Secondelijm verwijderen, hoe?

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door steefaman, 10 okt 2008.

 1. steefaman

  steefaman Guest

  Hey!

  Ik heb laatst een silveren omranding van m'n MP4 eens goed vast geplakt (die is blijktbaar nooit goed vast gemaakt). Maar jullie raden het al: ik heb een beetje geknoeid. Gelukkig zit het niet op 't scherm maar op de achterkant.

  Nu is mijn vraag: hoe kan de secondelijm weggehaald worden zonder dat er een zichtbare plek achterblijft (bv. dat de kleur weg is ofzo).

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  Groeten,
  steefaman
   
 2. nando

  nando Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 jun 2004
  Berichten:
  5.112
  Locatie:
  apeldoorn
  Er is maar 1 ding dat secondelijm verwijderd, aceton.
  Maar is een kans dat het het de ondergrond dof maakt.
   
 3. steefaman

  steefaman Guest

  Hmm... 'k kan het natuurlijk ook eerst proberen op een anders stukje plastic :p Maar waar is dat aceton te koop dan?
   
 4. Acropilot

  Acropilot Guest

  in een gewone winkel hoor, staat ergens bij de schoonmaakproducten :)
   
 5. nando

  nando Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 jun 2004
  Berichten:
  5.112
  Locatie:
  apeldoorn
  Drogisterij.


  .
   
 6. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  16.445
  Locatie:
  As,Belgiƫ
  hallo

  kan je ook vinden in zo een beauty shop
  en dan heet het nagellak remover
  staat zo zot als je als man dat gaat vragen hahahaha
  maar het vreet plastik aan
  het enige waar op lange termijn CA ook niet tegen kan is water maar dat is voor een mp3 ook niet zo vriendelijk
  er bestaat van een bepaald merk CA remover maar die staan alleen op beurzen en tentoonstellingen en zo eentje is er nu niet direct meer dit jaar

  veel uitleg maar voor de rest niet kunnen helpen
  spijtig he

  groetjes raf
   
 7. nando

  nando Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 jun 2004
  Berichten:
  5.112
  Locatie:
  apeldoorn
  Jammer dat je voor nagellak remover veel meer betaald dan voor "gewoon" aceton.

  Zap Z-7 CA Debonder zit ook aceton in, maar is wel gemixt met iets anders. En kost ook een stuk meer.

  Ik heb al veel dingen gelezen, maar water nog niet (ca word hard doordat het water haalt uit de lucht...) glycerine schijnt ook te werken, ik heb het geprobeerd en dat werkt niet, na wat zoeken bleek het een dikmaker/vertrager voor ca te zijn...
   
 8. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  16.445
  Locatie:
  As,Belgiƫ
  hallo
  als je bij duikboten CA gebruikt buiten in het wate rdan komt het zeker los
  kan wel eventjes duren maar los komt het zeker

  groetjes raf
   
 9. nando

  nando Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 jun 2004
  Berichten:
  5.112
  Locatie:
  apeldoorn
  Tussen loslaten en verwijderen/schoonmaken zit nogal een verschil.
   
 10. binnenk0rt in leeuwarden is er een beurs.
  ik dacht de 2de week na de herfstvakantie, als k me niet vergis
   
 11. Henri Kaper

  Henri Kaper verslagschrijvers

  Lid geworden:
  25 nov 2006
  Berichten:
  2.806
  Locatie:
  Den Haag
  Niet direct wat je vraagt geloof ik, maar allicht aardig om ook te delen ... de witte uitslag van secondelijm kan je wegkrijgen met olie (naaimachineolie e.d.). De behandeling moet je misschien een paar keer herhalen, maar uiteindelijk blijft het weg.
   
 12. Jahre Viking

  Jahre Viking Guest

  Aceton

  Nagellak remover zit onder andere aceton in, het is geen aceton in de zin zoals ze het gebruiken als ontvetter voor spuiterij. Dat mag niet omdat pure aceton bepaald niet gezond is en allergische reaties kan veroorzaken en zeer licht ontvlambaar is.

  Hou er rekening mee dat aceton een zeer agressief middel is, de meeste plastieks lossen er in luttele seconden in op en vooral bij poetsbewegingen. Helaas vallen daar vrijwel alle spuitgiet plastieksoorten onder die worden gebruikt voor consumenten elektronica. Vaak zijn deze artikelen oook nog voorzien van een laklaag die met aceton ommiddelijk bij eerste aanraking al wordt aangetast.

  Overigens werken de meeste plastieklijmsoorten ook met klein beetje aceton er in. De lijm maakt de onderdelen zacht zodat ze onder enige druk met elkaar versmelten. Een gemorst drupje zit er dan meestal ook niet aan vast, maar er in vast, vooral als die plaats vetvrij was.

  Als je moet lijmen aan mooie dingen die je later niet of zeer moeilijk kan herstellen in geval van morsen, onthoud dan dat lijm en vet elkaars grootste vijanden zijn. De delen die beschermd moeten worden dun insmeren met zuurvrije vaseline is vaak al genoeg om ze te beschermen tegen secondenlijm.

  Het best is om inplaats van secondenlijm een lijmsoort te gebruiken die een veel langere verwerkingstijd heeft en dun met een klein kwastje kan worden versmeerd. Zo kan je de te lijmen delen heel precies insmeren zonder morsen.

  Gemorste secondenlijm ontzichtbaar zonder schade van de ondergrond en dus zonder nabewerken verwijderen is mij nog nooit gelukt aangaande plastiek. Mijn ervaring is dat pogingen om het te verwijderen het probleem vaak erger en zichtbaarder maken dan het lijmrestje te laten zitten. Vooral als de lijm doorzichtig en glashelder is kan je het beter maar laten zitten. Meestal erger je, jezelf er kapot aan omdat je weet waar het zit, een ander ziet het meestal niet eens.

  Edit: nog even dit, secondenlijm lijkt vaak de ideale oplossing, maar mijn mening is dat het tot nu toe de meest k*t lijm is die er verkrijgbaar is. Niet sterk, de seconden zijn vaak heel erg lang, witte uitslag, korte bewaartijd. Moeilijk verwijderbaar, te dun, loopt uit en daardoor moeilijk in zeer kleine drupjes te doseren. Pak je er een kwastje bij dan blijkt dat ineens wel in 1 seconde vast te lijmen. Ik zie secondenlijm meer als noodoplossing net als de beruchte kontaktspray voor schuif en draaipotmeters, relais etc.

  Je had je mp4 beter uit elkaar kunnen schroeven en een andere lijm, of van die flinterdunne en sterke dubbelzijdig klevende tape gebruiken.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 10 okt 2008
 13. AVS

  AVS Guest

  Voor extra fixatie van schroeven in plastic gebruik ik secondenlijm. Is prima daarvoor.
  Iets waar veel kracht of druk op komt te staan daar is secondenlijm niet goed voor. Veel te broos en dus te zwak om die krachten te kunnen weerstaan.
   
 14. Cheeta

  Cheeta Forum veteraan

  Lid geworden:
  8 jul 2003
  Berichten:
  9.497
  Locatie:
  Nieuwegein
  voor schroeven in plastik gebruik ik gewoon blanke nagellak. is wat dikker dan seconde lijm en minder gevaarlijk voor je model ;).

  maar die ca kan je idd verwijderen met wat dunne olie... duurt wel een aantal cycli en je moet het goed laten inweken.

  maar betreft het hier een plastic model? anders kan je het vaak ook nog wel weg polijsten..
   
 15. Niek

  Niek Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 aug 2002
  Berichten:
  8.759
  Locatie:
  Almere
  nitro, dat spul wat je bij brandstof mengt
   
 16. micromagic 31

  micromagic 31

  Lid geworden:
  6 mei 2003
  Berichten:
  237
  Locatie:
  Obdam
  Ik weet niet waar het vandaan komt dat seconenlijm niet watervast is, maar wat mij betreft is het de grootste onzin. Ik vaar al een aantal jaar met Micro magic's (modelzeilbootjes van Abs plastic) en ik heb meerdere bootjes geheel met secondenlijm in elkaar gezet. De meest rare dingen zijn er met de bootjes gebeurd maar alles zit nog steeds netjes op elkaar en muur vast.

  Het verwijderen van secondenlijm is op plastic inderdaad bijna niet te doen, meestal schraap ik het er voorzichtig van af met een mesje.

  Als ik seconden lijm op mijn vingers krijg dan laat ik het er meestal gewoon af slijten. voorheen heb ik aceton en al die andere oplosmiddelen gebruikt maar daar heb ik nu nog steeds last van in de vorm van extreem droge handen die bij het minste of geringste open barsten.
   
 17. Henri Kaper

  Henri Kaper verslagschrijvers

  Lid geworden:
  25 nov 2006
  Berichten:
  2.806
  Locatie:
  Den Haag
  Je moet inderdaad zoveel mogelijk vermijden je handen met oplosmiddelen schoon te maken, want het vernietigt de talgklieren in je huid. Zo veel mogelijk warm water en zeep gebruiken of laten slijten.
   
 18. hezik

  hezik Guest

  Dat is het dus niet. Secondelijm is niet watervast. Dat jouw bootjes niet uit elkaar vallen, komt omdat de secondelijm het ABS zelf aan elkaar gelast heeft als het ware.

  Zodra je een scheur gaat overbruggen met secondenlijm (waar het ook niet geschikt voor is) dan kan de lijm daar wel degelijk door water aangetast worden.

  De rant op secondelijm in dit topic ben ik het totaal niet mee eens, secondenlijm is een erg goede lijm, maar je moet het wel op de juiste manier gebruiken. Als je last hebt van overdosering van dunne CA, bijvoorbeeld, dan moet je ook een dun pipetje gebruiken. Om over kwastjes nog maar te zwijgen, secondenlijm is geen kwastbare lijm, dat een kwastje niet werkt, is dan ook volstrekt logisch. Gewoon de juiste spullen gebruiken en de lijm op de juiste manier gebruiken en dan is ook secondenlijm een heel erg prettige lijm, misschien zelfs wel de fijnste lijm die er bestaat. Zelfs al droogt het niet in een seconde, het is sneller dan zo'n beetje alle andere lijmsoorten. Zeker de dunne is erg viscose, wat deze bij uitstek geschikt maakt voor 'interlocking constructies'. Je kunt dus, als je goed bouwt, je hele zaakje zonder lijm in elkaar zetten en dan hoef je alleen maar een dun druppeltje dunne CA op de naad te laten vallen en trekt het zichzelf ertussen door de cappilaire werking.

  Tot zover, want het is hier totaal oftopic.

  Een druppel secondenlijm van een canopy, kap, of whatever verwijderen, zonder dat je het ziet, kun je eigenlijk wel vergeten.

  Als je gaat lijmen, hou een stukje keukenpapier bij de hand. Als ergens een druppel opkomt, gelijk met een snelle beweging wegvegen. Dan zie je er niets meer van.

  Als het is uitgehard, op een plastic, kun je gokken op vetheid van het plastic en proberen het er met een scherp mesje af te schrapen. Werkt dat niet.. zet alle andere methodes maar zo ongeveer uit je hoofd, want praktisch alles wat je zou kunnen gebruiken, tast ook het plastic aan.
   
 19. Cheeta

  Cheeta Forum veteraan

  Lid geworden:
  8 jul 2003
  Berichten:
  9.497
  Locatie:
  Nieuwegein
  uhm geen keukenpapier nemen! dat maakt het alleen maar erger... vochtige doek is vele malen beter. liefst 1 die absoluut niet pluist!

  Keukenpapier trekt sec lijm in bij grotere dosis plakt het dan alsnog vast aan je model en dan heb je dus keukenpapier op je model zitten als bonus
   
 20. Jahre Viking

  Jahre Viking Guest

  Bison Lock Bond en je wil nooit weer anders, wel zo veilig voor je model en je vingertoppen.
   

Deel Deze Pagina