, deze zit wat losser en moet echt vastgezet worden. Al met al toch niet slecht uit de hand en (bijna) op het oog op de Unimat 3.

    We gaan weer verder knutselen.

    groet,
    Mathieu
     
  11. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    En weer een succesje behaald.
    Het sturen met 2 servo's op de achterste thrusters werkt.


    Al moet ik zeggen dat het resultaat niet helemaal aan de verwachtingen voldoet, ik had gehoopt op een grotere hoekverdraaïng dan nu gehaald.
    Had ik andere tandwielen moeten kiezen.
    Er valt nog wel; het een en ander af te stellen. Zo moet alles toch nog een tandje verzet worden om het juiste middelpunt te krijgen en zal ik toch eens moeten kijken of ik nog wat speling tussen de tandwielen uit kan krijgen.
    Voor nu ben ik in ieder geval een tevreden mens en hier nog wat stilstaande plaatjes voor degene die het wat beter willen bekijken.

    20200504_113923.jpg
    Kale unit met de Schottels op hun plek.

    20200504_114209.jpg
    Tussen tandwielen geplaatst, thrusters gefixeerd.

    20200504_150938.jpg
    Servo's geplaatst, achter aanzicht.

    20200504_150944.jpg
    Bovenaanzicht.

    20200504_151010.jpg
    En het zij aanzicht.
    Ik zie nu pas dat deze servo iets opgekomen is. Ze moeten nog vastgezet worden, ze klemmen nu nog.

    Ook nog een klein stapje met het hekportaal gemaakt.
    Een nieuwe bovenplaat en iets van een concept bediening voor het draaien.
    De heveltjes worden aan de slangpilaren gelijmd, de pennetjes aan de hevels vallen in de grijze balk die straks door de servo bewogen zal worden.
    20200504_002805.jpg

    Veel bouwtijd geeft toch wel extra creativiteit. Het gewoon gaan bouwen en zien waar het toe leid werkt voor mij toch het beste.
    Ik kan het wel uittekenen maar vaak zie ik dan toch wat over het hoofd..

    Rustig verder maar.

    Groet,
    Mathieu
     
  12. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Hey Mathieu, ik zie toch gigantische vorderingen elke dag weer, als je meer uitlag wil, open de servo's en soldeer tussen de buiten pootjes van de potentiometer en het printje of de draad aan beide zijde een 2,5 a 3 kOhm weerstand en hij draait 180° naar beide kanten.

    Trouwens waarom stuur je niet op het grote tandwiel direct? dan heb je heel wat meer uitslag?

    Of zet een arm op de servo en ga met een stang naar het grote tandwiel als je trouwens dan de stang ver op de arm zet en naar het center gaat van het tandwiel het je weeral een "versnelling" of vergroting van je draaicirkel, let wel op met het vermogen van de servo als hij te groot wordt.
     
  13. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Hi Jan,
    Die weerstanden zijn nog een idee.
    Waarom niet direct de tussen tandwielen aandrijven? Dan loopt het servohuis tegen het kroonwiel van de schroefaandrijving, dan had ik een nog groter tandwiel moeten gebruiken.

    Gigantische vorderingen? Ik heb op dit moment even meer tijd dan normaal tot mijn beschikking.
    Op het verkeerde moment mijn baan opgezegd en door onder andere dat microscopisch dingetje is het wat lastiger om weer naar mijn oude baas terug te keren.
    Dus je kan bijna zeggen dat modelbouwen mijn baan is geworden voor nu en eigenlijk heb ik er wel plezier in zo, aan de andere kant wil ik toch weer graag aan de slag.
    Iets van project werk voor een maand of 3-4.

    Deze week zal de voortgang niet zo voorspoedig zijn, heb nog wat klussen op mijn 1:1 boot en hier in huis.

    Ik moet nu oppassen dat ik niet te snel ga. Hoezo dan?
    Dit is ook het punt waarop er over verlichting en andere functies nagedacht of voorbereid moet gaan worden.
    Pentip herinnerde mij even daar aan toen hij over de verlichting aan het hekportaal begon (waarvoor dank ;)).
    Het wordt dus nu ook de tekening er bij pakken en gaan markeren welke verlichting waar en werkend moet gaan komen.

    Groet,
    Mathieu
     
  14. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Lekker wanneer iets werkt als je het uitgevoerd hebt.
    Op aanraden van Jan (JaFa) heb ik weerstanden in de servo's toegevoegd. Weliswaar niet de voorgesteld 2,5 of 3kOhm maar 2,2kOhm, gebruik wat je hebt zeg maar.

    De weerstanden:
    20200507_141734.jpg
    En uiteraard kwamen er bij 1 servo de weerstanden los nadat ik de boel weer dicht had om te testen, geeft wel weer iets aparts want dan weet hij niet meer waar hij naartoe moet en blijft hen en weer jutteren.
    Ook weer opgelost.

    En resultaat zou ik zeggen, nu heb ik ongeveer 225gr. uitslag van de thrusters naar beide zijde.

    En het filmpje:


    Ondertussen ook nog lekker in de keuken bezig geweest.
    Het recept:
    Een kromme ABS plaat voor ca. 2 1/2 uur in de oven op 85C, na de helft van de tijd een flinke ovenschaal erop en laten staan.
    Na die 2 1/2 uur alles uit de oven halen en op een vlakke ondergrond het geheel rustig laten afkoelen.
    Wanneer het bovenstaande nog niet het gewenste resultaat geeft, herhaal het nogmaals.
    20200507_110050.jpg
    Het afkoelproces in werking, de schaal en maatbeker zijn gevuld met (warm) water voor extra gewicht.
    De voorgesteld föhn werd niet in huis gevonden en achteraf ben ik daar wel blij om want dat verwarmd niet gelijkmatig en wordt mogelijk zelfs te warm.
    wat Googel mij vertelde was dat ABS vanaf de 85C zacht zou worden en dat risico wilde ik maar niet nemen.

    Ze kijken hier in huis nergens meer van op :D.

    Groet,
    Mathieu
     
    k-k en Bert V vinden dit leuk.
  15. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    467
    Locatie:
    waar me werk is
    Haha plaatje abs in de oven het kan allemaal haha.
     
  16. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Hey Mathieu, dat ziet er niet slecht uit die draaicirkel, dit is toch veel cooler, dan 180° thrusters, nice!!!!

    Nu kan je er alles mee doen, zelfs indien je ze apart wil sturen, dit wordt een coole boot!
     
  17. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Dat wordt het zeker Jan.
    Ik vraag me u alleen af hoever de servo's gaan wanneer ik de 2,2kOhm weerstanden vervang door bv 4kOhm weerstanden of wanneer ik dezelfde weerstanden aan de kant van de zender er bij zou zetten?
    Er moest trouwens wel nog een mechanisch aanslag verwijdert worden om deze verdraaiing te kunnen krijgen.
    Hoe dan ook, ik ben tevreden voor nu.

    Als ik nu in de romp kijk zie ik een beste chaos aan draden, nu al. Ik ben me er terdege van bewust van het belang van het goed merken van de draden zodat het later ook weer terug te vinden is.
    Verder ben ik nu toch echt op het punt om het dek erin te gaan lijmen en dat ga ik dan maar doen ook. Dan geeft het meteen weer een ander beeld.
    Het moeilijkste is nu gebeurt onderdeks en wat er nog moet gebeuren kan ik goed bij, de dekopeningen zijn groot zat.

    Wel verbaasde ik mij over het feit dat de luiken in het dek pas gemaakt moesten worden op de openingen en dat terwijl de bewuste luiken toch echt oorspronkelijk uit die openingen waren gekomen :hammer:.

    Groet,
    Mathieu
     
  18. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Gennep
    Potmetertje ipv weerstand? Dan kun je naar wens afstellen door experimenteren.
     
  19. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Dordrecht
    Dat idee is op zich goed maar niet handig, dan moet ik een 3de servo gelijke nemen en die zo verbouwen dat je kan testen, eigenlijk de potmeters buiten de behuizing brengen.
    De weerstanden zitten diep in de behuizing en passen er net in. Ook moet je de weerstand van de potmeters makkelijk kunnen meten en niet iedere keer alles weer openen moeten maken.
    Dat is mij voor nu teveel werk en weegt niet op tegen de meerwaarde op dit moment.

    Groet,
    Mathieu
     
  20. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Hey Mathieu hoe meer weerstand hoe verder ze draaien, maar ik denk dat de potmeter de limiet zal zijn, ik heb het nooit verder getest dan 3K omdat de servo ook onnauwkeuriger wordt vandaar,

    Als je een extra servo hebt kan je dit makkelijk testen. Oh misschien wel belangrijk bij rook moet je stoppen:p, dat blijk een harde limiet te zijn.
     
    Laatst bewerkt: 8 mei 2020

Deel Deze Pagina