Spanningsregelaar in een DLG

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Arnold 85, 9 jan 2021.

  1. Arnold 85

    Arnold 85

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Lunteren
    Goedemorgen.

    Ik ben een dlg aan het maken.
    Ik heb er 2 maal een hs40 voor liggen. Die kunnen niet op hv.
    Liefst zou ik op een makkelijke manier de spanning terughalen naar 5.5-6 volt.
    Kan dit met een simpele weerstand (iod)ertussen te zetten? Of hoe regelen jullie dat?
     
  2. tunderman

    tunderman

    Lid geworden:
    21 okt 2007
    Berichten:
    98
    Locatie:
    Gemert NB
    Hallo Arnold,

    De makkelijkste weg is om met 1S te vliegen. :)
    Je moet dan wel even kijken of je ontvanger dit wel fijn vind.
    Mocht je toch met 2S willen blijven vliegen dan kan je er een micro bec tussen zetten die de spanning naar 5 volt omvormt. (let wel op de ampères!)
    Ik denk zo, een printje tussen je accu en de besturing is toch weer iets wat kapot kan gaan. Hoe minder ertussen hoe beter.
    succes.
     
    Laatst bewerkt: 9 jan 2021
    Arnold 85 vindt dit leuk.
  3. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    1.500
    Locatie:
    Emmen
    Hoi.

    Vraag @Jeroen Kole even.

    Ik zag gisteren dat hij een voltage booster gebruikte in zijn dlg. Zo kwam hij op 5.6volt.Hij gebruikte een 1s lipo.
     
    Arnold 85 vindt dit leuk.
  4. wvr

    wvr

    Lid geworden:
    12 mei 2003
    Berichten:
    2.546
    Locatie:
    Velserbroek
    Arnold 85 vindt dit leuk.
  5. crins

    crins

    Lid geworden:
    21 okt 2005
    Berichten:
    1.485
    Locatie:
    Nijmegen
    Veel DLG-ers gebruiken 1S.
    Servo's kunnen net wat trager zijn. Een voordeel is dat je Voltage alarm blijft werken (Bij step up naar 5V ben je dit kwijt...of dat is tegenwoordig anders kan ook)
     
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    13.392
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Je kan er 3 diodes tussen hangen, dan verlaag je de spanning met ongeveer 2,1 Volt.
    Of een Matek micro BEC, die kan ongeveer 1,5A leveren, dat is zat voor 2 servos.

    GJ
     
  7. Arnold 85

    Arnold 85

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Lunteren
    Bedankt voor de input! Er is een spanningsregelaartje onderweg!
     
  8. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    625
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Waarom niet met 1s vliegen?
    Alles wat je er tussen zet kan kapot.
    KIS: Keep It Simple
    Toen ik 10 jaar geleden begon met DLG-en werd er veevuldig gebruik gemaakt van een voltage booster.
    Dat ging lange tijd goed totdat deze er mee ophield.
    Ik vlieg al jaren op 1s. Je servo’s zijn idd wat trager, maar daar merk je eigenlijk niets van tijdens het vliegen.
    De meeste wedstrijdvliegers vliegen met 1s op een uitzondering na met 2s.
     
    Erik Janssen, Loet Wakkerman en tunderman vinden dit leuk.
  9. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    687
    Bij 1S moet je ontvanger wel tegen lage spanning kunnen, als de spanning van je accu aan het einde van de vlucht kort inzakt kan de ontvanger zich herstarten, op dat moment heb je geen verbinding met je model. Door veroudering van de accu's of lage temperaturen zal dit op enig moment aan de orde zijn. Die printjes van Pololu werkten tot 0,5V ingangs spanning en gaan tot 1,2A, dat lijkt me genereus.

    Ik dacht meer aan de volgende setup, met als voordeel dat ik een waarschuwing op de zender kan instellen voor een te laag accu niveau.

    1S.jpg
     
  10. Arnold 85

    Arnold 85

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.226
    Locatie:
    Lunteren
    Ik heb nu een polupolu step down 5v erin gesoldeerd. Accutjes van 350mah 2s liggen hier genoeg van indoorspul.
    Het wachten is nog op de staartbuis (backorder) en de aansturing.

    Ik heb de winkel gestuurd dat ze ook een skyshark p90 mogen leveren ipv p100. Mochten ze die wel op voorraad hebben.....
     
  11. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.353
    Locatie:
    Haarlem
    Een aparte telemetrie ingang voor de accu spanning? Die bewaking zit bij veel ontvangers toch op de ingangsspanning?
     
  12. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    553
    Locatie:
    Gld
    Die ingangsspanning komt in zijn idee van een regelaar en niet vd accu. Je merkt dus niets van een leeglopende accu tot het te laat is. Vandaar een aparte telemetrie ingang.
     
  13. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.353
    Locatie:
    Haarlem
    Ja, dat snap ik allemaal wel. Maar welke ontvanger (geschikt voor in een DLG) heeft een aparte voedingsspanning-telemetrie-ingang?
     
    crins vindt dit leuk.
  14. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    595
    Locatie:
    Kraggenburg
    Alle frsky ontvangers met een AIN2 poort kunnen dat, mits je daar een FBVS-01 aan hangt.
    Ik vraag me af of het de moeite waard is alleen, als je toch naar frsky ontvangers gaat kun je ook overwegen hi voltage servos
    te nemen en op 2S over te gaan direct op de ontvanger. Of anders alles op 1S.

    In ieder geval de rx4r, rx6r, grx-6, grx-8, archer gr8, archer gr6 hebben die AIN2 poort.

    Er zijn ook DLG BECs met buzzer die met een audiosignaal waarschuwen als het voltage te laag wordt. Helaas lijkt de "goede" niet meer leverbaar: http://www.techgio.com/webshop/
     
  15. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.353
    Locatie:
    Haarlem
    De door jou genoemde ontvangers doen het ook op 1S. Dat lijkt me de simpelste oplossing. Of alles op 2S, maar dan heb je HV servo’s nodig.

    Als je geen HV servo’s hebt en met een BEC wilt werken is dit inderdaad wel een mooie oplossing. Zo’n FBS-01 is ook maar klein.
     
  16. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    595
    Locatie:
    Kraggenburg
    Inderdaad. Ik vlieg alles op 2S omdat mijn huidige DLG zo opgezet was, en dus wordt de volgende dat weer. Maar ik heb het
    ook getest met 1S en dat werkt inderdaad best. Overigens deed de f3k buzzer ook prima zijn werk, dus alle oplossingen
    zijn wel OK.

    Mocht je zo'n FBS-01 zoeken die zijn online nog wel te vinden. Ik gebruik ze nu voor electro vliegtuigen op 3s en 4s om de
    accuspanning te kunnen bewaken in combinatie met een BEC.
     
  17. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.353
    Locatie:
    Haarlem
    Hoe gebruik je zo’n FBS-01 dan met 3S? Meet je dan de spanning van één cel?

    Update: ik zie het al, je kunt hem ook gebruiken om de spanning van de hele accu in de gaten te houden. Handig!
    Ik had zo’n duurdere waar je de spanning per cel kon zien. Balance stekker verkeerd er in gestoken: ontvanger kapot :(
     
    Laatst bewerkt: 23 jan 2021
  18. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    Gouda
  19. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    687
    De Frsky analoge poort mag maximaal 3,3V zijn, dat kun je ook met twee weerstandjes doen.
     
    Rick NL vindt dit leuk.
  20. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.726
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Precies! Dat deed ik altijd al zo.
    Kom ik er toch net achter dat FrSky die twee weerstandjes, maar dan op print onder een apart tyenummer blijkt te verkopen.
    Maar ja, waarom makkelijk als het ook .....
     
    Rick NL vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina