Spektrum dx18qq problemen, ongeprogrammeerde mix

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Cnn, 20 sep 2020.

  1. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Hallo.

    het betreft hier een Spektrum DX18QQ.

    Na een crash gisteren met een yak werd duidelijk dat zodra ik gas geef mijn rolroeren mee bewegen.

    Vandaag een timber gepakt en daar doet het zelfde zich voor. Bij de yak was al geen mix te vinden en bij de timber ook niet. Het zijn verschillende modellen dus er kan niet even iets per ongeluk ingesteld zijn. Heb de sticks gekalibreerd maar het blijft zich voor doen.Het ligt dus aan de zender. Aangezien er geen mix aan is, en het op alle modellen plots gebeurd lijkt me dit geen instelling. Iets mechanisch?

    Heeft iemand dit al eens meegemaakt bij een spektrum. Of kent iemand dit probleem?

    Heb er een filmpje van gemaakt:



    Groeten Niels
     
    Laatst bewerkt: 20 sep 2020
  2. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 21 sep 2020
  3. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    378
    Locatie:
    Veghel
    Ik heb dit met mijn DX18QQ ook gehad. Het ligt aan hoe de draden van de potmeter lopen van de stick. Heb destijds de draden die van de binnenste potmeter (in de stick unit) anders laten lopen en toen waren de problemen verholpen. Het is daarna ook niet meer voorgekomen. Als je de bevestiging losmaakt dan kan je ze anders laten lopen. Meteen even met de monitor kijken in welke stand het niet meer voorkomt en dan met een tie-wrap de draden weer vastmaken.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  4. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Bedankt voor de reactie!

    Ik heb de zender nu een jaar of 4. Dit heeft zich nog nooit voor gedaan.

    Is het een kabelbreuk denk je? Die weer contact maakt door de kabels te verleggen?

    Groeten Niels
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.123
    Locatie:
    Woerden
    Het is geen kabelbreuk, dat "repareer" je niet op deze manier. Het probleem is dat de signalen van de ene draad de signalen op de andere beinvloeden. Dat komt doordat ze te dicht bij elkaar lopen of parallel aan elkaar.
    Door de draden verder uit elkaar te leggen of via een andere route te laten lopen kan je dit verhelpen.
    Pas op, naar elke potmeter gaan 3 draden die als het goed is in elkaar zijn gedraaid. Die 3 draden moet je wel zo houden en het hele kabeltje via een andere route laten lopen.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  6. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Ik snap dat je dat niet repareert op deze manier. Vandaar mijn vraag ook, zodat het geen lap middel is. Hoe kan het dat dit plots gebeurt na een X aantal jaren. Weet u dat Ernst?
     
  7. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Ik heb de kabel verlegd. De potmeter van hoogte en rolroeren zat al met een tyrap vast.

    Ik deed de zender aan en het euvel was verholpen! Bedankt voor deze tip. Ik snap niet hoe het kon maar goed. Zat wel 6cm tussen de kabel van throttle en aileron potmeter. Na het verleggen was het per direct over. Nogmaals dank!

    Groeten Niels
     
  8. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    378
    Locatie:
    Veghel
    Super! Goed om te horen dat het gelukt is. Het is zoals Ernst schrijft dat de kabels elkaar kunnen beïnvloeden. Bij mij deed het zich ook plotseling voor maar is na het verleggen al een paar jaar prima. Het is gelukkig geen kabelbreuk o.i.d.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  9. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.664
    Locatie:
    Nootdorp
    Goed dat het opgelost is, echter als dit mijn zender was geweest, zou ik het vertrouwen kwijt zijn. Je zal maar met een helikopter aan het vliegen zijn en er treed plots kruismodulatie op.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  10. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Fijn om te horen dat het dan definitief verholpen is. Er staan veel klachten op het net. Niemand die de oplossing wist. Ze stuurden hem allemaal op naar horizon. Maar Horizon liet niets los over het probleem volgens hen.
     
    Laatst bewerkt: 21 sep 2020
  11. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Ik gebruik hem eigenlijk alleen voor bnf foamies en me zoontje af en toe laten vliegen met een leerling kabel. Vlieg veel met umx modellen. Voor grotere toestellen had ik al reeds een futaba aangeschaft. Dx8 was een probleem zender bij mij. Dat was mijn ervaring met spektrum. Daarom toen al een futaba 18sz aangeschaft. Had verder nog nooit wat met de dx18qq gehad. Was de interface van spektrum gewend. Was zeer te spreken over de zender. Nooit gekke dingen. Maar inderdaad. Dat iets verholpen word door een kabel anders te leggen helpt niet mee in het vertrouwen. Maar ik las dat futaba deze zelfde storing ook wel eens had.
     
  12. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    378
    Locatie:
    Veghel
    Ik heb dit probleem ook met Futaba meegemaakt. Ik vlieg alles met mijn DX18QQ inclusief turbine en vertrouw deze zender volledig.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  13. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Fijn om te horen! Net nog even gevlogen en nog steeds perfect.
     
  14. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    811
    Locatie:
    Almere
    Vreemd dat dit gebeurd als de zender 4 jaar oud is. Een interferentie klacht als deze zou er altijd moeten zijn. Heb je ooit iets aan de binnenzijde van de zender gedaan ?
    Een kabel verleggen en het probleem is opgelost klopt theoretisch gezien wel. Ik zou er echter geen goed gevoel over hebben. Welke kabels kunnen er nog meer interfereren en hoe liggen die t.o.v elkaar ? Een elektronisch schema kan uitkomst bieden maar dat is nergens beschikbaar.
    Wat Futaba betreft zou je het aan Corrien (hier op het MBF) kunnen vragen.

    Succes en grt,

    Arnoud.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.123
    Locatie:
    Woerden
    Die kabeltjes bewegen steeds heen en weer met de knuppels, het kan dus gebeuren dat op een bepaald moment die kabeltjes zo komen te liggen dat ze elkaar beïnvloeden. Feitelijk is dit een beetje een ontwerp probleem want dit zou toch niet mogen voorkomen bij "goede merken". Maar dat is achteraf makkelijk gezegd, soortgelijke problemen heb ik zelfs bij professionele apparatuur van zeer gerenommeerde merken gezien. Dat het dan soms ook bij hobby apparatuur eens voor komt, is niet echt een groot probleem. Gelukkig is het vrij makkelijk op te lossen.
    Dat die service afdeling de apparatuur laat opsturen en dan tegen betaling de kabeltjes anders legt vind ik een beetje zuur. Maar als ze iedereen zelf laten sleutelen aan de zenders kan dat ook fout gaan en dan is die service dienst ook de pineut, het is ook nooit goed. ;)
     
    Cnn vindt dit leuk.
  16. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.664
    Locatie:
    Nootdorp
    Bij de MPX Evo was destijds ook iets met de bekabeling van de sticks, werd ook gratis verholpen door de service dienst.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  17. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Dubbel
     
    Laatst bewerkt: 21 sep 2020
  18. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    @Ernst Grundmann Als de rudder en throttle bekabeling elkaar raken. Kan dat invloed hebben op de aileron? Die bekabeling zit aan de andere kant nml.

    @Rhelie Je zou haast verwachten dat men dat nu wel onder controle heeft als dit veel voorkomt. Hmmm..


    @Arnoud Snel nee heb de zender nooit open gemaakt. Dat het plots na 4 jaar gebeurt vind ik ook vreemd. Het blijkt wel weer dat je techniek nooit blind moet vertrouwen. Dit had ook tijdens het vliegen met een grote kist kunnen gebeuren. Omstanders erbij.. brr. Naja gelukkig niks gebeurt. Neem voortaan wel extra afstand als ze bij ons op de club aan het 3d vliegen zijn met een heli haha

    Hier wat foto's. Heb hem even opnieuw open gemaakt
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 21 sep 2020
  19. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.123
    Locatie:
    Woerden
    Als signalen elkaar beïnvloeden weet je nooit waarop dat effect heeft.
    Er komen namelijk onbedoelde signalen op onbedoelde momenten de processor binnen. Waar die processor op dat moment mee bezig is heb je niet in de hand dus weet je ook niet wat het resultaat is. Dat het effect dus op een ander kanaal blijkt te zijn is inderdaad mogelijk.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  20. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    333
    Locatie:
    Emmen
    Oke bedankt! Dat is een duidelijke uitleg. De kabels van de throttle potmeter bewogen nooit. Zaten boven het scharnierpunt bij het lagertje, Alleen de kabels van het rudder bewegen mee met gas de throttle stick bewegen. Weet niet of dat te zien is op de foto. Mijn best gedaan ze zo duidelijk mogelijk te maken.

    Is er iets wat je hier preventief tegen zou kunnen doen? Of gewoon een kwestie van wachten tot het zich voor doet?
     

Deel Deze Pagina