Sjcam SJ7 Star geroosterd

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door Goofer, 17 mrt 2018.

 1. Goofer

  Goofer

  Lid geworden:
  11 sep 2005
  Berichten:
  194
  Locatie:
  Dessel, BE
  In een poging om mijn SJ7 Star camera in te zetten voor FPV heb ik em geroosterd denk ik. Verkeerd aangesloten, een pets en een brandgeurtje...o_Oo_O. Valt zoiets nog te repareren? Waar eventueel?
   
 2. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.191
  Locatie:
  Woerden
  Het is heel moeilijk om te voorspellen of reparatie mogelijk is.:weetnie:
  Het hangt er helemaal van af wat er kapot is gegaan en dat hangt weer af van welke "beveiliging" er is ingebouwd.
  Die "beveiliging" is vaak niet opzettelijk ingebouwd. Heel vaak is het een kleine tantaal condensator die kapot gaat. Het "voordeel" van tantaaltjes is dat ze heel erg slecht tegen de spanning verkeerdom kunnen. Ze gaan vrijwel direct kapot en vormen dan een kortsluiting. Dat heeft zeer vaak het voordeel dat er verder niets kapot gaat en dat met het vervangen van die condensator alles weer normaal kan werken.
  Er kan ook een diode in zitten die "niets" doet als de spanning goed is aangesloten maar een kortsluiting vormt als de spanning verkeerd om wordt aangesloten. Die diode zal die mishandeling meestal wel overleven maar als die spanning wat langer verkeerd aangesloten blijft zal hij ook zo heet worden dan hij in de fik zal vliegen. Helaas kan die doorfikkende condensator of diode de print beschadigen wat fataal kan zijn. Als het epoxy van de print verbrand is zal het bij dit soort printen, die 4 tot wel 10 lagen kunnen hebben, helaas einde verhaal zijn.
  Ik hoop dat je heel snel de spanning hebt losgetrokken toen je die "pets" hoorde. De kans is dan groot dat de schade alleen tot de condensator of de diode beperkt is gebleven. Repareren zou dan mogelijk moeten zijn, mist de onderdelen ergens te koop zijn. Dat is namelijk meestal het grootste probleem.

  Tot zo ver het positive deel van het verhaal. Helaas is het ook mogelijk dat er één of meerdere elektronische onderdelen doorgefikt zijn. In dat geval is reparatie heel misschien ook nog wel mogelijk maar dan gaat er veel tijd (lees arbeidsloon) in zitten om de defecte onderdelen op te sporen en te vervangen. Of er iemand is die dat kan en wil doen is lastig, de meeste bedrijven doen dat gewoon niet meer. Reparatie is naar verhouding gewoon te duur geworden waardoor de elektronica feitelijk weggooi artikelen zijn geworden. Mankeert er iets aan dan gewoon weggooien en een nieuwe kopen.
  Een ander probleem is dat het zeer moeilijk is om aan de juiste onderdelen te komen. Er bestaan zo gruwelijk veel verschillende types Ic's, transistoren, diodes, weerstanden en zo, probeer dan maar eens de juiste te pakken te krijgen. Dat vind ik erg jammer want het is vele jaren (>30 jaar) mijn vak geweest, het repareren van allerhande elektronica. Nu moet ik het met veel minder interessant elektronica montage werk doen. :( Maar ook dat doe ik graag want het is nog steeds werk in de elektronica en daar ben ik goed in thuis. Verder kan ik goed met de collega's opschieten wat ook heel veel waard is.
   
 3. Goofer

  Goofer

  Lid geworden:
  11 sep 2005
  Berichten:
  194
  Locatie:
  Dessel, BE
  Ja, heb direct de spanning na de pets er af gehaald maar het bleef toch lang stinken....gaat een nieuwe worden vreezik...
   
 4. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.191
  Locatie:
  Woerden
  Ja, stinken zal hij nog wel even, dat gaat voorlopig niet over. Pas als het opgeblazen onderdeel is vervangen zal het verdwijnen. Kijk en vraag eens bij je eigen club of een club bij je in de buurt. Wie weet is daar iemand die je camera kan en wil nakijken en mogelijk zelfs repareren. Maar dan moeten de benodigde onderdelen wel te verkrijgen zijn, dat kan zoals ik al eerder schreef ook nog lastig zijn.
  Ik zal je een geheimpje vertellen maar dat moet je niet aan de grote klok hangen. Elektronica is eigenlijk heel simpel, het werkt allemaal op heilige witte rook. Dat zit in elk onderdeel en als dat ontsnapt is dat onderdeel kapot en moet het vervangen worden. ;)
   

Deel Deze Pagina