Spektrum dx18qq problemen, ongeprogrammeerde mix

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Cnn, 20 sep 2020.

  1. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    662
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Raar dat ze geen getwiste kabeltjes hebben gebruikt, zeker op een duurdere zender...
     
  2. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    366
    Locatie:
    Emmen
    Dit was zo een beetje de duurste van spektrum..

    Kan me als ik mij niet vergis van een fc18 herinneren dat die wel gedraaide kabels hadden. Futaba gebruikt tegenwoordig hall sensoren ipv potmeters in hun duurdere zenders zag ik net.
     
  3. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    366
    Locatie:
    Emmen
    Oke. Het ging allemaal goed tot ik mijn nieuwe toestel ging programeren. Was net klaar wilde op staan, zie ik de ailerons naar links staan. Nu meent de pot meter plotseling dat hij op -20% staat. Ik gaf er een paar tikjes op om te kijken of het evt de kabel was en hij staat weer op nul. Moet ik de kabel weer verleggen? Of gewoon mijn futaba pakken? Onderhand wel een beetje klaar mee, onbetrouwbare rotzooi
     
  4. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.392
    Locatie:
    Maasland
    Hoe zitten de knuppelkabels eigenlijk vast aan het knuppelmechaniek? Met stekkers?

    Zo ja, dan is het losnemen en weer vastzetten van de stekker vrijwel zeker voldoende om het probleem voor een langere periode te verhelpen. Uiteraard is dan de juiste remedie om de stekker af te knippen en de kabel rechtstreeks te solderen.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  5. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    2.861
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Oxydatie op de stekker pinnen, gekend probleem bij veel stekker verbindingen die nooit los moeten, hangt samen met de luchtvochtigheid waar je toestel word bewaard of was bewaard in het magazijn.
    Ik heb een spectrum 8G meer als 4 j tot hiertoe geen problemen , bewaar ik wel in huis en niet in onverwarmd berghok. Speciale geisoleerde koffer met een zakje silicagel
     
    Erik van Nes en Cnn vinden dit leuk.
  6. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    662
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Uit de foto's blijkt dat de kabel aan de stickzijde gesoldeerd zijn en aan de pcb zijde met een stekker vast zitten. Het is het proberen waard om die los te nemen en weer vast te zetten, als het daarna nog is dan verdenk ik de kabel zelf, omdat die beweegt als je de throttle of elevator stick beweegt (beetje afhankelijk van de stick mode), zou er dan een getwiste flexibele kabel tussen zetten... Je zou kunnen friemelen aan de kabel als de zender aan staat en kijken wat het effect is.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  7. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    366
    Locatie:
    Emmen
    Hij beweegt nu niet meer met throttle mee. Alleen nulpunt klopt niet. Ene keer wel andere keer niet. Onafhankelijk van gaspositie.

    Deze zender heb ik altijd in een verwarmde ruimte gehad. Na het vliegen altijd 24uur de koffer open gelaten ivm vocht. Moet zeggen dat die silicagel wel een goed idee is.

    Ik ga zo even de zender loshalen. En de stekkers los en vast maken. Contact spray lijkt me niet verstandig ivm de millivolts die daar lopen?

    Ik bekijk zo even de stekker. Als dat miniscule aansluitingen zijn durf ik die niet zelf te solderen


    Update: stekker los gehaald en vast gezet. Vooralsnog goed. Hoop niet dat de nieuwe preflight check mijn sticks checken is..
     
    Laatst bewerkt: 11 okt 2020
  8. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    2.861
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Op de PCB zijn het pinnen , als het probleem niet verdwijnt met stekker los en terug plaatsen kan je de soldering van de pinnen nazien met een loup, een slechte soldering kan ook slecht contact geven .
    Ik heb veel defecten op oude computers gevonden met achterzijde van een schroevendraaier, tikken op de PCB en /of stekker :).
     
  9. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    366
    Locatie:
    Emmen
    Dank jullie voor adviezen. Zou dit ook verband houden met de vorige klachten? Ik zag geen corrosie zitten. Maar had er ook geen loup bij
     
  10. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    2.861
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Zonder loup ga je niet veel zien, met een loep ga je verschil zien met een goed gesoldeerde pin , matter ,kleiner , half.
     
    Cnn vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina