tractoren en ander landbouwspul van trialrolf

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door trialrolf, 29 sep 2020.

 1. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Tja, jullie hebben van mij al eens wat tractoren en landbouwmaterialen voorbij zien komen. Toen alles langzaam aan weer verkocht voor budget vrij te maken etc. Fendt 936, Fendt 1050 en Axion 950 waren de tractoren. Allen voor een deel Bruder met als topper wel het MFZ Blocher chassis onder de Fendt 1050. Wat baalde ik dat die weg moest. Bij de afgelopen rijdag in Hengelo weer wat trekkers zien rijden en volgend jaar een grote happening van de Modellandbouwers als we allemaal Corona en deze regering overleven.....

  Dus ik vond dat er ook maar weer wat landbouwspul in mijn verzameling moest komen!

  Omdat ik een beetje wispelturig ben en er ook kleine korte bouwsels bij zullen zitten van aanhangers of een ploeg bijvoorbeeld, heb ik alles in 1 topic ondergebracht.

  Ik begin met een Porsche. Volgens mij al eerder voorbijgekomen maar dat was nog in het photobucket tijdperk. Heb er al eens mee rondgereden bij MBV Papendrecht.

  Nou zo ziet ie er dus uit!

  [​IMG]

  Mooi he! Het is het oldtimer trekkertje van Carson/Dickie. Ik heb de electronica en aandrijving verwijderd en wil deze gaan aandrijven met 2 gearmotoren. Wat meer gewicht en een stuurservo naar behoren.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ik begin eerst maar eens met de aandrijving. Ik blijf gewoon de orignele wielen en banden gebruiken. Ik weet dat er betere (niet perse mooiere) banden en velgen zijn maar ik zit op een budget. En dat is vooral zoveel mogelijk van de eigen voorraad gebruiken.

  [​IMG]

  Om het geheel om te bouwen naar 12mm hex even gedremeld en een paar nog rond liggende vrachtwagenvelgen gesloopt.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Wat ze noemen een snug fit!

  [​IMG]

  [​IMG]

  Die 12 mm hex adapters koop je in verschillende maten (gat voor de motor) bij Aliexpress. Deze had ik een hele tijd geleden al eens in de voorraden opgenomen en ook al eens eerder gebruikt in ombouwsels. Ideaal voor Bruder!

  [​IMG]

  [​IMG]

  Nu nog eens even bedenken hoe ik hem verder opbouw. Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk van de oorspronkelijke carrosserie behouden en er toch een stevig ding van maken. De accu moet natuurlijk ook nog ergens in. Liefst een 800-1000 MAH. Er komt geen geluid in maar wel basisverlichting.

  Binnenkort meer landbouwgeweld!
   
  ozy, Catwoman, Mark300 en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Nou Rolf, met jouw 3D capaciteiten is het toch wel uitzonderlijk dat je vrachtwagen wielen gaat slopen, alleen maar om een binnen-zeskantje te krijgen?
  Dat teken en print je dan toch gewoon.....
  Wel zo netjes.
  Cor
   
 3. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.947
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,

  De Porsche tractor is uit de jaren 60 van de vorige eeuw, deze werden toen heel veel verkocht aan kleine boeren, je ziet nu nauwelijks meer,
  alleen nog te zien op Oldtimer trekker shows.

  De Porsche Carson/Dickie is heel mooi gedetailleerd.
  Dit gaat vast weer een mooie trekker worden.
   
  trialrolf vindt dit leuk.
 4. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Dat zou op zich kunnen Cor maar dit is minstens zo stevig en veel minder werk..... Van die velgen liggen er zat hier. Ben met je eens dat het dan op zich netter zou zijn maar denk dat je daar dadelijk niet veel meer van ziet. Bij printen is met name de precieze pasvorm wel een dingetje. Dit is echt een snug fit zo.
   
 5. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Het gaat hier allemaal wat rustiger nu. Naast de Porsche wilde ik ook een grotere Bruder tractor ombouwen zoals mijn Claas Axion bijvoorbeeld was.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Even ter herinnering een ploatje of 2.

  Ook zo'n ding waarvan ik me wel eens afvraag waarom heb ik die toch ook al weer verkocht.....Waar is het geld gebleven?

  Het zou eenvoudig en vergelijkbaar qua opzet moeten worden. 2WD maar wel met andere banden. De originele Bruder tractorwielen zijn toch wel een erg beperkende factor qua tractie en grip. De voorbanden zoals ze op de Claas zitten zijn er nog bij Conrad. Van Reely. De achterbanden en de velgen echter niet meer. Omdat ik ook geen godsvermogen meer aan de Duitse trekkerbouwers kan uitgeven zocht ik naar alternatieven in de Monstertruck scene in China.

  Met wat afmetingen zoeken naar iets wat in de buurt zou komen. Eventueel velg met 12 mm hex als voorkeur. Ik zou dan iets van inserts kunnen printen of andere velgen misschien.

  Na een avond zoeken een setje gevonden en besteld bij Ali. Ze gaan daar weer lekker snel en met 3 weekjes waren ze binnen. 4 stuks met velg en schuiminserts voor € 25,00 Eventueel een 2e tractor bouwen of 1 set verkopen?!
  [​IMG]

  [​IMG]

  Tja, en dan liggen ze zo voor je op tafel. Je zoekt al eens op Thingiverse en vind zowaar al wat velgen.....

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Al eens eentje als proef geprint. Die laatste hoop is de support uit 1 velg!

  En bij dat rond struinen op het wereld wijde web en de daartoe behorende websites en kanalen krijg je opeens een visioen.

  [​IMG]

  Ertl Big Farm John Deere 9620R........ Die is wel leuk maar hier niet of slecht verkrijgbaar en elders € 150,00 en dan nog verzenden en de Douane....
  Maar we hebben deze toch ook nog!

  [​IMG]

  Mijn geliefde merk Bruder..... De X in de typeaanduiding dan nog wel even wegpoetsen en een paar kleine aanpassingen.....

  [​IMG]

  Het voordeel is dat hij nu dus verhoudingsgewijs eenvoudig en goedkoop 4WD te maken is. Je hebt geen sturende en aangedreven assen nodig en de wielen zijn allemaal even groot. In het verleden had ik deze al eens overwogen maar dan op rupsen gewoon. Daarvoor heb ik zelfs nog een aandrijfwielenset liggen. Echter vrees ik dat zeker nu in Hengelo die rupsen zo weg zijn op dat asfalt.

  Het is wel een bakbeest. Hij kan naast bijvoorbeeld een ploeg of kieper ook de 3 asser trekken die ik aan het maken ben.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Naast een truck....en op de rubberbanden zal ie nog wat hoger zijn.

  Een keuze wat betreft de motoren maak ik zodra ik hem uit elkaar heb. Dit zijn de opties met een voorkeur voor de RB35 links op de foto.

  [​IMG]

  Dus hier gaan nu 2 traktoren eerst eens door elkaar lopen. Met de Porsche liep ik ook al een beetje vast maar met het zoeken op Thingiverse kwam ik daar mogelijk ook een oplossing voor tegen. Ik ben meer van het aanpassen en herverbouwen dan dat ik zelf iets kan ontwikkelen.....

  Vaak bu'j te bange!
   
  Dennis79, Catwoman, JamesDavis en 5 anderen vinden dit leuk.
 6. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Je hebt het er maar druk mee, maar goed dat je kunt printen, en de velgen maken die bij dit monster passen!
  Cor
   
 7. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Het een sluit het ander niet uit maar is ook niet vanzelfsprekend. Moet wel de goede nog vinden cq aanpassen. Helemaal zelf tekenen is andere stuk of cake.
   
 8. JamesDavis

  JamesDavis

  Lid geworden:
  1 dec 2007
  Berichten:
  41
  Locatie:
  Doetinchem
  Mooi Rolf!! Ik
  Volg deze graag, heel veel succes en plezier met (her)bouwen.
   
  trialrolf vindt dit leuk.
 9. ArjanN

  ArjanN

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  1.250
  Locatie:
  Maurik
  Rolf gaaf ja volgens jaar 10 jaar bestaan word een feest.


  Die John deere moet je wel iets aan passen omdat het orgineel een rups is.


  De banden type heb meer ruimte in de spatborden.


  Die Porsche heb ik ook staan die heb ik 14 jaar gelden voor me vader gekocht omdat die 50 werd. Thuis hadden we zelf een Porsche allegorie a 122 staan.

  Rijden doe die dickie porsche niet meer tandwielen in de achteras gescheurd. En verbouwen gaat hem ook niet worden. Mooi in de kast ( me vader leefde niet meer en ding heb een verhaal).

  En die Duitse ombouw sites ik heb wel 3d files om een 4wd trekker te bouwen zal ze wel.ff door sturen
   
  trialrolf en Helicor vinden dit leuk.
 10. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Sommige dingen zijn vooral herinnering Arjan! Dat moeten we dan vooral zo laten. De files staan veilig op de harde schijf. Van de winter maar eens naar kijken nu eerst verder met andere zaken.

  [​IMG]

  Here is Johnny!!!!!

  Hij ligt op een hoopje in de hoek. Demonteren ging redelijk vlot. Er is wel wat op YouTube te zien maar blijft altijd een beetje zelf kijken en uitvogelen. De nieuwere trekkers hebben wel wat soorten bevestiging gemeen dus al doende leert men.

  [​IMG]

  Intussen zit Hendrik met de handen in het haar. Hij is de nieuwe chauffeur van de JD maar ziet het absoluut niet zitten.

  [​IMG]

  Modelbouwers dit is Hendrik! Hendrik zegt "moi"

  Alvast even een zittest gedaan in de cockpit en dat gaat wel lukken.

  [​IMG]

  Dan was daar nog het uitzoeken van de velgen. Inmiddels wel een basis gevonden. Deze ook voor proef uitgeprint om te kijken wat ik ermee zou kunnen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Het is een samengestelde velg. Hij is iets breder dan het origineel. Dit geeft de banden wek een mooiere stand op de velg maar daardoor zijn ze ook een tikkie breder.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Als motoren heb ik de RB 35 12v met 66rpm gekozen. Het is tenslotte een tractor en deze hoeft niet zo snel als mijn vrachtwagens te zijn. Bovendien zijn het hele grote banden die met 1 omwenteling al een hele afstand afleggen. Verder had ik er al 2 van liggen dus nu heb ik er 2 bijbesteld.

  Ondanks dat het korte motoren zijn is de totale spoorbreedte wel een dingetje. De motoren zullen uiterst dicht op elkaar moeten om niet belachelijk breed te worden. Mogelijk moet ik nog iets van de motoras afzagen. Het hangt er ook van af welke bevestiging ik ga gebruiken voor de velgen op de as. De 12 mm hex adapters of de motoras adapters waar ik dan de velgen tegenaan bout. Soort naaf idee. (Nu nog geen foto van)

  Ik ga proberen de velgen wat aan te passen en dan nog eens te printen. Dan maar een besluit nemen.

  Het mooiste zou zijn om de velgen natuurlijk lekker zwaar van metaal te maken. Helaas kan ik dat zelf niet. Al een beetje rondgezocht op het web maar echt passende metalen velgen bij de banden zijn dan weer moeilijk te vinden of niet mooi en complete sets met banden kosten zomaar € 400,00.

  Ik vind wel weer een methode om mijn geprinte velgen wat zwaarder te maken en de trekker ook. Ik streef naar 5kg vechtgewicht.

  Ajuus
   
  Marker, Tamaniac, Mark300 en 3 anderen vinden dit leuk.
 11. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.947
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,

  Dit gaat weer mooi worden.
  DUIM OMHOOG 1.jpg

  Even een vraag : Zijn de banden massief of zijn ze hol ?
  Tip :
  Als de banden hol zijn zou je er reepjes lood in kunnen leggen/plakken, dan worden de banden lekker zwaar.
  Als ze massief zijn, zou je met een Dremel een brede gleuf in kunnen frezen, maar dit gaat wel veel rommel geven.
  Lood is ook niet zo heel erg duur.
  Buiten doen en een goed mondkapje gebruiken.
  Dan kan je gewoon jou geprinte velgen gebruiken, dei zien er gewoon goed uit.
  Aluminium velgen zijn ook niet echt zwaar.

  Stalen velg draaien kan, maar die zijn ook niet echt zwaar, wel zwaarder dan aluminium.
  Messing is zwaarder dan staal, maar doordat je het meeste materiaal wegdraait,zal het gewicht van een velg ook niet echt zwaar zijn.
  Bovendien is messing nogal duur in aanschaf.

  Het mooiste is de banden met lood opvullen of met stalen kogeltjes vullen en er lijm in gieten zodat de kogeltjes één geheel worden.
  Het is maar een tip hé, je hoeft er niets mee te doen, het is jouw model, jij moet bouwen zoals jij het graag wil hebben/bouwen

  P.S.
  De assen van de RB 35 motoren zijn van gehard staal. lastig zagen !

  Good Goan.
   
 12. Mark300

  Mark300

  Lid geworden:
  24 mrt 2011
  Berichten:
  275
  Locatie:
  Papendrecht
  Stalen balletjes erin. Blijft het zwaartepunt ook lekker laag!
   
 13. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Dank voor de reacties. Mogelijk kan ik de as ook door de velg laten steken. Heb ik ook meteen een centreerpunt.

  Bij crawlers wikkelde ik stroken bladlood om de velgen. De banden zijn hol en voorzien van schuiminserts. Die kan ik bewerken. Ook zullen de banden wat "harder" worden met de opvulling. Maar eerst nu zien dat ik velgen op orde krijg!

  Ajuus
   
  VOLVO FH 16 750 en Mark300 vinden dit leuk.
 14. ArjanN

  ArjanN

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  1.250
  Locatie:
  Maurik
  Mooi Rolf ben benieuwd.


  Hoe wil je hem.laten sturen?

  Servo gaat het niet volhouden kan ik je vertellen.
   
 15. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.491
  Locatie:
  Achterhoek
  Zit te denken aan zware servo of een dubbele. Ik ga hem natuurlijk geen 15 kg maken. Mijn Magom shovel destijds woog ook ca 5 kg en stuurde met een 15 kg servo. Mijn wals is wat lichter maar werkt ook met een 15 kg servo. Dus voor ik moeilijke en dure oplossingen neem eerst de meest voor de hand liggende oplossing of heb jij een alternatief Arjan?
   
 16. martin_12

  martin_12

  Lid geworden:
  28 jun 2014
  Berichten:
  24
  Zoiets (maar dan geen 24V 1RPM) met een hevel erop misschien?

  IMG_20201026_085626226.jpg

  Wat dan in iets dergelijks resulteert:

  va004_autoscaled.jpg

  Of "gewoon" een RB35 als die er beter binnen het model past. Er zit op de haakse variant die ik hier heb liggen (24V 1RPM) wel wat voelbare speling op de uitgaande as. Of dat bij andere vertragingen ook zo is weet ik niet maar ik denk het wel.
   
  Laatst bewerkt: 26 okt 2020
  Mark300 vindt dit leuk.
 17. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Als je dat laatste doet, houd dan rekening met het feit, dat hij niet meer zelf centrerend is (naar de rechtuit-stand dus), en ten 2e, dat je die 2 stangen parallel moet laten lopen, dus een parallelogram van maken, en niet een trapezium, want dat wringt!
  Of met andere woorden, de afstanden tussen de 2 linker koppelingen moet gelijk zijn aan de 2 rechter koppelingen.
   
 18. ArjanN

  ArjanN

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  1.250
  Locatie:
  Maurik
  Rb35 met servo electronica kan kom die terug naar 0 punt als je de stick loslaat en rijd die weer door.


  Kilo of 6 en dan veel.rubber op de weg. Dat ga best wel wringen. En dat gaat een servo koste op den duur zeker met offroad gebruik.


  Zal.is even zoeken naar de foto's van me shovel . Dan heb je der een beeld bij
   
 19. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Sloop je die electronica dan uit een oude servo, of is daarvoor iets nieuws te koop Arjan?
   
 20. ArjanN

  ArjanN

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  1.250
  Locatie:
  Maurik
  nee je pak de motor er uit en dan sluit je die aan op de rb motor en dan kan je de bestaande potmeter gebruiken.
  als ik het goed heb ben het even aan het uit zoeken
   

Deel Deze Pagina