Taranis X9E zender voor TRUCKERS

Discussie in 'Model truckers' gestart door Bv3l, 2 aug 2019.

  1. jordi

    jordi

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    716
    Locatie:
    nieuwveen
    die had ik en toen deed hij t ook niet.
    terug gezet naar 2.2.4. en dat werkte ook niet.
     
  2. andre van der weide

    andre van der weide Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    17 sep 2017
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Almere Netherlands
    zorg dat ontvanger module en zender module allebei de eu versie hebben dan moet het werken hoe het moet zijn wel filmpjes voor op youtube de 2.2.4 of de 2.3.7 versie maakt in principe niet uit alleen de module van zender en ontvanger die moeten dus eu versie zijn
     
  3. jordi

    jordi

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    716
    Locatie:
    nieuwveen
    Ik begrijp wat je bedoeld.
    Hoe kan ik de ontvanger uit lezen?
    Heb ik daar extra apparatuur voor nodig?
     
  4. andre van der weide

    andre van der weide Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    17 sep 2017
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Almere Netherlands
    via de zender met een kabeltje kan je de ontvanger veranderen is bijna het zelfde als een servo kabel alleen aan een kant de bedrading gewisseld maar kan je ook op youtube vinden hoe dat gaat zo heb ik het ook geleerd bij de youtube school:yes:
     
  5. jordi

    jordi

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    716
    Locatie:
    nieuwveen
    Haha ok!
    Nou ik ga er vanavond even een studie van maken.
     
    Johan14 vindt dit leuk.
  6. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Dennis,

    Je hebt het precies omschreven, zoals het zou moeten zijn :thumbsup:
    Mocht het zover zijn, laat het vooral weten of het is gelukt en waar je tegen aanloopt.
    Alvast veel plezier gewenst...

    @jordi
    Zoals al vermeld, je dient inderdaad de interne XJT zender-module en de ontvanger van dezelfde firmware te voorzien.
    Deze zijn te vinden op de site van FrSky site.
    Hier de directe link voor de receiver: https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/ACCST-2.1.x/FW-RX4R-RX6R-v2.1.0.zip
    Hier voor de XJT module: https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/ACCST-2.1.x/FW-XJT-v2.1.0.zip
    Bij beide ingepakte files vind je twee firmwares en kies dan voor de LBT versie, daar dit de Europese versie is !

    De ontvanger kun je inderdaad via de zender updaten.
    Hiervoor dien je ook de ontvanger firmware op de SD kaart van de zender te plaatsen (in folder FIRMWARE). (hierin plaats je ook die voor de XJT module)
    Daar je een X9E hebt, dien je de zender open te maken, daar de nodige pinnen intern zitten verstopt.
    Let op, de Plus en Min zitten helaas precies andersom !
    Je vind op de plek waar een tweede zender module geplaatst kan worden, diverse lange pinnen.
    Je hebt de drie pinnen nodig, die aan de bovenkant van de zender zitten.
    De bovenste is de Sport signaal, de tweede is de Min en de derde is de Plus.

    Als je dit goed hebt aangesloten, dien je via het model-menu die externe module aan te zetten.
    (Dit vind je net onder je interne settings)
    Zodra het aangezet is, ga je terug naar het beginscherm en ga je naar je Zender-Menu (Menu lang indrukken).
    Daar zoek je de Page op van de SD kaart en scroll je naar die Folder FIRMWARE, klik dan op enter en de folder word geopend.
    Daarna scroll je naar de firmware voor je receiver en druk je lang op enter...
    Dan verschijnt er een keuze en kies je voor het updaten van je externe module.
    Als het goed gaat, dan zie je een balkje verschijnen en word de receiver geüpdatet.
    Nadat dit klaar is en ook je XJT ook is gedaan, kun je weer een poging wagen, om het te binden.

    Succes... :)
     
  7. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    Hoi Marten,

    Dank je voor de bevestiging. Dit geeft me vertrouwen om de zender aan te schaffen en ik weet nu ook zeker dat ik voldoende functies kan programmeren om mijn model precies aan te sturen zoals ik zou willen. Thumbs up voor Marten!
     
    marten77 vindt dit leuk.
  8. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    @zeagle
    Met deze zender zijn er meerdere wegen naar Rome, wat een groot voordeel kan zijn :yes:
    En je weet me te vinden :thumbsup:
     
  9. jordi

    jordi

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    716
    Locatie:
    nieuwveen
    Marten, bedankt voor je reactie.

    ik ben voor support naar rc-lab geweest.
     
    marten77 vindt dit leuk.
  10. Michel verlinden

    Michel verlinden

    Lid geworden:
    3 nov 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Temse België
    Een vraagske? Ik moet mijn electronika beginnen aansluiten op de beier module en mijn zender taranis x9E. Nu zou ik alle lichten op schakelaars willen bedienen en niet op de sticks hoe moet ik dat instellen op de zender?
     
  11. andre van der weide

    andre van der weide Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    17 sep 2017
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Almere Netherlands
    je stelt gewoon de beier s-bus kanalen in op prop kanalen 1 -2 en dan van 9 tot 16 zo heb je 10 kanalen je kan na behoefte welke schakelaar je wilt hebben op de zender de kanalen aanpassen in de beier.

    grt André
     
  12. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    Ik heb de FrSky Taranis X9E inmiddels binnen. Wat een mooie zender. Ook van binnen de zender gadegeslagen en het zit allemaal goed in elkaar. Ik heb de ontvanger gekoppeld en de stuurservo en de regelaar worden netjes aangestuurd. Ik heb ook de standaard instellingen van Marten (V2) gedownload en de Open TX software op mijn laptop geïnstalleerd. Het wordt nu tijd om wat spulletjes te bestellen. De ratel moet omgebouwd worden naar een veer en ook wil ik schakelaars toevoegen. Ik vraag me af waar jullie de uitbreidingen hebben aangeschaft. Iemand tips?
     
  13. Modeltrucker93

    Modeltrucker93

    Lid geworden:
    18 aug 2013
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Utrecht
    Hoi Dennis,

    De sticks kan je het beste ombouwen naar M9 Gimbals met Hall Sensor. Deze heb je in twee varianten. De M9 en de M9-R. De R heeft kortere slag. Ik heb ze bij Banggood vandaan omdat ze bij Nederlandse shops niet op voorraad waren.
    De schakelaars heb ik bij RC-Lab besteld. Echter zitten daar geen siermoeren bij, zoals de standaard schakelaars van de zender hebben.
    De moeren heb ik hier besteld:
    https://nl.aliexpress.com/item/4000137239928.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.23804c4dyvdvN9

    Een handig sleuteltje hiervoor heb ik er gelijk meebesteld
    https://nl.aliexpress.com/item/32995614382.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.23804c4dyvdvN9

    Sven
     
  14. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    Hoi Sven,

    Hier kan ik wat mee. Thanks!
     
  15. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
  16. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    @Marten, thanks. Ik heb inmiddels 5 korte 3 standen schakelaars aangeschaft bij de droneshop. De zender praat inmiddels met de Beier (lukte eerst even niet daar ik niet helemaal wist welke draden er van de Rx6R ontvanger aangesloten moesten worden op de Beier, maar na het nog een keer doorlezen van dit draadje zag ik dat iemand hier ook al tegenaan was gelopen en had zodoende het probleem snel verholpen) en na twee avondjes studeren (lees het doornemen van de Truck V2 configuratie van Marten) heb ik het e.e.a. wel onder de knie. In ieder geval kan ik de schakelaars zo configureren dat deze de Beier netjes aanstuurt. Ik heb wel alle schakelaars los getrokken en op een logische volgorde in de zender aangesloten. Met de tip van Marten ga ik ook de schakelaars hernoemen. Wel zo makkelijk met het programmeren.

    Overigens heb ik in Excel alle wenselijke functies uitgeschreven. Vervolgens een tabel met een overzicht van alles schakelaars (inclusief de benaming in de zender).
    Deze uiteindelijk gekoppeld aan elkaar. Zodoende heb je een prima overzicht voor het programmeren van zowel de zender als de Beier. Later voeg ik nog de kleurcodes van de bedrading toe. Zo kan ik ook makkelijk alle verlichting op een juiste manier aansluiten.
     
    marten77 vindt dit leuk.
  17. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    @zeagle

    Kijk, dit zijn berichten waar het uiteindelijk om gaat
    Je hebt het zo te zien nu goed voor mekaar en ook goed uitgeschreven van hoe en wat
    Vooral dat laatste werkt zeer praktisch, zeker als je nog niet helemaal thuis bent in het systeem.

    Je kunt dit dan ook op dezelfde manier doen voor je model.
    Probeer daarbij ook gelijk te denken, aan een goede basis voor “Trucks” in het algemeen.
    Zodat het later een kwestie is van copy/paste, met hooguit wat kleine wijzigingen (max/min servo uitslagen en reverse settings), plus alle extra’s die er bij een specifieke Truck bijkomen.

    Je schrijft het dan zo op, dat je bijvoorbeeld omschrijft wat je met de linker op/neer stick wilt doen en zo doe je het bij alles etc...
    Doordat je nu de functies allemaal weet en zo ook met welke input (sticks, pots, schuiven en schakelaars), heb je gelijk je “Mix” lijst klaar.
    (Wel nog invoeren uiteraard )

    Indien er meerdere functies met diverse inputs nodig zijn, dan deel je dit in via die “Vlieg Modes”.
    Vooral dit laatste, maakt OpenTX de meest ideale besturingssoftware.
     
  18. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    Heb de schakelaars binnen. Helaas zonder kabels. Nu op zoek naar kabels, maar wat voor connector zit er nou aan zodat ik deze kan aansluiten in de zender. Iets van JST, maar welke precies. Weet misschien iemand dit en kan mij zodoende verder helpen?

    Uiteraard aan het zoeken, zou het de jst-ph-2.0 3 pin kunnen zijn?
     
    Laatst bewerkt: 4 jun 2020
  19. zeagle

    zeagle

    Lid geworden:
    5 apr 2008
    Berichten:
    132
    Locatie:
    Alkmaar
    Voor het aansluiten van de schakelaars zijn het inderdaad de JST-PH-2.0 3 pin connectoren.

    Heb ze besteld in NL en inmiddels binnen. Vanochtend meteen even gesoldeerd.

    Ik heb overigens gekozen voor een connector met 10cm snoer. Dat kan op zich wel maar je ben dan beperkt met het aansluiten van de schakelaars.

    Beter is om te gaan voor een connector met 20cm snoer. Maar gelukkig is de zender zo vrij in de delen dat het alsnog opgelost kan worden.


    De losse onderdelen schakelaars, connectoren en natuurlijk krimkousjes.

    20200609_085141.jpg


    En de boel netjes gesoldeerd en voorzien van een krimkous.

    20200609_090901.jpg


    En dan netjes in de zender monteren, aansluiten en programmeren.
     
    arm1948, marten77 en Mark300 vinden dit leuk.
  20. Manuel Lentjes

    Manuel Lentjes

    Lid geworden:
    21 apr 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Wanroij
    Gister middag naar Marten de Groot gegaan met mijn truck en nieuwe taranis x9d zender
    Het programmeren is nog wel een dingetje zeg maar maar met alle hulp en uitleg heb ik weer veel geleerd gister Marten nogmaals heel erg bedankt voor de hulp zonder jou had mijn truck nu nog niet gereden zoals die nu doet IMG_0699.JPG
     
    trialrolf vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina