Snelle lipo balancer

Vraagje sinds de SHD cellen zeer snel te laden zijn, en afhankelijk van hoeveel C ook snel te ontladen zijn (ten koste van vlucht duur dus waarom zou je 20C nemen als je het met 10C kan?)

Maar is er dan geen nood aan een hogere balanceer stroom? nu maar ca 150 a 200mAh bij de balanceerders die tegen hoge stroom kunnen (tot 10 Amp) bv de graupner Lipo balancer plus en dergelijken

Als je namelijk laad op 30 minuten en in die tyd dus de onbalans moet oplossen is 200 mAh wat weinig lijkt mij. Maar een snelle balancer die tegen hoge laadstroom kan en die zeg maar 2 Amp balanceer stroom heeft is nogal prijzig ( en ook vooral zeldzaam). Dus is die zeldzaam omdat die overbodig is of is die zeldzaam owv de recente ontwikkeling naar snel laadbare lipo's??


Wat denken jullie, nodig of overbodig??
 
ook snel te ontladen zijn (ten koste van vlucht duur dus waarom zou je 20C nemen als je het met 10C kan?)

Dit is in ieder geval duidelijk. Met 20C accuus kan je lichtere accu's nemen. In een easystar ofzo niet echt nuttig, maar denk eens aan 3D-stunters! Ik heb nu mijn kleine BlowFish gebouwd (129 gram). Daar zitten 20C celletjes in. Kan je idd niet lang vliegen, maar wel heftig :D

Over de balancer weet ik geen antwoord.
 
balanceren is alleen van nut bij het laden en tot nu toe zijn de lipo's alleen maar te laden met 1c, enkele uitzonderingen daargelaten. Dus eeen zwaardere/snellere manier van balanceren is nog niet van toepassing
 
Zoals reeds in het begin stond zijn er al lipo's laadbaar hoge amperage nl de zgn SHD Lipo's zie www.tarabat.com en anderen

Het is dan ook deze firma die een snel balanceerder verkoopt, maar dat is geen objectieve info die zij leveren. (ze hebben belang) Nu dacht ik er zijn vast wel electro specialisten die dit (eventueel theoretisch) kunnen bewijzen of een snelle balanceerder nuttig is, bij snel laden.
 
de balancers van Tarabat zijn idd grote balancers en zijn bedoeld voor die grote pakketten van hun waar ze diverse cellen paralel hebben geschakeld.
de LB-4 balancer van hun
89775_a.jpg

is geheel gelijk aan de BLCR-4f van MGM-Compro.
blcr4f.jpg

meer info http://www.mgm-compro.com/index.php?tid=li-pol-balancers-blcr-4f

Die 10 cel profi balancer doet me denken aan de balancers van Orbit, alleen dan netjes in een groot huisje en gekoeld.

orbit versie https://ssl.kundenserver.de/s422210...ipt?article=0020_Orbit+LiPoChecker+=280605=29
 
Mijn ervaring totnutoe (met eigenbouw balancers) is, dat het voldoet dat de balancer 1/10 van de laadstroom kan wegwerken.
Dus bv. een 1200mAh pakket wordt met 1C geladen, dus 1200mA, dan voldoet een balancer die 120mA kan leveren. Ik zie vaak dat de balancer bij het begin van het laden een tijdje aan het werk is, bv. 15 tot 30min, daarna doe ie niets meer, dus goed gebalanceerd.
Van belang is wel dat je altijd laadt met de balancer ertussen, als je dat slechts 1x per jaar of zo doet, dan kan de onbalans erg slecht zijn geworden, dan is 1/10 waarschijnlijk te weinig, maar ik zou dat ook niet aanraden, altijd een balancer bij laden ertussen is gewoon problemen voorkomen en levensduur van de lipo's verhogen :wink:
 
Bedankt Frank,

Het lijkt mij dus nu redelijk duidelijk namelijk 30 minuten is al de volledige laadtijd bij de SHD cellen en ontladen gaat ook steeds sneller waardoor denk ik tgv de interne weerstands verschillen bij hogere amperage meer onbalans optreed dan bij een langere ontlaadtijd.

Dus ik denk dat het nuttig is, zeker in de toekomst om snel balanceerders te hebben, zeker als je snel ontlaad 20C of zo en snel laad op 30 minuten


Wat denken jullie klopt deze conclusie?
 
Als je een balancer gebruikt die ca. 1/10 van de laadstroom kan leveren hoef je niet bang te zijn volgens mij. Je kunt gewoon zo nu en dan (bv. na 5x laden) de balancer na het laden nog een extra tijdje aan het pakket laten hangen. De balancer doet dan alsnog zijn extra werk en de cellen zijn daarna goed gebalanceerd.
Ikzelf heb de balancer altijd bij iedere lading aangesloten, zodat ie steeds kan corrigeren, op die manier blijft de onbalans erg klein en heb je genoeg aan een balancer die 1/10 van de laadstroom corrigeert.
 
Je balancerstroom is ook enorm afhankelijk van de werking van je balancer, er is namelijk een groot verschil onderling tussen een balancer en een equaliser, hoewel ze bijna allemaal balancer genoemd worden.
Klein voorbeeld: een equaliser van Robbe heeft maar een max. balanceerstroom van 85mA, een balancer van Orbit gaat tot 500mA, is de ene dan beter dan de andere? Totaal niet!!! De robbe equaliser vergelijkt celspanningen vanaf aanvang van de laadcyclus waardoor hij veel meer tijd krijgt om alles met een kleinere stroom in balans te krijgen. De Orbit laat begaan tot de eerste cel zijn maximale spanning bereikt en begint dan pas in te grijpen, dus over een veel kortere tijdspanne en dan moet je wel grotere vermogens aankunnen.
 
Frank en Rufter slaan de spijker op z'n kop. Je moet je namelijk bedenken dat de verschillen maar heel klein zijn. Er hoeft dan ook maar een klein verschil in de laadstroom stroom te zijn om die balancefout op te heffen.
Daar komt bij dat als die verschillen pas tegen het einde van het laden tevoorschijn komen de accu al bijna vol is. Het spannings verschil tussen de accu en de lader is dan nog maar klein. Er zal dus ook nog maar een kleine laadstroom lopen die door die balancer makkelijk verwerkt kan worden.
Dit alles geldt dus als de verschillen niet te groot zijn! Zijn die om welke reden dan ook wel vrij groot dan heb je een probleem en kan je beter elke cel appart opladen. Dan zijn de verschillen, als het goed is, ook weer weg en kan je de volgende keer weer de hele accu in één keer laden maar dan wel met de balancer er op aangesloten.
Blijkt dan dat de verschillen na het ontladen toch weer heel groot zijn dan zou je eens naar de cellen moeten kijken en meten. De kans is groot dat er dan één (of meer) rotte cel bij zit.
 
RUFTER zei:
Je balancerstroom is ook enorm afhankelijk van de werking van je balancer, er is namelijk een groot verschil onderling tussen een balancer en een equaliser, hoewel ze bijna allemaal balancer genoemd worden.
Klein voorbeeld: een equaliser van Robbe heeft maar een max. balanceerstroom van 85mA, een balancer van Orbit gaat tot 500mA, is de ene dan beter dan de andere? Totaal niet!!! De robbe equaliser vergelijkt celspanningen vanaf aanvang van de laadcyclus waardoor hij veel meer tijd krijgt om alles met een kleinere stroom in balans te krijgen. De Orbit laat begaan tot de eerste cel zijn maximale spanning bereikt en begint dan pas in te grijpen, dus over een veel kortere tijdspanne en dan moet je wel grotere vermogens aankunnen.

Inderdaad, dit is helemaal waar, mijn eigenbouw "balancer" werkt vermoedelijk ook volgens het systeem dat Robbe gebruikt. Nl, ik gebruik een schakeling die ten alle tijde, dus vanaf het begin van het laden, de cellen in een pakket continu aan elkaar gelijk maakt (de spanning dus). Volgens mij is dit de beste methode om lipocellen te balanceren.
Mijn balancer kijkt dus niet naar de absolute spanning van de cellen, maar controleert of de cellen in een pakket steeds dezelfde spanning hebben, dat is echt balanceren volgens mij.
Het begrenzen van de maximale laadspanning van (4.2V) per cel laat ik gewoon over aan de lader, waarom zou je die 4.2V begrenzing weer opnieuw bij de balancer inbouwen?
 
ags zei:
Vraagje sinds de SHD cellen zeer snel te laden zijn,...

...de recente ontwikkeling naar snel laadbare lipo's??

Een beetje "off-topic", maar toch nog wel ter zake...

Even wat verduidelijking over die zogenaamde "snel-laadbare lipo's.

Ik heb vorige maand op de Modelma-beurs in Brussel een praatje gedaan met de vertegenwoordiger van Protech, zij pretenderen nu lipo's te verkopen/verdelen die je tot 5C kan (en mag) laden.

Wat nergens vermeld stond op hun mooie stand, die bulkte van informatie overigens , was dat je dan de lipo's behoorlijk verkracht, en dat je hoogstens 50 laadbeurten mag verwachten. De meneer vertelde het met een brede glimlach op zijn gelaat, en op mijn vraag waarom dit nergens geafficheerd was op hun stand zei hij botweg (ik citeer) "maar we vertellen het wel aan elke bezoeker die erom vraagt". (einde citaat)

Een oplossing? ik heb 2 lipoladers, en hou me aan 1C.
 
Ik weet het niet 100% zeker, maar toch denk ik dat de maximale laadstroom van lipo's niet het belangrijkste is om je zorgen over te maken.
Bij de meeste cellen die wij gebruiken is het zo dat de maximale ONTLAADstroom ook de maximale LAADstroom mag zijn. Maaaaaar je moet je ook nog aan andere regels houden en dat is bij lipo's dat je ABSOLUUT niet de maximale laadspanning van 4.2V per cel mag overschrijden. Dat betekent dat je best wel een tijdje met 2C mag laden, maar als de spanning van een cel dan in de buurt van 4.2v komt, dat dan de laadstroom meteen moet afnemen, zodat de spanning onder de 4.2V blijft.
 
rafgol zei:
Ik heb vorige maand op de Modelma-beurs in Brussel een praatje gedaan met de vertegenwoordiger van Protech, zij pretenderen nu lipo's te verkopen/verdelen die je tot 5C kan (en mag) laden.

Euh, foutje van mijn kant, de lipo's kunnen 2.5C lading aan, geen 5C.

www.flightpower.be
 
ik denk dat het opvoeren van de laadstroom weinig zin heeft, er blijft nl. een ander probleen aanwezig: de spanning tijdens laden mag niet hoger worden dan 4.2V! Als je met hogere stromen gaat laden, wordt die spanning al erg snel bereikt en MOET de stroom wel afnemen, dus je schiet er weinig mee op, de laadtijd blijft nagenoeg hetzelfde :wink:
Alleen zeer goed ontworpen cellen met een zeer lage inwendige weerstand kunnen die hoge laadstromen aan en zijn sneller te laden.
 
Frank,
Ik ben het met 99% van je verhaal 100% eens :roll: maar niet met deze zin:
fbk zei:
Bij de meeste cellen die wij gebruiken is het zo dat de maximale ONTLAADstroom ook de maximale LAADstroom mag zijn.
Dat is namelijk bij lange na niet zo. De energie (de "stroom") wordt in de cellen van de accu opgeslagen door een chemisch proces. Dat proces is echt trager dan het omgekeerde proces, het weer uit de cellen halen van de energie ("stroom uit de accu trekken").
Inwendig worden de materialen van de cel omgezet en naar een hoger energie potentiuaal gebracht. Daar is energie en tijd voor nodig. Als je meer energie gaat toevoeren zal die tijd korter worden maar dat kan je niet ongelimiteerd blijven doen. Hoe sneller je het wilt doen des te meer energie is er voor nodig en gaat er ook verloren.

Neem als voorbeeld een stuk steen aan een touw over een katrol. Jij kan dat stuk steen rustig ophijsen en als hij na 1 minuut boven aangekomen is zal die steen dan een bepaalde hoeveelheid potentiële energie bevatten (de accu is geladen). Als jij het touw los laat komt die steen binnen een paar seconden naar beneden en klapt tegen de grond. De potentiële energie wordt omgezet in kinetische energie en de steen slaat een deuk in de grond (de accu is ontladen).
Nu ga je de steen sneller omhoog trekken. Hierdoor ontstaat er meer kracht op de katrol, door de grotere wrijving gaat er meer energie in verloren en jij wordt er moe van.
Hoe sneller jij de steen omhoog wilt trekken des te groter de verliezen worden. Als jij de steen net zo snel omhoog wilt trekken als dat hij valt heb je veel meer energie nodig om dat voor elkaar te krijgen dan er vrij zal komen als de steen weer naar beneden komt vallen. Daarbij bestaat er ook nog de kans dat je de katrol kapot trekt door de enorme krachten die er op komen te staan.

Een ander voorbeeld:
Om je modelvliegtuig naar 300 meter hoogte te krijgen heb je een bepaalde tijd nodig. Maar als er op die hoogte iets mis gaat komt je vliegtuigje veel sneller naar beneden dan het omhoog is gegaan. Wil je het net zo snel omhoog krijgen als dat het naar beneden zou komen dan heb je een heleboel extra energie nodig. Je zou er raket motoren op moeten monteren. De kans is groot dat je model dan door al dat geweld bij het omhoog gaan al beschadigd zal raken en dus niet eens netjes meer naar beneden kan komen.

Zo is het dus ook met accu's. Je kunt ze in veruit de meeste gevallen echt niet zo snel laden als je ze kunt ontladen. De energie komt nu eenmaal makkelijker vrij dan dat je het kunt opslaan.
 
Raf bedankt, ik ga dan zeker eens infomeren via mail (dan staat het direkt geschreven)

Mmm maar verder het moet gewoon een goede balancer zijn want anders kun je volgend jaar een nieuw kopen. (de ontwikkeling in electro gaat toch vrij snel)

Nu dacht ik ook dat de laders zelf de spanning en de stroom bleven meten en dat dit ook de reden is voor een speciale lipo lader (die hier mee rekening houdt)
Nu ze claimen wel maar laadtijden van 30 minuten met 2C

ag
 
Ernst,

De voorbeelden die je geeft lijken me hier niet van toepassing. Die hebben met de zwaartekracht te maken, natuurlijk kost het veel meer energie en tijd om iets tegen de zwaartekracht in te verplaatsen.
Heeft volgens mij helemaal niets met accuchemie te maken.

Wat ik wel weet is dat het laden van bv. Nicad cellen wel degelijk met zeer hoge stromen kan. Dus ik ben er nog niet van overtuigd dat het proces niet omkeerbaar is, ik zie theoretisch het probleem niet.
Let wel, ik zeg niet dat de accu even SNEL vol zou zijn dan wanneer je hem zou ontladen met dezelfde stroom, nee ik bedoel dat de laadstroom even groot zou mogen zijn als de ontlaadstroom, dat is wat anders.
Kijk eens naar de loodaccu in de auto, die wordt na het starten in de tegenwoordige auto's met een enorme stroom geladen, volgens mij zit er zelfs geen stroombegrenzing meer in, de electronische spanningsregelaar controleert alleen de maximum spanning van 14.3V. Dat is het kritische punt, de spanning, niet de stroom.

Ook bij de lipocel zal de spanning het grootste probleem zijn. Als je met hoge stroom gaat laden, zal vermoedelijk vrij snel de kritische spanning van 4.2V bereikt worden (dit is vooral afhankelijk van de Ri van de cel), zodat de stroom toch weer moet afnemen, dus je schiet er waarschijnlijk niet veel mee op :wink:
Dus de mensen die denken dat een lipopakket 2x zo snel geladen zal zijn als je dat pakket met 2C MAG laden, zullen bedrogen uitkomen: omdat al vrij snel bij 2C laden de 4.2V per cel wordt bereikt, zal de stroom daarna afnemen en duurt het waarschijnlijk nog steeds meer dan een uur voordat het pakket volgeladen is :cry:
 
Frank,
Mijn voorbeelden zijn we degelijk juist. Dat de zwaartekracht de oorzaak is zal duidelijk zijn maar daar gaat het niet om.
Als je die steen naar boven hijst breng je hem op een hoger energie niveau. Dat is vergelijkbaar met wat er in de accu cellen gebeurt. Tijdens het laden worden de atomen in de ene pool op een hoger energie niveau ten opzichte van atomen in de andere pool gebracht. Om dat te doen gebeuren is energie nodig, meer energie dan er weer vrij komt als de atomen weer terug gaan naar hun oorspronkelijke lagere energie niveau. Behalve dat het meer energie kost, kost het ook meer tijd. Het laden van een accu kan echt niet zo snel kunnen gaan als het ontladen. Zo is het met alles, van een hoog naar een laag energie niveau gaat makkelijker en sneller dan omgekeerd.
Een autoaccu kan je heel snel laden, veel sneller dan meestal met een HTK (*) acculader gebeurt. Een startmotor kan stromen van 150 tot wel 200Amp uit een accu trekken. Laden met dit soort stromen kan je echt vergeten, dat kan niet! De laadstroom in een auto wordt ook nu wel degelijk begrenst. In veruit de meeste gevallen blijft die stroom onder de 50Amp. Dat is echter flink meer de laadstroom van een HTK (*) acculader, die komen meestal niet hoger dan 10 tot 15Amp.

(*= Huis Tuin en Keuken)
 
Back
Top