tractorpuller vraag!

Discussie in 'Bouwtips rijdende modellen' gestart door ivo-damhuis, 2 mei 2012.

  1. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    jowww,

    in de planning stond dat ik maar eens met een (niet rc, gewoon de knopjes op het dashbord en kijken waar die uitkomt...) tractorpuller in de schaal 1:16 ga beginnen. nu ben ik een beetje aan het uit tekenen voor het simpele electro circuitje en ben ik op een probleempje gekomen: kan ik een potmeter gebruiken om een electro motor sneller of langzamer te laten draaien?
    alvast bedankt.

    groeten ivo
     
    Laatst bewerkt: 23 mei 2012
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.546
    Locatie:
    Sassenheim
    Effe zoeken, rondom de 555 kan je genoeg PWM regelaars vinden.
     
  3. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    Wat bedoel je precies met 555??
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.546
    Locatie:
    Sassenheim
    OK, dit bracht mij op het verkeerde been dat ik dacht dat je het wel zou snappen.....

    Dit bedoelde ik:

    [​IMG]

    Want nee, met 1 simpele potmeter kan je geen motor regelen.
     
  5. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    wiew, dat snap ik over 10 jaar nog niet!

    hij moet gewoon zo simpel mogelijk blijven: "gas geven", rijden, en sturen, maar dat komt later
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.546
    Locatie:
    Sassenheim
    Mkay... de meest simpele PnP oplossing is dan een ESC met een servotester waarmee je ook voorbereid bent op het gebruik van een RC besturing.
     
  7. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    een motor en een rijregelaar, met daartussenin een servotester?
     
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.546
    Locatie:
    Sassenheim
    In volgorde komt de servotester -> regelaar -> motor maar inderdaad zo gaat het werken. Ik weet niet wat voor een motor je gaat gebruiken maar een simpel regelaartje kost zoveel niet.

    Hier een topic over LED verlichting regelen waar het begrip ESC en servotester met links en prijzen aan vod komt:
    led-strips-borstel-regelaar-%3D-dimmer
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  9. Klamath

    Klamath

    Lid geworden:
    3 mrt 2008
    Berichten:
    4.850
    Locatie:
    Westerhaar, Overijssel
    De enige andere mogelijkheid is om hetzelfde principe te gebruiken als oude mechanische regelaars. een dikke kalkweerstand die je in serie zet met de motor om hem langzamer te laten draaien. maar dan heb je neit echt de mogeleikheid om iets te regelen. (een potmetertje zou de hoeveeleid energie niet kunnen dissiperen en meteen verbranden. )

    Wat Roelof voorsteld is bij uitstek de beste oplossing.
    alleen waarom die dan rc moet/mag worden is me dan weer een raadsel. een simpel zendersetje 27MHz AM kun je waarschijnlijk nog wel gratis ergens krijgen. (heb laatst een lading weg gegooid omdat niemand er baat bij had. :lol: )
     
  10. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    de motor moet wel sterk genoeg zijn om een flinke lading te kunnen trekken, welke weet ik zo nog niet...

    en ik zal ffkes op die link kijken!


    op rc-addict staan veel spulletjes, maar kan iemand me helpen met het maken van een geschikt lijstje met de onderdelen die ik nodig heb????
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  11. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
  12. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.404
  13. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    13.535
    Locatie:
    Rotterdam
    Volgens mij ben je meerdere dingen door elkaar aan het gooien.

    Eerst wil je een simpel dingetje, nu wil je er een flinke lading mee gaan trekken.
    Wil je gewicht gaan verplaatsen, moet je ook zwaarder spul erin gaan hangen
    en dan is het geen simpel dingetje meer.

    Dus wat wil je er nu mee gaan doen?
     
  14. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    hij moet een (vrij) zware lading kunnen trekken maar zo simpel mogelijk blijven
     
  15. savage .26 picco

    savage .26 picco Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 okt 2004
    Berichten:
    8.413
    Locatie:
    Hoek van Holland
    Zoals m'n voorganger dus al zei gaat dat niet werken .........

    Zware lading trekken en simpel blijven werkt niet.
     
  16. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    simpel dan maar...
     
  17. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    wat voor regelaar kan ik het beste gebruiken???
     
  18. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.546
    Locatie:
    Sassenheim
    Voor wat voor een motor?
     
  19. ivo-damhuis

    ivo-damhuis

    Lid geworden:
    31 okt 2011
    Berichten:
    48
    ik heb hier een accu van 12v liggen, wat zou dan de beste motor zijn?
     
  20. denman

    denman

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    76
    Locatie:
    Op de Veluwe
    Hoe zwaar is die accu? Moet je motor natuurlijk wel kunnen trekken.
     

Deel Deze Pagina