servo+tester+schakelen tussen standen

Puffin

Moderator
Moderator team
Forum veteraan
Het volgende electronica probleempje:

Ik heb een servo die ik op meerdere van te voren bepaalde standen wil hebben. Een test opstelling gemaakt met een goedkope servo (analoog) en een servo tester. 3 potmeters ipv 1 aangesloten en de servo per potmeter ingesteld. Schakel ik doormiddel van een relais tussen de potmeters doet de servo precies wat ik wil. so far so good. Nu is heb ik een digitale servo op de tester aangesloten en je raad het al het werkt niet. Dit zelfdenkende mormel wil niet reageren op het moment dat je overschakeld van de een naar de andere potmeter.. grrrrr

Okay ik heb een printje van CTI dat snelheid en eindpunt regelt en kan precies doen wat ik wil schakelen tussen twee standen. Helaas minder handig aangezien de potmeter zo klein is en ik de waarde ervan niet weet. Als ik die kan vervangen door een grote potmeter ben ik al een stuk verder. Ik kan kijken of ik nog een analoge servo kan gebruiken maar deze digitale is het juiste formaat, krachtig en met metalen tandwielen en belangrijk niet duur.

De opstelling die ik nodig heb is voor een gaskraan bediening namelijk stand 1 is uit, 2 is waakvlam (instelbaar zijn) en 3 voluit. Bovendien wil ik doormiddel van een grote potmeter ook volledig op handbediening kunnen overschakelen. Met een analoge lukt het, met een digitale niet. De gaskraan regelt de vlam in een stoomketel, afhankelijk van de druk en de temperatuur wil ik dat de servo reageert. De servo bedienen met de zender is lastig, de waakvlam is heel dicht bij uit. Dus doormiddel van schakelen kan ik een per ongeluk gas uit voorkomen of juist in geval van nood het gas uitzetten.

Op de servo tester heb ik de keuze het signaal op P of N te zetten, of dat gaat helpen weet ik nog niet. Ik krijg de indruk dat de digitale servo en de tester niet goed met elkaar overweg kunnen. terwijl als je 'm enkel aansluit zonder toeters en bellen hij gewoon werkt. Bovendien is op het moment van schakelen de digitale servo zeer onrustig, veel meer dan de analoge. Aangezien de CTI versie wel kan schakelen moet het mogelijk zijn, alleen die potmeter is zo klein dat ik voor handbediening er geen knopje op kan zetten en dat hij naar veel vuldig gebruik zo stuk is.

Iemand ervaring met het doormiddel van een servo tester een servo te bedienen in schakelbare standen? Is er een andere optie om een digitale servo te schakelen in voor ingestelde standen. Dit moet redelijk soepel en zonder storingen, de afstand tussen waakvlam en uit is een paar graden meer niet. De waarde van de CTI potmeter zou handig zijn, echter ik vertrouw de meting niet aangezien er andere electronica in de buurt zit en de potmeter daarvan niet te isoleren is.

RC-Point & 2ehandsRC Webshop en Modelbouwwinkel Beugen

De servo is een HET-RC Ds-002MG
 
update:

Opnieuw getest de N op de print was het niet, niks werkt nu alles opnieuw gesoldeert met betere potmeters, de functie werkt maar de digitale servo is heel onrustig dus nog niet goed. Opzoek dus naar een betere servo tester, deze was van de grote C misschien dat het helpt.
 
Nano

je kunt hiervoor een Arduino-bordje nemen. Je leest de ingang en zet dan de uitgang in elke gewenste stand....

Zeer simpel en doeltreffend en zo'n bordje kost ook niet veel (Arduino Nano V3.0 Microcontroller Board).

Je moet wel een beetje kunnen programmeren in C/C++

Succes!
:proost:
 
Je kan ook een bordje nemen met een PIC leest de ingang en stuurt een servo van en naar elke gewenste stand, programmeren in "basic" laten omzetten naar hex en in het Programmeerbare IC sturen.
Les en voorbeelden te vinden op PIC Basic projecten
klik op picbasic en ga naar les 8 voor de direkte beschrijving inzake servo programmeren.

Mij is het ook gelukt. :p

programmeren met Proton IDE en "omzetten en in pic schrijven" met PICkit2
 
Is het voor een stationair model, of rc bediend? In het laatste geval zou ik op mijn zender een 2 of 3 standenschakelaar gebruiken om (in mijn geval) 3 vliegfases te programeren waarbij een stand de vast ingestelde stationair instelling gebruikt. De overige standen zijn voor uit en regeling via een potmeter of knuppel op de zender. Indien een 2 standenschakelaar aanwezig kun je uit en knuppelregeling ook combineren.

Voordeel is dat de zender meestal de schakelmomenten zal verzachten. Een servotester kan op de schakelmomenten de servo laten klapperen met een "gas uit" moment tot gevolg.
Succes
 
Bedankt zover, ik ben meer van keep het simpel, ik heb geen PC maar MAC, dus programmeren valt af, via de zender zou kunnen mits ik een computerzender zou hebben, en een drie standenschakelaar vereist een vrij kanaal die ik niet heb bovendien zit tussen gas dicht en waakvlam heel er weinig slechts ±10 graden van de totale uitslag.

Het klopt de servo klapert met de servo tester, heb een ander type liggen echter die is bijna niet te slopen ben nu aan het kijken wat er gebeurt als je schakelt tussen twee testers, als dat werkt ben ik er ook.
 
Ligt er aan hoe de servotester werkt. Als de potmeter als spanningsregelaar gebruikt wordt zou een kleine condensator aan de uitgang van de schakelaar naar de servotester de oplossing tegen het klapperen kunnen zijn. Dus tussen nul en ingang van de tester.
 
Jippieee, maar uh wat kan je er allemaal mee en is het alleen te koop bij HK
 
Overal

....zo alweer iemand overtuigd.... :D

maar goed, ik zou haast zeggen klik hier...

Je hebt vele soorten, van groot (heeeeel veel in/uitgangen) tot klein (de Nano), deze heeft dacht ik 6 PWM-uitgangen, moet toch genoeg zijn.... 8O

Je kunt ze overal kopen, bijvoorbeeld hier, vast nog wel ergens goedkoper te vinden... :rolleyes: Dan is het niet zo moeilijk om [URL="
[/URL] te maken....

Succes,
:proost:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ga er eens induiken, Hoe en wat. Misschien niet voor mijn project nu, maar in de toekomst.
 
$9,99

...goed idee....

Dan zou ik nu al keer zo'n Nano bestellen bij HK (of staan ze in backorder?), als je dan nog een keer hulp / software hiervoor nodig bent dan hoor ik het wel.....

Succes
:proost:
 
Als ik zo naar het schema van de servotester van de grote C kijk, ontbreekt daaraan een spanningsstabilisatie. Het is dan logisch, dat je instabiliteit krijgt, waarbij niet de servo, maar de tester de problemen veroorzaakt. Deze is namelijk met z'n timing afhankelijk van de voedingsspanning.

Kun je als testje de voeding van de tester en die van de servo van elkaar scheiden? Je kunt dan zien of dit het probleem oplost. Zo ja, dan is er met slechts één weerstandje en een zenerdiode een eenvoudige stabilisatie te realiseren. Nu is tekenen niet mijn forte, dus ik wil de wijziging wel in het schema er bij kledderen, maar pas als je eerst met dat testje zeker weet, dat dit het verschil uitmaakt.
 
zelf wat in elkaar plakken?

images
 
Hier wordt vrij duidelijk uitgelegd hoe je een servo kunt aansturen m.b.v. een potmeter en een arduino:


Het programma hoef je niet zelf te schrijven, het is een standaard voorbeeldprogramma wat bij de software wordt geleverd.
Als je de servo echt een aantal stappen wilt laten nemen moet het programma een beetje worden aangepast, maar dat stelt niet zoveel voor.
Het grappige is, dat je als input niet alleen een potmeter kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een temperatuursensor. Ook zou je een sensor kunnen inbouwen die bij een lage waterstand in de ketel automatisch de gaskraan terugregelt en bij een kritisch lage waterstand de gastoevoer afsluit.

@jan; ik ben ook wel geinteresseerd in jouw oplossing om de voeding te stabiliseren. Onlangs heb ik nog zoiets bij de hand gehad. De schakeling was wel stabiel als ik de microcontroller (en dus de potmeter) via de usb uitgang van mijn computer voedde, maar begon te stuiteren zodra ik de microcontroller m.b.v. een dc adapter ging voeden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb mijn PIC gevoed uit een 12 accu, een 7805 (hier de servo op) en dan nog door een schottky diode (BAT 85) en daar de PIC op.
 
Ik heb me toch maar 'even' gewaagd aan het tekenen met paint (pffff, wat een geklooi).

Om een eenvoudig schakelingetje te stabiliseren wordt vaak gebruik gemaakt van een zenerdiode (zie Wikipedia voor de werking). Als je daarvoor een klein type gebruikt (0,5 W) is de ideale stroomsterkte door de zener 5 mA. Uitgaande van een 5 Volt voeding moet er dan een weerstandje van 220Ω in de voedingslijn worden opgenomen.

Het schema van de Conrad servotester komt er dan als volgt uit te zien:

conradtester.png


Allereerst wordt de plus van de servo (+U) buitenom geleid. Vervolgens wordt in de plusleiding van de tester een weerstand opgenomen van 220Ω. Het stroomverbruik van het schakelingetje kunnen we verwaarlozen, dus er loopt dan 5 mA door de zener. Daarna wordt parallel aan C1 een zener aangesloten van 3,9 Volt. Essentiëel voor de stabiliteit is ook C1. Samen met de weerstand van 220Ω vormt deze namelijk een laagdoorlaat filter. Snelle spanningsvariaties worden hierdoor weggefilterd.
 
Heb je echt geen ander woord voor PIC ik blijf het vekeerd lezen:D

Ga eens verder testen zodra ik daar aan toe ben, heb nog andere testers liggen. De voeding is wel het probleem, bij gescheiden gaat het stukken beter. Echter in de boot is het dezelfde voeding. Wat me opvalt is als ik een draadje beet pak dicht bij het niet geisoleerde (2cm oid) dat stoort de boel. Als alles gesoldeert is het minder maar pak ik de schakelaar beet op het plastic hopla gaat de boel weer. Ik gok toch op een voedings probleem.

Dus Corrien een tekeningetje zou fijn zijn.
 
Back
Top