tijd om schietvereningingen op te heffen?

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Bertus, 10 apr 2011.

 1. Bertus

  Bertus Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 sep 2002
  Berichten:
  11.216
  Locatie:
  Krimpenerwaard
  Ik kwam gisterenavond thuis en zag toen pas het verschikkelijke nieuws wat er in Alphen is gebeurd.

  Na een eerdere discussie hier over op het forum, kwam bij mij de vraag op.
  Zal en misschien anders met schietverenigingen moeten worden omgegaan?
  Hoe weet ik niet maar de vraag kwam zo bij me op.
  Ik ben niet tegen schietverenigingen.

  Hoe kun je dit voorkomen?
  Wat zijn jullie ideeën?

  Hou het netjes aub.
   
 2. Caretaker

  Caretaker

  Lid geworden:
  15 mei 2005
  Berichten:
  3.550
  Locatie:
  \m/ (-_-) \m/
  Deze zelfde discussie is ook langsgekomen toen Emil zijn andere hobby hier plaatste. Weet iedereen nog hoe er toen gereageerd werd??

  Die is toen gesloten omdat het niet gewenst werd op dit forum..

  Dus dit topic zal ook wel snel gesloten worden (helaas)

  En om antwoord op je vraag te geven..

  DIT KUN JE NOOIT VOORKOMEN....


  En ik ben zeker NIET tegen schietverenigingen.. Ik ben zelf ook aan het kijken om me juist bij een vereniging te gaan aanmelden. Al zullen de toelatingseisen nu nog wel strenger worden..
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 3. Ad Bakker

  Ad Bakker In Memoriam

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  9.137
  Locatie:
  Barendrecht (NL)
  Moeilijk, denk ik Bertus. Ik ben in mijn jonge jaren lid geweest van een schietvereniging. Hoewel ik geen eigen wapen had, had je dan toch een wapenvergunning, waarmee je je eigen patronen mee naar huis mocht nemen (uitsluitend de kortste route!!).
  Ik denk dat je een hoop oplost door alle wapens van leden van een schietvereniging in een kluis in het clubgebouw op te bergen. Geen toestemming geven om wapens mee naar huis te nemen. En vervoer buiten clubgebouw (voor bijvoorbeeld aankoop, reparatie en "uit"wedstrijden) onder strenge voorwaarden en begeleiding (nooit alléén!!).
  En verder: één fout/overtreding: onmiddellijk royement en intrekking wapenvergunning.

  Groet,

  Ad
   
 4. Psygho (Emil)

  Psygho (Emil) Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 jan 2004
  Berichten:
  15.649
  Locatie:
  Prov. Drenthe.
  Als mod:
  Ach , waarom had ik dit al verwacht...??
  Mijn eerste gedachte, wat erg voor de nabestaanden...
  De 2e gedachte, oh jee, het modelbouwforum..... Das toch wel heel ernstig.
  Pas de 3e gedachte, das een stukje negatiefe reclame voor onze SPORT.

  Wellicht kunnen we NU wel er netjes overpraten, en kan dit topic WEL openblijven, Zolas iemand (caretaker) al opmerkte, mijn poging werd vakkuindig om zeep geholpen door sommige mensen, we zullen zien hoe het hier verloopt...

  Mits goed onderbouwd, en met respect, hoeft dit topic , wat mij betreft niet dicht. Ik weet niet hoe Robert erover denkt, dus het KAN toch nog zo zijn dat hij plotsklaps dicht is. Ik vermoed dat dat weer (deels)te maken heeft met hoe er in dit topic getyped word..

  Dus een goede fefundeerde discussie, met respect voor diverse invalshoken, en meningen, zie ik wel zitten!

  Dus kom maar op zal ik zeggen!


  Edit: Als User:

  Tegenwoordig, mag je zonder verlof geen patronen meer mee naar huis. Zonder eigen wapen geen verlof. Dus zonder verlof geen patronen. Dus DAT is er al uit. De regels zijn behoorlijk scherp, en ik heb ooit eens een stukje geschreven hoe het ongeveeer in zijn werk gaat. Het lid worden, vergunning, wapens, etc... Bij intresse kan ik dat hier nog wel even platsen, dan heeft men iig een idee hoe het loopt....

  Controle, is erg scherp...
  Aankoop wapen in overleg met club en politie. Begeleid met de nodige papieren welke je bij de politie haalt.
  Munite aankoop, enkel op verlof. En word geregistreerd wat, en hoeveel en waar je koopt. Mag ook enkel voor daar waar je een vergunning voor hebt. (behorend bij jouw wapen) Ik kan geen andere munitie kopen dan dat er in mijn wapen(s) passen.

  Er zullen altijd Rotte appels zijn.. Dat hou je hier ook, maar denk wel dat het percentueel, toch een van de veiligste sporten behoord,gezien de screening welke gedaan word. Het stereotype beeld wat de meesten hebben bij deze groep mensen,en de kans op misbruik, met ernstige gevolgen, behoord mijns inziens, (bij de clunbs welke ik heb aanschouwd)tot het rijk der fabelen. Wel blijft het voor velen een beladen (geladen;) ) onderwerp.

  Met name denk is door een stukje onwetenheid. En dat dus weer komt omdat mensen er dus niet openlijk over (durfen willen)praten. En zo is de cirkel rond, en word hij niet doorbroken. Terwijl dit juist zo belangrijk is! Openheid neemt de zorg weg en kan begripvorming ontwikkelen. Tot slot het is een SPORT. En er bestaan vreemdere sporten dan schietSPORT lijkt me ;)
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 5. bdoets

  bdoets Forum veteraan

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  8.617
  Locatie:
  Hilversum
  Als mensen graag willen schieten, kunnen ze dat maar beter in verenigingsverband doen.
  Voorlopig heb ik trouwens niet het idee dat de Alphense dader een clubschutter was. Er is vast geen club waar ze met automatische wapens schieten...
  Er zijn meer mensen die een gevaar vormen met hun auto, dan met hun schietijzer.
   
 6. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.173
  Locatie:
  Nootdorp
  Tristan stak zijn wapenbezit niet onder stoelen of banken, ik vind dat verontrustend en had daar ook een discussie over met Emil.

  Ik vind dat wapens thuishoren op de club in de kluis en zeker niet bij iemand thuis. Eerst je wapen opbergen en dan naar de coffeeshop om je hoofd gek te snuiven om vervolgens knettergek te worden, het is allemaal mogelijk in NL :(
   
 7. Aaalie

  Aaalie Guest

  Het enige verband met de schietverenigingen is de "toegankelijkheid" tot een wapen. Maar iemand die zo iets in het hoofd heeft weet ook wel op een andere manier aan een wapen te komen.
  Ook staat de doelstelling van een schietvereniging (logisch) haaks op wat hier gebeurd is. Dus om schietverenigingen te gaan verbieden is géén oplossing, en treft volledig onterecht héél veel sportschutters/wapenliefhebbers.


  Een meer kwalijke zaak is het volgende:
  Misschien reden om eens goed door vergelijkbare "oude" zaken te spitten, en actie te ondernemen, om mogelijk vergelijkbare incidenten te voorkomen.


  Vriendelijke groeten,
  Aldert
   
 8. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.402
  Bertus, kun je misschien even uitleggen welk verband jij ziet tussen wat er gisteren gebeurt is, namelijk een persoon die mentaal duidelijk niet helemaal 100% was en met een in Nederland illegaal wapen een misdaad begaat, en personen die uit liefhebberij en onder strenge voorwaardes een volledig legale sport beoefenen?

  Het ene heeft m.i namelijk niets met het andere te maken. Het zou hetzelfde zijn als ervoor pleiten om alle verenigingen van liefhebbers van pyrotechniek te verbieden, omdat een of andere gek ergens een bom plaatst, of bijvoorbeeld particulieren te verbieden vlieglessen te nemen, omdat een paar jaar geleden een aantal amateurvliegers een paar passagiersvliegtuigen heeft gekaapt om deze vervolgens in het WTC te boren.
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 9. Caretaker

  Caretaker

  Lid geworden:
  15 mei 2005
  Berichten:
  3.550
  Locatie:
  \m/ (-_-) \m/


  Dit is geen discussie over hoe het gaat of is gegaan..
  Dit topic is geopend om eventuele oplossingen/adviezen aan te dragen.. En niet weer te discussieren over andere dingen die gevaarlijker zouden zijn.
   
 10. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.402
  Dat dus.
  Volgens de media was de dader 24 jaar. In 2003 zou hij dus ongeveer 16 of 17 moeten zijn geweest! Aan de andere kant wordt er niet gezegd waarom hij met de politie in contact is geweest. Kan natuurijk ook om een (te) groot mes zijn gegaan.

  Wat ik me afvraag: is er in Nederland wel een minimumleeftijd om een wapenvergunning aan te mogen vragen?
  Voor zover ik er iets over kon vinden dus niet?
  Ik zie alleen maar een regel van de overkoepelende bond voor sportschutters, die het heeft over minimaal een jaar lidmaatschap en gebleken geschiktheid (te bepalen door de vereniging)?
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 11. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.853
  Locatie:
  Betuwe
  Helemaal mee eens Bart, met name het laatste.
  Automatische wapens: krijg je in Nederland geen vergunning voor.
  Maar er zijn half-automatische wapens die met een halfuurtje vijlen of 3 minuten dremelen van half-automatisch naar automatisch zijn te modificeren.
  Dat kan ik zelfs, dus dan moet het wel bijzonder simpel zijn...

  Dit soort excessen voorkomen (om op de vraag van Bert terug te komen)
  Dit is niet te voorkomen. 100% veiligheid (op wélk gebied dan ook) is een utopie. Je kan heel Nederland volleggen met verkeersdrempels en om de 10 meter een verbodsbord neerzetten: toch zullen er altijd mensen zijn die zich er niets van aantrekken en vrolijk de maximumsnelheid blijven overtreden. Als ze gepakt worden zien ze dat als een soort "contributie".

  Wat mij nu verwonderd is het volgende:
  Aan de ene kant mopperen wij met z'n allen over "Nederland - regelland" en "Alles is hier potdicht gespijkerd met regeltjes en voorschriften". Helemaal wanneer wij in onze hobby beperkt worden. Neem de withete reacties van sommige FPV-vliegers op het moment dat ze erop gewezen worden dat ze in overtreding zijn. Of een modelschipper die erop gewezen wordt dat hij niet op de 35 mHz mag uitzenden.

  Aan de andere kant willen we toch maar al te graag dat er "waterdichte regels" komen wanneer er een ramp gebeurd. Of dat nou hoog water is, de gekke koeienziekte of een gek die in een druk winkelcentrum op een zonnige zaterdag rond lunchtijd om zich heen loopt te knallen.

  Blijft het feit dat het te triest is voor woorden...
   
 12. Caretaker

  Caretaker

  Lid geworden:
  15 mei 2005
  Berichten:
  3.550
  Locatie:
  \m/ (-_-) \m/
  Geheel met je eens Roel..
   
 13. Aaalie

  Aaalie Guest

  Overduidelijk behoort dit (helaas) niet tot het rijk der fabelen. Mijn stereotype beeld is net als die van vele anderen. Mijn realisme is dat ik begrijp dat het niet een groep betreft, maar een enkele! En natuurlijk (gelukkig) heeft maar een enkele schietvereniging één of meer van deze vreemde figuren in z'n ledenbestand.

  Bewezen met deze aktie, en vele malen vaker bewezen in het verleden, zijn er zulke mongolen!! Helaas dus niet het rijk der fabelen!

  Zoals al eerder aangegeven is deze man in aanraking geweest met Justitie. En toevallig ook nog op het gebied van wapens! Waarom heeft zo iemand wel een wapenvergunning? Misschien is het systeem toch niet zo veilig als er geschetst word? Als je het dan over fabels hebt, DAT is er duidelijk één!

  Blaam treft (MOGELIJK) in dit geval dus justitie, die een wapenvergunning afgeeft aan iemand die een verleden heeft... En persoonlijk vind ik ook dat i.i.g. iemand van zijn schietclub en/of vriendenclub dit moet hebben zien aankomen! En daar iets mee had moeten doen! En uiteraard ook degene(n) die het illegale?? wapen en/of patronen hebben geleverd!
   
 14. Ad Bakker

  Ad Bakker In Memoriam

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  9.137
  Locatie:
  Barendrecht (NL)
  Emil, dat geloof ik ook wel. Mijn ervaringen zijn overigens "antiek", ik denk van zo'n 40 jaar geleden.
  Een groot probleem is inderdaad de beeldvorming, en die wordt over het algemeen voornamelijk door de journalistiek gestuurd. En het probleem daarbij is dat de kwaliteit van de berichtgeving nogal eens te wensen over laat. Vrij recent was dat ook het geval met de Japanse kerncentrales, waarbij journalisten niet gehinderd door enige kennis van zaken allerlei onzin op papier zetten.
  En dat gaat in dit geval weer gebeuren denk ik. Als ik bijvoorbeeld merk dat de radio uitzending van Radio 1 gisteravond nog overhoop gegooid werd, en alleen maar over Alphen ging. Dan krijg je (omdat er eigenlijk niets nieuws te melden valt) interviews met mensen die niet ter plaatse geweest waren, maar van plan waren om te gaan winkelen maar door een telefoontje van plan veranderd waren. Zoiets wordt dan gebracht als "aan de dood ontsnapt".

  Het wordt dus spannend wat voor indianenverhalen er maandag in de ochtendbladen komen te staan, bij één daarvan weet ik al zeker dat het het niveau van een goed indianenverhaal bij lange niet gaat halen.

  Groet,

  Ad
   
 15. Psygho (Emil)

  Psygho (Emil) Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 jan 2004
  Berichten:
  15.649
  Locatie:
  Prov. Drenthe.

  Tja...
  Het was mijn mening he ?, geen feit. ;)
  Maar enfin, ik begon al met een stukje dat je altijd rotte appels houd...

  ALTIJD uitzonderingen,(ik heb ze dan Rotte Appels genoemd), en ben ik het volledig met je eens, dat deze helaas niet horen tot het rijk der fabelen,... Daar heb je gelijk in, helaas wel....
  Ik zal me in het vervolg wat zorgvuldiger bewoorden...
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 16. Aaalie

  Aaalie Guest

  De media is hierin overigens ook verre van Heilig. Je leest een titel "Dader was lid van schietvereniging ". Zonder ook maar enige relevantie te hebben aangetoond.
  Stel hij reed paard, en had met een zweep mensen doodgeslagen. Of hij deed aan honkbal en had met een knuppel ...enz. enz.


  De media werkt i.i.g. niet in het voordeel. Als vliegen op de Str%nt, hakke hakke...
   
 17. Bertus

  Bertus Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 sep 2002
  Berichten:
  11.216
  Locatie:
  Krimpenerwaard
  Stel nu dat je alleen je kogels of hoe je het ook noemen mag, bij je eigen schietvereniging kan kopen.
  En je ze niet mee naar huis mag nemen.
  Dan heeft er niemand munitie meer in huis (volgens de wet)
  Iedereen die dat dan wel heeft kan je als misdadiger aanhouden en in de bak gooien.
  Want die heeft dan alleen maar munitie in huis, om er dingen mee te doen die niet mogen.
  Er is in mijn ogen niets tegen schietverenigingen.
  Maar als jij je munitie en geweer in huis heb.
  En je in een dronken bui eens lekker ga schieten, weet je niet wat je aan het doen ben.
  Zonder kogels kan je dan weinig.

  In dit geval had het niets uitgehaald, want volgens mij had hij een wapen, waar hij op een schietvereniging ook niet mee mocht schieten.

  Ik heb steeds meer het bange vermoeden, dat er tegenwoordig meer met een puddingbuks rond lopen dan zonder.
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011
 18. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.402
  Bertus, je geeft zelf antwoord op je vraag. De oplossing is, dat alle wetsovertreders zich gewoon aan de wet moeten gaan houden. Klaar!
   
 19. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.173
  Locatie:
  Nootdorp
  Dat is wel wat overdreven, het grote gevaar zit hem volgens mij in de drugs die overal gewoon te koop zijn. Maar de media vind het woord "schietvereniging" interessanter.
   
 20. PH-TVS

  PH-TVS verslagschrijvers

  Lid geworden:
  20 dec 2008
  Berichten:
  1.113
  Locatie:
  Lemmer
  Denk dat alcohol een groter probleem is.........

  Wat mij opviel was idd ook dat de man eerder met politie/justitie in aanraking is geweest en dat het daar dan blijkbaar (schijnbaar) bij gebleven is. Het lijkt mij dat hij niet van het één op het andere moment tot zijn daad gekomen is maar dat er minstens in zijn directe omgeving mensen hebben gemerkt dat er iets mis ging bij hem.

  Bij alle gevallen die ik heb kunnen vinden waar het bij mis ging, zat er al langer iets niet goed.

  En ja, de media zijn er als de kippen bij wanneer het gaat om een lid van een (schiet)vereniging. Maar dat speelt ook bij zoveel andere zaken. Velen staan dan meteen klaar met het vingertje om te roepen "zie je wel..." en dat stoort mij wel.

  Aan de andere kant...

  Ik denk dat bijvoorbeeld die vader, die zijn 10 jarig dochtertje bijna verloor (van dichtbij door het hoofd geschoten) ,er iets anders over denkt... http://www.telegraaf.nl/binnenland/9501781/___Meisje__10__door_hoofd_geschoten___.html

  EDIT: meisje is niet overleden maar zwaar gewond

  Groet,
  Theo
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2011

Deel Deze Pagina