Stirling: heet, mooi & heel moeilijk

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door peter verhulst, 30 dec 2013.

 1. fanaat

  fanaat

  Lid geworden:
  9 sep 2012
  Berichten:
  785
  Locatie:
  Tilburg dus een KRUIK
  Peter: je kunt natuurlijk de gaatjes weer dichtmaken met pinnetjes,maar dan ben ik bang ,wanneer je weer 1,6 mm.gaatjes op de juiste plek gaat boren het boortje kan verlopen naar het zachtste materiaal of je moet dezelfde aluminium gebruiken waarvan de steun gemaakt is maar ook nog grote kans dat je 1,6mm boortje breekt!
  Eigenlijk snap ik niet waarom deze machientjes geen losse cilinderdekseltjes hebben Waarom: dan kun je precies zien wanneer de zuiger in de bovenste stand staat, en het stoompoortje niet afsluit, plus is het cilindertje veel makkelijker en secuurder te maken, controleer dus ook bovenste stand v.d.zuiger t.o.v.het stoompoortje!
  Het is niet mijn principe, maar je kunt zeer zeker dit machientje aan de draai krijgen,maar na de noodoplossing met de gaatjes daarna ook de spiegel goed vlakken.
  goeten
  fanaat Sjef.
   
 2. Luitjes,

  na wat tips en andere opbouwende kritiek (en omdat ik het niet verdragen kan dat het ding niet meer aan het lopen is te krijgen) begonnen om het dingetje te herbouwen. Omdat ik nog geen stukje alu rond heb :schrik: en daarom dus geen nieuwe steun kan maken, eerst maar eens een nieuw lager gemaakt. Het eerste zat toch teveel speling op. Wellicht dat ik het kan redden zonder een nieuwe steun, toch?

  Het asje is 4 mm precies, gemeten met micrometer. Nu eerst in de draaibank een eindje met een 4 mm boor geboord in het werkstuk geboord en toen al het asje gepast. Speling! Over gegaan op een 3.9 mm boor - ik heb boortjes tot 6 mm oplopend 1 mm tot 6 met stapjes van 0,1 en daarmee verder geboord. Past nu als gegoten.
  De speling is geheel weg.

  En dat is nu iets wat ik niet echt snap ..... 3,9 = 4 mm :schrik:. OK, een boor van 3,9 is niet ideaal maar ik heb (nog) geen ruimer van 3,9 of 4 (met voorboren 3,8).
  En de passingstabel van Jef gaat over H7 en zo.
  Wat daar ook van zij, de speling is helemaal weg. Als al mijn toekomstige assen zo worden, teken ik ervoor :p

  Heb het idee dat het nu al beter draait. Volgende stap is een nieuw zuigertje, eens kijken of dat ook zoveel scheelt.
   
 3. barry lawijt

  barry lawijt

  Lid geworden:
  7 mrt 2009
  Berichten:
  502
  Locatie:
  Hombeek (Belgium)
  Peter;

  Je moet boren met 3.8mm. En dan met een ruimen van 4H7 erdoor.
  dit allemaal doen in 1 opspanning op je draaibank.
   
 4. Luitjes,

  een veel beter resultaat , al zeg ik het zelf :).

  [​IMG]

  Zoals gezegd, de speling is eruit.

  @ Barry: voorboren etc., dat weet ik maar ik heb nog geen ruimer van 4 H7. Heb allen nog maar 2, 2,5 en 3 mm.

  Ik ben nu bezig te inventariseren welke ruimers het meeste voorkomen dan wel welke ik het meeste zal gaan gebruiken, zodat ik er een paar tegelijk kan bestellen.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 5. barry lawijt

  barry lawijt

  Lid geworden:
  7 mrt 2009
  Berichten:
  502
  Locatie:
  Hombeek (Belgium)
  Mooi zo Peter. Ik heb net mijn gaskraantje klaar. Had NOOIT gedacht ooit zoiets te "kunnen" maken.

  Ik heb deze set ruimers. Enkel jammer dat 13 er niet bij zit. Deze heb ik los erbij gekocht. Echt een prachtset.....
  HBM Machines

  groeten

  Barry
   
 6. Barry: dank, hier kan ik wat mee.

  Heb je foto's van je gaskraantje? Ik proef uit je opmerking dat je er blijkbaar op een of andere manier tegenaan hikte om het te maken maar het is je toch maar mooi gelukt dus. Mooi man.
  Lang mee bezig geweest?
   
 7. fanaat

  fanaat

  Lid geworden:
  9 sep 2012
  Berichten:
  785
  Locatie:
  Tilburg dus een KRUIK
  Peter,
  Hoe staat de stoommachine er momenteel bij,heb je er nog iets aan gedaan na het maken van een nieuw hoofdlager,dat overigens goed gelukt is wat betreft het boren zonder gebruik te maken van dure ruimers H6-H7 vlg. metingen van het het ISO passingstelsel dat komt later wel.
  Daarom zijn deze eenvoudige oscillerende stoommachientjes voor de beginnende modelbouwer leuk om te maken, ook omdat het niet allemaal machinewerk is, maar er ook diverse technieken en handvaardigheden geoefend moeten worden.
  ook het stoomketeltje geeft het nodige draaiwerk, b.v. het maken van de buigmallen om de bodems te persen #56, aansluitingen voor appendages etc. maar ook moeten deze bodems en aansluitingen later in het keteltje worden gesoldeerd, dit is ook een heel belangrijke oefening om het zelf te kunnen.
  Misschien is over niet te lange tijd de machine al op lucht draaiend te zien!
  groeten,
  fanaat Sjef.
   
 8. F.van.Gent

  F.van.Gent In Memoriam

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  7.919
   
 9. fanaat

  fanaat

  Lid geworden:
  9 sep 2012
  Berichten:
  785
  Locatie:
  Tilburg dus een KRUIK
  Frederik,
  gelukkig blijft de productie van deze ketelbodempjes op twee, dus was het beter geweest om deze aanwijzing #56 daar niet te vermelden!
  Mijn bedoeling is namelijk om steeds niet met dezelfde vragen in herhaling te vallen, maar te verwijzen naar een draadje waar het hopelijk duidelijk met de nodige afbeeldingen al is uitgelegd!
  In dit geval had ik hierbij moeten vermelden: kijk op mijn draadje fanaat, tekeningen van een éénvoudige oscillerende stoommachine op de pagina #56 en nu we er toch zijn bekijk dan ook het hele verhaal hierover pagina #50 - #51 - #52 - #53 - #54 - #55 - #57 .excuus voor de verwarring die hierdoor is ontstaan!
  Hoe staat het bij jou wat de modelbouw betreft, wat ben nu aan het bouwen, laat eens wat afbeeldingen zien, hiervoor hebben wij nu de tijd en het leven in onze werkplaatsjes is veel leuker dan het leven in een bejaardenhuis!
  groeten,
  fanaat Sjef.
   
 10. Luitjes,

  @ Fanaat: Jazeker :D, ik heb met een ruimer de cilinder uitgeruimd en ik heb - nee - er geen deksel op gemaakt. Gelukking had ik voldoende vlees

  [​IMG]

  hier is goed het verschil te zien qua wanddikte....
  [​IMG]

  Helaas zijn er een paar beschadigingen/krassen opgekomen met het inklemmen.

  Na het een beetje afdraaien van een oud stukje brons, een nieuw zuigertje gemaakt. Handmatig draait en loopt het beter, op lucht heb ik het nog niet aan de praat.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 11. fanaat

  fanaat

  Lid geworden:
  9 sep 2012
  Berichten:
  785
  Locatie:
  Tilburg dus een KRUIK
  Peter,
  je bent onderhand een expert in het draaien van cilindertjes met zuigertjes voor de oscillerende stoommachientjes en volgens mij gaat het ook steeds vlotter!
  Wat heb je nu met de stoominlaat en uitlaatkanaaltjes gedaan, want als die corresponderen met het gaatje in de cilinder moet het zeer zeker op lucht gaan draaien.
  Laat die krasjes nog maar even zitten, eerst testen, ik ben benieuwd of het eindelijk gaat lukken met de pinksterdagen.
  Groeten,
  fanaat Sjef
   
 12. fanaat

  fanaat

  Lid geworden:
  9 sep 2012
  Berichten:
  785
  Locatie:
  Tilburg dus een KRUIK
  Peter,
  Hoe is het met de oscillerende stoommachine, nog iets aan gedaan?
  Hier ben ik met het vuurkistje (vuurhuisje)voor het stoomketeltje bezig o.a. een buigmalletje om een voor en achterfrontje te maken van r.v.s. plaat.
  Het is overigens erg rustig op het stoomforum!
  Groeten'
  fanaat Sjef.
   
 13. F.van.Gent

  F.van.Gent In Memoriam

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  7.919
  Heb getopt met mijn gezondheid
  Ben bestraald geweest
  Longonteking gehad
  Ben nu met mijn ogen bezig\(staar)
  En val zo van het een in het ander
  Moet nu as Donderdag door de scan
  Want kan niet meer lopen
  Ooorzaak onbekent
  mvg
  Frederik
   
 14. JoopB

  JoopB

  Lid geworden:
  10 jan 2013
  Berichten:
  2.181
  Locatie:
  Zwolle
  Heel veel sterkte gewenst Frederik!
   
 15. goedenavond Luitjes,

  allereerst, allemaal weer heel hartelijk welkom en leuk jullie opnieuw te zien bij mijn volgende project, een Stirling genaamd de Little Engine 2, ontworpen en gemaakt door Jos de Vink.

  Maar voordat ik verder ga, wil ik toch nog even een minuut stilte in verband met het overlijden van Frederik van Gent. Ik zal zijn op- en aanmerkingen missen.

  Ik weet niet of ik het al verteld heb, maar ik ben lid geworden van de Metaalhobbygroep Assen. Naast dat Rob van Dort (jawel, die van de "stoombijbel") er lid van is, is o.a. Jos de Vink er ook lid van. Jos maakt Steampunk (zoek zijn naam maar eens op op YouTube, de wereld aan filmpjes), Wat Jos ook maakt, zijn stirling engines en ik ga één van deze nu ook maken, te weten de "Little Engine 2" (= Jos zijn nr. 17) .

  Hier eerst een link
  [media=youtube]CuTquenrxbg[/media]
  Als je de link aanklikt zie je rechts ook allerlei ander toestellen van zijn hand staan.

  Inmiddels ben ik druk doende de bouwbeschrijving te bestuderen alhoewel ik nu al weet dat ik bepaalde dingen toch) anders ga doen. Daarnaast ben ik bezig met het verzamelen van materiaal en heb een treinwiel van 20 cm doorsnede gekregen dat ik als vliegwiel ga gebruiken, zodat ik dit niet uit allerlei losse onderdelen hoeft samen te stellen.

  Ik word met raad en daad bijgestaan, de daad bestaat hieruit dat sommige mensen mij gaan helpen (en ik laat mij helpen) met bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld het afdraaien van het vliegwiel. Ik krijg deze namelijk niet opgespannen in mijn ML7. De raad bestaat uit adviezen van Jos.
  SCHROOM ECHTER NIET OM OOK TIPS EN ADVIEZEN TE GEVEN, ZOALS GEBRUIKELIJK. ALLES IS WELKOM .... IK BEN IMMERS NOG STEEDS EEN DEBUTANT:D

  Voor de liefhebbers, van deze Little Engine hebben bouwtekeningen in de Onder Stoom gestaan in de nummers 248 - 251.

  Wanneer ik zo een en ander eens bekijk, bekruipt mij soms het gevoel dat een en ander wellicht ietwat te hoog gegrepen is maar dat mag de pret niet drukken, het ding hoeft met de kerst nog niet te draaien.

  O ja, de achterliggende gedachte om dit te gaan maken - en de opvolger heb ik ook al in gedachten - is, dat mijn vrouw voor de sfeer graag waxinelichtjes brandt. Nu kun je de warmte van het lichtje nuttig aanwenden voor een mooi machine wat ook nog op tafel mag staan.

  wordt vervolgt .........
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 16. americanspinningwheels

  americanspinningwheels

  Lid geworden:
  26 okt 2013
  Berichten:
  383
  Locatie:
  Vledder
  Peter,
  Hoe is die metaalhobby groep, en is er een mogelijkheid om gewoon eens binnen te lopen om te kijken of het wat is.
  Ik ben met de stoommotor nog geen steek verder, te druk met klusjes voor andere en ook weer wat 1 op 1 speelgoed gebouwd.
  en druk met het aanpassen van de draaibank,elektrische ijlgang er op die ook automatisch heen en weer kan voor het steken van spiebanen, en bezig met een elektrische voeding op het beitelsupport.
  Liertje hangt aan de zolder voor het wisselen van de grote klauwplaten, en om wat zwaarder materiaal in te spannen.
  Hoop straks toch weer met de stoommoter aan de gang te gaan,
  Remco
   
 17. Baggeraar

  Baggeraar Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  24.954
  Locatie:
  H&NF
  Dat is de kinderversie van nieuwe testament.
  Met de stoombijbel worden de boeken van A.D.F.W. Lichtenbelt bedoelt hoor. ;)

  Voor de modelbouw is het belangrijke boek van K.N. Harris met titel: model boilers & boilermaking, van Dort en Oegema hebben dat ook gebruikt.
  Dit boek van Harris wordt zelfs door die veiligheidscommissie van de modelbouwer(s) aangehouden als richtlijn, als de benodigde informatie niet in hun eigen verzamelde werk staat (handboek modelstoomketels)
   
  Laatst bewerkt: 13 okt 2017
 18. Stirling

  @ Remco: het is om de 14 dagen op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

  Metaalhobbygroep Assen
  Volgens mij kun je zo binnenlopen, is geen enkel probleem. Als je langskomt, neem dan direct het ding mee waarover je wellicht vragen hebt.
  De groep telt 29 leden waarvan de meesten gepensioneerd zijn: slechts een paar zijn nog niet met pensioen.
  Ik vind het niveau hoog (maar dat zegt niets met mijn referentiekader van 0 ;)) en men maakt van alles, vanaf klokken, stoomlocs tot draaibruggen en loopbanden en dat bijv. vanaf foto uit- en omrekenen naar tekening en dan gaan bouwen (op schaal).
  Sommigen zijn ook bezig met (en hebben al gereed) CNC-draaien etc.

  @ Baggeraar: right, duidelijk.:). Die kinderversie is mij al complex genoeg

  Zo gaat het eruit zien:
  [​IMG]

  en de onderdelentekening wat groter
  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 19. americanspinningwheels

  americanspinningwheels

  Lid geworden:
  26 okt 2013
  Berichten:
  383
  Locatie:
  Vledder
  Peter,
  Denk dat ik de aankomende keer wel even langs ga om te kijken .
   
 20. Stirling

  Leuk Remco, is 30 oktober
  verder PM
   

Deel Deze Pagina