Taranis x9E met M9 gimbal

Discussie in 'Werkschepen' gestart door Arragon, 24 jan 2018.

  1. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    62
    Locatie:
    BE / FR
    Met als het voorbeeld van JaFa in gedachte, heb ik ook andere sticks geplaatst.
    Ik ben echter voor de M9 gimbal (hall effect) gegaan, met daarop een centrerend pot en drukknop.
    Het voordeel is dat je direct mode 5 hebt en geen bijkomend onderdeel moet kopen.
    De stick kan je ook rechtstreeks op de gimbal plaatsen dit zonder boorwerk te moeten verrichten.
    Het enige dat ik heb laten printen in PLA is een reductiering, dit omdat er een klein verschil is tussen
    de "oude" en nieuwe gimbal.

    [​IMG]
    Deze 4 vijzen losmaken, om het achterdeksel te verwijderen
    [​IMG]
    Ook de 4 vijzen van de gimbal losmaken, en stekkers losmaken
    [​IMG]
    De nieuwe potmeter met drukknop en de M9 gimbal
    [​IMG]
    Gimbal met reductiering in PLA
    [​IMG]
    Gimbal met reductiering, er is reeds plaats voorzien om de draden van de stick erdoor te trekken
    [​IMG]
    Stick past als gegoten op de M9, 3 draden voor de pot en twee draden voor de drukknop
    Pas na het monteren, de bijgeleverde connectors eraan solderen
    [​IMG]
    Potentiometer aansluiten op F3 en F4, voor de drukknop heb je keuze genoeg
    Daarna deze niet vergeten te activeren in de zender
    [​IMG]
    En dit is het eindresultaat
    Bijgevoegd de STL file
    Veel plezier ermee [​IMG]
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • Gimbal.zip
      Bestandsgrootte:
      116,5 KB
      Weergaven:
      123
    Laatst bewerkt: 25 jan 2018
    marten77 vindt dit leuk.
  2. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Dank, voor het posten van deze upgrade. :thumbsup:
    Was ook al aan het kijken naar die M9 gimbals.
     
  3. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    62
    Locatie:
    BE / FR
    STL file bijgevoegd
     
  4. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    538
    Locatie:
    Roosendaal
    Hallo,

    Ik ben er ook mee bezig. Veel te veel ongewenste stuurpulsen met de bestaande gimbal.
    Volgens mij had frsky geen stekkers moeten gebruiken op punten waar de kabel kan bewegen maar direct solderen en fixeren met smeltlijm.
    opentx heb ik al op 2.2.1 zodat ik straks alleen nog maar de optie horus sticks moet activeren en de sticks calibreren.

    Wat voor vijzen heb je gebruikt om de nieuwe gimbal weer vast te zetten, want de bestaande zijn te kort.
    De boutjes die meegeleverd zijn kun je gebruiken. Het is alleen wat lastig omdat de schroefdraad in de gimbal zit, maar het lukt prima.
     
    Laatst bewerkt: 26 apr 2018
  5. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    64
    Heb je soms een link waar ik dat kan terugvinden? Heb mijn 9E ook met 9D gimbals uitgerust maar zit nog met de reverse pitch en throttle

    Erwin
     
  6. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    538
    Locatie:
    Roosendaal
    Gewoon te downloaden via: https://www.open-tx.org/
    In companion even kijken bij settings - settings en daar horussticks aanvinken.
    Vervolgens de firmware downloaden en daarna flashen
     
  7. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    64
    Laatst bewerkt: 29 apr 2018
  8. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Ik heb afgelopen week die van mij ook voorzien van nieuwe gimbals en heb de gaten in de gimbals opgeboord naar 3mm.
     
  9. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    294
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Beste Heren, ondertussen ben ik even afwezig geweest op het forum maar daar alle andere werkzaamheden min of meer achter de rug zijn wil ik dit terug oppakken,

    Ik zie verschillende mensen hun sticks upgraden naar halsensors (M9) wat is hier nu juist het voordeel van want anders zou ik dit graag willen doen voor ik de zender ook echt ga gebruiken.
     
  10. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    538
    Locatie:
    Roosendaal
    Ik heb het gedaan omdat ik met de standaard x9e stick heel veel ongewenste uitslagen op mijn roeren kreeg. oorzaak is dat op die oude sticks stekkers zijn gebruikt en die bewegen wanneer je de stick beweegt. Een niet goed doordacht ontwerp dus (daarom zie je in de meeste zenders gesoldeerde verbindingen voorzien van een beetje smeltlijm (of iets dat daarop lijkt)). Nu valt dat op te lossen door de stekker eraf te halen en de draden er direct op te solderen en fixeren met smeltlijm, of de stekkers fixeren met smeltlijm.
    Iets anders wat ik me kan bedenken is dat hal sensoren "slijten" niet als potmeters en daardoor niet afwijken. Maar iemand met elektronica kennis kan daar wellicht iets zinnigs over zeggen.
     
  11. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    294
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ok tot voor zover is dat duidelijk, nu weet ik niet of ik zoveel de zender ga gebruiken dat er slijtage op de koolstofband gaat komen, maar die draden en slecht contact door bewegen dat is inderdaad knap lastig, ik ga eens kijken waar ik ze niet al te duur en in het zwart kan krijgen en dan kijk ik verder bedankt!
     
  12. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    64
    Heb zelf mijn oude Taranis X9D sticks gebruikt (had die op de X9D vervangen door hall sensor sticks). Mogelijk liggen er nog veel van die oude sticks te zwerven in een modelbouwkamer hier en daar, omdat de FPV race piloten bijna allemaal de hall sticks gebruiken. Tot nu toe ben ik tevreden over het resultaat en geen bokkensprongen meer met mijn X9E
     
  13. scania topline torpedo

    scania topline torpedo

    Lid geworden:
    31 aug 2014
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Belgiƫ
    kunnen de aansluitingen ook op andere kanalen aangesloten worden?
    mijn F3 en F4 zijn reeds in gebruik.
     
  14. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    F3 en F4 zijn de enige extra analoge inputs in de zender.
    Mocht je die sliders aan de zijkant niet gebruiken, of die twee potmeter bovenin L&R...
    Dan zou je dat kunnen uitwisselen.

    Tevens als je knuppels tekort komt, vergeet vooral niet die "Flight-Mode" optie.
    Hierin kun je alle inputs opnieuw koppelen aan andere kanalen!

    Als je bijvoorbeeld een kraan op je truck hebt, kun je deze in een aparte Flight-Mode ook met je sticks besturen en koppel je in die mode de sticks los van al je rij-opties.
    Per Mix van een kanaal, kun je aangeven in welke Flight-Mode die actief mag zijn.
    Standaard zijn ze actief in elke Flight-Mode.
    Met een drie-standen schakelaar kun je tussen drie Flight-Modes switchen.
     
  15. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Heb vandaag ook de gimbals vervangen voor de M9 gimbals. Tevens ook maar de CNC draagbeugel aangebracht, zender was toch open :yes:.
    Wilde ook eigenlijk een 6-posities draai-schakelaar installeren maar tot mijn verbazing is het gaatje te klein om het schroefgedeelte, waar je de schakelaar mee vast zet, door te steken. Plaats die ik in gedachten had was links, bovenste rij, meest linkse positie.Staat een 1 bij mij.
    Is er een plek die speciaal voor de 6-standen schakelaar bedoeld is, heb ik misschien een verkeerde 6-standen schakelaar of moet ik het gaatje uitboren ?
    Iemand daar enige ervaring mee ?

    Groet Cees
     
  16. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Cees,

    Ik kan me niet meer herinneren dat ik ook het gat moest uitboren.
    Wel heb ik iets moeten verwijderen van plastic, wat er zit voor die standaard schakelaars.
    Nadat je dit verwijderd hebt, kan die 6-standen er voldoende doorheen en vastgezet worden.
     
  17. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Marten,
    Dank voor de wel heel snelle reactie, zender ligt nog open dus of straks of morgenochtend ff met de dremel aan de slag.
    Groet, Cees
     
  18. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
  19. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    340
    Locatie:
    Lelystad
    Het gaatje moest wel opgeruimd worden en nog wat ander plastic verwijderd. Draaischakelaar zit er wel in en werkt ook. ;)
    maar nu : M9 gimbals erin gezet en met calibreren iets heel vreemds : stick fysiek omhoog en op de zender zie ik de stick naar beneden gaan, stick fysiek omlaag en op de zender zie ik de stick omhoog gaan, precies omgekeerd dus. Rechts en links maakt niet uit, dat blijft gewoon goed. In de setting horussticks aangekruist.
    Snap niet helemaal wat er fout gaat, morgen nieuwe dag. Heb nu ff geen zin meer en ga een biertje pakken. :bier:

    Zie trouwens nog iets wat niet fraai is : De aluminium ringen liggen nu los op de gimbals, er zit dus speling (ruimte) tussen de ringen en de gimbals. Was bij de originele gimbals niet het geval. Moeten daar tussenringen nog bij komen en zijn die leverbaar ?

    Groet, Cees
     
  20. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.151
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Cees,

    Mooi dat het is gelukt.

    Betreft de sticks, deze reageren inderdaad in de op/neer andersom.
    Meest eenvoudige is het kanaal in reverse zetten bij de uitgang settings.
    Mocht het kanaal al in reverse staan, dan uiteraard reverse uitzetten ;)
     

Deel Deze Pagina